Kruising pup gezocht! Wie kan ons helpen?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Noor GerdinghNoor Gerdingh

Hallo! 

Wij zijn een gezin met 2 dochter van 4 en 7 jaar. 4 maanden geleden onze lieve loebes moeten laten gaan. Hij is 12 geworden. 

Nu zijn wij naar een leuke kruising opzoek. Die niet te groot wordt. Het liefste franse bulldog met een jack russel of teckel . Iets waar een bulldogje in zit. 

Wie o wie kan ons helpen?

Wij zoeken actief en proberen zo ons nieuwe gezinslid te vinden! 

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Kruising pup gezocht! Wie kan ons helpen?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel jantienjantien

honden foto van jantien

Ik zou zeggen,  kijk eens rond in de asiels :

www.ikzoekbaas.nl

www.dierenbescherming.nl

En kijk heel goed uit als je op Marktplaats zaken gaat doen.  Broodfokkers en malafide hondenhandelaren zijn heel moeilijk te herkennen.

honden foto van Loes, baasje van Rori & Raico

Wat leuk dat jullie weer een hond willen!

Waarom een kruising en waarom een bulldog?

Als je een bulldog kruist met iets actiefs als een jack russel of teckel krijg je een hond met een bak energie die hij niet kwijt kan omdat hij niet kan ademen..

Misschien kan je kijken wat jullie een hond te bieden hebben en wat jullie zoeken.

Wat voor hond was de vorige hond?

Je zal geen goede fokker vinden die zulke kruisingen bewust fokt.

Als jullie een bepaald ras leuk vinden kan je eens op de rasvereniging van dat ras kijken voor een fokker.

Mochten jullie niet persee een pup willen maar wel een kruising kan je indd naar een herplaatser kijken op de websites die jantien aangeeft.

honden page profiel Hannah & Bink† en BeertjeHannah & Bink† en Beertje

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

De kans dat je van zo'n kruising een goede fokker gaat vinden, is nihil.  Zie je bijvoorbeeld  een raszuivere teckel niet zitten?

honden page profiel Noor GerdinghNoor Gerdingh

Bedankt voor de reacties.

Onze vorige hond was een kruising Amerikaanse bulldog x boxer.  Geweldig lieve mooie hond. Mooi leven gehad 12,5 jaar geworden. Een franse bulldog hebben wij ook gehad die is 10 geworden.

Wij willen niet meer zon grote hond nu wij kinderen hebben. En hoeft niet perse een franse bulldog kruising te zijn. Gewoon iets leuks! Als ze maar gezond en happy zijn. 

Ik dacht wellicht lopen we hier tegen een leuk nestje aan! 

honden page profiel Hannah & Bink† en BeertjeHannah & Bink† en Beertje

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

Hier op het forum is het alleen toegestaan om nesten aan te kondigen wanneer je goedgekeurd fokker bent. Dat betekent dat je dus de ouderdieren laat testen op erfelijke afwijkingen.  Willekeurige kruisingnesten promoten is dus niet toegestaan. 

 

Wat zoeken jullie precies in een hond? Naast het feit dat hij lief moet zijn enz enz enz. 

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

Je zult hier niet snel een kruisingnestje tegenkomen, want dit forum stimuleert verantwoordde fokkerij. En kruisingnestjes zijn dat over het algemeen niet... Met verantwoord wordt bedoeld dat de ouderdieren door een specialist getest zijn op veel voorkomende afwijkingen en daar ook vrij van zijn. En dat de ouderdieren goed verzorgd worden e.d. 

 

Het belang van die testen is omdat bij het ontwikkelen van een ras veel gebruik gemaakt is van inteelt. Hierdoor krijgen de nakomelingen de positieve eigenschappen van de ouders, maar ook de genetische afwijkingen die bij de ouders niet zichtbaar was. Grote honden zijn hierdoor gevoelig voor HD en ED, kleine honden juist heel erg voor PL. Vergeet ook niet de aandoeningen aan de ogen, oren, hart etc. Mensen zijn zich steeds meer bewust geworden van problemen en daar zijn nu dus speciale testen voor ontwikkeld waaruit blijkt of je hond die aandoeningen heeft of niet. Fokken zou alleen moeten mogen met honden die vrij zijn van die aandoeningen. Zo kun je echt gezonde honden fokken, in plaats van zomaar twee honden op elkaar te gooien.

 

Het probleem met een kruising is dat je niet weet wat er uit komt. Bij een kruising weet je over het algemeen niks over de gezondheid van de ouderdieren dan wat de baasjes jou vertellen. En ja, die willen hun pups kwijt, dus dat is geen betrouwbare bron. Als je echt bewijs wilt dat de ouderdieren gezond zijn, dan moeten de fokkers een bewijs laten zien van de testen die ze gedaan hebben en wat de uitslagen daarvan waren. Helaas doen veel mensen die een nestje fokken deze testen niet. En daarom weet je dus ook niet wat je krijgt. 

 

Daarbij is een kruising een mix tussen twee honden die elk hun aparte eigenschappen hebben. En daar kunnen hele vervelende kruisingen uit komen. Ik heb zelf bijvoorbeeld een Appenzeller Sennen met Stabij. De Appenzeller is een zelfverzekerde waak- en erfhond die zijn eigen plan wil trekken. Een stabij een gevoelige jachthond. Ik heb nu dus een hond met enorm veel jachtinstinct (Stabij), een fel karakter (Appenzeller) en toch ook weer een gevoeligheid van de Stabij die haar onzeker maakt. Gecombineerd met de felheid van de Appenzeller heb je dus een enorm felle jachthond die niet onder controle te krijgen is en die heel fel reageert op dingen die ze eng vind. NIET een leuke combinatie....

 

Mensen romantiseren een kruising vaak. De honden zullen op magische manier de positieve eigenschappen van de ouders krijgen. Helaas is dit vaak een illusie. Je kunt tien dezelfde kruisingen naast elkaar zetten (soms zelfs van dezelfde ouders) en je krijgt ook tien verschillende honden met een verschillend uiterlijk en een ander karakter. Soms kan het goed uit pakken, maar dat kun je als pup zijnde niet zien. Dus als je een kruising neemt, dan moet je al heel goed weten wat je doet. 

 

Een gemakkelijkere optie is om te kiezen voor een rashond met stamboom. De stamboom is niet belangrijk om mee te fokken of zo, maar is een bewijs van afstamming. Een bewijs dat jouw hond is wie je denkt met de bijbehorende garantie dat de ouderdieren getest zijn op afwijkingen. Honden met stamboom zijn namelijk per definitie getest op afwijkingen die bij dat ras veel voor komen, anders krijgen ze ook geen stamboom. Een FCI stamboom, bedoel ik dan. Tegenwoordig maken mensen ook hun eigen stamboom, maar dat zegt dus niks. Verder zijn er ook nog rasverenigingen, dit zijn verenigingen die zich echt inzetten voor een of een paar rassen. Deze verenigingen stellen vaak ook extra eisen aan de fokkers, dus meer testen waar ze aan moeten voldoen. 

 

Ik zou je dus aanraden om te gaan voor een rashond. In aanschaf zijn deze duurder, maar dat komt omdat er ook veel geld gestoken is in de gezondheid en het welzijn van de ouderdieren en pups. Bovendien, een hondje zonder stamboom kan heel goed aandoeningen ontwikkelen die vervolgens honderden euro's kosten aan operaties etc. Dus dan kun je net zo goed het geld besteden aan een gezond gefokte hond zonder al die ellende. 

 

Je kunt ook altijd kijken naar een buitenlands hondje. Er zijn genoeg puppies die op straat gevonden worden en die ook een goed plekje moeten hebben. Een vriendin van me vangt bijvoorbeeld Roemeense hondjes op, stuk voor stuk leuke honden die zich prima thuis kunnen maken in Nederland. 

honden page profiel Noor GerdinghNoor Gerdingh

Bedankt Dobber voor je bericht. 

Ik heb me dit nooit zo gerealiseerd.  Goed om op gewezen te worden. 

Wij hebben niet specifiek 1 ras wat wij leuk vinden. Franse bulldog, maar hoor je zovaak problemen mee dat we het niet goed durven meer. 

Labrador vinden we ook leuk en teckel ook. Lekker uiteenlopende rassen maar we zullen ons er nog eens goed in verdiepen in een ras hond.

We hadden een hondje uit het buitenland toegewezen gekregen. 3 weken geduld moeten hebben omdat er 1 gezin eerder was als wij. Uiteindelijk was dat gezin afgewezen en kregen wij bericht dat het hondje  (fransebulldog mix) van ons zou worden zaterdag. We waren dolblij en de kids ook. 3 uur laten een APPJE sorry ze hebben buiten ons rugom het hondje toch tegen het tegenieve advies in naar gezin 1 gedaan. Was een flinke domper !!! Nu dus actief opzoek naar onze perfecte pup. Vertrouwen in een stichting is heel even bekoeld. Met name bij mijn man

honden page profiel AccaliaAccalia

honden foto van Accalia

"
Een gemakkelijkere optie is om te kiezen voor een rashond met stamboom. De stamboom is niet belangrijk om mee te fokken of zo, maar is een bewijs van afstamming. Een bewijs dat jouw hond is wie je denkt met de bijbehorende garantie dat de ouderdieren getest zijn op afwijkingen. Honden met stamboom zijn namelijk per definitie getest op afwijkingen die bij dat ras veel voor komen, anders krijgen ze ook geen stamboom. Een FCI stamboom, bedoel ik dan. Tegenwoordig maken mensen ook hun eigen stamboom, maar dat zegt dus niks. Verder zijn er ook nog rasverenigingen, dit zijn verenigingen die zich echt inzetten voor een of een paar rassen. Deze verenigingen stellen vaak ook extra eisen aan de fokkers, dus meer testen waar ze aan moeten voldoen. 
 "

Ik pik dit stukje er even uit. Helaas klopt dit niet. Een stamboom is niets meer en niets minder dan een afstammingsbewijs, en zegt niets over eventuele gezondheidstesten. Dat is iets dat apart moet gebeuren. Er zijn inderdaad rasverenigingen die bepaalde testen verplicht stellen, waardoor pups via de vereniging standaard van geteste ouders afkomstig zijn. Dit is echter lang niet altijd het geval (er zijn rasverenigingen waarbij geen enkel gezondheidsonderzoek verplicht wordt gesteld), en ook buiten de rasvereniging om kan er gewoon een FCI-stamboom aangevraagd worden. Dit verloopt namelijk via de Raad van Beheer. Om een stamboom aan te vragen gelden wel enkele (helaas niet erg strenge) regels, bijvoorbeeld een maximum aan het aantal nesten dat een moederhond mag krijgen. Maar met gezondheidsonderzoeken, bijvoorbeeld naar HD/ED en ogen, heeft een stamboom niets te maken (de enige uitzondering zijn bepaalde -kapotgefokte- rassen, zoals de Cavalier king charles spaniël en de Engelse bulldog, waarvoor een aantal minimale gezondheidseisen gelden als voorwaarde voor het aanvragen van een stamboom van de pups). Dus let op, een stamboom is zeker geen garantie voor geteste ouderdieren! Overigens kun je wel in een online database (Generaties & Gezondheid Online) de stamboom van de ouderdieren bekijken en controleren of er bepaalde gezondheidsonderzoeken zijn uitgevoerd en wat de uitslagen hiervan waren (dit geldt enkel voor HD, ED, PL, CD, ECVO). Maar dit is dus geen voorwaarde voor het aanvragen van een stamboom voor de pups! Ook twee ouderdieren met bijvoorbeeld zware HD en oogafwijkingen kunnen, zolang zij zelf maar een stamboom hebben, gewoon een nestje stamboompups voortbrengen. En nog steeds zijn bijvoorbeeld halfbroer/halfzus combinaties gewoon toegestaan door de RvB, de zwaar ingeteelde pupjes krijgen gewoon een officiële FCI-stamboom. cry 

honden page profiel AccaliaAccalia

honden foto van Accalia

"
Ik zou je dus aanraden om te gaan voor een rashond. In aanschaf zijn deze duurder, maar dat komt omdat er ook veel geld gestoken is in de gezondheid en het welzijn van de ouderdieren en pups. Bovendien, een hondje zonder stamboom kan heel goed aandoeningen ontwikkelen die vervolgens honderden euro's kosten aan operaties etc. Dus dan kun je net zo goed het geld besteden aan een gezond gefokte hond zonder al die ellende. 
  "

Een rashondenpup met stamboom en uit geteste ouders is jammer genoeg nog steeds geen garantie op een gezonde hond. Was het maar zo'n feest. En een kruisinghondje zonder stamboom kan ook blaken van gezondheid. Het blijven levende wezens, en garanties heb je nooit. Toch kan gesteld worden dat bastaardhonden, liefst met een zo breed mogelijke genenpoel, genetisch een stuk sterker in elkaar zitten dan de meeste rashonden (met stamboom, ja). 

Rashonden hebben zeer weinig genetische variatie, wat inhoudt dat alle honden nauw aan elkaar verwant zijn. De genenpoel is klein, in veel gevallen te klein; alle honden van een bepaald ras zijn ontstaan uit dezelfde paar voorouders. Dat betekent dat ze ook allemaal dezelfde genetische defecten bij zich dragen, waardoor de kans groot is dat deze tot uiting komen bij de nakomelingen. Er wordt heel wat afgetest bij veel fokkers, maar het is ronduit onmogelijk om op alle bestaande defecten te testen (voor heel veel ziekten bestaat zelfs nog helemaal geen genetische test). Je kunt op tien mogelijke ziekten testen, maar als je vervolgens iedere hond die ook maar iets bij zich draagt direct van de fok uitsluit (wat nu veelal gebeurt) dan wordt de genenpoel nóg kleiner en de inteelt dus alleen maar groter. Met gezondheidstesten zorg je dus niet voor meer genetische diversiteit (en dus gezondere honden), integendeel zelfs. Een goede manier om wél voor meer genetische diversiteit te zorgen is rassen op een verantwoorde manier kruisen met andere, niet-verwante rassen. Maar daar willen 95% van de rasverenigingen en -fokkers niet aan, helaas, hoewel er steeds meer rasverenigingen en fokkers wakker lijken te worden. smile 

Het zit dus helaas niet zo simpel in elkaar als vaak gesteld wordt. En dan heb ik het nog niet gehad over rassen die moedwillig op extreme uiterlijke kenmerken gefokt worden, zoals honden die lijden aan het brachycephaal obstructie syndroom (zoals bulldoggen en veel gezelschapshonden). Dat mogen ze wat mij betreft per direct verbieden. 

honden page profiel Noor GerdinghNoor Gerdingh

Oke wat een verschillende verhalen. Blij dat ik 2x geluk heb gehad dan met mijn franse bull en net onze andere kruising hond.

Ik kijk wel of er een leuk hondje op ons pad komt.  Ik denk dat ik hier niet op het juiste adres ben ervoor. Bedankt voor de reacties

honden page profiel AccaliaAccalia

honden foto van Accalia

" Oke wat een verschillende verhalen. Blij dat ik 2x geluk heb gehad dan met mijn franse bull en net onze andere kruising hond.
Ik kijk wel of er een leuk hondje op ons pad komt.  Ik denk dat ik hier niet op het juiste adres ben ervoor. Bedankt voor de reacties "

Een beetje geluk komt er altijd wel bij kijken inderdaad. Veel succes met het vinden van een leuk geschikt hondje! Misschien dat je ook kunt rondneuzen op HHIN en op Verhuisdieren

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

" Ik pik dit stukje er even uit. Helaas klopt dit niet. Een stamboom is niets meer en niets minder dan een afstammingsbewijs, en zegt niets over eventuele gezondheidstesten. Dat is iets dat apart moet gebeuren. Er zijn inderdaad rasverenigingen die bepaalde testen verplicht stellen, waardoor pups via de vereniging standaard van geteste ouders afkomstig zijn. Dit is echter lang niet altijd het geval (er zijn rasverenigingen waarbij geen enkel gezondheidsonderzoek verplicht wordt gesteld), en ook buiten de rasvereniging om kan er gewoon een FCI-stamboom aangevraagd worden. Dit verloopt namelijk via de Raad van Beheer. Om een stamboom aan te vragen gelden wel enkele (helaas niet erg strenge) regels, bijvoorbeeld een maximum aan het aantal nesten dat een moederhond mag krijgen. Maar met gezondheidsonderzoeken, bijvoorbeeld naar HD/ED en ogen, heeft een stamboom niets te maken (de enige uitzondering zijn bepaalde -kapotgefokte- rassen, zoals de Cavalier king charles spaniël en de Engelse bulldog, waarvoor een aantal minimale gezondheidseisen gelden als voorwaarde voor het aanvragen van een stamboom van de pups). Dus let op, een stamboom is zeker geen garantie voor geteste ouderdieren! Overigens kun je wel in een online database (Generaties & Gezondheid Online) de stamboom van de ouderdieren bekijken en controleren of er bepaalde gezondheidsonderzoeken zijn uitgevoerd en wat de uitslagen hiervan waren (dit geldt enkel voor HD, ED, PL, CD, ECVO). Maar dit is dus geen voorwaarde voor het aanvragen van een stamboom voor de pups! Ook twee ouderdieren met bijvoorbeeld zware HD en oogafwijkingen kunnen, zolang zij zelf maar een stamboom hebben, gewoon een nestje stamboompups voortbrengen. En nog steeds zijn bijvoorbeeld halfbroer/halfzus combinaties gewoon toegestaan door de RvB, de zwaar ingeteelde pupjes krijgen gewoon een officiële FCI-stamboom.   "

Heb even gekeken maar er zijn wel degelijk rassen waar bijvoorbeeld HD verplicht is om te testen, alleen zijn het wel veel minder dan ik dacht :(. Dat ouderdieren met zware HD gekruist mogen worden is volgens mij niet waar, er is een richtlijn van wat mag en wat niet. Dus geen HD-D met HD-C en zo. En als je dan HD-C doet, dan alleen met HD-A oid. Dat verschilt volgens mij per ras. 

 

Stamboom gaat inderdaad buiten rasvereniging om. Maar als je via de rasvereniging een puppy koopt, dan moet deze dus wel volgens extra regels gefokt zijn. Afhankelijk van de rasvereniging. 

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

" Een rashondenpup met stamboom en uit geteste ouders is jammer genoeg nog steeds geen garantie op een gezonde hond. Was het maar zo'n feest. En een kruisinghondje zonder stamboom kan ook blaken van gezondheid. Het blijven levende wezens, en garanties heb je nooit. Toch kan gesteld worden dat bastaardhonden, liefst met een zo breed mogelijke genenpoel, genetisch een stuk sterker in elkaar zitten dan de meeste rashonden (met stamboom, ja). 
Rashonden hebben zeer weinig genetische variatie, wat inhoudt dat alle honden nauw aan elkaar verwant zijn. De genenpoel is klein, in veel gevallen te klein; alle honden van een bepaald ras zijn ontstaan uit dezelfde paar voorouders. Dat betekent dat ze ook allemaal dezelfde genetische defecten bij zich dragen, waardoor de kans groot is dat deze tot uiting komen bij de nakomelingen. Er wordt heel wat afgetest bij veel fokkers, maar het is ronduit onmogelijk om op alle bestaande defecten te testen (voor heel veel ziekten bestaat zelfs nog helemaal geen genetische test). Je kunt op tien mogelijke ziekten testen, maar als je vervolgens iedere hond die ook maar iets bij zich draagt direct van de fok uitsluit (wat nu veelal gebeurt) dan wordt de genenpoel nóg kleiner en de inteelt dus alleen maar groter. Met gezondheidstesten zorg je dus niet voor meer genetische diversiteit (en dus gezondere honden), integendeel zelfs. Een goede manier om wél voor meer genetische diversiteit te zorgen is rassen op een verantwoorde manier kruisen met andere, niet-verwante rassen. Maar daar willen 95% van de rasverenigingen en -fokkers niet aan, helaas, hoewel er steeds meer rasverenigingen en fokkers wakker lijken te worden.  
Het zit dus helaas niet zo simpel in elkaar als vaak gesteld wordt. En dan heb ik het nog niet gehad over rassen die moedwillig op extreme uiterlijke kenmerken gefokt worden, zoals honden die lijden aan het brachycephaal obstructie syndroom (zoals bulldoggen en veel gezelschapshonden). Dat mogen ze wat mij betreft per direct verbieden.  "

Dit bent ik niet helemaal met je eens. Ja, er zijn erfelijke aandoeningen binnen bepaalde rassen. En er zijn vast rassen die te ver heen zijn en die het niet redden als er geen nieuw bloed in komt vanuit een ander ras. Maar nu stel je eigenlijk dat rashonden per definitie ziek zijn en dat is niet zo.

 

Dan zouden straathonden die een brede genenpoel hebben allemaal heel gezond moeten zijn. Mijn ervaring is dat dit dus totaal niet het geval is en dat ook straathonden een willekeur aan aandoeningen kunnen hebben. Tot nog toe heb ik een stuk of tien Roemeense hondjes meegemaakt waarvan maar vier echt gezond zijn/waren (voor zover zichtbaar is). De rest heeft allemaal problemen met skelet en/of ogen. Eentje heeft jeugdstaar, een andere en extra ruggewervel etc. Vier van de tien honden die ik meemaak hebben dus problemen, terwijl straathonden bij uitstek een grote genenpoel hebben (over het algemeen). Dan heb ik toch echt liever een hond met stamboom die getest is op aandoeningen en vrij bevonden is. 

 

Fokken op dingen als een platte neus, te lange rug etc. is hoe dan ook uit den boze. Maar goed, je moet ook gewoon logisch na blijven denken natuurlijk bij het uitkiezen van een fokker e.d.

 

M.i. blijft de beste optie om via de rasvereniging een pup te kopen met stamboom. 

honden page profiel AccaliaAccalia

honden foto van Accalia

" Heb even gekeken maar er zijn wel degelijk rassen waar bijvoorbeeld HD verplicht is om te testen, alleen zijn het wel veel minder dan ik dacht :(. Dat ouderdieren met zware HD gekruist mogen worden is volgens mij niet waar, er is een richtlijn van wat mag en wat niet. Dus geen HD-D met HD-C en zo. En als je dan HD-C doet, dan alleen met HD-A oid. Dat verschilt volgens mij per ras. 
 
Stamboom gaat inderdaad buiten rasvereniging om. Maar als je via de rasvereniging een puppy koopt, dan moet deze dus wel volgens extra regels gefokt zijn. Afhankelijk van de rasvereniging.  "

Vanuit een rasvereniging, bedoel je? Want vanuit de Raad van Beheer (die stambomen uitgeeft) worden hieraan geen eisen gesteld - voor zover ik weet bij geen enkel ras. En dan kunnen dus ook ongeteste honden of twee honden met HD-C/D gewoon pups krijgen met een stamboom. Rasverenigingen daarentegen stellen bepaalde gezondheidsonderzoeken vaak wel tot eis. De regels die je noemt (over bijvoorbeeld het niet mogen kruisen van honden met HD-C en HD-D, maar wel met HD-A) zijn regels die veelal worden opgesteld door rasverenigingen, niet door de RvB. En met het krijgen van een stamboom heeft dat dus weinig te maken. 

Als je via de rasvereniging een pup koopt, kun je er inderdaad van uitgaan dat de fokker (en daarmee de ouderdieren) aan de eisen gesteld door de rasvereniging voldoet. Echter, lang niet alle (stamboom)fokkers zijn aangesloten bij dergelijke verenigingen en lang niet alle verenigingen stellen (voldoende) eisen aan de gezondheid van de ouderdieren. 

Dit maakt dat je als pupkoper dus erg alert en kritisch moet blijven, en er zeker niet vanuit mag gaan dat als de pup een stamboom heeft het dan allemaal wel goed zit met de gezondheid. Want dat staat er echt los van, en dat is wat ik probeer duidelijk te maken. wink 

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

" Bedankt Dobber voor je bericht. 
Ik heb me dit nooit zo gerealiseerd.  Goed om op gewezen te worden. 
Wij hebben niet specifiek 1 ras wat wij leuk vinden. Franse bulldog, maar hoor je zovaak problemen mee dat we het niet goed durven meer. 
Labrador vinden we ook leuk en teckel ook. Lekker uiteenlopende rassen maar we zullen ons er nog eens goed in verdiepen in een ras hond.
We hadden een hondje uit het buitenland toegewezen gekregen. 3 weken geduld moeten hebben omdat er 1 gezin eerder was als wij. Uiteindelijk was dat gezin afgewezen en kregen wij bericht dat het hondje  (fransebulldog mix) van ons zou worden zaterdag. We waren dolblij en de kids ook. 3 uur laten een APPJE sorry ze hebben buiten ons rugom het hondje toch tegen het tegenieve advies in naar gezin 1 gedaan. Was een flinke domper !!! Nu dus actief opzoek naar onze perfecte pup. Vertrouwen in een stichting is heel even bekoeld. Met name bij mijn man "

Er zijn volgens mij ook fransjes die wel gewoon met neus gefokt worden, maar je zult ze wel echt op moeten zoeken... Volgens mij zijn er best rassen die jullie leuk vinden, zonder dat het gekruist moet zijn. En er zijn zoveel rashonden, dus keuze genoeg :). 

 

Wat stom dat die stichting dat zo gedaan heeft! Dat is echt belachelijk. Welke stichting was het? Soms is het 't beste om een hondje te nemen dat al in Nederland is ingeburgerd, dan weet je al wat meer over karakter etc. en kun je ook gaan kijken. 

honden page profiel AccaliaAccalia

honden foto van Accalia

" Dit bent ik niet helemaal met je eens. Ja, er zijn erfelijke aandoeningen binnen bepaalde rassen. En er zijn vast rassen die te ver heen zijn en die het niet redden als er geen nieuw bloed in komt vanuit een ander ras. Maar nu stel je eigenlijk dat rashonden per definitie ziek zijn en dat is niet zo.
 
Dan zouden straathonden die een brede genenpoel hebben allemaal heel gezond moeten zijn. Mijn ervaring is dat dit dus totaal niet het geval is en dat ook straathonden een willekeur aan aandoeningen kunnen hebben. Tot nog toe heb ik een stuk of tien Roemeense hondjes meegemaakt waarvan maar vier echt gezond zijn/waren (voor zover zichtbaar is). De rest heeft allemaal problemen met skelet en/of ogen. Eentje heeft jeugdstaar, een andere en extra ruggewervel etc. Vier van de tien honden die ik meemaak hebben dus problemen, terwijl straathonden bij uitstek een grote genenpoel hebben (over het algemeen). Dan heb ik toch echt liever een hond met stamboom die getest is op aandoeningen en vrij bevonden is. 
 
Fokken op dingen als een platte neus, te lange rug etc. is hoe dan ook uit den boze. Maar goed, je moet ook gewoon logisch na blijven denken natuurlijk bij het uitkiezen van een fokker e.d.
 
M.i. blijft de beste optie om via de rasvereniging een pup te kopen met stamboom.  "

Ik zeg niet dat alle rashonden per definitie ziek zijn hoor, en ook niet dat alle mixjes per definitie gezond zijn. Misschien heb ik het in het vorige bericht te zwart-wit verwoord. Feit is dat 'de rashond' de afgelopen decannia te maken heeft gekregen met steeds meer afwijkingen en ziekten, en dat is volledig de schuld van de mens en het concept van gesloten stamboeken. Het is op die manier onvermijdelijk dat er steeds meer kwalen naar boven komen. Natuurlijk zijn er nog rassen die relatief gezond zijn en (nog) weinig te maken hebben met erfelijke aandoeningen, zeker als we kijken naar werkhonden, maar helaas staan daar net zoveel rassen tegenover die bijna letterlijk omvallen van ellende. En zelfs daar zitten soms nog relatief gezonde exemplaren tussen, zoals ik al zei: het blijven levende wezens en garanties heb je nooit. 

Eerlijk gezegd denk ik niet dat de tien straathondjes die je noemt, die stuk voor stuk een onbekende achtergrond hebben en het mogelijk zwaar te verduren hebben gehad wat vanzelfsprekend ook invloed heeft op de gezondheid, een representatief beeld vormen voor de gehele populatie van bastaarden. Daartegenover zou ik namelijk ook kunnen rapporteren dat mijn twee straathonden zeer gezond zijn en nog nooit iets gemankeerd hebben, waar mijn twee stamboomhonden (waarvan de ouderdieren overigens volledig getest waren) helaas enorm kwakkelen met de gezondheid (variërend van een hernia, ernstige allergieën, aangeboren oogaandoeningen -ectropion en entropion- tot gewrichtsproblematiek), met alle verdriet en pijn van dien. Tja. Je begrijpt waarschijnlijk wel dat mijn voorkeur in het vervolg uitgaat naar asielhonden. Mogelijk dat ik ooit nog wel een pup durf aan te schaffen van een sterk, relatief gezond ras, maar dan ga ik wel mooi voor een outcrosspup. smile 

Puur gezondheidstechnisch gezien zou een goedgefokte mix met bekende voorouders ideaal zijn. Maar helaas zijn die erg zeldzaam. 

Maar goed, het is een interessante discussie, maar we dwalen een beetje af. innocent Ik hoop dat TS uiteindelijk een gezond en bovenal leuk hondje in het gezin mag verwelkomen! 

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

" Vanuit een rasvereniging, bedoel je? Want vanuit de Raad van Beheer (die stambomen uitgeeft) worden hieraan geen eisen gesteld - voor zover ik weet bij geen enkel ras. En dan kunnen dus ook ongeteste honden of twee honden met HD-C/D gewoon pups krijgen met een stamboom. Rasverenigingen daarentegen stellen bepaalde gezondheidsonderzoeken vaak wel tot eis. De regels die je noemt (over bijvoorbeeld het niet mogen kruisen van honden met HD-C en HD-D, maar wel met HD-A) zijn regels die veelal worden opgesteld door rasverenigingen, niet door de RvB. En met het krijgen van een stamboom heeft dat dus weinig te maken. 
Als je via de rasvereniging een pup koopt, kun je er inderdaad van uitgaan dat de fokker (en daarmee de ouderdieren) aan de eisen gesteld door de rasvereniging voldoet. Echter, lang niet alle (stamboom)fokkers zijn aangesloten bij dergelijke verenigingen en lang niet alle verenigingen stellen (voldoende) eisen aan de gezondheid van de ouderdieren. 
Dit maakt dat je als pupkoper dus erg alert en kritisch moet blijven, en er zeker niet vanuit mag gaan dat als de pup een stamboom heeft het dan allemaal wel goed zit met de gezondheid. Want dat staat er echt los van, en dat is wat ik probeer duidelijk te maken.   "

Nog even extra gecheckt: ik bedoelde ED, zie deze link: https://www.houdenvanhonden.nl/fokken-met-je-hond/fokken-en-gezondheidsonderzoeken/elleboogdysplasie/

Maar ik moet toegeven dat de RvB inderdaad behoorlijk minder laat testen dan de rasvereniging! 

Je hoeft me niet te vertellen dat er rotte appels tussen de stamboomfokkers zitten, dat weet ik maar al te goed ;). Hier in de buurt zit een fokker die met stamboom fokt en vervolgens in een schuur achter het huis tientallen teven heeft die voor de legale broodfok gebruikt worden. Dus ik weet wel dat een stamboomfokker niet heilig is, zelfs een fokker die via de vereniging fokt is dat niet per se. 

Wat ik wel duidelijk probeer te maken is dat een goed gefokte hond (dus met geteste ouderdieren en een gezond exterieur en interieur) meer garantie geeft op een gezonde hond dan een zomaar gefokte kruising waar je niks van af weet. Bedenk dat ook een kruising tegenwoordig door mensen gefokt word met honden die direct of indirect óók rasgebonden aandoeningen hebben. Een Golden met HD en een Stabij met HD geven kruisingpupjes met HD, kort gezegd. En wat ik eerder al zei over de straathondjes: ook een grote genenpoel is geen garantie op gezonde hondjes. Daarom zijn die testen ook zo belangrijk, op die manier kun je een grote(re) garantie geven op gezonde honden. 

honden page profiel AccaliaAccalia

honden foto van Accalia

" Nog even extra gecheckt: ik bedoelde ED, zie deze link: https://www.houdenvanhonden.nl/fokken-met-je-hond/fokken-en-gezondheidsonderzoeken/elleboogdysplasie/
Maar ik moet toegeven dat de RvB inderdaad behoorlijk minder laat testen dan de rasvereniging! 
Je hoeft me niet te vertellen dat er rotte appels tussen de stamboomfokkers zitten, dat weet ik maar al te goed ;-). Hier in de buurt zit een fokker die met stamboom fokt en vervolgens in een schuur achter het huis tientallen teven heeft die voor de legale broodfok gebruikt worden. Dus ik weet wel dat een stamboomfokker niet heilig is, zelfs een fokker die via de vereniging fokt is dat niet per se. 
Wat ik wel duidelijk probeer te maken is dat een goed gefokte hond (dus met geteste ouderdieren en een gezond exterieur en interieur) meer garantie geeft op een gezonde hond dan een zomaar gefokte kruising waar je niks van af weet. Bedenk dat ook een kruising tegenwoordig door mensen gefokt word met honden die direct of indirect óók rasgebonden aandoeningen hebben. Een Golden met HD en een Stabij met HD geven kruisingpupjes met HD, kort gezegd. En wat ik eerder al zei over de straathondjes: ook een grote genenpoel is geen garantie op gezonde hondjes. Daarom zijn die testen ook zo belangrijk, op die manier kun je een grote(re) garantie geven op gezonde honden.  "

Ah ja, ED-onderzoek wordt inderdaad verplicht gesteld bij een zeer beperkt aantal rassen. Toch mag er ook met honden met ED helaas gewoon gefokt worden (met stamboom). Rasverenigingen stellen over het algemeen een stuk meer eisen aan de gezondheid van de ouderdieren, dus een pup via de rasvereniging zou in die zin al 'veiliger' zijn dan een willekeurige andere pup met stamboom. 

Verder zijn we het volgens mij aardig met elkaar eens hoor. innocent Het dikgedrukte onderschrijf ik ook volledig. Mijn berichten zijn absoluut niet bedoeld als aanval op de rashond. Integendeel. Een willekeurige kruising van Marktplaats plukken zou ik ook nooit doen.

Ik wilde alleen even rechtzetten dat stambomen geen garanties geven op gezondheid. Om potentiële pupkopers te behoeden voor ellende en van informatie te voorzien. Dat is alles. De RvB stelt nu eenmaal weinig tot geen eisen aan de gezondheid van rashonden (maar sluit bijvoorbeeld wel gezonde honden uit van de fok op basis van een 'verkeerd kleurtje'). foot-in-mouth 

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

" Ah ja, ED-onderzoek wordt inderdaad verplicht gesteld bij een zeer beperkt aantal rassen. Toch mag er ook met honden met ED helaas gewoon gefokt worden (met stamboom). Rasverenigingen stellen over het algemeen een stuk meer eisen aan de gezondheid van de ouderdieren, dus een pup via de rasvereniging zou in die zin al 'veiliger' zijn dan een willekeurige andere pup met stamboom. 
Verder zijn we het volgens mij aardig met elkaar eens hoor.  Het dikgedrukte onderschrijf ik ook volledig. Mijn berichten zijn absoluut niet bedoeld als aanval op de rashond. Integendeel. Een willekeurige kruising van Marktplaats plukken zou ik ook nooit doen.
Ik wilde alleen even rechtzetten dat stambomen geen garanties geven op gezondheid. Om potentiële pupkopers te behoeden voor ellende en van informatie te voorzien. Dat is alles. De RvB stelt nu eenmaal weinig tot geen eisen aan de gezondheid van rashonden (maar sluit bijvoorbeeld wel gezonde honden uit van de fok op basis van een 'verkeerd kleurtje').   "

Hihi, een hele discussie terwijl we het eigenlijk wel heel erg eens zijn ;). Maar goed, stamboom is inderdaad geen garantie. Dat kan ook niet, het zijn levende wezens, dus ja. Maar een goed gefokte stamboomhond is dus wel een betere optie dan een willekeurige kruising, vind ik. Ik heb niks tegen kruisingen hoor, mijn eigen hond is er ook eentje ;). Maar ik zou nu ook niet meer een kruising kopen van Marktplaats, alleen nog maar met stamboom, of een straathondje. 

honden page profiel AccaliaAccalia

honden foto van Accalia

" Hihi, een hele discussie terwijl we het eigenlijk wel heel erg eens zijn ;-). Maar goed, stamboom is inderdaad geen garantie. Dat kan ook niet, het zijn levende wezens, dus ja. Maar een goed gefokte stamboomhond is dus wel een betere optie dan een willekeurige kruising, vind ik. Ik heb niks tegen kruisingen hoor, mijn eigen hond is er ook eentje ;-). Maar ik zou nu ook niet meer een kruising kopen van Marktplaats, alleen nog maar met stamboom, of een straathondje.  "

hp-thumbsup

honden page profiel NaomiNaomi

honden foto van Naomi

Wat leuk dat je een hondje wil!

Een franse bull pup zou ik inderdaad ook niet doen. Vooral omdat ik geen fokker wil stimuleren in het fokken van eigenlijk gewoon zieke hondjes. Je zou ook kunnen kiezen voor een fokker die heel bewust bezig is het ras te verbeteren, zoals hawbucks. Persoonlijk vind ik alsnog de neusjes wat te kort, de neusgaten te klein, etc. Maar ze is wel op de goede weg en er bewust mee bezig. En het zijn al veel gezondere hondjes dan de ''goede'' franse bullen. 

Je kunt ook kiezen voor een herplaatser, dan steun je geen fokker en weet je al of hij een beetje gezond uit groeit. 

macho bijvoorbeeld, al heeft hij niet echt een atletische bouw zo te zien. tongue-out

 

Wat jammer dat je geen vertrouwen meer hebt in stichtingen. Ik kan het heel goed begrijpen dat je niet meer zo teleurgesteld wil worden, maar er zitten daar heel veel leuke honden. Ook echte franse bullen en kruisingen daarvan. 

Zoals:

Octavia

remi

 

Sos strays heeft ook leuke honden, waaronder pups en al in Nederland. Met ace en sos heb ik van dichtbij ervaring (als stagiaire en opvanger) en ze zijn betrouwbaar en zullen zeker niet zomaar honden afgeven aan een ander. De honden zijn eigendom van de stichting en kunnen niet zomaar door het asiel ofzo aan een ander worden gegeven. 

 

 

honden page profiel CareanaCareana

honden foto van Careana

Als je een leuke kruising zoekt, kun je ook denken aan een iets oudere pup adopteren. Als je dit via een stichting doet die met opvanggezinnen werkt, is er al veel bekend over gedrag, omgang met kinderen, in de regel zijn ze dan al zindelijk als ze geadopteerd worden. Kijk eens naar Sultan waar mogelijk een mops inzit, of Bimba met haar aandoenlijke koppie - en ACE heeft Remie in Spanje zitten, wel iets ouder dan een pup, maar daar zit duidelijk een Frenchie in. Of Axel die bij Peter Koekebakker in Spanje zit die echte vleermuisoortjes heeft?

 

Trouwens: In verband met de gezondheidsklachten en genetische problemen bij veel bulldogachtigen snap ik perfect dat je liever voor een kruising gaat!

honden page profiel JokeJoke

Hallo ik heb nog een jack russel van 11 weken grtjs 

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

" Hallo ik heb nog een jack russel van 11 weken grtjs  "

 

Je wilt er wel heel graag vanaf, geloof ik foot-in-mouth

Je haalt allerlei oude topics naar boven.

honden page profiel JokeJoke

Is het zo slecht om een warme thuis te geven? En heeft u niks beters te doen? 

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

" Hallo ik heb nog een jack russel van 11 weken grtjs  "

 

Je mag hier geen pups/honden aanbieden, tenzij je toestemming hebt van het moderator team.

 

Toestemming om een pup aan te bieden krijg je alleen als je fokbeleid is goedgekeurd,

 

Bij Jack Russells betekent dat beide ouders door veterinair specialisten getest moeten zijn en goed bevonden op patella luxatie en de uitgebreide ECVO ogentest. Dat heet verantwoord fokken!

honden page profiel ChantalChantal

honden foto van Chantal

" Is het zo slecht om een warme thuis te geven? En heeft u niks beters te doen?  "

Zo dan! Lekkere binnenkomer, niet! 

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Kruising pup gezocht! Wie kan ons helpen?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^