Dag. Ons pup, lhasa, krijgt een steeds lichtere kleur. Nu hoorde ik dat wortelsap of caroteen poeder de vacht wat donkerder, roodbruiner, kan maken. Pa lhasa is goudblond en ma lhasa is wat donkerder rood blond. Pup wordt nu heel licht blond met wat donkerder strepen. Op de huid werd het eerst wat goudblond maar nu weer bijna wit. Een haar heeft meerdere kleuren zal ik maar zeggen. Wie heeft ervaringen met caroteen . Krijgt de hond dan niet te veel vit a binnen?
Geen ervaring mee bij honden, maar zelfs voor mensen is te veel vitamine A toxisch, want dat is een vetoplosbare vitamine en blijft dus opgeslagen in je vetreserves (in tegenstelling tot bijvoorbeeld vitamine C, wat eek wateroplosbare vitamine is, die wordt via de urine uitgescheiden als het te veel is). Goed dat je je eerst informeert! Zeker mee oppassen, misschien heeft iemand anders ervaring hiermee.
Is het erg als ze lichter van kleur wordt? Is dat erg voor het lopen van een show of zo?
Nee, alle kleuren toegestaan, maar ik vind iets roder zelf heel leuk. Maar hin is er niet minder lief om hoor. Maar ik hoorde dit en dacht, als het totaal onschuldig is, kan ik het altijd proberen. Flesje wortelsap is bij ah te koop, denk ik.
Caroteen bevat pro-vitamine A en wordt pas in het lichaam omgezet in Vitamine A. Caroteen leidt niet tot een overdosis omdat het in de lever kan worden opgeslagen en pas wordt omgezet als het lichaam daarom vraagt.
Ook zeewier help om een mooie, diepere vachtkleur te krijgen. Daarvan moet je ook niet teveel geven omdat er ook jodium in zit (schildklier). Als je IJslands zeewier koopt, heb je de minste kans op vervuiling door bijv. zware metalen.
Ik geef mijn Mechels ook caroteen (vloeibaar, los het op in hun schapen vet olie) .
Gezondheid.be:
Een overmaat aan beta-caroteen wordt opgeslagen in de vetweefsels en in mindere mate in de lever. Dit kan leiden tot een geelverkleuring van de huid (hypercaretonomie). Hypercaretonomie kan zich ontwikkelen wanneer er meer dan 30mg beta-caroteen per dag gedurende 5 weken wordt geconsumeerd. Deze verkregen kleur gaat weg als er minder beta-caroteen wordt ingenomen
---
Dit is info voor mensen weliswaar. Denk dat bij normale dosissen het geen kwaad kan, zeker van af en toe wat sap, moet wel ok zijn. Maar die van AH bevat misschien toegevoegde suikers of andere stoffen om te conserveren of iets dergelijks. Denk wel dat je misschien al veel moet geven om de vacht te laten veranderen...
... Ik denk dan meteen aan Trump...
Wortelsap van Zonnatura is 100% sap, melkzuur gefermenteerd. Erg lekker en je kunt het ook door de pompoen of linzensoep gooien. In vrijwel elke Nederlandse supermarkt te verkrijgen. (Melkzuur is trouwens lichaamseigen, heeft niks met melk te maken.)
Maar je kunt natuurlijk ook gekookte wortel geven.
Hahahaha goeie!
@ts: In pompoen zit trouwens ook veel caroteen... Voor de afwisseling soms ;)
Dank jullie wel, dacht ook aan zonnatura. Ha ha trump, goeie, hoop alleen dat hij het niet leest. Niet te veel dus, maar ja wat is te veel, toch nog maar even over nadenken.
Casper krijgt per dag een 1/2 theelepel zeealgenmeel van Grau. Dit intensiveert de vachtkleur.
Bij ondergaande zon lijkt zijn abrikooskleurige vacht van glanzend goud.
Die had ik eerst ook! Op de verpakking staat ook 'Pigmentverstärker'. Grau is gewoon zeewier (Ascophyllum Nosodum), dezelfde soort als die uit IJsland komt. Maar daar wordt het gewonnen in een stuk hele schone zee waar stromingen weinig invloed ophebben, waardoor het een zuiverder is. Zeewier helpt bovendien tegen allergie, versterkt het immuunsysteem en is goed voor de bot- en kraakbeenopbouw). Ik bestel nu bij de dierendrogist: https://www.de-dierendrogist.nl/index.php?item=zeewier_-ijslands-aktie&action=article&aid=1136&lang=NL
Careana
Dank voor je info en link.
Is dit ook dat algen spul dat tandplak voorkomt? Geef ik aan de kat, prachtig gebit nu. Dan kan ik dus dit bestellen en aan pup en kat geven. Krijgt pup ook geen tandplak envieze tandjes.?... Realiseer mij nu ook dat ons kat prachtig donkerrood is. Maar of dat van die alg komt......fijn deze reacties.
Ja. Dat spul van Pro Den plaque off is precies hetzelfde. Alleen stopt de fabrikant dit in een fancy doosje met een blauw schepje; 40 gram voor ca. 14 Euro. Belachelijke afzetterij!
Ik begrijp het allemaal niet meer zo hoor. Over inentingen die ernstige (soms dodelijke) ziekten kunnen voorkomen doen 'we' ontzettend moeilijk want je stopt toch iets lichaamsvreemds in dat hondenlijfje. Anti-teken, vlooien en wormen middelen stappen ook steeds meer vanaf want dat is 'gif'.
Maar vervolgens stoppen 'we' steeds meer rariteiten in onze honden. Sperziebonen, komkommer, wortel, geschud water vermengd met alcohol, bloesems, zeewier, algen, karnemelk, knoflook, glucosamine, veendrenkstof, fenegriek en weet ik niet wat nog meer. Soms dus gewoon om een 'mooi kleurtje' te krijgen.
Maar wel vers vlees voeren want dat is zo 'natuurlijk'...
Dit is off topic. Ik voer geen vers, rauw vlees. Zal ik ook niet gaan doen. De salmonella en de e coli zijn mij te gevaarlijk, voor mijzelf en mijn huisgenoten. Deze bacterien gaan overigens niet dood in de vriezer en vermenigvuldigen enorm bij het ontdooien. Ik hoorde van de wortelsap, een product dat dus volgens mij geen verkeerde dingen doet. Vandaar mijn vraag, omdat ik niet zomaar iets in mijn hond wil stoppen. Overigens is deze reactie bedoeld als aanvulling op mijn vraag en niet als verdediging bedoeld.
Ik wil nu eenmaal mooie honden, of toch het beste ervan maken. Kies op karakter, dus als ik ze ietsje mooier kan maken daarna, graag
Ik geef naast pure caroteen er ook nog pigment stof bij om het zwart mooi te laten uitkomen haha.
En vers uiteraard. Met Brok. En blik.
Mijn hond, mijn keuze
Pigment stof?..??Waar moet ik dan aan denken?
Het is zwart poeder om het zwarte pigment heel zwart te maken. (Vnl vlierbessen)
Liz, hoe denk jij dat honden gedurende hun hele evolutie vanaf de Steentijd hebben kunnen overleven? Omdat onze voorouders bij de paleolithische supermarkt om de hoek steeds een nieuwe zak brokjes voor hun Canis Familiaris gingen kopen als de oude leeg was?
Twee van mijn honden komen uit een bergachtig gebied aan de Atlantische Oceaan waar veertig jaar geleden nog amper geasfalteerde wegen waren en mensen per ezel de bossen en bergen doorkruisten om naar de markt te gaan. Graan kan er niet groeien, dus brood werd gemaakt van emmertarwe en later ook van mais. De akkertjes en moestuinen werden veelal bemest met zeewier. Honden aten daar van oudsher 'wat de pot schaft' en wat ze zelf in de natuur bij elkaar scharrelden: bessen, noten, afgevallen appels, eieren en als ze behoefte hadden aan meer vlees was er vis(afval) en gingen ze op jacht naar muizen en konijnen... De mastins en herdershonden die meegaan naar de zomerweiden doen dit nog steeds zo, zo gaat het al duizenden jaren.
De eerste keer op het strand gingen ze meteen op een stuk gedroogd zeewier liggen kauwen. De eerste keer dat ze een hazelaar tegenkwamen waar nootjes uit waren gevallen gingen ze er meteen onder liggen om de nootjes te kraken en de inhoud op te eten. Bramen worden van de struik gegeten. Eén van hen heeft wel eens zelf een vis gevangen in een ondiep stukje water en in twee happen naar binnen gewerkt. Als ze naar muizen graven krijgen ze aarde binnen waar ze ongetwijfeld nuttige mineralen uit halen, evenals uit de schaal van eieren die mee worden opgegeten... Ik zie hier niks onnatuurlijks in.
Even over brokken: Salmonella, E-coli en listeria komen daar net zo goed in voor. In de VS is er drie maanden geleden nog een grote terugroepactie geweest voor besmette brokken, dat gebeurt daar aan de lopende band. Mijn honden eten vers vlees en zijn daar nog nooit ziek van geweest. Ik ook niet trouwens. Het verschil is dat een versvleesetende hond zelden ziek wordt van deze bacteria, terwijl ze voor een brokkenhond wél behoorlijk gevaarlijk kunnen zijn. Hoe dat zit lees je in dit Engelstalige artikel.
Na deze discussie heb ik dus de zeewier aangeschaft en geen wortelsap. Hij krijgt nu zo nu en dan een pilletje zeewier. Gisteren waren lhasa en ik bij de dierenarts, in de wachtkamer hoorde ik over olewo wortelkorrels voor de hond. Goed voor darmen, spijsvertering en huid. Iemand ervaring hiermee? Op amazon allemaal goede reviews, maar ja dat is amazon en die moet verkopen. Heb info gevraagd bij olewo nederland met proefzskje.
Ik had al gehoord dat caroteen niet gezond is voor mensen, uit de testen maar komt wel goed uit de bus bij muizen, omdat de testen op muizen goedgekeurd zijn mag caroteen nog steeds verkocht worden, maar zo gezond is het dus niet voor mensen.
Aan wortels en wortelsap worden allerlei gezondheidsvoordelen toegeschreven.
Wortels bevatten veel bèta-caroteen. Bèta-caroteen is een oranje kleurstof die ook in andere groenten voorkomt zoals spinazie, boerenkool, broccoli, pompoen, en in fruit zoals mango, abrikozen en mandarijnen. Bèta-caroteen wordt in het lichaam omgezet in vitamine A. Het zorgt, net als vitamine A, voor een goede weerstand en is erg belangrijk voor het gezichtsvermogen, met name voor het aanpassen van de ogen aan de duisternis. Er zijn ook aanwijzingen dat bèta-caroteen anti-oxidatieve eigenschappen heeft en de lichaamscellen beschermt tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn stoffen die schade aan cellen kunnen veroorzaken. Op die manier zou bèta-caroteen ook beschermen tegen ziekten zoals kanker.
Over dat laatste bestaat echter ernstige twijfel. Het toedienen van caroteen aan ratten en muizen voorkomt inderdaad kanker. Mensen met een hoog caroteengehalte in hun bloed hebben ook minder kans op kanker dan mensen met weinig caroteen in hun bloed. Het feit dat mensen met veel caroteen in hun bloed minder kans hebben op kanker suggereert dus dat het eten van groenten met veel caroteen de kans op kanker verkleint. Maar het zou ook kunnen dat mensen met veel caroteen in het bloed een gezondere leefwijze hebben (ze eten minder vlees, ze roken minder, ze sporten meer enzovoorts), en dat het caroteen dus niet de oorzaak is dat ze minder kanker krijgen, maar gewoon een aanduiding dat ze gezonder leven.
Meer zelfs, hoge dosissen caroteen zou bij mensen zelfs kanker kunnen veroorzaken. Twee onderzoeken in Finland en Amerika die het effect van caroteensupplementen op kanker bij mensen nagingen, kwamen bijvoorbeeld tot de verrassende conclusie dat rokers die caroteensupplementen namen respectievelijk 18 en 36% meer kans op longkanker hebben dan mensen die geen supplementen namen. De proefpersonen kregen capsules met 20 milligram caroteen, wat ongeveer overeenkomt met één glas wortelsap.
Moraal van het verhaal
• Het is wetenschappelijk nooit aangetoond dat béta-caroteen een positief effect heeft op de gezondheid (bv. versterking van het immuunsysteem, bescherming tegen kanker, bijvoorbeeld huidkanker, enz.). Het is ook nooit aangetoond dat beta-caroteen beschermt tegen zonnebrand.
• Het is anderzijds wél aangetoond dat te veel caroteen niet gezond is. Pillen met grote hoeveelheden caroteen verhogen de kans op kanker (o.m. long- en prostaatkanker), zeker bij rokers. Uit een onderzoek bij rokers die ook een verhoogd risico hadden op een hartinfarct, is ook gebleken dat het risico op de coronaire vaataandoeningen met 43% kon toenemen bij het gebruik van lage doseringen beta-caroteen. Beta-caroteen zou namelijk HDL-cholesterol kunnen verlagen.
De EFSA (European Food Safety Authority) adviseert daarom om niet meer dan 15 mg bèta-caroteen per dag via supplementen te gebruiken.
• Een overmaat aan beta-caroteen wordt opgeslagen in de vetweefsels en in mindere mate in de lever. Dit kan leiden tot een geelverkleuring van de huid (hypercaretonomie). Hypercaretonomie kan zich ontwikkelen wanneer er meer dan 30mg beta-caroteen per dag gedurende 5 weken wordt geconsumeerd. Deze verkregen kleur gaat weg als er minder beta-caroteen wordt ingenomen. Bruiningspillen kunnen tot 40 mg bèta-caroteen bevatten, dat is dubbel zoveel als de dosis die in de Finse en Amerikaanse onderzoeken werd gebruikt. Vermijd dergelijk pillen dus beter.
• Het caroteen in worteltjes is hetzelfde als dat in capsules. Maar in worteltjes zit veel minder caroteen dan in capsules. Wie twee keer per week worteltjes eet krijgt daaruit twintig keer minder caroteen binnen dan de vrijwilligers in de Finse en Amerikaanse studies binnenkregen uit hun capsules. Worteltjes eten zal dus geen kwaad doen.
• Eén glas wortelsap levert evenveel caroteen als een capsule uit het Finse onderzoek. Doe daarom kalm aan met wortelsap, want teveel caroteen is niet gezond.
The Alpha-Tocopherol Beta Carotene Cancer Prevention Study Group. The Effect of Vitamin E and Beta Carotene on the Incidence of Lung Cancer and Other Cancers in Male Smokers. New England Journal of Medicine. 1994;330(15):1029–35. DOI: 10.1056/NEJM199404143301501
Omenn GS. Effects of a combination of beta carotene and vitamin A on lung cancer and cardiovascular disease. N Engl J Med. 1996
Omenn GS. Chemoprevention of lung cancer: the rise and demise of beta-carotene. Annu Rev Public Health. 1998.
Druesne-Pecollo N, Latino-Martel P, Norat T, Barrandon E, Bertrais S, Galan P, et al. Beta-carotene supplementation and cancer risk: a systematic review and metaanalysis of randomized controlled trials. Int. J. Cancer. 2010 Jul 1;127(1):172–84.
Gezondheid.be
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?