Hallo daar!
Ik heb een vraag over de aansprakelijkheid als jou aangelijden hond word aangevallen en zich verdedigd. Dit is ons namelijk overkomen.
Het voorval duurde maar 1 seconde en was puur noodweer van mijn hond. Er is hierbij helaas wel schade ontstaan bij de andere hond
Nu lees ik overal dat wanneer er een gevecht ontstaat beide eigenaren aansprakelijk zijn, maar er is blijkbaar een uitzondering, namelijk als jou hond word aangevallen en handeld uit noodweer. Dit was bij ons het geval.
Weet iemand hier meer van?
Met vriendelijke groet,
Niek
Gewoon even een brief sturen met objectief hoe en wat er is gebeurd. Daar kijken er juristen naar. Erken nooit zomaar aansprakelijkheid. Dus vertel het zo neutraal mogelijk. Doe eventueel de aansprakelijkheidsstling en eventuele rekeningen erbij. Dan bepalen ze bij de verzekering wel wat ze doen. Tegenpartij krijgt daar dan ook netjes bericht van
Als jouw hond is aangelijnd en de andere hond losloopt, is de eigenaar van de loslopende hond áltijd aansprakelijk.
https://www.ohra.nl/blog/aansprakelijkheid-huisdier.jsp
Aanvulling: als de andere hond óók is aangelijnd, dan zijn jullie beide aansprakelijk.
Maar als de ander losloopt, sta jij als baas van aangelijnde hond altijd in je recht, en hoef je dus nooit op te draaien voor eventuele schade, dierenarts kosten etc.
Wat ook logisch is, natuurlijk.
Hangt van de toegebrachte schade af. Welke hond heeft schade toegebracht of zijn het beide honden? In het geval van beide honden, zijn beide eigenaren aansprakelijk. Ik vind het een niet terechte regeling.
Klopt niet Joop, wat je zegt, maar het zou wel zo moeten zijn.
Jawel, want die hele situatie met noodweer waar de eigenaar het over heeft, gaat over letselschade bij mensen. Dan maakt het inderdaad niet uit of je hond is aangelijnd of niet, de eigenaar is áltijd aansprakelijk, tenzij noodweer.
Het gaat hier om een hond-hond incident.
Daar ben ik het dus helemaal niet mee eens.
Tegenwoordig is het al een 'aanval' als een hond naar een andere hond kijkt.. laat staan even komt buurten.
Als die andere hond dan meteen er bovenop vliegt en ernstige schade toebrengt vind ik de hond die kijkt of komt buurten niet aansprakelijk. En al helemaal niet wanneer dit in een officieel losloopgebied gebeurd.
Ik heb die discussie weleens met de politie gehad toen ik aangifte wilde doen van een bijtincident (niet gelukt ook want ze werken je met man en macht tegen). Daarbij liep mijn hond dus los in mijn tuin en kwam een losloper die daar niet thuis hoorde de tuin in stormen om op Elsa te klappen en beet haar ook met letsel. Kreeg ik ook te horen "Maar uw hond liep los." Ja dûh... in mijn eigen tuin!!!!
Ook meegemaakt dat een wild vreemde dacht onze tuin als sluiproute te gebruiken... met zijn hondje. Gaf haar een trap omdat ze kwam kijken bij dat beessie. Ik heb maar niet eens geprobeerd daar de politie bij te halen. Zinloos want ze liep 'los'...
Ik vind een riem geen vrijbrief om schade toe te brengen aan andermans dieren (of kinderen/mensen)
Ah, is het ‘nood-weer’ gebeuren enkel van toepassing op een bijtincident met hond-mens? En niet bij ‘hond-hond’??
Nee, beide aangelijnd. Haar hond kwam te minste 2 meter onze kan op om mijn hond in d’r zij aan te vallen.
Wij fietsten langs een mevrouw die met haar hond aan de rollator liep. We gingen in dezelfde richting en ze zag ons pas toen we passeerden. Haar hond liep rechts van haar en moest zeker 2 meter overbruggen om bij mijn hond te komen.
Was hele toestand.
Niek
Je vermeldt niet of je met je hond aangelijnd in een gebied liep waar een aanlijnplicht geldt. Was dat nl. het geval dan is de eigenaar van de loslopende hond volledig aansprakelijk voor de gevolgen.
Edit; met je laatste posting inmiddels duidelijk.
Mijn hond heeft met één snelle beet (uit noodweer) de andere hond flink aan het oor beschadigd.
Mijn hond heeft geen schade.
Oh, is dat ook nog van toepassing dan?? Dacht dat het niet uitmaakte waar het gebeurd is, omdat ik overal lees dat het voor de wet niets uitmaakt over hoe/wat/waar/waarom.
Het gebeurde op de openbare weg waar mevrouw liep (op straat i.p.v. stoep) met haar hondje. Beide honden aangelijnd. Ik fietste haar achterop, we gingen in dezelfde richting, en toen we passeerden vloog haar hond de mijne aan omdat deze hond haar oude baasje beschermd. Stom genoeg heb ik een half jaar geleden deze mevrouw als eens goed gewaarschuwd voor het gevaarlijke gedrag van haar teckel. (Mijn hond is groot)
En nu is dus gebeurd waar ik bang voor was.
Liep de andere hond aan een flexi rollijn? Deze hond kreeg immers een speling van 2 meter. Had deze mevrouw jou zien aankomen? Of had je gebeld? Het is in ieder geval duidelijk dat deze mevrouw de (rol)lijn niet correct hanteerde.
Als je het zeker wilt weten zou ik advies vragen bij het juridisch loket.
Persoonlijk zou ik wel de dierenartskosten betalen in zo'n situatie (gevoelsmatig obv het beknopte verhaal), maar of dat ook moet weet ik niet.
Met een losloper in aanlijngebied zou het voor mij anders zijn.
Ja. Dit is een aparte passage in de wet, met name ingesteld voor politiehonden etc.
In jouw situatie waren beide honden aangelijnd, dus zijn jullie idd beide aansprakelijk. Mochten beide partijen er samen niet uitkomen, kan een rechter uiteindelijk uitsluitsel bieden, die kijkt naar ieder geval afzonderlijk. De vrouw had bv haar hond beter naast zich moeten houden, maar jouw hond heeft dus wel direct gebeten, en de andere hond was niet los (nogmaals dan was het een ander verhaal geweest, en was jij als baas van aangelijnde hond nooit aansprakelijk geweest).
Jij zult dus in ieder geval de helft van de dierenarts kosten moeten betalen. En, tenzij de vrouw ontzettend stom handelde, waarschijnlijk de hele rekening.
Nee de vrouw had haar hond met een leren tweemeter-lijn aan haar rollator vast geknoopt. Doordat haar hond mijn hond aan Floor werd de rollator weg getrokken en is mevrouw komen te vallen. Ze is 93 “Fijn”????. Gelukkig gaat het met haar goed.
Doordat ik met de fiets passeerde -en nog niet helemaal stil stond- en de lijn van de andere hond werd strak getrokken, werden de honden in de beet uit elkaar getrokken.
En zo is bij de andere hond de onderste helft van binnenkant oor het vel er helemaal afgetrokken. Dus een hele nare situatie. En alsof het allemaal nog niet erg genoeg is krijg ik van alles volledig de schuld.
De oude dame kan zich van het voorval niet veel meer herinneren maar haar dochter (die twee in half uur verderop woont, En het woord doet voor haar moeder) schuift mij de schuld in de schoenen.
Ik ben wel benieuwd naar het ras van je hond Nick. En of je hond hond-intolerant is; eerder honden gebeten heeft of dat geprobeerd heeft. Je dat had vrouwtje niet voor niets gewaarschuwd al eens eerder... als je een sociale hond hebt doe je dat niet zo snel.
In welk geval ik vind dat vooral jij fout zit door je in die positie te begeven; Jij zag haar en het hondje, zij jou en jouw hond niet. Mijn honden zouden zo'n Teckeltje echt niets doen als die op ze afstormt. Elsa zou wegrennen en Momo zou eerst afwachten wat die komt doen en met een fel 'rot op!' reageren als die echt vervelend wordt of zelfs gaat bijten. Maar geen tand zou tegen een andere hond gebruikt worden anders dan laten zien.
Wat bedoel je precies met “tenzij” Joop?
Beetje kortzichtige reactie van jou Liz.
Niet iedereen heeft van die makke schapen als jij.
Mijn hond is een kruising Podenco met nog iets. Geen idee. Heb haar uit het asiel toen ze een jaar ouder was maar het is een Spaanse straathond met de grootte van een Mechelse herder.
Ze is wat onzeker naar andere honden maar is zomaar niet onderdanig.
Ze kan prima haar mannetje staan en als ze aangevallen wordt gaat de ander dat ook zeker weten!
Enja... mijn ervaring is dat bij kleine honden toch zeker 7 op de 10 agressief uitval gedrag vertoont. Niet dat mijn hond daar direct met mij doet, helemaal niet zelfs. Maar als ze haar tot vlakbij naderen en ze vallen dan aan? ..ja, dan hebben ze er zelf om gevraagd.
Zoals ik het nu lees ben jij het toch ook schuld? Tuurlijk, het is niet handig om je hond aan je rollator te knopen, maar goed, jij had ook even kunnen wachten of in een grote boog om haar heen kunnen fietsen.
Kom op zeg, uiteraard moet jij de kosten betalen. Geen rechter die het anders gaat zien. Wees blij dat die mevrouw niets heeft...
Tenzij ze bijvoorbeeld haar hond aan een acht meter riem had, en haar hond liep buiten haar zicht de hoek om ofzo. Maar haar hond liep gewoon naast haar. In jouw verhaal ben jij gewoon verantwoordelijk.
Maar het ras van jouw hond heeft er geen drol mee te maken. Al was jouw hond een fluffy maltezer.
Ik fietste helemaal links Van de straat. Verder kon ik niet naar links, en zij niet naar rechts.
Ik vind het helemaal niet ‘uiteraard’. Als ik midden op straat op jou af kom stormen en ik schreeuw dat je kapot maak, jij slaat mij in paniek een tand uit de mond. Dan is dit geheel mijn schuld en of jij niks te betalen.
Dit hele voorval is in geen enkel opzicht mijn schuld.
In jouw geval ligt het complexer; mevrouw heeft de confrontatie van de honden veroorzaakt door haar hond niet kort te houden, maar zelfs ca. 2 meter lijn te geven.
Ik fiets dagelijks 2 x met mijn hondje als het onder 20 graden C is, Hij loopt in niet losloopgebieden aangelijnd niet harder dan draf naast de fiets.
Ik rijd anticiperend en neem geen enkel risico. Ik fiets bij het passeren met veel ruimte om eigenaren met andere honden heen en geef mijn hondje nog eens extra het commando volg. Ik bel luid als ik iemand van achteren passeer en zeg dat ik met een hondje passeer. Er zijn veel mensen, die zelfs dan hun hond nog middenop het pad laten lopen en de hond niet aan de buitenkant laten lopen. Als er niet genoeg ruimte is om veilig te passeren, stap ik af. Ook als ik zie dat de andere hond aan een flexi zit, stap ik sowieso af, omdat ik daar te veel nare ongelukken door heb zien gebeuren.
Maar iedere aansprakelijkheidsverzekering vergoed dit toch gewoon? Dan is er toch geen probleem? Die mevrouw heeft gelukkig niets. Voor hetzelfde geld breekt ze haar heup
Dus als ik het even samenvat:
Jij fietst met je hond aan de lijn. Je ziet mevrouw + hond lopen.
Mevrouw loopt met haar rollator met haar hond aan de lijn. Zij heeft jou niet opgemerkt.
Als je langs haar fietst, valt haar hond uit naar de jouwe. Jouw hond reageert en bijt haar hond, met schade.
In deze situatie lijkt het me toch duidelijk dat jij aansprakelijk bent voor het gedrag van je hond.
En naar de toekomst toe: als je met een hond fietst (of stept, of hardloopt) moet je beseffen dat deze snelle beweging een trigger kan zijn voor een andere hond. Om uit te vallen, om na te jagen, om op te springen.
Ik fietst en step zelf ook, maar zal altijd vermijden dat ik tegen snelheid langs een andere hond moet. Afstand houden, of snelheid minderen, zeker als het gaat om iemand die jou niet heeft opgemerkt én al slecht te been is.
Nou exact zoals ik het ook doe. Ik ga zeker geen gevaarlijke situaties opzoeken of veroorzaken ik ga zeker geen gevaarlijke situaties opzoeken of veroorzaken.
Deze mevrouw liep op straat waar geen trottoir was en ik mag daar gewoon fietsen. Moet ik afstand houden? ja, en dat heb ik ook maximaal gedaan. Maar wat ik vertrek is om bij elke mogelijke spannende situatie en heel huizen blok om te gaan lopen.
Ik kan 100% eerlijk zeggen dat ik er in redelijkheid alles aan gedaan heb deze situatie te ontwijken. Je kunt nou eenmaal niet altijd en overal rekening houden met het aller ergste wat kan gebeuren. Dan zou je niet eens meer buiten je eigen tuin kunnen lopen
Hoezo is dat kortzichtig?
Mijn Momo houdt niet van kinderen. Ze doet ze niets hoor.. als ze langs haar oplopen, druk zijn, gillen en zo... Maar ik vertrouw haar niet als een kind haar om de hals heen zou vliegen en die neiging hebben sommige kinderen nu eenmaal. Nog nooit iets gebeurd maar ik ken mijn hond..
DUS zorg ik dat mijn hond niet in zo'n situatie komt. Ik ga dan niet die kinderen de schuld in de schoenen schuiven mocht het ooit eens wél fout gaan en ze snept. "Want dan hadden ze maar niet haar om de hals moeten vliegen."
Dus ik scan de omgeving, mijd kinderen, waarschuw kinderen als ik ze niet kan mijden, waarschuw zo mogelijk de ouders, fixeer desnoods mijn hond. Het is MIJN verantwoordelijkheid dat dit NOOIT fout gaat; niet die van die kinderen en/of hun ouders.
Ik ga NIET een stel kinderen met haar passeren in het kader van: "Ik heb al eens gewaarschuwd, dus als ze het nu toch doen dan hebben ze er zelf om gevraagd."
Klappertjes pistool versus bazooka.
Jouw hond bijt. Weliswaar wanneer een andere hond "te dichtbij" komt, maar ze bijt. Dan is het ook JOUW verantwoording dat te voorkomen. En zo moeilijk was dat niet. Even bellen, even roepen, de aandacht trekken en vragen of ze haar hond even kort zou willen houden omdat jouw hond nogal fel kan reageren. En daarna in een grote boog om hen heen fietsen.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?