Goedemiddag,
Ik ben voornemens een nieuwe hond te nemen. In het verleden heb ik een beagle kruising gehad en een amerikaanse bulldog kruising gehad. Allebei lastige honden. De beagle kruising luisterde vrij slecht tijdens het uitlaten en kon flink trekken (duh, dat is beagle-eigen) en de amerikaanse bulldog kruising was een schat, maar kon niet los in verband met andere reutjes. Daarnaast namen ze elkaars gedrag ook over, waardoor ook de beagle kruising thuis flink kon blaffen. Thuis ging alles prima, maar buiten was het nooit even lekker rustig uitlaten. Daarom zoek ik nu naar een hond die in theorie makkelijker kan zijn.
Ik twijfel nu heel erg tussen een Weimaraner, een Zwitserse Sennenhond en een adoptie hond (https://www.marktplaats.nl/a/dieren-en-toebehoren/honden-niet-rashonden/m1306141999-vrolijke-dalton-zoekt-zijn-geluk.html?c=efb2ef4dc323389c4f92ed10afa33e3a&previousPage=lr).
Ik zoek een hond die goed luistert tijdens het uitlaten, 1.5 tot 2 uur per dag uit kan, met andere honden om kan gaan, met een kat in huis kan, die makkelijk overal mee naar toe kan. Ook alleen zijn moet geen hele grote problemen veroorzaken Qua uiterlijk vind ik een grote stoere hond erg leuk.
Bij mij schoten als eerste de Weimaraner en de Zwitserse sennen te binnen. Echter kan een Weimaraner vaak lastig met een kat omgaan (ook als hij/zij vanaf puppy bij een kat woont?) en kan soms lastig luisteren tijdens het uitlaten. Een zwitserse sennen is eigenlijk perfect, maar hun leeftijdsverwachting is helaas niet zo hoog. Met een adoptiehond doe je iets goeds voor de wereld en gezien dit vrijwel nooit een zuiver ras is een hogere levensverwachting.
Ik hoor graag naar jullie mening en of andere ideeën/tips?
Ik denk dat er genoeg mensen hier zijn waar je advies van kan krijgen.. sorry ik kan je niet helpen.. alleen een hoge levensverwachting weet je natuurlijk nooit! Als je voor de zwiterse sennen gaat en je denkt dat die bij je past heb je er meer aan dan een hond die niet helemaal bij je past en waarvan je niet kunt weten hoe oud hij/zij word! Misschien handig om ergens te gaan kijken bij 'goede' fokkers en kijken wat je echt wilt! Succes met de zoektocht!!
Leuke zoektocht! Ik kan je niet echt helpen, maar wel mijn ervaring delen met de Zwitserse Sennen.
Wij hebben ook getwijfeld voor een Zwitserse Sennen, we dachten dan een Berner Sennen te krijgen, maar met korte vacht hahaha. Nee dus. Na oriënteren toch besloten niet voor de Zwitser te gaan, omdat ze vrij eigengereid zijn en graag hun eigen gang gaan. In het bos lopen er wel 2 los, maar ze doen alles precies zoals het hen uitkomt. Daarnaast vond ik ze iets te 'gereserveerd'. En ik dacht gelezen te hebben, maar correct me if i'm wrong, dat het niet perse allemansvrienden met andere honden zijn.
Qua leeftijd, weet je het toch nooit. Je kunt pech/mazzel hebben, maar natuurlijk loop je met een groot ras 'hoger' risico op HD/ED/atrose dan bv met een kleiner ras. Of andere gezondheidskwalen. Wij hebben een fitte Berner van 7 jaar die wel 3 lijkt en ik kom Berners in het bos tegen van 5 jaar die al uitgeblust zijn.
Met de weimeraner heb ik geen ervaring, ik gok wel dat het hele energieke honden zijn. Vriendin van mij had er vroeger 1, dat was wel echt een gezinshond. Maar ik kan me er weinig van herinneren, ik was nog een stuk jonger toen.
Heb je de mogelijkheid om eens een fokker te bezoeken van beide rassen wellicht om meer info te verkrijgen?
Succes met je zoektocht en houd ons op de hoogte!
Oh, nu reageer ik helemaal niet meer op de te leuke adoptie hond!
Je hebt een "wensenlijstje" met wat de hond "moet" kunnen en met een herplaatser weet je nooit hoe dat uitpakt. Bij een pup heb je daar nog enigszins invloed op. Wij hebben zowel een herplaatser als een pup en de pup is echt helemaal zoals het 'hoort'; sociaal, gemakkelijk met borstelen, luistert perfect naar alle commando's, kan overal mee naar toe. Onze herplaatser is de grootste schat die ik ken, maar kan bijvoorbeeld niet overal mee naar toe, wordt niet graag geborsteld. Hij kan wel perfect alleen blijven en luistert goed, maar dat heeft even wat werk gekost en je weet met een herplaatser nooit of je bepaalde dingen nog kunt aanleren.
Ik denk meer aan een Leonberger.
Grote vriendelijke best goed luisterende honden. Wel goed opletten op gezondheid in de lijn en gezondheidstesten bij de ouders.
Weimaraner is een jachthond en heel energiek.
Ik denk dat die er vandoor kan gaan in het bos.
Grote Zwitserse Sennen zijn nog best eigenzinnig en sterk van karakter en veel beweging nodig.
Hoezo heeft een niet-zuiver ras een hogere levensverwachting? Die snap ik even niet.
Als ik je wensen zo lees.. Heb je al eens geacht aan een Border Collie? Als je ze goed opvoed zijn dat heel gemakkelijke honden die je overal mee naar toe kunt nemen. Je moet wel consequent zijn en ook wekelijks met de hond een sport willen doen maar dan krijg je er heel veel voor terug.
Een Border Collie is nou niet bepaald een grote stoere hond!
In de asiels zitten trouwens best wel veel grote honden, je zult alleen even moeten zoeken.
Succes!
Klopt. De vraag is alleen waarom zoveel mensen zo graag een 'grote stoere' hond willen.
Ik krijg dan toch vaak het idee dat dat doorgaans bij de man des huizes vandaan komt en hij absoluut niet gezien wil worden als halve 'nicht' (sorry.. ik denk daar zelf niet zo over maar veel mannen wel helaas) met een schoothondje (ook sorry.. ook niet mijn visie) of als burgerlul (ook sorry.. ook niet mijn visie) met een dooie lobbes/gezinshond als een Labrador of Golden (ook sorry.. ook niet mijn visie). Een BC is dan vaak wel een optie omdat zij een actief, sportief en fanatiek imago hebben. Best stoer dus eigenlijk.
Maar veel van die echt grote honden voldoen dan weer niet aan de rest van de wensen en een joekel als de Leonberger neem je niet makkelijk overal mee naartoe; juist door het formaat. Ik zie een Leonberger niet zo snel in een restaurant onder de tafel liggen bijvoorbeeld.
Groot en stoer dan denk ik ook snel aan de Ridgeback en de Viszla. Maar die passen ook niet echt.
Die grote honden merk je juist vaak niet op een terrasje. Mijn Tibetaan kruipt opgerold onder de tafel en ligt dan helemaal voor pampus. Een klein fanatiek keffertje kan dan veel storender zijn en vaak zijn ze niet zo onbenullig als sommige rassen die de boel dan omgooien.
De grote Sennen die ik ken voldoen beslist niet aan jouw eisen. Dus zou ik absoluut afraden.
Ik hou ook van grote stoere honden
Een labrador of golden is geen dooie lobbes, tis maar net wat je ermee doet. Je hebt ze ja, die veel te dikken honden waar niets mee gedaan wordt. Beetje domme opmerking!
En TS zei, ik hou wel van grote stoere honden, kom dan niet met een BC aan, die zijn dat van verre, en daarmee kraak ik het ras niet af, leuke honden voor wie ervan houd, maar ook niet mijn type hond
(SORRY.... OOK NIET MIJN VISIE)
* Misschien zie je die herhaalde opmerking nu wel?
Bedankt voor je leuke reactie. Helemaal mee eens wat betreft de levensverwachting.
Last van de warmte
Ga lekker een stukje rennen met je actiefe hondje
Bedankt voor je reactie :). Ik dacht overal te lezen dat zwitserse sennenhonden goed naar de baas luisterden en vrijwel altijd lief waren tegen andere honden. Als ik het van jou kant zo lees zou een weimaraner weer beter luisteren tijdens het uitlaten, al is dat natuurlijk weer per hond verschillend. Voor mij is het wel echt belangrijk een hond te hebben die in elk opzicht fijn luistert, er zou een wereld voor me opengaan. Luisteren tijdens het uitlaten, niet vreselijk trekken, veel mee kunnen overal naar toe, lief tegen andere honden. Dat zou fantastisch zijn.
Goed om in het achterhoofd te houden!
Bedankt voor je reactie.
Een enkele keer op een geurtje afgaan, ala, maar onze beagle met waarschijnlijk pointer kruising (hondje uit cyprus) was soms echt gewoon oost indisch doof als hij los liep. De hele wereld om hem heen verdween tijdens het los lopen, hij ging puur zijn neus achterna. Dat zou ik niet meer willen. Hebben Weimaraners dat ook? En ken jij zelf Zwisterse Sennen? Veel beweging is geen punt.
De leonberger lijkt me niet direct helemaal iets voor mij overigens.
Mee eens hoor. Er zullen ook zeker trainingen worden gedaan, maar de beagle kruising was toen een herplaatser van 2 jaar dus sommig gedrag kreeg je er helaas nog moeilijk uit. Een heel eigenzinnig ras is niet direct iets waar ik naar op zoek ben.
Hartstikke bedankt voor je reactie.
Dat kwam ik regelmatig tegen op internet, maar mag dus een fabeltje worden genoemd?
Een Border collie zou niet direct iets voor mij zijn ben ik bang.
Een Viszla heb ik ook nog aan gedacht inderdaad, dat loopt volgens mij niet heel veel weg van de Weimaraner.
Kun je wellicht wat meer context geven :) ?
Bedankt!
Je zoekt wel in verschillende rasgroepen, zie ik.
De vizla en weimaraner zijn pure jachthonden.
Vrijwel alle jachthonden zijn sociaal van nature, en werken graag met de baas.
Dit komt omdat jachthonden vroeger samen moesten werken met elkaar, en met de baas.
Onderling vechtende honden en geruzie konden ze natuurlijk niet gebruiken.
Nog steeds zijn de meeste jachthonden sociaal en zacht van nature.
Maar door hun jachtinstinct kunnen veel jachthonden niet loslopen.
Je zou ze wel kunnen trainen dat ze wel los kunnen lopen en niet jagen.
Maar dan weet je bij voorbaat dat je hier veel werk in zult moeten steken.
Bij de retrievers/waterhonden zou ik dan eerder zoeken.
Dit zijn jachthonden die vlakbij de baas moesten werken, en dus niet snel weg zullen lopen hun neus achterna.
Het zijn apporteerders, geen zelfstandige jagers.
Bedankt voor de uitleg. In mijn omgeving lopen alle weimaraners en viszla's los, ik zag zelfs in de stad een weimaraner los lopen laatst. Ook mijn beagle liep gewoon los. Alleen het is dan wel fijn als er nog een beetje geluisterd wordt.
Hmmm lastig...
Ik heb even gegoogled, maar hier zou niet direct mijn voorkeur naar uit gaan!
Rasloze honden hebben gemiddeld een hogere levensverwachting dan de gemiddelde rashond, dat is geen fabel. Maar dat betekent niet dat iedere rasloze hond daarom automatisch gezond is en oud wordt.
Als je zekerheid wil over karaktereigenschappen, dan zou ik voor een rashond gaan (pup) of een volwassen herplaatser waar veel over bekend is. Zoals een afgekeurde hulphond. Dat zijn over het algemeen fantastische vriendelijke en goed afgerichte honden.
Wil nog even toevoegen dat hulphonden niet alleen maar retrievers zijn. Wij hebben bijvoorbeeld een herder te logeren gehad, kruising mechelaar die was afgekeurd als hulphond. Super hond. Luisterde perfect, enorm lief. Volgens mij afgekeurd omdat hij teveel fixeerde op katten of iets dergelijks. Hij deed ze niks maar had dan zijn aandacht er niet bij.
Misschien dat je het eens vanuit een andere hoek kan bekijken.
Er bestaat geen kant en klaar pakketje hond.
Je hebt in principe groepen waarin honden onderverdeeld worden. Elke groep heeft zowat bepaalde specifieke kenmerken.
En dan heb je de rassen met hun door de mens genetisch bepaalde aanleg.
Heel veel uitleg over honden, hun karakter ....werk en showlijn....dat zijn allemaal verhaaltjes met antropormofistische inslag. Met name hoe de mens het interpreteert en hoe de mens iets ziet. En elke mens (nou ja, toch veel) doet graag zijn verslag. Dat het 99% gebaseerd is op bla bla bla, daar hebben ze het niet over. Ieder heeft zijn visie. Goed of slecht. Alleen op wat is die gebaseerd? Wat veel verklaard is dat onze hersenen niet verder geraken dan de ik vorm. UItgezonderd de aangeleerde definities en 1 + 1 = 2 het wiskundige. Ziet ieder het zoals zijn/haar brein het interpreteert. Vandaar dat er ook zoveel verschillende versies zijn. Daar bovenop wordt dan nog veel verteld zonder over de juiste en meer dan voldoende correcte kennis te bevatten.
Een hond en zijn gedrag. Heeft zelfs een hele mooie naam....ethologie :-)
Gedrag wordt door meerdere factoren bepaald. Je hebt de interne. Zoals de genetische die dus al voor de geboorte vastliggen en reeds geprogrammeerd zijn. Dan heb je ook nog de interne die beïnvloedbaar zijn door bvb ziekte/afwijking. Een heel simpel voorbeeld. Hoe sterelisatie, eigenlijk moet ik zeggen castratie (ook bij een teefje) invloed heeft op het gedrag maar ook de lichamelijke ontwikkeling. En dan heb je de externe factoren, o.a. de cognitieve. Wat je kan aanleren.
Nu honden worden door de mens (algemeen gesproken) door de meeste veel te symplistisch gezien en hebben totaal geen idee hoe een hond in elkaar steekt, ontwikkelt, leert, enz....en ze staan bij vele als ondergeschikte op de lijst. Moeten doen en ondergaan zoals wij als mens het zien en al dan niet goeddunken.
Eerst en vooral is het belangrijk om voor jezelf uit te maken wat je wel en wat je niet ziet zitten.
Heb je graag een zelfstandig karakter dat als jij zegt ga, de hond niet gaat. En dat ook niet van plan is. Of raak je daardoor snel gefrustreerd? Best ander karakter dan.
Je hebt dan de zogezegde will to please karakters (heeft niets met will to please te maken) alleen zijn deze honden makkelijker manipuleerbaar. Dat als je nog maar kijkt, ze al direct flink gaan zitten. Dus gaande van heel slecht volgzaam, tot heel volgzaam....
Zit je er niets mee in dat je 2 keer per jaar heel veel vachtonderhoud hebt en door de loop van 't jaar geregeld borstelen. Of vindt je dat lang haar eigenlijk niet zo leuk.
En in heel veel gevallen, welke richting dat je ook uitgaat? Je oogst wat je zaait.
Belangrijk ook is deftig op voorhand op zoek te gaan naar mensen die op een wetenschappelijke basis en studies de juiste kennis hebben over hoe je als mens en hond het beste matcht.
Ga je voor een pup, of ga je voor een volwassen hond? Weet dat een pup heel wat met zich meebrengt. Een pup groot brengen brengt heel wat met zich mee en is heel tijdrovend. Veel meer dan dat de meeste mensen weten en beseffen.
De vraag is ook, hoe zie je het om een hond te hebben? Ben je bereidt de hond te geven wat hij nodig heeft? Namelijk hond te kunnen zijn. Of ga je er iets van maken en kneden naar menselijke normen?
Een hond is niet gemaakt om constant aan je voet te plakken. Wanneer een hond buiten komt, is die het gelukkigst wanneer hij hond kan zijn. Ze neus achterna kunnen is echt wel heel belangrijk. Veel belangrijker dan buiten komen en de hond moe willen maken op de mens zijn manier.
Een hond heeft sowieso al een veel betere conditie dan de mens. Als je gaat sporten of lopen, fietsen whatever..... dat is niet de natuurlijke manier van bewegen voor een hond. Let wel, ze zijn graag buiten. Maar niet het eentonige, langdurige.... dus ga je graag wandelen, hiken....super. Maar geef de hond dan ook de mogelijkheid om zelf zijn tempo te bepalen. En als hij 2 minuten zeer geconcentreerd snuffelt? Laat hem dan. Verder sleuren ...? Waarom?
Wat de opvoeding betreft? Al wat in een standaard hondenschool wordt aangeleerd? Sorry, echt...
Een hond, ja en ook een kleine pup kan van zichzelf uit al zitten. Als mens gaan we dan manipuleren om de hond te laten zitten. Terwijl je thuis evengoed elke keer de pup of hond gaat zitten er het woordje zit aan linkt. En zal de hond zonder manipulatie evengoed leren van te zitten als wij het ze vragen. En zo kan ik nog heel veel opnoemen.
Uiteindelijk zal alle rassen genetisch gemanipuleerd om de mens te dienen. Jacht, verdedigen, opjagen, drijiven, enz....
Het nadeel is heden ten dagen dat heel veel van die eigenschappen door ons als mens niet meer gewenst zijn. Neem bvb een jack russell. Die gefokt zijn voor het opjagen en aanvallen en in holen kruipen van. Ze moeten bikkelhard zijn en dus een hoge grens hebben. Neem zoiets op een appartementje en ga balletjes gooien. De ideale manier om het beest knettergek te maken van de adrenaline.
Wanneer mensen bvb bij mij les komen volgen? Zoals mensen met een terriër? Behalve hoe ze de gewone zaken kunnen aanleren op een zeer hondvriendelijke manier. Leer ik die mensen ook hoe ze ervoor kunnen zorgen hoe ze de hond rust kunnen bezorgen. Hoe ze kunnen voorkomen dat die opgefokt in overdrive geraken. Hoe en waar ze bij lichaamstaal moeten opletten. En hoe ze een hond de buitenwereld kunnen leren kennen op een niet angstaanjagende manier, maar op de hond zijn eigen tempo. Zodat je relatie met je hond een wederzijds genieten en plezier is beide kan genieten van wat jullie ook doen.
Dus ja....een beetje op een andere manier bekeken.
Nog heel wat stof om over na te denken. Enjoy en alvast succes
Daar moet je ook geluk mee hebben hoor. Ik heb een herplaatser van destijds één jaar en die was al dusdanig verpest dat die gewoon niet los kan lopen. De zou zich letterlijk dood zwemmen. Bovendien zijn toch wel heel veel retrievers extreem hyper als ze jong zijn, dus die neem je ook niet zomaar overal naartoe. De mijne werd bijvoorbeeld pas met 6 jaar ietsje rustiger.
Hier loopt trouwens een Zwitserse Sennenhond en die gaat niet zo makkelijk met mijn reu. Eigenlijk ook niet zo gek voor een terreinbewaker: zijn terrein. Ook al is het het losloopgebied. Kijk, er is alleen wat gemopper en gebrom, maar helemaal probleemloos is het niet.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?