Hoi allemaal,
Onze Berner Sennen van 7 jaar heeft deze zomer al 4 hotspots gehad en vanochtend ontdekte ik nummer 5. We begrijpen er niets van, want hij heeft ze nooit eerder gehad. Dit is wel de eerste zomer dat hij als gecastreerde reu door het leven gaat en het is natuurlijk extreem warm. Zijn vacht is wel iets ruwer geworden na de castratie, dus ergens vermoed ik dat die meer 'broeit' en daarom nu dit tot uiting komt met deze warmte?
Feiten op een rijtje:
- 3 hotspots zaten in gebied liezen/achterbeen
- 2 hotspots op rechter voorpoot
- Zodra de ene hotspot genezen is, dient de volgende zich aan.
- Hij is goed ontwolt en wordt 2x per week geborsteld
- Hij zwemt niet
- Hij heeft geen vlooien/mijt o.i.d
- Anaalklieren zijn reeds gecontroleerd en voor de zekerheid geleegd, maar ik denk niet dat dit de oorzaak was
- Ligt veel binnen in het koele huis en af en toe buiten op de koele tegels, maar we stellen hem niet bloot aan de enorme warmte.
- Hij heeft geen overmatige jeuk, ligt gewoon rustig op een stukje huid te knabbelen/likken.
- Ontlasting extra een keer getest op wormen, maar alles was in orde.
- Hij wandelt graag, speelt graag met onze andere hond, hij verveelt zich niet.
De 4 hotspots zijn nu helemaal genezen, mede omdat we even een kap om hebben gedaan de laatste paar dagen. Nummer 5 heeft zich dus vanochtend aangediend, aan de oude plekken komt hij niet meer.
Hebben jullie hier ervaring mee? Mijn man denkt dat het puur komt door de aanhoudende warmte i.c.m. zijn enorme vacht. We kunnen verder ook niets onderliggends bedenken. Hij oogt heel blij, eet en drinkt goed, wandelt graag en heeft geen pijn aan zijn gewrichten op het eerste oog waardoor hij zou kunnen likken. Zijn huid ziet er rustig uit, geen schilfers en hij heeft een glanzende zwarte vacht. De dierenarts heeft tot nu toe ook niets kunnen vinden.
Is er iets wat preventief gegeven zou kunnen worden om hem extra te ondersteunen? We voeren Carnibest.
Over 3 weken gaan we op huwelijksreis en ik laat hem liever niet zo achter met die nieuwe plekjes die hij steeds creëert.
Groetjes,
Dominique
Een prik van een insect kan al een hotspot veroorzaken, even likken en bijten en het is gebeurd, een dikkere vacht goed door laten luchten met een waterblazer, oud haar er uit halen.....zie je een plekje behandeld dat direct met hotspotfome van espree...dat verlicht de jeuk en hersteld razendsnel de plek. Zomers hebben honden meer last van hotspots dan swinters.
Dank, Willemijn! De hotspot behandelen lukt goed en ze drogen ook snel weer op, het is meer de truc om ze te voorkomen.
Inmiddels al vele plekjes opgeschoren om er lucht bij te laten komen, spoelvloeistof van Vetramil (honingzalf) erop doet hier wonderen. Wel zonde van de haren weghalen, maar het is de enige manier.
Alleen.....hoe voorkomen we dit? Hebben jouw "beren" er ook last van deze zomer?
Nee hier geen hotspots, het is ook een verminderende weerstand, KAN, en de een is er gevoeliger voor dan de ander....Bams heeft een keer op haar beiden wangen een hotspot gehad, maar kwam door een aanval van twee honden die haar op haar wangen gebeten hadden....verder heeft ze nimmer een hotspot gehad.....vaak wordt alles onder hotspot genoemd, maar hoef niet, dierenarts verkondigde dat het door het zwemmen kwam en te lang nat was geweest, vertelde hem dat ze aangevallen was in het water, en ja ...ik ben gelijk naar een dierenarts gegaan en ze was zijknat.........je hond kan zich krabben en het kan een hotspot veroorzaken, het is zo gebeurd...voorkomen, weerstand opbouwen en dan nog, ......dikke vachten kunnen ook al een oorzaak zijn.
Ik heb een stukje voor je gecopieerd, de bron staat niet vermeld, .......je kan het altijd ook opzoeken om hoe je een hotspot voorkomt....
Hotspot is een geïrriteerde plek waar de hond aan gaat likken. Door het likken raakt de plek nog geïrriteerder en hierdoor kunnen flinke ontstekingen ontstaan. Hotspot kan eenmalig voorkomen, maar sommige honden hebben helaas de pech dat ze regelmatig last hebben van een hotspot. In dat geval kunnen de kosten van de dierenarts behoorlijk hoog oplopen en telt vaak: ‘voorkomen is beter dan genezen’. Maar hoe kun je de hotspot bij je hond voorkomen?
De eerste stap die je moet zetten is achterhalen wat de oorzaak van de hotspot is. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. De oorzaak kan namelijk bij elke hond iets anders zijn. Het kan bijvoorbeeld te maken hebben met voeding, een allergie, vlooien of een natte vacht. Je moet er rekening mee houden dat het even kan duren tot je de oorzaak hebt gevonden. Door het vinden van de oorzaak kun je echter wel gemakkelijk de hotspot in de toekomst voorkomen.
De kans is aanwezig dat je hond allergisch is voor vlooienbeten. Zorg er daarom voor dat je dit goed in de gaten houdt. Controleer of de hond vlooien heeft of dat hij misschien in de buurt is geweest van honden die vlooien hebben. Preventief antivlooienmiddel gebruiken kan ook helpen. Hierbij kun je denken aan druppels in de nek of een vlooienbandje.
Er zijn honden die reageren op bepaald voer. Het kan geen kwaad om eens te testen wat er gebeurd met de huid wanneer de hond ander voer krijgt. Probeer bijvoorbeeld eens voer van een ander merk of vers voer. Kijk of dit verschil maakt en switch eventueel later weer terug naar het oude voer om te kijken of het er inderdaad vandaan komt. Let wel goed op: het kan tot zeker vier weken duren tot je verschil merkt met ander voer.
Honden met lang haar of een dikke ondervacht hebben in het algemeen sneller last van hotspot. Losse haren die in de vacht zitten kunnen voor problemen zorgen. Het is daarom belangrijk om de hond regelmatig goed te borstelen. Zorg voor een borstel die geschikt is voor de vacht van jouw hond en laat je hier eventueel over informeren bij een dierenspeciaalzaak. Het kan ook helpen om de hond een keer mee te nemen naar de trimmer.
Hotspot kan worden veroorzaakt door een natte vacht. Wanneer de hond gaat liggen op de vacht, kan het gaan broeien. Heeft het geregend of heeft je hond gezwommen? Droog hem dan na afloop goed, dit zou kunnen helpen om de hotspot te voorkomen.
Sommige honden krijgen hotspot, omdat ze een droge huid hebben die voor veel jeuk en irritaties zorgt. Een droge huid herken je aan witte schilfers in de vacht. Er zijn verschillende manieren om deze droge huid aan te pakken. Doe bijvoorbeeld Omega-3 druppels door het voer. In de wintermaanden kun je bakjes met water op de vensterbank zetten. Ook dit kan helpen tegen een droge huid.
Een allergietest kan een hoop duidelijk maken over de hotspot. Doe dit vooral als een laatste redmiddel. De test is niet heel goedkoop en er is een grote kans dat er niks uitkomt. Wanneer je echter weet dat de hond inderdaad een allergie heeft, kan het wel veel gemakkelijker worden om de hotspot te voorkomen.
Nogmaals, een insectebeet, zelfs een teek kan een hotspot bevorderen, de hond heeft jeuk op de plek, krabt en bijt en het is gebeurd...natte vacht, ruitijd, castratievacht die te dik wordt....gazo maar door, en de een is gevoeliger er voor dan de ander..Zorg dat je direct ingrijpt, vookom je dat het uitbreid....wat je doet is goed....kaal maken de plek, groeit weer razendsnel aan hoor, behandelen met vetramil is goed....de hotspotfome van espree is ook goed.
Zelf zou ik niet van voer veranderen hoor.....carnibest is een uitstekende kvv, je hebt een pb van me.
Je zou misschien puur hotspot kunnen uitproberen?
En een waterblazer aanschaffen en dagelijks de vacht open blazen? Dan kun je ook regelmatig zelf goed ontwollen.
Jaimy (bobtail) had eerder ook regelmatig last van hotspots. Dit jaar nog helemaal niet.
Enige wat ik kan bedenken dat is veranderd is het voer. Sinds dit jaar zwemt hij zelfs best vaak en het is heel warm, dus ''betere'' omstandigheden voor hotspots zou ik zeggen.
Hij staat nu op hetzelfde voer als Puck, en ze krijgt dit tegen allergieen. Omdat Jaimy soms ook een beetje jeukerig was hebben we hem op hetzelfde voer gezet.
Waterblazer staat inderdaad op het lijstje, maar Bink is zo ontzettend bang voor dat geluid...Heb het eens mogen proberen en dat was geen succes. Tips voor een stille? ;-)
Ik zelf denk ook dat het combinatie kan zijn van veranderende vacht na de castratie en de enorme , aanhoudende hitte momenteel.
Dan heeft een hond maar 1 jeukje nodig om er direct een gat van jewelste van te maken met zn bek.
Wanda had ook 1 hotspot maar zij is net in de rui geweest en heeft dus nog maar een vrij dunne vacht zonder onderwol.
Dat scheelt al een héél veel.
Wat ik doe in zo'n geval is het gebied van de hotspot goed kortknippen, echt goed vrij maken van lange haren en onderwol.
Dan kan er lucht bij en blijft het droog. En als je hond er dan vanaf blijft( desnoods even paar daagjes kap om) dan is het zó weer weg en genezen.
Dus een bezoekje aan een goede trimster zou kunnen helpen de vacht wat uit te dunnen.
Op de stilste stand zetten, zet hem in de kamer, en doe er een tien minuten niets mee...uit doen, en dan de hond bij je roepen, op de grond gaan zitten , de slangtuit over de vacht halen zonder geluid, zo heel langzaam aan vertrouwd maken met een blazer, dan op de laagste stand zetten, steeds uitbreiden, duurt lang maar dan kan je straks gaan blazen.....
Je zou het met een hoodie kunnen proberen. Dat is speciaal gemaakt voor het föhnen van honden, zodat het geluid niet zo hard klinkt.
Vaak scheelt het wel bij honden die het eng vinden.
En inderdaad vaak oefenen. Op de zachtste stand beginnen.
Al zal je om te ontwollen hem op de hardste stand moeten hebben helaas...
Bedankt voor het meedenken allemaal!
Paddy had geen hotspots maar wel extreem veel onderwol wat er niet uit kwam en daardoor schilfers.
Ik heb tegen de gewoonte in heel veel gekamd en geborsteld. Hij was een week of 6 daarvoor echt goed ontwold door de trimster.
Ik denk dat t echt door de warmte komt.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?