Ben me aan het verdiepen in de eventuele gevaren van een hond die kvv krijgt en kinderen (baby’s) en zwangere vrouwen. We krijgen steeds meer zwangere vriendinnen en baby’s op bezoek. Heel leuk natuurlijk maar vraag me wel af wat de gevolgen zijn ten aanzien van onze hond die kvv krijgt...
Schrok van het onderzoek:
https://www.voerwijzer.com/nieuws/rauw-voeren-gevaarlijk-bacterien-gevonden-in-nederlandse-kvvs/
Hierin staat dat in meer dan de helft de listeria bacterie is gevonden. Dit kan erg gevaarlijk zijn lees ik voor zwangere vrouwen en kleine kinderen (baby’s).
We voeren kvv zorgvuldig en denken aan de hygiëne. Echter kan je hond het ook overdragen door simpelweg te likken. Kans op besmetting is daardoor groot. Voor een gezond persoon geen probleem maar denk toch serieus te stoppen met kvv. Moet er niet aan denken dat mijn hond door kvv, wat voor hem geen noodzaak is, andere besmet. Of wat vinden jullie?
Ook in brok kan bv salmonella zitten wat vervolgens overgedragen kan worden.
Ik voer de honden rauw en heb kinderen, nog nooit problemen gehad..
Honden krijgen eten, bakken gaan daarna in de vaatwasser.
Iedereen moet natuurlijk zelf beslissen wat hij/zij voert, maar om voor visite die eventueel (kans is echt nihil) besmet kan raken iets anders te gaan voeren gaat mij te ver.
En nogmaals ook met brok kan het gebeuren.
Verder wil ik niet weten wat er nog meer allemaal in die honden bekjes zit qua bacteriën.. Hier likken ze nog wel eens aan hun kont en ook een kattendrol gaat er met gemak in als ze de kans krijgen
Ik vind het onzin daar het voer voor te veranderen..
pff als je hond aan aan zijn bibs likt of buiten (bv) poep eet..is dat ook niet zo schoon
maar ook de wc...de deurknop of e-colie door poep op straat kan gevaar op leveren of als jij met viesdoekje met kipfilet nat iets afneemt
De gevaren voor een kind zijn er velen meer dan de hond en de kvv
Leer de hond dus dat kinderen niet gelikt horen te worden.(al is milieu in een hondebek zo slecht nog niet qua bacterien)
geef kvv op veilige plek bv keuken en haal de bak meteen weg
Laat kids niet kruipen waar honden bak staat
Gebruik aparte afwasborstel + doekje en lepel ect voor honden spullen
overgiet ze na gebruik evt met kokend water
en als je hond met kvv knoeit.........even dweiltje over die plek met kokend water en beetje sop
Kinderen handen wassen..zeker voor eten...of na uitgebreider contakt met de hond
Maar elk kind groeit op in een vieze wereld
Daarvoor hadden we hygiene regels bedacht ...
bv,salmonella evt in je kipfilet zit of straatvuil net zo gevaarlijk
Dus ga er als normaal verstandig mens mee om
Eerlijk gezegd maak ik me drukker aan wat ze buiten te pakken krijgen en binnenbrengen aan bacteriën als kvv/barf wat ze krijgt.
Als je op de hygiëne let tijdens en na de bereiding van het eten moet er niets aa de de hand zijn.
Likken gebeurd heel sporadisch hier en laten het maar heel soms toe.
Dan blijft het ook bij een likje en meer niet
Met het voeren van kvv nemen we alle mogelijke hygiëne maatregelen in acht. Echter likken van mensen en kinderen kan ik niet tegengaan. Dan moet ik de hond echt apart houden en hij vindt het zo gezellig.
Schrik dus wel van vooral die listeria bacterie die in meer dan de helft van de onderzochte KVV’s was gevonden, gevolgen:
Zwangeren, pasgeboren baby’s, ouderen en mensen met een verzwakt afweersysteem lopen meer risico bij een besmetting met listeria.
Bij mensen met een sterk verminderde weerstand kan listeria ernstige ziekten veroorzaken zoals bloedvergiftiging, hersenvliesontsteking, ontsteking van de binnenwand van het hart, maagdarminfecties en infecties van huid en ogen.
Bij zwangeren kan een infectie leiden tot een miskraam of vroeggeboorte.
Ook als we ooit zelf aan kinderen willen beginnen weet ik niet of je het risico wilt nemen....
Onze hond doet het ook goed op brok, het is dus geen noodzaak. Geef 2 dagen per week kvv voor een gezonde darmflora en gewoon voor de afwisseling wat hij lekker vindt, althans dat denk ik
dit zijn gewoon hysterie berichten
niks wat overleeft met kokend water
dus gewoon hygienisch werken
pff laat maar eens meten wat er in en rond je huis leeft
de hond heeft enzymen in het speeksel die de bacterieen al aanpakken..dus zolang je hond een gezonde mond heeft voorkom je al veel
en voor de rest handen of gezicht bv wassen voor het kind gaat eten bv
Verder loopt het wel los hoor
de wereld zit vol met enge beestjes
Ik ben het met Roos eens..
Tuurlijk pas je op wanneer je rauw voert, maar ik doe er nooit hysterisch over..
Als ik zie hoe de honden ervan genieten en hoe goed ze het erop doen, is het voor mij rede genoeg om t te blijven voeren.
Maar nogmaals, voel je je er niet goed bij, stap je over naar brok.
Ik zou alleen de rede waarom zonde vinden.
Ik zou het toch wel serieus nemen. Bij het voeren van rauw vlees komen nou eenmaal bacteriën bij kijken. Zwangere vrouwen en baby's zijn gewoon een risico groep. De onderzoeken liegen er ook niet om.
Ik ben vast ouderwets maar alle honden hier heb ik aangeleerd om niet te likken,heb dat altijd vies gevonden.
Mijn schoondochters en kinderen zijn nooit ziek geworden van mijn rauwgevoerde honden.
Ook toen mijn vorige honden brokken aten mocht er ook niet gelikt worden.
Dat afleren ging eigenlijk vanzelfs mijn ervaring is ook hoe ouder een hond wordt,hoe minder hij gaat likken.
Ik vind het geen probleem, je moet er gewoon hygiënisch mee omgaan. Overigens is de kans op besmetting heel hoog als je niet na elk gebruik je vaatdoek vervangt, die gele doekjes of microvezeldoekjes idem en handdoeken minstens dagelijks vervangen. Maar wetende hoe bacteriën werken bij het wassen van handen, kan je die beter ook elke keer vervangen als je schrik hebt om iets te krijgen... De bacteriën worden makkelijker overplaatsbaar bij het wassen en door het schuren over de ruwe handdoek, worden je handen proper (en de handdoek dus besmet met bacteriën). Als je dus rauwe kip (voor mensen) aanraakt bij het koken en dan je handen wast omdat het proper is, besmet je je handen gewoon terug opnieuw als je ze opnieuw afdroogt de volgende keer. Zelf ga ik er niet zo panisch mee om, maar weet wel dat het zo gebeurt. Misschien als ik zelf zwanger ben, dat ik dan voorzichtiger ben. De hond mag hier niet likken in het gezicht en de handen wassen we altijd voor het eten, dus ik zie er zo geen graten in.
dan ben ik ook ouderwets
Ik vind dat gelik ook niet nodig..
al ze gaan er ook niet dood van als er wel eens een lik over handje gaat of wang
qua gedrag heb ik het liever niet
Niet iedereen vind het fijn afgelikt te worden...hoe goed bedoeld ook..en al word je er niet direct ziek van...
Maar hoe ouder hoe minder hoor ik...mijn honden hebben het nooit echt gedaan maar waren al middelbaar
(ja je vinger met lekkers aflikken wel)
maar ook de honden die ik vroeger vanaf pup had likten zelden aan mensen
Ik hou niet van honden die er in getraind zijn kusjes geven
of mensen niet ook hun persoonlijke ruimte gunnen
Als dat in vlees voor honden zit, dan zit dat ook in vlees voor mensen! Dan moet je zelf ook vegetarisch worden om dergelijke risico's te vermijden. Laat dan ook sla en groente staan want daar kan Pseudomonas Aeruginosa of Proteus Mirabilis inzitten, daar kun je ook behoorlijk ziek van worden...
Als je een merk als Darf kiest, heb je vlees dat afkomstig is van de leverancier van de Biologische Groene Weg-slager en dus gewoon geschikt is voor menselijke consumptie - ofwel, veeeeel minder kans op bacteria. Omdat het biologisch is, is het afkomstig van dieren die niet preventief met antibiotica worden behandeld en dus ook niet latent drager zijn van allerlei enge bacteriën - zoals in de bio-industrie wel het geval is, waarvan het vlees in goedkopere merken en brokken wordt verwerkt en dan nog steeds schadelijke bacteria zoals salmonella bevat.
Verder: goede hygiëne, handen wassen, vlees goed gescheiden houden in aparte afgesloten doos, gebruik dettol-doekjes om alles extra schoon te maken, evt ook de snoet van de hond. &c.
het voeren van rauw vlees is natuurlijk wel degelijk een risico. zoals ook al beschreven in het onderzoek wat je deelt
en omdat er een heel veilig alternatief is (namelijk verhit voer, zoals brok), moet je jezelf afvragen of je dat risico wil lopen. dat is voor iedereen verschillend. als gezond mens zal je er niet zo snel ziek van worden. als zwangere vrouw of bejaarde zijn de risico's al veel groter.
vind het wel apart trouwens: ieder onzinnig facebook-verhaal als "mijn hond werd ziek na chemische stof X" (noem een willekeurig vlooienmiddel) wordt door de hele pro-vers-anti-chemie-lobby direct geloofd en massaal gedeeld, maar dit onderzoek gedaan door een microbioloog aan de universiteit is natuurlijk "hysterie"
Nouja, deels is dat een oplossing, verhitte brokken of blikvoer. In de VS zijn er de afgelopen maand weer verschillende terugroepacties geweest vanwege salmonella in de brokken.
Dat gebeurt hier ook regelmatig hoor met voeding voor mensen. Schimmels in ontbijtgranen, onlangs nog vleesschandaal, alles uit de rekken bij delhaize en colruyt en teruggeroepen. Om de paar weken passeert er wel iets in de pers voor iets dat teruggeroepen wordt. Volgens mij gebeurt dat met voeding voor honden zelfs minder omdat er minder gecontroleerd wordt.
Het is wel zo dat salmonella in brokken gewoon minder gemakkelijk via huidcontact wordt overgedragen omdat het droog is. En als je het proper uitschept, raak je de brokken ook niet aan. Dus het is nog steeds veiliger om als zwangere vrouw brokken met salmonella te voeren dan vers vlees ivm geknoei met vleessappen enzo.
Ik voer kvv, maar op het moment dat hier kinderen komen gaat de kvv er uit en komen er brokken.
Ik ben er zeker van overtuigd dat kvv de betere optie is voorde hond, echter ben ik er ook van overtuigd dat baby’s en ouderen zeker een risico groep vormen.
Bij vlees wat wij zelf eten kan je nog de maatregel nemen je handen goed te desinfecteren na het aanraken, maar een hondenlik voorkom je niet altijd.
ja, maar het percentage brokken wat besmet is met Salmonella, is minder dan 1%. het komt echt niet tot nauwelijks voor. en andere bacterien worden vrijwel nooit gevonden
en uit dit (betrouwbare) onderzoek blijkt, dat 80% van de rauw vlees producten is besmet met pathogene en/of resistente bacterien en parasieten
ik zou mijn pasgeboren baby niet willen blootstellen aan haemorrhagische E. coli of Listeria, maar goed, ieder zijn keuze
Ben het volledig eens met Joop en Anouk, wetenschappelijk artikelen worden al snel afgedaan als hysterie of reclame voor de brokkenindustrie... Nee, dit zijn feiten itt meningen die veel mensen klakkeloos aannemen en geloven zodra het binnen hun straatje past.
De risico's zijn er wel degelijk en niet vergelijkbaar met je eigen vlees (wat je eerst verhit en jij likt niet aan je vacht of aan andere mensen....)
Ook ik voer rauw, maar zodra mijn honden in contact zouden komen met baby's of ouderen stap ik ook over naar brok en/of natvoer. En dat verhaal van salmonella op brok is idd ook zwaar overtrokken...
Goed om te lezen dat er nog meer mensen zijn die naar de feiten kijken :)
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?