We hebben een Mechelaar die 8 wordt en ik ben aan t overwegen hem een kameraadje te geven, hij is ok met andere honden en we hebben een aantal katten waar hij mee overeenkomt.
Dus keek ik wat rond en lees dat de grens NL-Belgenland dicht is voor hondjes van minder den 15 weken omwille van de spuitjes die ze moeten krijgen.
Blijkbaar was ik 8 jaar geleden ook in overtreding, ik kocht onze hond in Vlaanderen van privé personen en liet die zelf chippen en de nodige spuitjes krijgen bij de dierenkliniek in Terneuzen waar ik met onze vorige hond altijd ging.
Dus, klopt het dat ik geen hondje in Nederland kan kopen? Want ik woon op een kilometer van de grens NL-Vlaanderen.... ik wil een zo jong mogelijke hond zodat onze katten hem accepteren....
Een grens is een grens, 1 km of 100 km. Officieel moet de pup dus 15 weken zijn. De kans dat er controle komt is nihil, dus als je die pup op 14 weken meeneemt zal er niemand naar omkijken.
Hallo Lieve, als ik je goed heb begrepen woon je in België vlak bij de Nederlandse grens en wil je een pup kopen in Nederland.
Dan zal je inderdaad moeten wachten tot het pupje 15 weken oud is.
Dat heeft te maken met de Rabies enting. Die mag pas gegeven worden als de pup 12 weken oud is.
Daarna moet je nog 3 weken wachten, dus tot 15 weken, voor de pup de grens over mag.
Je moet er echt rekening mee houden dat er grenscontroles zijn. En als blijkt dat je niet kan aantonen dat je pup geënt is tegen Rabies en bovendien minstens 15 weken oud is dan wordt de pup in beslag genomen en ben je hem kwijt.
Denk dus goed na wat je gaat doen.
https://www.licg.nl/nieuws/vanaf-29-12-geen-pups-onder-15-weken-mee-naar-nederland/ Deze wet is nog niet zo oud, dus 8 jaar geleden was je volgens mij niet in overtreding. Als je (en de Fokker) zich aan de regels wil houden kan je pas met 15 weken de pup meenemen. Als je in Belgie een pup koopt speelt dat niet.
De meeste pups die ik zie staan zijn 7-9 weken, niet echt een probleem want ik heb vrienden wonen aan de andere kant van de grens en die kunnen het wel bijhouden en ik kan er alle dagen binnenspringen maar ik las dat men de pup niet meekrijgt als men geen NL adres heeft en een pup inschrijven op naam van mijn vrienden vind ik te gek.
Mijn dierenarts woont ook in NL, tussen haakjes. Ik was echt versteld dat op dat gebied de grenzen nog bestaan !!!!
Waardoor sta je versteld? Het is niet dat de grenzen NOG bestaan, het is een redelijk recente wet. Als de Fokker zich niet aan de wet houdt, komt die wellicht in de problemen.
Nou ja, je hebt de Nederland-België grens maar ook de België-Frankrijk grens. En de Frankrijk-Spanje grens...en dan zit je toch al wel in gebied waar bepaalde besmettelijke ziekten bij honden meer voorkomen. En bij iedere grens wonen mensen.
Waar trek je dan de grens als de grens de grens niet mag zijn?
Bij een goede fokker mag een pup normaal wel langer blijven als je de situatie uitlegt. Persoonlijk denk ik zelfs dat een volwassen hond (die gewend is aan katten) sneller geaccepteerd wordt dan een drukke pup die de grenzen van de katten nog niet respecteert. Maar als je toch een pup wilt, denk ik dat die paar extra weken ook niet zoveel verschil zullen maken.
ik nam het risico wel. De entingen zijn hetlzefde als je bij een goede fokker een pup koopt en niet bij een of ander slecht gebeuren dan zou ik tegen niemand zeggen waar de pup vandaan kwam en gewoon met 8 weken halen.
Als je een beetje meedenken de Fokker hebt, kan het wel. Hou dan enkel stil de eerste weken dat je de pup hebt (geen foto's op FB of forums) want er lopen helaas heel wat bittere mensen rond die hun leven moeten vullen met zo iets aan te geven.
Als ik thuis vertrek op wandeling kom ik meestal in Frankrijk terecht. Dus ik zou nooit met een pup op wandel mogen. ..
Je kan wel een pup kopen maar je moet dan wachten tot 15 weken. Ik heb het met mijn jongste ook gedaan...
Meestal blijft de pup gewoon bij de fokker hoor tot 15 weken. Tenzij je het over broodfokkers hebt die willen er zo snel mogelijk vanaf.
Deze wetgeving gaat wat betreft ziekten puur en alleen om de rabiësinenting (naast het verplicht hebben van een chip en paspoort, maar dat gold al in de wet die door deze is vervangen), en heeft deels te maken met het toetreden van een aantal Oost-Europese landen tot de EU/Schengen waar rabiës endemisch voorkomt. Voor een ander deel heeft het te maken met het bestrijden van met name Oost-Europese broodfok (- waarvoor deze wet dus totaal niet heeft geholpen, maar dat terzijde).
Wat vreemd is, is dat er vrij verkeer van personen en goederen is binnen de EU/Schengen, maar voor honden (en de meeste andere dieren) bestaan er dan opeens wél weer grenzen. Wat het extra vreemd doet lijken, is dat een hond in Nederland voor de wet gewoon een 'ding' is waarvoor bijv. het consumentenrecht geldt als je er een koopt en verkoopt. Het lijkt dus allemaal een beetje dubbel. Ik snap heel goed dat TS het maar raar vindt.
NB: Rabiës komt in Spanje niet voor, maar er geldt wel een verplichting om honden elk jaar in te enten, waar met name in Andalusië streng op wordt gecontroleerd. Marokko ligt namelijk dichtbij, waar hondsdolheid wel endemisch is onder bijv. vleermuizen, vossen en wilde honden.
De meeste andere ziekten die typisch zijn voor het Middellandse Zeegebied (dirofilaria immitis, zijn hier geen gevaar voor andere honden, omdat de vectoren, de muggen en flebotomen die de ziekte overbrengen, hier niet voorkomen en kunnen overleven (net zoals dat we in NL geen malariamuggen hebben).
Zowel NL als België zijn vrij van rabiës, verkeer tussen beide landen maakt dan toch geen verschil.... Daar zouden ze rekening mee kunnen houden voor hun wetten.... Ik zal er eens goed over nadenken voor ik rondkijkt naar een geschikte pup.
Iedereen bedankt voor de reacties!
Ik zie vaak staan 'als je een goede fokker hebt' maar als je jouw hond bij privé mensen bent gaan halen en je moest zelf instaan voor de chip en de eerste spuitjes.....dan twijfel ik wel aan de 'goedheid' van die fokker. Ik kan natuurlijk helemaal verkeerd zijn...Maar kies deze x plz voor een erkende fokker. Het chippen moet toch binnen de 7 weken niet? En een pup die voor de 7 weken al van huis mag...daar krijg ik een beetje de kriebels bij
Dat zelf chippen en enten was 8 jaar geleden bij de eerste hond
Toen was chippen nog niet verplicht.
Een pup wordt bij de eerste dierenarts check zeg maar geent en gechipt dat is rond de 6 weken. Ik zou zowiezo wel voor iemand gaan waar de dieren netjes geent ontwormd en gechipt zijn.
Dan neem ik een hond hier, simpel. Ben ik in orde met de wet
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?