We zijn erover uit, we willen een Australian shepherd. Dus het rondkijken is begonnen en wanneer we vinden dat de tijd (bijna) rijp is gaan we fokkers benaderen.
Nu wil ik het 'natuurlijk' goed doen en ik heb gekeken op de rasvereniging. Maar heb een paar vragen.
Soms zijn 1 van de ouders ergens drager van, zoals het mdr1 gen, een mutatie op hsf4 etc. Is het nou beter om te kiezen voor alles vrij of kan een drager zijn van 1 van de testers niet veel kwaad? Daarnaast zie ik wel eens merle x merle, dat mocht toch niet? En, ik denk de laatste, ik zie ook wel eens akc x NHSB stamboom, kan dit? Of is het 1 pot nat?
De andere vragen kunnen andere mensen een beter antwoord op geven, maar met 1 vraag kan ik je alvast helpen. Het MDR1 gen is speciek voor collies en aanverwanten. Het is het beste dat beide ouderdieren vrij zijn, maar combinatie drager (+/- of -/+) en vrij (+/+) is in mijn ogen ook nog oke. Hier heb je dan 50 procent kans op drager en 50 procent kans op vrij.
Maar dat maakt eigenlijk niet veel uit, want ik heb bij de Sheltie al gevallen geweten dat een +/+, dus vrij, toch een overgevoeligheidsreactie krijgt. Het blijft altijd oppassen geblazen met bepaalde stofjes en medicijnen dus. Ook al heb ik een hond die vrij is, ik behandel hem of haar als een lijder voor het geval dat... er bestaan toch voldoende alternatieven voor vele medicatie, antivlooimiddelen,...
Jaa oké. Ik heb ook aangegeven bij de da dat joy drager kan zijn ervan omdat ze half Aussie is. Maar ik dacht zelf idd dat alles vrij goed is maar zie heel veel nesten waar 1 van de ouders toch ergens drager van is.. Soms zelfs meerdere testen ene wel andere niet drager. Mij leek het wel dat je liefst met vrije ouders fokt..?
Dat is het ideale met vrije ouders fokken. Dat is natuurlijk iets waar bijna elke fokker naar streeft, maar als men daar naar kijkt enkel, zouden heel veel honden die drager zijn voor de fok worden uitgesloten ondanks zoveel andere kwaliteiten.
Okee. Wat is de kans dat een pup dan zoiets krijgt? Of word de pup dan ook drager? (heb me nog niet ingelezen wat alles betekent dus kan zijn dat ik me hele erge ziektes in denk terwijl het niks is haha)
Te zien of de ziekte dominant of recessief is. Meeste erfelijke ziektes zijn naar mijn weten recessief dus uit een combinatie van drager x vrij is er 50 procent kans op drager en 50 procent kans op een pup die vrij is. Uit vrij x vrij is het 100 procent dat de pup erfelijk vrij is. Drager x drager leidt tot 25 procent kans op een lijder, 50 procent kans op een drager en 25 procent kans op een vrij.
Belangrijk hierbij is dat het om erfelijk vrij e.d. gaat. Er kunnen altijd mutaties (veranderingen in de genen) optreden of bvb bij HD kan dat door een trauma zijn.
Overigens vertonen niet alle lijders symptomen en zijn er dragers die (milde) symptomen vertonen.
Lauren heeft al veel uitgelegd. Ten eerste is het belangrijk om te weten dat een drager zelf nooit lijder kan worden m.b.t. de betreffende aandoening. Het heeft dus geen enkel effect op de gezondheid van de pups. Uiteraard is het fijn als beide ouders overal vrij van zijn, want dat betekent bij recessieve ziektes dat de pups vanzelfsprekend ook vrij zullen zijn van deze aandoeningen.
Er zijn verschillende redenen waarom fokkers er voor kiezen om met dragers te fokken. Ten eerste biedt het fokken met dragers geen enkele gezondheidsrisico's, mits er een 'vrije' hond tegenover staat. De pups zullen dan statistisch gezien 50% vrij en 50% drager zijn. Ten tweede beschikken stamboomhonden over een gesloten genenpoel. Om de onderlinge verwantschap zo laag mogelijk te houden, willen fokkers dragers niet bij voorbaat uitsluiten, omdat er dan veel bloed verloren gaat. Als alle dragers zouden worden uitgesloten, dan wordt de genenpoel zo klein dat het ras na enkele generaties 'vast' zit.
Kortom, het biedt geen gevaren voor de gezondheid van de pups Over de stambomen binnen het Aussie-ras kan ik jou niet helpen. Ik wens je wel veel succes en plezier met de zoektocht naar een pup
Merle x merle nesten zou ik vermijden.
Deze nesten hebben een grotere kans op doofheid en doodgeboren puppies.
Ik vind dat de uitleg van Raad van Beheer erg duidelijk is. Misschien kun je die eens doorlezen:
https://www.houdenvanhonden.nl/fokken-met-je-hond/verbod-fokken-met-merle/
Voor zover ik weet is de Australische herder gewoon een fci erkend? Dan zou je toch ook gewoon een fci stamboom moeten krijgen ipv een van de akc of de NHSB
Waar ik je ook voor wil waarschuwen is dat de Australian Shepherd ook heel erg populair is geworden en dit komt het ras niet ten goede. Bepaalde dekreuen worden heel veel gebruikt en er wordt in mijn optiek weinig outcross meer gedaan.
Ik heb zelf 2 Aussie's maar op dit moment zou ik er echt geen bij willen. Deels omdat het oude type (werktype) nog maar weinig gefokt wordt en omdat het tegenwoordig alleen maar om de kleurtjes lijkt te draaien.
Merle x Merle zie ik dan bij stamboomfokkers eigenlijk niet omdat iedereen wel weet wat dit voor nadelige gevolgen heeft voor de pups.
Succes met je zoektocht.
Dat ligt er aan waar de hond vandaan komt. Veel werklijn Borders hebben ook een NHSB stamboom omdat hun ouders of grootouders uit de werklijnen uit GB komen.
Het is een heel gedoe om dan een FCI stamboom te krijgen en ik geloof dat dat ook pas na zoveel generaties kan.
Oooh natuurlijk. Daar had ik even niet aangedacht
Spreek je bij de Aussie dan ook van een werk lijn? Rosanja, weet je eigenlijk al of jullie dan voor een werk-/ show lijn willen gaan of liever jets er tussenin?
Broodføkkers willen nog wel eens een dubbel-merle ouderdier gebruiken met een niet-merle, omdat dan gegarandeerd alle pups merle zijn - en die zijn gewilder.
Ja dat is een goeie haha. Ik heb eigelijk geen idee. Ik ben nogsteeds aan het inlezen over een volle aus want Joy is natuurlijk maar de helft met wel een paar typische aus trekken.
Ik kan dus beter gewoon voor fci gaan? Ben idd wel stamboomfokkers met Merle x Merle tegen gekomen in de aus rasvereniging, waarvan ik dus idd m'n twijfels had. (vader van joy is blue Merle en had een keer een topic geopend dat als ik een volle blue Merle erop zette (theoretisch) of de pups allemaal dan merle zouden zijn en werd het toen uitgelegd)
Bedankt voor de uitleg! M'n voorkeur gaat toch uit naar vrij x vrij, maargoed. Misschien is dat toch persoonlijk? Als de ouders (of pa of ma apart) vrij zijn door ouders zijn de pups ook standaard vrij?
Leuk dat je over een tijdje Aussie in je roedel op wil nemen.
Merle x merle mag inderdaad niet. En als de vereniging het wel goedkeurt dan zou ik lekker buiten de vereniging zoeken, want dat geeft aan dat ze niet zoveel om de gezondheid van de pups geven als ze willen doen lijken.
Fokken met dragers is geen probleem. Een drager met een vrije hond geeft alleen maar pups die drager of vrij zijn, dus die hebben geen last van een ziekte. Bij sommige aandoeningen zouden onder sommige omstandigheden ook lijders ingezet kunnen worden voor de fok, gecombineerd met een vrije hond geeft dat namelijk alleen maar pups die drager zijn en die dus geen last hebben van de betreffende aandoening.
Een AKC stamboom staat gelijk aan een FCI stamboom (waar NHSB onder valt). De FCI en AKC zijn partners. De AKC staat voor American Kennel Club en geeft zoals de naam al zegt voornamelijk stambomen uit aan fokkers in de Verenigde Staten. Een AKC stamboom kan omgezet worden naar een FCI stamboom en vice versa, mits de rassen door beide organisaties erkend worden.
Als beide ouders helemaal vrij zijn zouden de pups statisch gezien ook standaard vrij moeten zijn, ik zou echter wel altijd alert blijven op toch eventuele overgevoeligheid door wat er over de Sheltie is verteld door Lauren. Altijd het zeker voor het onzeker nemen toch?
Er zijn echt heel veel andere dingen waar ik meer op zou letten. Hoe hoog is de inteelt, zit er epileptie in de lijnen, karakter ouderdieren etc. Helaas zijn er bij de aussie steeds meet en grotere gezondheidsproblemen. Hier ook grote twijfels of er weer een aussie komt omdat er soms zo onverstandig mee gefokt wordt. Gelukkig ken ik de lijnen inmiddels goed maar vrolijk word je er niet van.
Merle keer merle is uiteraard verboden binnen de rasvereniging.
Inderdaad ook wel erg belangrijke punten om op te letten
Absoluut geen merle x merle nemen, dat worden probleem hondjes op medisch vlak.
Wat betreft MDR1, je kunt als je een pup neemt alleen zeker weten dat hij MDR1 vrij is als de ouders dat zijn. En even verder de stamlijn kijken. Een drager kan. Heb ik zelf hier ook, maar dan behandelen als een lijder. Is de hond niet getest dan altijd ook behandelen als lijder qua medicijnen.
Hier de lijst die meest Up To Date blijft. Kijk ook naar de bestanddelen die er in bepaalde medicijnen zit. Soms staat de merknaam niet genoemd maar bevat dat toevallig wel de bestanddelen uit deze 4 lijsten (rood, oranje, blauw en groen)
http://www.collie-online.com/colley/mdr1/mobile/listerouge.htm
Kijk ook eens naar de Miniature American shepherd (AKC erkent) de Miniature Australian Shepherd. Dat zijn de middelgrote varianten. Er wordt hier nog niet veel mee gefokt en de bloedlijnen hier komen uit het buitenland. USA grotendeels. Er zijn 3 a 4 fokkers hier in NL (Gea hier ook). In DTSL zitten er een paar en in Frankrijk. Ze zijn hier niet zo bekend als hun grotere broer dus nog weinig nesten. Zie de foto's van mijn Mini aus. Hij is toch knap 53 cm geworden en bijna 20 kg. Doet qua temperament en drive niet onder voor zijn grote broer de Australian shepherd.
Gezondheidsproblemen kent ieder ras. Goed naar de ouders informeren en vragen of de ouders op HD, ED, MDR1 en de ogen zijn getest. Vraag naar de rapporten daarvan en vraag of de pups de oogtest krijgen. Goede fokkers laten dat al testen. Zowel voor de Australian shepherd als de miniature australian shepherd cq Miniature American Shepherd.
Hoe kom je achter inteelt en epileptie? Ik weet wel dat je niemand op z'n mooie ogen moet geloven, maar kun je zoiets echt uitpluizen? Dit word de eerste hond met stamboom, wolf is ook goed uitgezocht maar dan zonder papiertje. Dus wil het dit keer echt goed doen. Lees helaas heel vaak dat bepaalde rassen zoveel gezondheidsproblemen hebben, zo zonde.
Ik moet wel zeggen dat het stamboom gebeuren nog erg grijs gebied is bij me. Hoe kun je 2 verschillende stambomen dan samen voegen? Zoals mijn voorbeeld van akc en nhsb? Denk dat ik in mijn geval gewoon fci x fci moet zoeken? Of fci x akc/akc x akc?
Mini aus wil ik niet. Ik vind de gewone aus al net aan groot genoeg. Wel bedankt voor je info!
En ik vind het ook erg leuk om een aussie te nemen danielle. Heb natuurlijk ook meegenomen hoe Joy op (onder andere) jou honden en soort gelijke (borders) reageert. Merk dat ze daar veel meer mee kan dan een herder, bully of een kleiner ras. Dus denk dat het een ideale maatje is voor mij en haar.
Kan imand eventueel verschillen tussen werk en show lijn benoemen?
Ik vond dit filmpje online, ik weet niet of je er veel aan hebt maar foto's tonen toch de duidelijke verschillen... https://youtu.be/MmbbZNYZNwQ
Inteelt kun je gewoon vragen aan de fokker een goede fokker is daar open over. Epileptie is lastiger maar zit in principe in bijna alle lijnen. Is dus ook een kwestie van geluk hebben. Verschil werk showlijn is een lange discussie. Er zijn zat aussie groepen op facebook waar je deze info kunt vinden. Verschilt ook heel erg per fokker. Aussies heb je in heel veel uitersten. Zowel show als werklijn. Die van mij zijn ook heel anders alle twee. Mijn advies is vooral om naar een fokker te gaan die het ras al fokte voordat ze een hype werden. Stamboom is ook niet zo moeilijk hoor en ook daar kan je fokker je alles over vertellen.
Joy reageerde inderdaad heel goed op mijn Aussie meiden, tussen Joy en Djaira was er gelijk een klik, dat was dolle pret.
Wat betreft epilepsie is dat heel lastig aangezien er daar nog geen testen voor zijn.
Ik dacht dat Kaylin uit een goede lijn kwam, bij een goede fokker vandaan, helaas was dat niet het geval, en heeft zin dus epilepsie, en ze is niet de enigste in die lijn, zijn er zover bekend nog 4 of 5 uit dezelfde lijn.
Dat is een flinke mini, mijn jongste standaard Aussie is rond de 46/47 cm hoog en weegt tussen de 17 en 18 kilo.
De oudste is een stuk groter, rond de 56 cm hoog, en zij weegt tussen de 20 en 21 kilo.
Alle lijnen als in werk, show en ertussen? Want dat is dan zoeken naar een speld in een hooiberg, lijkt mij? Het gaat mij trouwens niet om de bouw/uiterlijk. Ik zou graag willen speuren, maar denk dat ik met showlijn dat ook wel kan, want wil geen wedstrijden ofzo doen. Maar zou wel fijn zijn als de hond, net als joy, ook een dagje kan bank hangen. En niet dat ze gelijk m'n huis afbreekt hahaha.
Het grootste verschil tussen werk- en showlijn is de bouw, de vacht (show lijnen hebben er over het algemeen meer van) en meestal zit er ook nog een beetje verschil in de werk-drive (deze is bij een werk lijn vaak iets groter)
Haha, ja....flink uit de kluiten gewassen. Stuk groter en zwaarder dan zijn vader nog die aan de maximale maat en gewicht zat. Ook de voorouders zijn tot ver in de lijn klein. Toch blijft hij de helft qua uiterlijk dan de grote Aus, ook zijn koppie. Dat zie je pas als je ze naast elkaar zet. Ik geloof dat het in de voeding zit. Al onze honden zijn altijd groter geworden dan het ras mocht zijn.
Denk dat werklijn of kruising show en werk dan beter is dan showlijn, voor ons.
Hoe zijn aussies naar andere honden en naar kinderen? Ze hoeven niet alleman vriend te zijn maar wil wel overal normaal langs lopen. En hoe zit het met jacht instinct?
Echt pure werklijn wordt al lastiger om te vinden. JJ Ranch fokt hele goede werklijn Aussie's maar vergis je niet dat deze nog de "oude" karaktereigenschappen bezitten en deze nog erg gereserveerd kunnen zijn. Uitzondering daar gelaten. Tegenwoordig zijn de showlijn Aussie's echte knuffelkonten en vinden iedereen leuk.
Deeks van mij (voornamelijk werklijn) is echt gereserveerd. Niemand hoeft hem meteen te aaien want dan kan hij echt bijten. Sia (showlijn) vindt elke persoon leuk en begroet iedereen heel vrolijk en vriendelijk.
Mijn honden zijn niet altijd makkelijk naar andere honden. Vooral aan de riem zijn het echte draken. Bij Sia is het wel onzekerheid maar Deeks heeft een korter lontje. Meerdere Aussie reuen die ik ken zijn zeker niet makkelijk met andere honden.
Dan kinderen, tja hoe voorspelbaar maar Deeks is niet makkelijk met kinderen. Gelukkig ontloopt hij ze liever maar ik durf wel te zeggen dat mocht hij geen andere uitweg zien dan zal hij zeker bijten. Sia is daar ook makkelijker in, alleen kan je soms wat lomp zijn maar ze is wel vriendelijk en zou echt niet bijten.
Sia heeft wel een jachtinstinct. Eenden worden opgejaagd, in het bos speurt ze het bos af maar ze komt altijd wel terug. Het is niet dat ik haar uren kwijt ben. Deeks is dan weer minder een jager want stel dat hij een opdracht misloopt van de baas. Deeks is echt een plakker en Sia is meer een vrolijk, ondernemend type. Deeks is wat serieuzer en is niet zo tolerant.
Dat is mijn ervaring met mijn twee Aussie's. Misschien komt het nu wat negatief over maar ze zijn echt geweldig hoor! Alleen merk ik dat je tegenwoordig alleen maar de leuke dingen hoort over de Aussie. Het zijn pittige honden waar een flinke kop op zit. Ze zijn echt prachtig maar kijk ook verder dan hun mooie voorkomen. Nu beweer ik niet dat jij dat niet doet hoor.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?