Inmiddels is onze Boef 8,5e maand en volledig aan het puberen. Op zich gaat dit oke, op de bananen in de oren na waarover ik hier veel lees. We kunnen er mee dealen op 1 dingetje na....
Zodra hij een hond in het vizier krijgt of ruikt dat er een hond vlak voor onze wandelroute heeft gelopen wordt hij helemaal gek. Trekken aan de lijn, hard hijgen, chaotisch om zich heen kijkend....ik kan niet meer normaal met hem wandelen als hij 'iets" ziet of ruikt. En vooral een (loops) teefje zorgt voor problemen; Janken, piepen, trekken, huilen...hij moet en zal erheen. Vooral fijn als het loopse teefje hem ook begint te roepen met haar geblaf en gehuil.....wachtende tot dit teefje met baas ver weg is en ons pad weer willen vervolgen, maar meneer wordt weer helemaal gek als we diezelfde weg bewandelen waar deze teef ook is gegaan..snuif, snuif, trek, trek, piepen.....jeetje zeg....niet leuk om zo te wandelen op dit soort momenten. Normaal laat ik hem op bepaalde losloop plekken ook lekker even los, maar dit kan nu echt niet meer. Je weet tenslotte nooit wanneer er weer een (loopse) hond de hoek om komt.
Gaat dit gedrag ook over (na puberteit), of blijft hij dit vanaf nu houden?
Toevallig heb ik sinds een kleine 2 maanden een hondje(herplaatser) overgenomen van 8 maanden oud, nu bijna 10 maanden oud. Nu bracht de verandering van het herplaatsen en opnieuw wennen aan alles hem vast ook stress, maar ik herken wat jij omschrijft.
Trekken, te wild, niet te bereiken, van luid blaffen tot aan uitvallen naar honden incl. zichzelf tig keer lanceren als een raket...aan mijn arm (terwijl zijn oude baasje aangaf dat hij met andere honden goed gaat..en zou alleen maar willen 'spelen spelen spelen') niet mee te slepen enz enz.
Wat ik nu doe(nu ik ook een beetje mijn draai heb gevonden, ik moest namelijk net zo hard wennen ) is als ik zie dat hij een hond ziet en gaat fixeren dan achteruit lopen,blijven achteruit lopen,tot hij weer bij je is,het is ook de bedoeling dat er oogcontact wordt gemaakt met deze oefening(maar daar hebben wij nog niet op geoefend) en dat je dan weer vooruit gaat lopen met een bocht om die andere hond heen. En uiteraard zelf al genoeg ruimte tussen de honden laat,voor sommige honden betekend dit 10 meter voor anderen op dit(van pubertijd) moment 100 meter om niet 'af te gaan'.
Hier werkt het al heel goed, hij is rustiger in het bekijken van een hond, dus soms laat ik hem ook rustig kijken en als hij kalm doorloopt of zijn eigen neus weer gaat volgen, dan loop ik ook mee. Je moet kijken of je je hond beloond met lekkers of een goed zo, ik zeg zelf maar even niks,want als ik goed zo zeg, kijkt hij meteen weer strak naar die andere hond,dus ergens zit hij nog een klein beetje 'hoog in zijn emotie' op dat moment, we lopen gewoon in rust verder.
Ik geef hem ook sinds een week van Puur de 'hyperseks' dat is voor reutjes die het maar lastig hebben in hun pubertijd en exploderende hormonen. Wat ik wel goed vond om te leren is dat een jonge puberende reu 7x keer meer testosteron in zijn lijfje heeft dan een volwassen reu,dus dat verklaart zeker wel waarom zo'n reu in pubertijd compleet maf wordt dus ik geloof er ook voor 100% in dat dit overgaat, mits je er zelf ook goed mee omgaat, dus niet hard corrigeren of zo(want dan gaan ze die spanning koppelen aan het zien van de andere hond),maar begeleiden met rust en doorheen loodsen.
Ik herken het gedrag gedeeltelijk wel.
Hier een hond van bijna 7 maanden oud en zijn hormonen slaan ook op hol. Elke hond vind hij nog leuk en gaat dan ook trekken als een gek, heeft bananen in de oren en is niet te corrigeren op dat moment. Als hij een loopse teef ruikt dan begint hij te klappertanden en te kwijlen als een gek, niet te houden.
Tegenwoordig, als ik een andere hond in de wandelroute aan zie komen, loop ik een andere kant op of ga aan de overkant van de straat lopen als we in een woonwijk lopen op dat moment.
Hij doet andere honden niks maar is veel te enthousiast en aangezien hij groter en sterker is dan de gemiddelde hondjes loop ik liever om want uit zijn enthousiasme springt hij andere hondjes overhoop. Met grote, sterke andere honden laat ik hem wel spelen maar hij loopt sowieso nooit los zodat ik toch wat controle over hem heb.
Hopelijk is dit snel over maar ik weet dat de puberteit ook maanden, zo niet langer, kan aanhouden.
Gewoon voor ogen houden dat de hond er zelf niks aan kan doen, dit is een fase waar hij doorheen moet en daar moeten wij de honden bij helpen/ begeleiden.
Niet alleen reuen hebben dit gedrag op deze leeftijd, ook hier een puberende teef, ook iedere keer als ze een hond zag, ze moest en zal er naar toe gaan, alle hens aan dek, ze wordt nu rustiger al is het nog niet helemaal over, maar hou ze nu.......leeftijd hormonen, als ik een hond zag en ik kon haar niet meer corrigeren, ging een andere weg in, en op de vlakte draaide ik me om, dat hielp gedeeltelijk, afleiden had hier geen enkele zin, wat ik ook deed....leeftijd doet hier gelukkig al een hoop, en wandel ik negen van de tien keer goed....
Ik denk dat de aandacht voor andere honden niet zozeer door hormonen wordt gestuurd. Zoals Willemijn al zegt hebben teefjes ook last van de puberteit en willen zij ook naar iedere hond die ze zien. Het is gewoon een groeifase waarin de hond zijn eigen identiteit ontwikkeld, net als met mensenpubers.
De aandacht voor loopse teefjes is natuurlijk wel hormoon gestuurd en kan later minder worden maar ook zo blijven. Gelukkig lopen er maar weinig randdebielen met een loopse teef in een losloopgebied dus daar hoef je echt niet zo bang voor te zijn. Houdt je intacte reu gewoon netjes aangelijnd buiten die losloopgebieden want ook loopse teefjes moeten naar buiten om hun behoefte te doen en hun beweging te krijgen.
ik heb daar eigenlijk nooit last van, van 'pubers'.
Wat niet mag, mag niet. Ze blijven hun hele leven lang wel af en toe eens proberen, maar dat is niet leeftijdsgebonden.
Hier nog 2 leuke artikelen om te lezen
https://www.doggo.nl/artikelen/opvoeding-van-een-hond/puberteit-bij-honden/
http://www.hondenlezingen.nl/341055426
Goed stukje Soraya....
Dank je Willemijn
die stukjes had ik een maand terug meteen al opgezocht en gelezen en mij erin verdiept ;-)
Wat mijn reu enorm geholpen heeft was castratie. Hij had wel wat meer problemen dan wat jij aangeeft maar het kan zeker een optie zijn.
Die optie hadden we ook al eerder gehoord idd, zelfs van mijn vriendin die bij een dierenarts werkt, zij komt dit vaak tegen in de praktijk. Zij raad ons dit zelfs aan, en niet uit de geldkwestie vanuit haar werk ;-) Wij kijken het nog aan, en zullen dit ooit wel bespreken bij zijn volgende vaccinaties wat het beste is. Hij heeft ook (bijna) chronisch last van groen spul uit zijn piep, waar ik hem overigens mee behandel met kamille thee en speciale zalf.... schijnt er ook bij te horen allemaal.
Ja voorhuidsontsteking. Soms wil extra vitamine c helpen, de zure variant.
Het is een lastige periode waar je doorheen moet, hier precies hetzelfde hoor en ook last van een voorhuidontstekig,maar castratie vind ik nu zéker geen optie, hij is vol in de groei en heeft juist zijn hormonen nodig en ook als ze volwassen zijn is testosteron belangrijk voor ze. Castratie kan een oplossing zijn, maar ook een probleem verergeren en dan doel ik vooral op het gedrag, sommige reutjes hebben juist letterlijk hun ballen nodig om zich nog enigszins zeker te voelen, haal je ze weg, dan worden juist die honden vooral erg onzeker,dus ik zou me nog 2 keer bedenken voor ik ze er liet afhalen. Heeft je vriendin die bij de da werkt ook heel nauwkeurig naar zijn karakter en algemeen gedrag gevraagd?
Ik kijk het allemaal aan en wacht het op zijn minst af tot hij volwassen is.
@ Paddy (enz) welke is nu precies die zure variant?
Jammer dat er nog altijd mensen zijn, zelfs dierenartsen en dierenarts-assistentes die direct roepen dat een reu gecastreerd moet worden in de puberteit als de hond onrustig is of zich niet gedraagt zoals men graag wil.
Kijk eens hier op HP bij Encyclopedie naar het kopje castratie, dan bedenk je je wel snel denk ik. Er zitten namelijk ook veel nadelen aan castreren, naast het feit dat het niet goed is om een hond in de groei te castreren en dat er ook echt geen garantie is dat zijn gedrag verbeterd.
Hier heb ik nooit een reu laten castreren en Hummer wordt ook zéker niet gecastreerd tenzij het medisch noodzakelijk is.
Hummer is ook een puberdraak momenteel en kan hem soms wel achter het behang plakken maar het hoort erbij en onthou dat de hond er niks aan kan doen, zijn hormoonspiegel is enorm hoog en voor de hond zelf is het ook vreemd en beangstigend soms.
Het enige wat je kan doen is je hond goed begeleiden en hem door deze periode heen helpen, veel geduld en af en toe eens diep zuchten helpt hierbij want ook ik zit regelmatig hoofdschuddend te kijken naar wat hij nu weer uitvreet of als hij tijdens de wandeling weer eens niet wil luisteren omdat dat ene grassprietje zo ontzettend lekker ruikt of juist naar een andere hond wil gaan terwijl dat niet mogelijk is (denk aan een loopse teef).
Het heeft zijn voor en nadelen natuurlijk. Alleen het grote plaatje (maatschappelijk belang) wordt tegenwoordig, geheel in de tijdsgeest, nogal eens vergeten.
Bij paarden worden eigenlijk alle hengsten waar geen eventuele fokplannen mee zijn gecastreerd tot reuen, de merries laat men in tact. Dit is echt heel erg prettig voor alle partijen omdat je niet steeds hyper alert hoeft te zijn zodra je hengstige merrie of hengst de box verlaat.
Bij mensen vinden we in het westen dat mannen hun lusten maar moeten bedwingen en vrouwen gewoon tot een zekere mate redelijk luchtig gekleed over straat moeten kunnen gaan. Gaat dat toch fout dan geven we de man de verantwoordelijkheid en al lang niet meer de vrouw 'omdat haar rokje te kort was'.
Maar als het om honden gaat dan lijken we wel extremistische moslims. De reu is zielig en kan er niets aan doen, heeft alleen maar zelf last van zijn hormonen maar castreren doen we niet aan. Gaat het fout dan is het natuurlijk de schuld van de eigenaar van de teef. Die had haar maar binnen moeten houden (boerka aan) of laten steriliseren. Ik vind het hebben van een loopse teef echt een drama en zet het mes er in zodra ze een nestje heeft gehad. Niet voor haar gezondheid, niet vanwege haar gedrag, maar omdat je met een loopse teef nergens buiten je deur veilig bent en het altijd gedaan hebt. Of agressie of desinteresse of hilariteit (dubbel liggen van het lachen als een joekel van een reu probeert mijn teef te dekken en ik hem er niet vanaf krijg) maar verantwoording nemen? Ho maar. Wel klagen en jammeren dat er een teef in de buurt loops is want dat is zoooo zielig voor hun reu...
Sorry.. moest even een brok frustratie kwijt.
@ Liz, ik snap dat het frustrerend is dat er eigenaren zijn die hun verantwoordelijkheid niet nemen omtrent hun reu. Ik vind dat iemand met een loopse teef net zoveel recht heeft om te wandelen als iemand met een ongecastreerde reu. Het is aan beiden baasjes de verantwoordelijkheid dat er geen ongelukjes gebeuren.
Ik heb Hummer nooit los lopen, gewoon omdat ik dat niet prettig vindt en mocht er inderdaad ergens een loopse teef lopen dan heb ik geen zin dat Hummer haar gaat bespringen maar ik vind het ook prettig als een baasje aangeeft dat de teef loops is zodat ik met Hummer een andere kant kan oplopen en er geen problemen ontstaan.
Ik zie dat drama van een loopse teef niet zo. Ja voor mijn teef, die moet het met korte poep en plasrondjes doen. Maar dat is hooguit 6 weken van de 52.
Je kunt jouw verantwoordelijkheid niet bij de reutjesbazen leggen.
Ik ben in principe tegen castratie, tenzij de voordelen voor de individuele reu groter zijn.
Ts, ik ben er geen voorstander van, maar je zou ook chemische castratie kunnen overwegen.
Dankjewel
Helpt hier goed, nog wel iets last van maar stukken minder
Precies dit.
Ik blijf het irritant vinden dat er altijd wel mensen zijn die iets vinden van het tegenovergestelde geslacht van hun hond...loops of gecastreerd. Let gewoon op je eigen hond, dan kan er vrij weinig mis gaan.
Een intacte reu wil wandelen en een loopse teef ook (ze kan het moeilijk uitzweten ) ook al is het een los loop gebied..
@ Paddy en Fresta: Welke gebruik(t)en jullie?
Hier altijd loopse teven gehad en heb.....nimmer problemen gehad, en voor er iemand roept ja maar bij jou zijn geen honden, dertig jaar met loopse teven gelopen in rotterdam enz...broek spray ik in en nimmer last van een reu, komt er toch een reu te dichtbij, even roepen..en degene pakt zijn reu mee, nimmer gezeur....een hond, teef of reu castreren op jonge leeftijd vraagt om moeilijkheden, hormonen zijn nodig voor een stabiel karakter en goed skelet, als men de raad geeft, wacht tot de hond volwassen is, zelf castreer ik alleen als het medisch noodzaak heeft..
Ja joh.. gaan wandelen met je loopse teef in een losloopgebied en dan op je eigen teef letten dan kan er weinig mis gaan natuurlijk.
Ik heb zelden zoiets onzinnigs gelezen.
Ga er eerst maar eens aan staan; met je loopse teef aan de riem proberen een fanatieke Duitse Herder reu of iets in die richting, van je teef af te houden die ook wel zin heeft... en geen reu eigenaar in de buurt.
Kom daarna nog maar eens reageren.
Ik meen gewoon t huismerk van de Trekpleister. Even op de ingredienten kijken.
Ik zou t dan wel als kuur geven, het is wel verzurend, wat voor andere processen niet goed is misschien.
Ik gaf t tot t goed over was, meestal een dag of 10.
Ik begrijp best dat jij in je eigen bubble leeft, maar toch kwam er geen reu op Mila toen zij vroeger nog loops was
Ik ben wel blij dat jij alleen maar zinnige dingen schrijft (zoals je brokken frustraties op moslims..wat niks met reutjes te maken heeft waar we het hier over hebben)
Ik wens je desalniettemin toch nog een leuke dag toe dat kun je denk ik wel gebruiken met al die frustraties op al die imperfecte mensen in jouw wereld.
Oke dankjewel voor info. Ik lees idd veel dat je het niet te veel/lang moet geven enz.
Hoe lang bleef het dan weg bij jouw reutje(s)? Of gaf je bijv. elke maand een 'kuur'?
Ik geloof dat hij t twee keer gehad heeft. De tussentijd weet ik niet meer. Het ging in dit geval om mijn vorige reu. Ik heb later t potje zelf opgemaakt.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?