Hallo, ik heb even een vraagje mbt kennelhoest.
onze pomchi is ongeveer 3 weken geleden begonnen met kokhalzend hoesten zonder te braken (net alsof er iets in haar keel zit). Soms heeft ze ook buien dat ze een beetje benauwd is. Hiervoor zijn we naar de dierenarts geweest vorige week en die zegt dat het een lichte vorm van kennelhoest kan zijn. We hebben geen antibiotica of iets dergelijks gekregen (we moesten hiervoor terug komen als ze een loopneus krijgt).
Nu vertrouw ik mn dierenarts wel, maar toch maak ik me stiekem wel een beetje zorgen aangezien ik overal op internet lees dat een milde vorm van kennelhoest ongeveer wel na 1.5-2 weken over zou zijn. Ook lees ik dat honden hier dingen aan over kunnen houden als men er niet optijd bij is en dit wil ik natuurlijk voorkomen!
daarom mijn vraag eigenlijk of iemand hier ervaring mee heeft en hoe lang het bij jullie hondje ongeveer duurde voordat de kennelhoest over was.
alvast bedankt!
Kennelhoest is een verzamelnaam voor alles wat wij 'griepverschijnselen' en 'verkoudheid' zouden noemen, en er zijn tientallen bacteriën en virussen die 'kennelhoest' kunnen veroorzaken. Dus het verloop is ook steeds anders. En honden die zijn ingeënt tegen kennelhoest, kunnen nog steeds kennelhoest krijgen omdat in het vaccin maar een paar ziekteverwekkers zijn verwerkt. Wel zou een besmetting met kennelhoest door een ziekteverwekker die niet in een vaccin zit dan milder verlopen...
Ik heb het ooit meegemaakt met een hond, die is er echt ziek van geweest, die was zo benauwd dat hij rechtop ging zitten slapen. Het begon met dat ik merkte dat hij vergat om aan de lijn te trekken tijdens de wandeling, maar na die wandeling lag hij te rillen van de kou (het was winter, dat wel) en vervolgens begon hij te kokhalzen en wit slijm overgeven. 'Kennelhoest', zei de dierenarts. De antibiotica hielp goed, maar hij is wel een dag of vijf echt heel erg ziek geweest, niets gegeten behalve de balletjes gehakt die ik achterin zijn keel mikte met de pillen erin, ik moest hem optillen om hem op zijn poten te krijgen om te drinken en snel een plasje buiten doen. Na vijf dagen kwam zijn trek langzaam terug en begon hij weer wat rond te scharrelen. Nog steeds benauwd. Toen heeft hij nog een rondje antibiotica gehad omdat de ademhaling nog steeds niet goed was en daarna een cortison-achtig iets om te voorkomen dat de rek uit de longen ging. Hij is er uiteindelijk helemaal bovenop gekomen, het heeft een week of drie geduurd. Het gekke was dat hij de enige was die ingeënt was en de andere honden in huis niet en die zijn niet ziek geworden, terwijl kennelhoest zo besmettelijk zou zijn. Het kan dus ook iets heel anders zijn geweest, zich verslikt hebben of zo, en daar een longontsteking van gekregen...
Maar goed, het verloop is steeds anders.
Waar je ook alert op moet zijn bij kokhalzend hoesten zonder braken, is Franse hartworm, een longworm.
Bedankt voor je reactie careana. Wat sneu voor je hondje dat hij er zo ziek van is geweest. Gelukkig is je hondje er weer helemaal bovenop gekomen!
Ik heb ook gelijk even informatie opgezocht over de franse hartworm, maar ik denk dat dat het niet is aangezien ze niet in de aangegeven risicogebieden is geweest. Daarnaast is nina ook nog maar 15 weken en op internet staat dat de eerste klachten pas 5-7 maanden na besmetting opkomen. Toch zal ik dit zeker in de gaten houden.
Ik hoop dat bij nina het hoesten en de benauwdheid snel ophoudt, maar ik moet zeggen af en toe ben ik ook wel over-bezorgd. Wel fijn om te horen dat het verloop steeds anders kan zijn en ik me dus nog niet al te druk moet maken.
"Spaanse" hartworm (Dirofilaria Immitis, die hier niet voor komt) duurt inderdaad 5-7 maanden.
Franse hartworm (Angiostrongylus vasorum) kan binnen één maand problemen geven, en die komt gewoon voor in Nederland en België.
https://www.dierenziekenhuisoldenzaal.nl/over-ons/nieuws/slakken-alarm--1/
https://dierenkliniek-ermelo.nl/franse-hartworm/
http://wormbestrijding.nl/wormbestrijding-bij-honden/wormen-bij-de-hond/franse-hartwormen-hond/
Bij Linga begon het ook met een 'kuchje': https://www.barfplaats.nl/forum/viewtopic.php?f=8&t=131042&sid=4c417c7d4dc2ff90d667d74786660d68
Ik wil je niet laten schrikken, maar ik heb een hele nare ervaring met kennelhoest gehad. Ik wilde een nestje met een Berner Sennenteef. Ze had een neusenting tegen kennelhoest gehad. Is een week bij de dekreu geweest en daar besmet geraakt. Omdat ze drachtig was was de dierenarts terughoudend met het geven van antibiotica. Na de bevalling van 4 pups, natuurlijk een grote krachtsinspanning, ging het slechter. Ze werd behandeld met antibiotica, maar het was een ernstige longontsteking geworden en uiteindelijk is ze overleden.
Dit is natuurlijk een uitzonderlijk geval, maar het komt vaker voor dat kennelhoest een longontsteking wordt. Met dat in het achterhoofd zou ik in jouw geval antibiotica willen. Overigens heb ik ook een paar keer een milde kennelhoest bij mijn honden meegemaakt, maar dan was het binnen een week over.
Voor een milde vorm van kennelhoest werkt de antibiotica tegen een virus niet , het is wat anders als er een longontsteking aanwezig is, maar een dierenarts kan dat echt onderzoken of er wat met de longen aan de hand is, en geef je dan antibiotica....als het te lang duurt, ga terug en laat je arts naar de longen luisteren.
Op zich is kennelhoest onschuldig, het is een virusinfectie net als een verkoudheid bij mensen. Een antibiotica werkt alleen als er een bacteriële infectie is. Soms veroorzaakt kennelhoest een longontsteking. Zou even terug gaan naar de dierenarts, 3 weken is te lang.
Bacchus had met 5 maanden ook kennelhoest, kreeg daar pijnstillers voor (hij had erge last van zijn keel) en ik gaf hem een kinderhoestdrankje. Bacchus hoestte veel en gaf slijm over en hield een paar dagen zijn eten niet binnen. Ruim 1 week ziek geweest en daarna nog 1 week wat hangerig, maar toen was het toch echt wel over.
Na een week tot 1,5 na de eerste verschijnselen hoort het wel gewoon over te zijn. In elk geval beter te worden. Droef en Izzy hebben het beide 2 keer gehad en na een week was het hoesten(en in geval van Droef snotteren) wel over en dan knappen ze snel op. Ze zijn overigens nooit echt heel ziek geweest maar wel wat slomer dan normaal.
Tijdje terug haalde ik een hondje in huis en die bleek na enkele dagen ook kennelhoest te hebben. Toen hij na 1,5 week geen verbetering liet zien naar de DA geweest. Toen heb ik wel antibiotica meegekregen(ondanks dat volledig onderzoek niet mogelijk was vanwege muilkorf). De DA vertrouwde gelukkig op mijn kunde en ervaring en 90% kans dat hij een bacteriële infectie bovenop de kennelhoest had gekregen aan zijn luchtwegen(iets dat wel eens vaker gebeurd, net als bij mensen kan een verkoudheid door mindere weerstand een keel of longontsteking worden). Na een dag of 2 knapte hij al vreselijk goed op.
Ik zou dus zeker terug gaan naar de DA en als je dat niet wilt naar een andere gaan.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?