Kaylo mag wel wat meer rug en bilspiertjes krijgen. Nu weet ik dat je dat goed kan trainen doormiddel van draven naast de fiets en zwemmen. Het probleem is dat Kaylo dat dus echt niet tof vindt. Naast de fiets vindt hij gewoon echt heel saai en zwemmen kan hij na al onze pogingen nog steeds niet Het gaat zolang we hem vast houden maar leuk vindt hij het niet en zodra je hem loslaat laat hij zich gewoon zinken.
Binnenkort wil ik wel met hem gaan starten om te gaan skeeleren. Maar zijn er nog oefeningen die ik gewoon thuis met hem kan doen? Waarvoor we dus niet naar een fysio of iets in die trant hoeven. Ik heb wel al het een en ander gegoogeld maar dan kom je toch steeds weer op naast de fiets lopen en zwemmen uit.
Geen idee welke oefeningen je thuis nog zou kunnen doen.
Heb je al eens gedacht aan steppen? Op Facebook is een groep met steppen met je hond oid. Erg leuk om tussen te kijken en er zijn ook vaak tweedehands steps die worden aangeboden.
Ik volg ^^
Ik volg even.
Penny moet vanwege haar heupen ook sterke spieren hebben en misschien komen hier nog handige tips :)
Ik wandel momenteel gewoon heel veel met Penny en ik probeer haar ook veel te laten zwemmen, maar daar heeft ze vaak geen zin in. Haar spieren zijn door veel lopen trouwens wel duidelijk verbererd, je ziet ze nu gewoon uitsteken.
Op het strand, laten trekken....maar je hond moet wel een goed skelet hebben, bergje op is ook een goede training voor de bilspieren voor je hond...kan je hond het zelf doen....
Verdeel de wandelingen tussen 'voor jullie gewone' wandelingen en wandelingem waarbij je met een fikse pas echt doorloopt.
Zorg dat je divers loopt en niet enkel over asfalt.
Ik doe dit met Sadi vokr spieropbouw en loop door (hoog)gras , gewoon gras , asfalt , zand , loszand ( dat voelde ik ook aan mijn spieren de eerste dagen ) en bergop en bergaf.
Hier bij ons zijn de bergen iets hoger/steiler als in nederland maar er zal vast wel iets te vinden zijn toch?
Hier is het enorm effectief!
Hier heeft de aus achterhand spieren als staalkabels. Hij gaat bijna iedere dag een drie kwartier tot een uur de hei op spelen met andere honden. Thuis dan ook nog rennen, zwemmen en spelen in het park en loopt nog gewone rondes. Verder geen speciale training om spieren te kweken. Hij springt zelf wel veel, vanaf pup al, en heeft verder gehoorzaamheidstraining wekelijks.
Bij honden weet ik het niet maar ik heb aardig wat jaren paarden getraind; dat zal wel overeenkomsten hebben:
* Heuvel op rennen; zo hard mogelijk
* Trappen op lopen; daar juist beheerst
* Achteruit lopen (ook een leuke oefening) zeker als het ook heuvel op is
* Versnellingen
* Springen vanuit stilstand
Elsa heeft ook stalen kabels op de achterhand. Niet gek ook met dat vele schapendrijven (versnellingen) en trappenlopen (3 of 4 om in ons huis te komen).
Het is ook grotendeels wel genetisch bepaald, yara had al hele gespierde achterhand met gewoon snuffelwandelingen.
Inmiddels gaat ze wel in de hydrotrainer en doe ik Balans en coördinatie met haar. Maar dit zijn geen dingen die ik zonder een goed opgeleide instructeur zou doen.
Ook zou ik haar, voor eventuele lessen, wel laten nakijken door een fysio/osteopaat voor de belastbaarheid.
Die oefeningen die jaimie noemde lijken me uitstekend voor spieropbouw.
En als je geen heuvels in de buurt hebt zou je desnoods dit met een loopband thuis na kunnen bootsen. Is wel erg saai mentaal....
Maar kwa oefeningen heel goed te doen
Naar steppen heb ik inderdaad ook eventjes gekeken. Lijkt me ontzettend leuk alleen is het enigste probleem dat ik met de step erg aan de omgeving thuis gebonden ben en het nare is dat je hier niet echt rondjes kan steppen.. dus dan zal je halverwege moeten omkeren. Heb wel is gelezen dat er proeflesjes worden georganiseerd, zou wel is willen kijken of het wat voor ons is.
Kaylo en trekken.. dat zijn twee dingen die niet in combinatie gaan hahaha. Hij trekt NOOIT. Hoe erg ik hem ook aanmoedig, hij vertikt het. Wat aan de ene kant ook wel fijn is haha. Hij loopt ook bij een chiropractor en osteopaat voor oude rug en nek blokkades. Dat gaat wel steeds beter gelukkig en ze hoeft steeds minder met hem te doen. Hij gaat nu nog 1x per 3 maanden op controle maar als het zo goed blijft gaan breiden we dat uit na 1x per 6 maanden als er geen klachten zijn.
Goede doorloop wandelingen zijn wel een goed idee inderdaad! Rondjes in de buurt zijn veel geslenter en oneindig snuffelen. Dat is ook omdat hij het hier redelijk saai vindt. Wanneer we naar het bos gaan loopt en rent hij meer. Ik probeer ook minstens 1 a 2x per week af te spreken met een groepje zodat hij echt lekker kan spelen en rennen.
Dat klinkt eigenlijk ook heel logisch Liz! De heuveloefeningetjes ga ik mee pakken op onze rondjes. Ik woon boven aan en dijk dus genoeg hellingen hier in de buurt. Bij een van onze rondjes moet hij inderdaad ook traplopen. Zo’n 20 brede tredes dus niet erg stijl. Maar hij doet dat altijd redelijk snel. Kan ik hem dan beter even kort aanlijnen en echt in stap de trap nemen?
Hij vindt het fantastisch om over dingen heen te springen. En probeer onze wandelingen wel altijd zo leuk en afwisselend mogelijk te maken. Hij is gek op klimmen en leeft echt op van smalle bospaatjes. Helaas wonen we in de polder dus is het hier aardig plat op de dijken na haha.
Dit dus! Lekker afwisselen en dan komt het wel....
Heuvel op rennen is explosief, zeker als je hem opjut om dat zo snel mogelijk te doen. Bijvoorbeeld door hem beneden in de 'lig' te leggen en dan zelf bovenaan gaan staan en hem roepen en aanmoedigen. Met twee man is nog makkelijker. Jij boven, een ander beneden en dan heen en weer sturen waarbij je vooral naar boven hem opjut.
Traplopen wordt een andere oefening als je dat, zelfs voor jou doen, heel rustig aan de voet doet. Probeer maar eens op je hurken te gaan zitten en dan heel langzaam te gaan staan: dat voel je veel meer in je spieren dan wanneer je dat snel doet. Het vraagt ook meer balans en daar is ook spierkracht voor nodig.
Springen vanuit stilstand kan je ook in huis oefenen met je bank. "Zit" - "Op!" en dan belonen. Achteruit lopen kan ook gewoon in huis.
Momo zat vast op één kant en met haar oefenen we nog steeds iedere avond. Een standaard moment waarna ze als beloning een kluifstaafje krijgt. Elsa doet de oefeningen nu gewoon mee LOL. Niet dat die het nodig heeft maar ze vindt het leuk dus zij mag ook. Wij moeten vooral rol en draai oefeningen doen. Het helpt echt enorm terwijl we het dus maar eens per dag oefenen.
Balans en coördinatie oefeningen. Zoals caveletti, balanskussen op verschillende manieren(voorpoten, achterpoten of metbijvoorbeeld een fitbone alle poten), over een smalle plank lopen in meerdere snelheden etc etc. Vanuit zit positie langzaam op de achterpoten gaan staan. Uiteraard wel even rekening houden met het gestel van je hond. Als het niet gaat of hij wilt niet dan niet te lang doorgaan. Staan vanuit zit zonder de achterpoten te bewegen. Anders moet je even zoeken op sporthond in conditie. Droef is daar ook geweest na zijn lpc voor om weer wat in vorm te komen en bewustwording van zijn lichaam, de meeste oefeningen die ik met hem doe komen daar ook vandaan.
Kayla heeft ook een heel gespierde achterhand,veel wandelen, hier elke ochtend 2 uur doorstappen, zowel op asfalt en op het strand.
Elke dag moet ze verschillende keren traplopen omdat we 1 hoog wonen.
Ik krijg vaak complimenten dat ze zo mooi gespierd is maar misschien is dat ook wel genetisch bepaald.
Heel erg bedankt voor alle tips! Ga er zeker mee aan de slag. Kaylo is ook erg ziek geweest en zijn conditie is nu gewoon niet optimaal en daardoor is zijn spiermassa ook erg afgenomen. We gaan lekker aan de slag! Kipfilet al ingeslagen want er zullen wel wat beloninkjes aan de pas moeten komen
Succes en ik hoop dat je knapperd weer snel de oude is!
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?