Wij zijn net terug van een vakantie naar Cumbria.
Ik zag best op tegen de douane regels maar dat viel ons erg mee. Elsa heeft al haar entingen incl. rabiës netjes gehad en de DA heeft de data goed in haar paspoort gezet met handtekening en praktijk stempel. 2 dagen voor vertrek heeft Elsa nog een wormenkuur gehad bij de DA wat ook netjes, incl. tijd, in haar paspoort is gezet.
Bij de douane werden wij er meteen uitgepikt (we hadden vooraf geboekt) en naar een speciaal loket gestuurd. Daar moesten wij het hondenpaspoort afgeven en kregen wij een apparaat om de chip uit te lezen. Na 3 minuten mochten we doorrijden.
We zijn via Calais-Dover gegaan omdat dat de kortste overtocht is maar daardoor moesten we wel ver rijden. De overtocht ging perfect; Elsa was rustig in haar bench in de auto en na de overtocht hebben we die weer opgeklapt zodat ze gezellig bij ons zat.
Het verkeer zat niet mee; veel file gehad naar Calais en naar het noorden van Engeland. Op de terugweg ging dat veel beter.
We hadden een huisje gehuurd via Sally's Cottages. Een handige site waar je ook kunt zoeken naar huisjes waar honden welkom zijn. (De eerste foto's zijn niet van mij; die heb ik van de website afgehaald, de laatste 2 wel)
Vanuit het huisje liep je zo de fells (hoge heuvels) in en dat werd dan ook de plek voor de ochtend wandeling voor het poep en plasrondje.
Elsa was te afgeleid door alle schaapjes die daar rondlopen en wilde dus niet netjes poseren voor een foto:
Honden moeten in Engeland bijna overal aan de lijn, zeker als er livestock is. Boeren hebben het recht loslopende honden af te schieten op hun grond. We hebben in de natuurgebieden dus veel de flexlijn gebruikt.
Later meer foto's.. ik moet nu even andere dingen doen...
Dat was vast een mooie reis en lekker genieten van die heerlijke natuur!
Wat het aan de lijn lopen en afschieten betreft... wil ik toch graag even iets nuanceren.
Algemeen geldt de Countryside-code. Die houdt o.a. in dat je je hond onder controle moet kunnen houden. Dat moét niet met een lijn zijn. Als de hond in je zicht blijft, goed luistert en hij geen overlast bezorgt, mag ie ook loslopen.
Verder heeft een boer niet het recht om loslopende honden af te schieten omdat die op hun grond loopt, maar ze hebben wel het recht een hond te schieten als die hond hun vee lastig valt.
Uiteraard kunnen er striktere aanlijnregels gelden in bepaalde omstandigheden of tijden van het jaar (aanlijnregel tussen Maart-Juli om broedplaatsen niet te verstoren, of bepaalde gebieden met loslopend vee maar dan staan er waarschuwingsbordjes met de plaatselijke regels)
Zie Countryside code-regels:
When you take your dog into the outdoors, always ensure it does not disturb wildlife, farm animals, horses or other people by keeping it under effective control. This means that you:
Special dog rules may apply in particular situations, so always look out for local signs – for example:
It’s always good practice (and a legal requirement on ‘open access’ land) to keep your dog on a lead around farm animals and horses, for your own safety and for the welfare of the animals. A farmer may shoot a dog which is attacking or chasing farm animals without being liable to compensate the dog’s owner.
However, if cattle or horses chase you and your dog, it is safer to let your dog off the lead – don’t risk getting hurt by trying to protect it. Your dog will be much safer if you let it run away from a farm animal in these circumstances and so will you.
Everyone knows how unpleasant dog mess is and it can cause infections, so always clean up after your dog and get rid of the mess responsibly – ‘bag it and bin it’. Make sure your dog is wormed regularly to protect it, other animals and people.
https://www.gov.uk/government/publications/the-countryside-code/the-countryside-code
Prachtig Liz!
Ben je er alleen heen gegaan om te wandelen, of ook km daar schapen te drijven?
Wat een heerlijk huisje en een prachtige wandel omgeving. Ben erg benieuwd naar de rest van de foto's.
We hebben gewandeld, autoritten gemaakt (met wandelingetjes tussendoor), vrienden bezocht en inderdaad ook een training schapendrijven gedaan. Maar daar later meer over.
Voor het keukenraam stond een vogelvoerhuisje. Een constant af en aan vliegen van kleine vogeltjes. Vooral huismussen en roodborstjes maar ook andere zoals het koolmeesje.
Elsa had van de caretaker een toy vosje gekregen waar ze heel graag mee speelde.
In Cumbria zijn ze heel dogfriendly. Best een raar gevoel om met je hond een winkel in te lopen, een pub of een inn (pub met logies). Vlakbij ons huisje was een Inn.
Wij hadden het tafeltje rechts
Maar wel nieuwe vloerbedekking (bovenstaande foto's zijn van het web). Elsa lag echt heel netjes onder de tafel tijdens het eten. Heerlijke traditionele Engelse gerechten.
We hebben vrienden in het Noorden bezocht en daarna een stukje Hadrain's Wall gelopen:
Dit is een muur die in de Romeinse tijd gebouwd is tussen Engeland en Schotland. Van oostkust tot westkust. Over de hele lengte zijn er nog resten van terug te vinden.
p.s.: Mijn foto's zijn onbewerkt.
We hebben een dag een wandeling gemaakt door de rivier de Caldew te volgen richting de fell Skidaw:
Zijstroompjes die van de berg afkwamen richting de rivier moesten we af en toe oversteken
Het was er rustig en we kwamen weinig mensen tegen, maar twee wandelaars. De route is een goede om mee te beginnen, niet zo steil. En natuurlijk overal schaapjes..
Cumbria is natuurlijk beroemd om zijn prachtige en vele meren. Wij hebben ze dit maal niet opgezocht maar zijn er wel een paar tegengekomen:
Deze heeft ook de functie van waterreservoir. Je kan aan de lage waterstand goed zien dat het ook in Cumbria erg droog is geweest een periode. Het voordeel voor ons was dat Elsa eens lekker vrij rond kon rennen; geen zwemmers en toeristen rond dit meer. Wel jammer van de stenen en kiezels die je dan bij de andere meren weer niet hebt:
Het was nog een aardig steile klim naar beneden en onderweg kwamen we weer een waterval tegen:
wat is het daar mooi!
ik heb ook nog altijd in mijn hoofd om eens een keer die richting op te gaan, ik was behalve in Londen nog nooit in Engeland.
Wat een prachtig ruig gebied!
Zo te zien hebben jullie - en Elsa- het heerlijk gehad.
Dorpjes zijn er natuurlijk ook genoeg. Even een terrasje pakken of door de straatjes slenteren.
Hawkshead:
In Keswick hebben we de souvenirs aangeschaft. Dit is eigenlijk het toeristisch centrum van Cumbria. Bruisend druk met veel toeristen en absurd veel honden. Ik had mijn handen zo vol met Elsa en shoppen dat ik geen foto's heb gemaakt. Ze deed het goed, mijn meisje, tussen al die mensenbenen en andere honden.
Foto van het web:
En ja.. we hebben een training schapendrijven gehad van Alan Bradley. Echt geweldig! Een pure 'hondenfluisteraar'.
Veel geleerd, zelf met Elsa gedaan, maar als afsluiting ook met open mond staan kijken wat hij kon met Elsa. Echt lange outruns (schapen halen) die soms zelfs over de top van de heuvel heen gingen waardoor ze buiten zijn zicht werkte. Ze luistert snel naar anderen maar voor hem wilde ze ook echt heel graag werken. Veel tips ook meegekregen hoe ik haar dingen aan kan leren zoals schapen uit een benarde positie halen.
Hij werkt vanuit sheepsence en vertrouwen en niet zoals de meesten in Nederland puur op commando. En blijkbaar werkt dat echt heel erg goed. Elsa heeft een grote will to please dus als ze weet wat je van haar wilt dan doet ze het ook. Met deze methode en de enorme ruimte die ze had om te werken, raakte ze ook niet gefrustreerd waardoor ze normaal gesproken dan wel eens de kudde in vliegt. Ik kan hier echt verder mee aan de slag.
http://www.lakedistrictsheepdogexperience.co.uk/ Het leuke is dat je ook zonder hond en zonder ervaring bij hen terecht kunt voor een training met hun honden. Mag je proberen te werken met een schapendrijver en een kudde schapen. Als afsluiting krijg je een certificaat met de naam van de hond waarmee je gewerkt hebt. Ik heb mijn naam op de foto weggestreept voor mijn privacy.
Ze hebben nog een andere website voor de trainingen zoals ik die heb gedaan maar dat s voor jullie minder interessant denk ik.
Cumbria heeft één van de meest uitdagende wegen van GB. De Hardknott pass. We hebben hem gereden en ja.. hij is op zijn zachtst gezegd zeer uitdagend. Met hellingen van meer dan 30%, haarspeldbochten en dan een weg die niet veel breder is dan een fietspad in Nederland, is het een hele onderneming. Maar het landschap en de uitzichten zijn het ook echt waard.
Wat 'onderweg foto's' van andere routes:
En natuurlijk overal schaapjes... Dit zijn Herdwick sheep:
De laatste dag hebben we de zwaarste wandeling gedaan: Vanuit het huisje, langs dat plekje waar we 's morgens wandelden doorgelopen langs de rivier Glendermackin op, omhoog naar de Bowscale fell met een top van 702 meter. Dit is een onderdeel van de berg BlenCathra die een hoogte heeft van 868 meter. Daar heb ik ooit opgestaan, zo'n 10 jaar geleden maar de conditie van toen heb ik nu niet meer.
Terugkijkend naar het dal lopen we weg bij ons huisje dat bij dat groepje bomen rechts staat:
Nog een keer omkijken van iets hoger:
Al aardig onderweg: De fells waar we eerst tegenop keken, liggen nu onder ons:
Elsa loopt dapper mee. Maakt nog wel de meeste meters. Helaas houdt ze nog steeds niet van de camera:
We kijken nu al ver over de fells, het pad is een spoor geworden met stenen, rotsen, gaten en sleuven.
Baasje is moe: dus even samen een pauze:
En dan, na nog een stuk door drassig land, eindelijk de top!
Uitzicht over Schotland en de zee. En wat loopt daar? Juist ja, schaapjes LOL. (Vlak onder Elsa's rechter oor.)
Op de terugweg naar de ferry hebben we nog twee plaatsen aan gedaan.
Mijn vriend was er nog nooit geweest dus ik wilde hem de waanzin van Blackpool laten zien een soort mini Las Vegas. Wederom deed Elsa het prima in de drukte. Voordeel was dat dit geen echte natuurmensen zijn en ze dus vaak zelf al uitweken voor Elsa:
Daarna de tegenhanger; Het rustieke Cambridge met zijn oude universiteiten:
(Sorry.. de foto's van die universiteiten staan allemaal nog op de camera..)
En dan het laatste stukje naar de boot...
Ik hoop dat jullie mijn verslag leuk vonden. Kaartje volgt nog.
In Cumbria loopt dus vrijwel overal loslopend vee; veel schapen maar ook koeien en paarden. Zelfs op stukken waar een mens niet lopen kan zie je ze nog maar ook middenin de dorpen.
Ik heb een aantal vrienden daar die daar boeren en van hen heb ik die informatie. Zij worden echt helemaal gefrustreerd door het vele vee dat zij verliezen aan loslopende honden.
Daarnaast... Als ik Elsa los laat tussen de schapen in dan loop ik niet meer ontspannen want dan wil ze toch echt aan het werk.
Prachtige foto's en verslag van je mooie reis. Jullie hebben heel wat km in de voeten.
Liz, wat een prachtige natuur! Heb genoten van al die foto's en natuurlijk je verhaal erbij.
Dank je!
Mooie foto's! Wat is het mooi daar!
Leuk dat je je vakantiebelevenissen en mooie foto's met ons deelt.
Prachtig gebied! Had je je andere hond niet mee?
Nee, Momo bleef thuis. Die kan zulke einden niet meer lopen en is panisch voor de DA.
De hond mag ook niet alleen blijven in het huisje volgens de voorwaarden dus dat zou dan heel lastig geweest zijn.
Deze was ik nog vergeten:
Castlerigg stone circle:
Ja, mag je ook met de hond naar toe.
Verder de whisky destilleerderij in Cockermouth (honden toegestaan in shop en op terras; niet mee op de tour) en het kleine stoomtreintje van Ravenclass naar Eskdale (honden toegestaan mits aangelijnd).
https://www.lakesdistillery.com/
https://ravenglass-railway.co.uk/
Die laatste hebben we dit jaar niet genomen (wel even gaan kijken) omdat we de Hardknott pass wilden rijden maar iedere keer dat ik er met mijn kinderen was wilden ze persé een keertje mee met de 'La'ayl Ratty'. De zomer dat het in Cumbria zo heet was gingen we zelfs vaak mee naar boven omdat je daar heerlijk kunt zwemmen in een diep stuk in een riviertje.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?