Hallo allemaal
Houden van een Boerenfox (puppy) goed te doen qua verzorging en de bijkomende zaken met een fysieke beperking ?
Woonachtig in een flatje, praktische tips zoals makkelijk iets oprapen van ontlasting etcetera.
(Door mijn beperking kan ik moeilijk bij de grond)
Slecht ter been zal uitlaten met scootmobiel, heeft iemand daar ervaring mee ?
Tips welkom!!
Bedankt alvast voor uw feedback!
Groet, Marcel
Ik denk dat je er beter aan doet dan te gaan voor een herplaatser. Een puppy opvoeden kost veel tijd en energie. Hoe ga je de pup zindelijk krijgen? Elke anderhalf uur naar buiten en 's nachts om de 3 uur? En daarnaast nog meteen oppakken en naar buiten brengen als je ziet dat hij alsnog binnen zijn behoefte begint te doen? Als je slecht ter been bent en buiten een scootmobiel nodig hebt? Dat gaat toch niet...
Er reageren vast wel ervaringsdeskundigen.
Wat mij moeilijk lijkt is het zindelijk maken van een puppy. Je moet daarvoor in het begin héél vaak naar buiten, om de paar uur en ook snel kunnen reageren als de hond aanstalten maakt om te gaan plassen of poepen. In jouw geval zou ik proberen een jong volwassen hondje te vinden, wat al zindelijk is.
Ieder ras kan wennen aan een scootmobiel als je maar voorzichtig bent en er geen ongelukjes mee gebeuren.
Beste Marcel, ik zou niet aan een pup beginnen, maar op zoek gaan naar een wat oudere herplaatser. Een pup opvoeden als je niet goed uit de benen kan, is echt heel lastig. Op zich hoeft uitlaten met een scootmobiel geen probleem te zijn, ik ken meerdere mensen die dat doen. Ze zijn wel specifiek naar een oudere hond op zoek gegaan met een makkelijk karakter. De ene heeft een hele makkelijke rustige labrador, en de ander een klein hondje dat op de treeplank meerijdt naar het park waar die los kan, en weer een ander had een Duitse herder waarmee hij kon lezen en schrijven, die legde hij ook neer voor de supermarkt en die bleef rustig liggen, wat er ook gebeurde.
Het is dus ook wel goed om op ras te letten. Een boerenfox kan behoorlijk druk en fel zijn en een flinke dosis jachtdrift hebben. Ik zou eerder op zoek gaan naar een rustig ras of zelfs een kruising. Eerder een ras dat als gezelschapshondje wordt aangeduid of dat voor schapenhoeden wordt gebruikt (die zijn van nature erg op de baas gericht) en liever geen ras dat bekend staat om jachtinstinct of hondonvriendelijkheid.
Wat zijn we het allemaal met elkaar eens! Leuk!
Ik weet dat er iemand was die een Boerenfox had opgeleid tot haar hulphond en het hondje dit ook goed deed. Wel had zij ook nog een partner zonder beperking.
Een Boerenfox is een pittig hondje, vaak eenkennig en vaak kunnen ze pittig zijn naar andere honden, vooral de reuen. Zoek ook een fokker waar de pups in huis zijn opgegroeid en bij voorkeur in een drukke woonwijk zodat ze gewend zijn aan veel prikkels. Mijn boerderij geboren Boerenfox heeft heel veel moeite met de vele prikkels en andere honden in mijn omgeving. Hij was wel in huis opgegroeid en ook gewend aan kleine kinderen en andere kleine hondjes. De boerderij lag wel vrij afgelegen en eenmaal bij ons in de stad en flat bleek hij ontzettend bang voor de boze buitenwereld. Hij is nu ruim 4,5 jaar en ik ben nog aan het tobben met zijn angst, stressgevoeligheid en agressie naar vreemde honden.
Als je het hondje officieel opleid tot hulphond krijg je een ontheffing van de opruimplicht. Ik heb bij een dierenwinkel een poepschepje gezien aan een lange steel zodat je niet hoeft te bukken.
Boerenfoxen zijn behoorlijk waaks en blaffen erg graag. Daar moet je echt aan werken. Even aanslaan prima, maar op verzoek je mond houden is echt een aanrader. Ander punt is het alleen thuis zijn. Dit moet je echt met kleine stapjes aanpakken. Ze hechten zich sterk aan 1 persoon en de rest is of totaal niet belangrijk of moet afgeblaft worden. Dat blaffen is dan een punt waar je aan moet werken als blijkt dat hij dat wil doen. Ze hebben heel veel energie en bij onvoldoende beweging en uitdaging erg aanwezig in huis.
Grt Manja
Een gezelschapshondje; ja. Een schapendrijver/hoeder; nee. Die hebben vaak een echte uitdaging nodig en niet genoeg aan lange wandelingen, zeker niet in een stad (een bos is niet altijd handig met een scootmobiel en een hond want dan ben je aangewezen op de fietspaden). Agility en hoopers is ook niet handig met een scootmobiel en schapendrijven lijkt me zo goed als onmogelijk. Dus doe maar niet.
Ik ken enkele mensen die in een elektrische rolstoel zitten met een Corgi. 1 van die Corgi's wordt zelfs opgeleid tot hulphond. Die honden komen niks te kort, ze zullen alleen een wat langere wandeling nodig hebben en ze zijn ook heel blij om trucjes te kunnen leren en uitvoeren. Dus inplaats van schapendrijven of hoopers, halen die je wasmachine leeg. Werk is werk.
Een herder/drijver kan dus wel, het ligt er gewoon aan welke.
Dat klopt inderdaad ook wel maar het werd meer algemeen aangeraden en het lijkt mij gewoon geen goed idee met een Border Collie, Working Kelpie of Pyrenees Herdertje.
Voor mij is een Corgi ook niet het eerste dat me te binnenschiet als ik aan schapendrijven/hoeden denk. Toch een ander slag hond; minder die intense drive die sommigen als 'neurotisch' benoemen.
Als ik heel eerlijk mag zijn, heeft volgens mij echt de minderheid in de herdergroep dit.
Ik ken het namelijk ook alleen bij de border collie. Maargoed dat is het punt niet.
Een herder staat er om bekend dat ze intelligent en baasgericht zijn dus wat dat betreft zouden ze prima passen bij iemand in een scootmobiel of rolstoel. Alleen dan dus eentje die van nature wat kalmer is.
Maar ik denk dat TS al bepaald heeft dat die een boerenfox wil.
Bedankt voor jullie massale feedback, ik twijfel of het haalbaar en praktisch is. Maar na jullie goed bedoelde adviezen, kan ik beter voor hond gaan die jaar oud is.
Heel fijn dat je onze adviezen serieus neemt, Marcel.
Ga op zoek naar een gezelschapshondje, een poedel ofzo.
Kijk eens rond op www.dierenasiels.com www.ikzoekbaas.nl www.hhin.nl .
Blijf ver weg van Marktplaats, want het merendeel van de verkopers is daar niet te vertrouwen. Als je weinig ervaring in 'de hondenwereld' hebt loop je het risico in verkeerde kringen te komen.
Hou je ons op de hoogte? Vragen staat vrij!
Mijn doel was om te achterhalen of het haalbaar geschikt is maar ik leg graag mijn oor te luister naar een gepaste (oplossing) zodat ik op goede wijze voor de hond kan zorgen zonder dat me dat onnodig te veel "gedoe" oplevert ipv de koesterde wens van het hebben van een wat kleinere hond (formaatje Boerenfox is prima) een labrador is gezien mijn beperkte oppervlakte minder geschikt bovendien heb ik ben ik er niet meteen buiten om uitgelaten te worden.
Waarom denkt iedereen toch altijd dat 'schapenhoeden' synoniem is met Border Collie? Er zijn tientallen andere rassen die dat van oorsprong ook deden en vaak nog doen! Denk aan de Schapendoes...
En Neen! Niet alle soorten schapendrijvers en/of -hoeders zijn geschikt. En dan nog, het komt altijd op het individu aan, en dan zijn er zelfs BC's die het ideale maatje kunnen zijn. Spaanse waterhonden, Duitse herders, Old English Sheepdog, Briard, Catalaanse herdershond, Bearded Collies worden vaak ook als hulp- of therapiehond getraind. Zelfs het Pyrenese herdertje! Dat soort wat 'oudere' rassen, de echte hoeders, zijn vaak wat rustiger qua karakter dan bijvoorbeeld Border Collies, Kelpies en Australian Shepherds die vooral drijfinstinct hebben en waarvan het niet de taak is om er vooral voor te zorgen dat een kudde rustig kan grazen maar dat schapen ook niet weglopen.
Met de rassen die ik bedoel is agility of schapentraining echt niet nodig. Op de baas passen, of 'werk' dat bestaat uit kleine klusjes zoals bijvoorbeeld iets oprapen dat valt of een deur openen of sluiten, etc. en een paar wandelingen per dag is ook werk. De Spaanse Waterhond bijvoorbeeld wordt steeds vaker als hulp- en therapiehond gebruikt, juist omdat ze een enorm invoelingsvermogen hebben, goed anticiperen, heel veel begrijpen en heel graag willen werken voor de baas, wat er ook van ze verwacht wordt. Ze passen zich heel goed aan naar de omstandigheden en hebben veel minder de neiging om dan gefrustreerd te raken, zoals bij Border Colllies nog al eens gebeurt. Om diezelfde redenen zou een Barbet ook geschikt zijn.
(Ik ken trouwens wel iemand die vanuit de scootmobiel helpt kuddes verplaatsen met zijn hond).
Een boerenfox is trouwens ook geen ras maar een kruising van een fox terrier en een jackrussel dus ook vrij lastig daar een goede fokker van te vinden.
https://www.verhuisdieren.nl/plaatsprofiel/21517-adoptiehond-zoekt-baasje-kruising-delft
https://www.verhuisdieren.nl/plaatsprofiel/20011-adoptiehond-zoekt-baasje-bodeguero-castelre
Deze hondjes zijn jong, niet al te groot en al zindelijk.
@ Nori, Een Boerenfox is geen kruising tussen een Fox terrier en een jack russell. Een Boerenfox is een Nederlands landras wat is ontstaan uit de Engelse Fox terrier en toenmalige boerderijhondjes. De Boerenfox is ook nauw verwant aan het Kooikerhondje. Karakter is ook vergelijkbaar.
Uiteraard zijn er door de jaren heen ook jack russells in gefokt, maar een Boerenfox hoort hoogbenig te zijn en met een kortharige vacht. Een Boerenfox x Boerenfox geeft Boerenfox. Een Fox terrier met een jack russell geeft een kruising.
grt Manja
Toch blijft de boerenfox een kruising. (Al heb ik de kruising dan wellicht verkeerd). De boerenfox is niet FCI erkent of erkent bij elke andere stamboom uitgever en is dus geen ras.
Dus het blijft moeilijk een gezond nest te vinden voor een pup. Je zult in 90% van de gevallen uitkomen bij boerderij pups van echte boeren met een pretnest of bij broodfokkers. Bijde moet je naar mijn idee niet willen voor een pup die je van plan bent in huis te houden.
@ Nori, Daarin verschillen we dus van mening. Er is wel een proeve van voorlopige standaard dus kunnen de honden best wel vergeleken worden met elkaar. Ze hebben wel degelijk wat 'raseigenschappen'. De Boerenfox is inderdaad niet erkend. Ik heb het wel geprobeerd om hier naar toe te gaan werken, maar dat kreeg ik door gebrek aan mensen niet van de grond.
Je kan tegenwoordig ook al een stamboom aanvragen voor je hond bij speciale uitgevers van stambomen. Dan krijg je dus iets wat je zelf ook in elkaar kan zetten en dat noemen ze dan ook al een stamboom.
Wat betreft de fokkers heb je best gelijk. De meeste worden nog op boerderijen of bij broodfokkers geboren. Door gebrekkige socialisatie zijn dit meestal nerveuze en onzekere hondjes die gauw geneigd zijn hun tanden te gebruiken als ze het even niet meer aankunnen.
Momenteel is zijn er nog 2 pups beschikbaar bij een gezin in Etten-Leur die midden in een woonwijk wonen. Als ik op zoek zou zijn zou ik daar wel een pup van willen hebben.
grt Manja
Manja en Nori, jullie hebben het nog steeds over pups, maar Marcel heeft al lang bedacht dat dat in zijn situatie niet verstandig is!
Dat heb ik gelezen. Een iets ouder hondje zal in zijn situatie inderdaad een betere oplossing zijn. Wel zal hij dan moeten zoeken naar een probleemloos hondje en eerlijk is eerlijk een probleemloze Boerenfox ben ik nog niet tegen gekomen in een asiel of herplaatssite.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?