Sinds kort heeft onze st bernard aan beide ellebogen een legger. Op haar linkse poot heeft ze zelfs een plekje zonder haar, er komt geen enkele vloeistof (bloed, etter,..) uit en voelt ook niet warm aan.
Ik heb er al eens druk op gezet en soort van gemasseerd en ze reageert hier niet op, enkel het open plekje vind ze minder leuk als ik aan kom.
Ik heb haar nu zo'n steunverband (los omhumsel) gehaald zodat ze niet aan het plekje komt, hoewel ik niet denk dat ze er echt aan zit, en zodat ze toch al iets zachter neer komt. Maar gezien dit steeds afschuift vind ik het niet zo'n goede oplossing.
Ik heb online een speciale orthopedische "brace" gevonden die speciaal voor leggers zou zijn. Zou dit een goede oplossing kunnen zijn?
https://www.petorthopedics-webshop.be/a-50613942/balto/bt-soft-plus/
Ze heeft een eigen bank om op te liggen, en daar ligt ze soms wel in. Maar verder wil ze niet op dekens, tapijt enzv liggen ook niet als ik het op haar vaste plaats leg, dwingen is ook niets in zo'n warmte dusja..
Moet ik trouwens iets doen aan het plekje qua verzorging of kan ik het best zo laten (zolang het niet bloed, warm wordt enzv).
Leggers verdwijnen niet meer, zorg dat je de plek soepel houdt, zodat tie niet open gaat of scheurtjes gaat vertonen, smeren met honingzalf, uierzalf, vasline als de plek maar soepel gehouden wordt, dan nog iets...je hond is zwaar en al op een mooie leeftijd dat je hond luisterd, koop bij de accion of aldi, grastapijt, rollen van twee meter bij een meter breed, zijn de kosten niet, daar dwing je je hond buiten op te liggen, zoek een goed plekje ervoor uit waar die graag ligt, en binnen.....ik heb ook een goed plekje voor de honden dat ze zacht liggen, liggen ook niet graag in de zomer op een vetbed..... heb je link aangeklikt, jazeker helpt dat, gebruiken als je hond echt weigerd om ergens op een zachte ondergrond te gaan liggen, buiten met wandelen kan die dan af.
Bij ikea heb je kunststofmatten, die kan je inklappen, het zijn speelmatten voor kinderen, geschikt hier voor de hond...
Ziva heeft ook een legger gehad bij een van haar ellebogen. Bij haar is het vocht er wel weer uit getrokken (duurde 2 -3 maanden). Het is weggetrokken nadat ze meer op zachte ondergrond ging liggen.
Maar het blijft een zwakke plek, het vocht kan altijd weer terug komen.
Zorg inderdaad dat je hond zacht maar koel kan liggen. Ik wilde ook grastapijt noemen wat Willemijn al doet. Met een koelmat erop kan je hond toch koel liggen.
Kijk ook eens naar hoe je hond gaat liggen. Sommige honden bonken echt neer en dat geeft een flinke klap op de ellebogen. Leer je hond eerst te gaan zitten en dan rustig te gaan liggen zodat de elleboog niet zo'n klap krijgt.
Een legger doet een hond geen pijn en is op zichzelf ook niet gevaarlijk. Wel is het een zwakke plek die makkelijk kapot kan gaan.
Ja dat is echt een kwaaltje van zware rassen die lekker neer kunnen ploffen ,die leggers .
Toen ik vroeger newfoundlanders had ,hadden sommige er ook wel eens een of aan beide ellebogen .
Wat eerder gezegd is ,een zachte ondergrond maar dat soort rassen heeft vaak een voorkeur voor een harde koele ondergrond .
Leggers kunnen helemaal verdwijnen hoor ,ik smeerde ze voor het uitlaten in met hirudoid zalf ,dan trekt het lekker in ,geen idee of dat nog in de handel is ,maar twee weken smeren en het was weggetrokken ,We hebben ze ook wel eens leeg gezogen maar dan liep het snel weer vol ,dus daar had ik dan toch geen goede ervaring mee .
Zo'n brace ken ik niet ,dus geen idee of dat wat doet .
Succes .
Hirudoid zalf is overal te kopp, maar wanneer de slijmbeurs kapot is , zal de plek zacht worden maar de legger zal altijd een zwakke plek blijven, hoofdzaak is om de plek soepel te houden en niet te laten verharden....Hurodoid zalf is een ontstekingsremmer voor de huid......hier heel wat newfoundlanders geen leggers, alleen bij bams in lichte mate...ik zorg dan ook voor een zachte ondergrond....
Ik heb het bij twee newfoundlanders en een bouvier gehad in de loop der jaren ,
Allemaal volledig genezen met hirudoid ,ook in de praktijk waar ik werkte hielp dat prima ,dus fijn dat het nog te koop is .
Zachte ondergrond hadden wij ook ,maar als ze buiten gingen liggen dan plofte ze neer waar ze wilde ,dat kan je niet altijd voor zijn natuurlijk .En newfoundlanders tenminste de mijne wilde nooit zo op zachte ondergrond liggen ,dus ff een week of twee 2 x daags insmeren en de allergrootste legger verdwijnt .
Geweldig, die ervaring heb ik niet, spreek ik niet over Bams hoor....maar ken er vele van zwaren honden waar niets bij hielp, fijn dat het bij de jouwe zo goed hielp....
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?