Normaal een stille meelezer met hier en daar af en toe een post. Maar in dit soort gevallen wordt ik toch zo nerveus. In het weekend merkte ik dat mijn hondje last begon te krijgen van zijn klieren. Maandag ochtend netjes gebeld. Kreeg een afspraak voor vandaag half 2. Nu werd ik vanochtend wakker omdat mijn hond naar voren vloog. Dus ik keek onder zijn staart (dag ervoor was er nog niks) en ik zie een enorme bult. Dierenarts zit helemaal vol tot half 2 maar hij lijkt echt last te hebben. Met veel moeite is hij nu trillend in slaap gevallen op schoot. Ik weet even gewoon echt niet wat ik moet doen nu. En hoe kan ik zo goed mogelijk zorgen dat dit niet meer gaat gebeuren. Is er een ondersteunende supliment ? Alvast bedankt
Je hond heeft waarschijnlijk een abces door die verstopte anaalklier,is heel erg pijnlijk daar zal antibiotica voorgeschreven worden.
Hier vind je veel info.
https://www.farmfood.nl/holistische-aanpak/anaalklier-problemen/
De dierenarts zal de anaalklieren legen (leegdrukken) dat is geen prettig gevoel voor de hond en geen prettige reuk voor de omstanders. Mogelijk dat het zorgen voor wat hardere ontlasting - door ander voer, een herhaling van de verstopping kan voorkomen.
Elsa heeft een keer volle (niet verstopte dus) anaalklieren gehad. De DA heeft ze toen geleegd. Ze zei erbij dat als het terugkwam, ze mij zou leren het zelf te doen zodat ik dan niet steeds naar de DA zou hoeven.
Ik begreep van mijn DA dat het niet altijd aan de ontlasting lag maar dat de klieren bij sommige honden gewoon op een minder handige plek liggen waardoor de ontlasting ze niet goed leeg drukt. Dat is bij Elsa zo.
Ik heb 1 mopshondje gehad in het verleden die de anaalklieren niet helemaal gunstig had liggen en die dus niet zelf geleegd kreeg, had namelijk wel goede harde ontlasting.
De dierenarts heeft mij toen geleerd hoe ik de anaalklieren zelf kon ledigen en dat deed ik dan ook steeds als ik merkte dat hij er last van kreeg.
Als er zo'n bult zit dan zit de anaalklier verstopt en zal ontstoken zijn, dat is ook erg pijnlijk helaas. Zal wel geledigd en gespoeld worden vanmiddag en antibiotica krijgen.
Vorig jaar had hij precies rond deze tijd er ook last van toen kwam er ook steeds bloed uit. Ik hoop zo erg dat het deze keer niet zo erg wordt die ontsteking heeft toen bijna 2 maanden geduurd. Spoelen heb ik nog niet meegemaakt doen ze dat terwijl hij bij bewustzijn is? Lijkt mij erg onprettig brr. Ik zag net ook een witte punt zitten op de bult zoals bij een puist. Ik hoop dat hij het nog even volhoud tot vanmiddag
Hoe is het afgelopen?
Bij mijn mopsje is dat spoelen gebeurd terwijl hij bij bewustzijn was en was snel gepiept en niet erg pijnlijk.
zodra de druk eraf is is het al minder pijnlijk, niet leuk maar straks weer lekker thuis en verwen hem dan maar.....
Het wil maar niet echt weg trekken. Ze hadden hem inderdaad gespoeld en gelijk zalf in die klier zelf gespoten. Kreeg ook een antibiotica mee. Maar weer is het dik en loopt er bloed uit. Ik wordt er best wanhopig van
Dat begrijp ik.....terug gaan zo snel mogelijk....de kuur afgemaakt .?
Als de anaalklier regelmatig ontsteekt en in abscessen openbarst, is het vaak beter om de klier te laten verwijderen. Want anders krijg je binnenin verklevingen en littekenweefsel en dat maakt de boel alleen maar erger. Vaak is een afwijkende vorm (vernauwing) van het afvoerkanaaltje de oorzaak, dat kan je niet oplossen door andere voeding of zo.
Het is geen fijne operatie, maar dan is ie er wel voor de rest van zijn leven van verlost.
Heb dat toentertijd bij Tosca laten doen,die had ook dat probleem na de zoveelste pijnlijke abces de knoop doorgehakt.
Was een goede keuze,de klier is niet verwijderd maar opengelegd,was een pittige ingreep,veel nazorg maar ze was van die ellende af.
Hallo, ik ben nieuw hier heb mij geregistreerd om te antwoorden aan de vraag van Rudy ivm zijn hond met artrose, maar ik vind hem niet meer terug. Maar het moet lukken (allé ttz ) dat ik vandaag voor de 4de keer naar de DA ben geweest met mijn hond met een ontsteking van de anaalklier, DA nog nooit zo'n hardnekkige steeds terugkomende ontsteking gezien ondanks leeg persen en AB, vandaag gespoeld, moet morgen en overmorgen nog eens. Als het nu nog terugkomt, zal ik moeten denken aan laten opereren, wat inhoud dat de klier weggenomen wordt. Het is maar één van de klieren die ontstoken is.
Jeetje heftig zeg. Ik ben gisteren weer bij d3 DA geweest en deze heeft weer gespoeld en meer antibiotica voorgeschreven en volgende week hebben wij een controle. Hij gaf aan niet graag snel een operatie te willen doen.. Vind het wel lastig hoor. Hij is best langzaam in genezen weerstand ook niet te sterk en dan kiezen voor een operatie. En dan het idee dat hij incontinentie kan krijgen een hond van pas 3 jaar. O hemel wat moeilijk. Maar als het niet anders kan natuurlijk ... Ik hoop dat de nieuwe medicate snel aan slaat en ik de keuze hopelijk niet hoef te gaan maken
Ik zou toch informeren om de klier niet te verwijderen maar open te leggen.
Een hond kan incontinent worden als aan de anus wordt geopereerd,openleggen geeft meer nazorg maar minder risico's op complicaties.
Mijn teefje had in het begin ook moeite om haar poep op te houden,na een paar maanden kwam het weer goed.
Bij haar zijn toentertijd de 2 anaalklieren opengelegd.
Het vervelende is dat de problemen met de anaalzakjes vaak terugkomen. In mijn kliniek hanteren we het principe dat als de klachten 3x binnen een half jaar voorkomen we de anaalzakjes operatief buiten werking stellen, het probleem is dan definitief opgelost.
Vroeger werden de anaalzakjes voor de operatie opgespoten om ze beter zichtbaar te maken in het omliggende weefsel tijdens de verwijdering. Omdat de anaalzakjes gelegen zijn in- en tegen het kringspierweefsel van de anus was de kans op incontinentie groot. Bij de operatie kon gemakkelijk kringspier- en / of zenuwweefsel beschadigd worden.
Al vele jaren hanteren wij een methode waarbij de anaalzakjes worden opengelegd en dus niet verwijderd. Op deze manier worden de problemen ook definitief opgelost en is er geen kans op beschadiging van de anus en dus incontinentie. Vele honden gaan dankzij deze operatie weer pijnvrij door het leven en het is ook beter voor de neus van de dierenarts en de eigenaar!
bron sterkliniek.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?