Puppydip bij 9 maanden...

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden foto van Maaike en Joep, Lizzy, Bam en Harry

Lizzy is echt een schatje... altijd blij, vindt iedereen lief en alles is leuk. 

 

MAAR...

 

Het is een hondje met wat te veel karakter. Ze weet precies wat wel en niet mag en probeert me de hele dag uit. Ze is watervlug en ik ben er bijna altijd te laat bij. Graven in de tuin is leuk, want dat mag niet. Door de heg heen naar de buren is de schrammen waard, want dat mag ook niet. En ik ben er steeds te laat bij. Als iets niet mag? Dan kijkt ze me aan en gaat midden in de kamer zitten pissen. Terwijl ze me aankijkt. En ik loop de hele godganse dag op scherp en gestressed achter haar aan, en ben steeds net te laat. 

 

Als ze bij de deur gaat staan wil dat zeggen dat ze naar buiten wil. Dat betekent helaas niet dat ze moet plassen, want regelmatig loop ik een rondje zonder dat ze iets doet. Dus ik rageer niet altijd. Ze staat daar ook vaak binnen een half uur nadat ze buiten heeft geplast. En als ze haar zin niet krijgt en er niet gelopen wordt hurkt ze en perst ze zo het laatste beetje uit haar blaas, ook al is het bijna niks. Terwijl ze me aankijkt. 

 

Het is niet dat ze het niet snapt. Ze weet precies wat wel en niet mag. Maar wat niet mag is gewoon leuker, lijkt wel. En ik zit intussen op stresslevel 12 van de 10. 

 

In het bos loopt ze goed mee, ze komt als ik haar roep, gaat zitten als ik dat vraag. Dat is het probleem niet. De hele dag op scherp staan en er bovenop moeten zitten wel. 

 

Soms denk ik heel even: hoe zou het zonder Lizzy zijn? Maar dat is ook geen optie want de meeste tijd dat ze er is word ik blij van haar. Maar soms.... 

 

het zou zo leuk zijn als ik ook ontspannen binnen kan zitten en zeker weet dat ze niet alles onderpiest. Of ontspannen in de tuin zitten zonder dat ze aan een lijn hoeft op de stoep om te voorkomen dat ze heel het gras opgraaft. 

 

Wat moet ik nou doen? Uitzitten? Zou het goedkomen?

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

9 maanden, en jij hebt een puppydip, meisje toch...je hond is oud genoeg om wat leuks met de hond te gaan ondernemen....ga naar een hondenschool en ga eens kijken wat ze aanbieden, wat jij ook leuk vind, doe dat twee x in de week, jij blij en ook je hond blij, 9 maanden is altijd een uitdaging voor de mens met hond.....probeer een ritme erin te krijgen dat jij ook tijd voor jezelf krijgt en hebt...kom op je bent al een eind gevorderd naar volwassenheid...komt goed hoor....

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Maaike...een hond perst niet met plezier omdat ze dr zin niet krijgt urine uit de blaas.....om de zin te krijgen, wandelen alleen vind een hond niets, ga eens kijken op doggydate of er bij je in de buurt wordt gewandeld, dan ga je met een groepje mee, met elkaar, leuk voor jou en zeker voor de hond.   Jouw gestrestheid pakt je hond op....je hond wordt faar onzeker van, met een drukke energieke hond ben je bezig en blijf je voorlopig bezig, daarom ga eens kijken om een ritme te pakken...smorgens een uurtje wandelen, smiddags met een groepje mee, gerust anderhalf uur, dan is de middag om en is je hond rustig, en kan jij even je benen strekken....op de bank...

honden page profiel Drieka en HummerDrieka en Hummer 3 doggies

honden foto van Drieka en Hummer

Is dat binnen plassen wel over geweest en pas weer begonnen of heeft ze dat altijd gedaan dat ze af en toe nog een plasje binnen doet? 

 

Ze zit nu natuurlijk volop in de puberteit en dat betekend grenzen verleggen en dat vergt voor jou als baasje vaak een hele lange adem, kan me ontzettend goed voorstellen dat je het soms niet meer ziet zitten. 

 

Heb niet echte tips want mijn vorige honden (mopshondjes) hebben die streken niet gehad, eigenlijk nooit echt van een puberteit kunnen spreken en Hummer is pas 15 weken dus die zit nog niet in de puberteit en is sowieso al volkomen zindelijk. Hopelijk gaat hij zo'n streken niet krijgen, lijkt me inderdaad erg frustrerend. 

honden foto van Maaike en Joep, Lizzy, Bam en Harry

Hondenschool hebben we geprobeerd maar dat werkte niet echt, daar werd ze niet moe van en ze vond het niet leuk, ze vertikt dingen gewoon zoals gaan liggen. Ander kunstjes kan ze wel leren, “circushondje” is bijvoorbeeld op de achterpootjes staan en hersenwerkjes doet ze ook. Joep vertikt dat dan weer allemaal. Aan de uitdaging en activiteiten ligt het niet. Ik kan er nou eenmaal niet de hele dag mee spelen. Het is soms gewoon een trutje. 

honden foto van Maaike en Joep, Lizzy, Bam en Harry

" Is dat binnen plassen wel over geweest en pas weer begonnen of heeft ze dat altijd gedaan dat ze af en toe nog een plasje binnen doet? 

Altijd gedaan. Zo een, twee keer per week gaat het mis. Een andere keer houdt ze het zo zes uur vol voordat ze naar buiten wil. 

honden page profiel Coby & Wanda en MathildeCoby & Wanda en Mathilde 3 doggies

honden foto van Coby & Wanda en Mathilde

Nou, ik zou eens beginnen met haar eens goed achter het behang te plakkenwink

Geintje hoor, maar mentaal mag jij dit wel even doen.

Ik denk dat je teveel spanning bij jezelf toelaat.

 

Het is niet zo dat een hond ' expres' , om jou te pesten, incontinent is. Zo werkt dat niet bij een hond.

Je moet gaan zorgen dat haar onhebbelijkheden niet zo onder je huid terecht komen.

Probeer wat ' ondeugden' onmogelijk te maken:

Dat door de bosjes heen naar de buren gaan: niet meer stressen naar een hekwerkje maken zodat dit onmogelijk wordt.

Graven in de tuin? Leg een flink stuk kippengaas plat op de grond daar, zet het vast op de hoeken. Graven wordt er onmogelijk.

Ze blijft incontinent? Probeer weer opnieuw te beginnen met zindelijkheid training. Dus: elk uur even mee naar buiten nemen voor n plas.

Leg op een plek waar ze vaker plast een puppypad, dat scheelt opruimen. Maak alleen schoon met azijn, dat pakt als enige de urinegeur aan waardoor ze daar niet meer zo graag willen plassen.

En probeer je minder te ergeren......adem in, adem uit.....

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

" Hondenschool hebben we geprobeerd maar dat werkte niet echt, daar werd ze niet moe van en ze vond het niet leuk, ze vertikt dingen gewoon zoals gaan liggen. Ander kunstjes kan ze wel leren, “circushondje” is bijvoorbeeld op de achterpootjes staan en hersenwerkjes doet ze ook. Joep vertikt dat dan weer allemaal. Aan de uitdaging en activiteiten ligt het niet. Ik kan er nou eenmaal niet de hele dag mee spelen. Het is soms gewoon een trutje.  "

De hond is geen ..trutje..je hond wil leuke dingen doen, nogmaals ga eens op doggydate, daarna is het tijd voor jou, je hond heeft dan lekker gespeeld en is rustig...en als jij zo gestrest bent slaat dat op de hond, geen een hond pest door zomaar in de kamer te staan plassen.

honden page profiel MartineMartine

honden foto van Martine

Een hond kent het concept "pesten" niet.  Jouw hondje doet dit niet om je te pesten.

 

Ik denk dat je niet genoeg met haar doet, niet genoeg aandacht schenkt aan de behoeften van je hondje.  Dus verzint ze zelf dingen om toch dat beetje aandacht te krijgen, ze begrijpt alleen niet dat dit negatieve aandacht is.

 

Ze is negen maanden, nog jong en speels, ze wil wat te doen hebben en daar moet jij haar mee helpen.  Het hebben van een hond is niet alleen maar uitlaten als ze moeten plassen...

 

Wat doe je nog meer met haar op een dag?  Hoe zorg je dat haar koppie moe wordt?  Hoe geef je haar ontspanning?

 

Vergeet jouw negatieve gevoelens en ga aan de slag om haar ten eerste écht zindelijk te maken en ten tweede, zorg dat ze genoeg te doen heeft op een dag.

honden page profiel Drieka en HummerDrieka en Hummer

honden foto van Drieka en Hummer

" Altijd gedaan. Zo een, twee keer per week gaat het mis. Een andere keer houdt ze het zo zes uur vol voordat ze naar buiten wil.  "

Dat zijn gewoon ongelukjes en kan altijd. Hummer heeft in 1,5 week tijd ook nog 1 plasje binnen gedaan, toen was hij wat te enthousiast aan het spelen en ging ineens binnen plassen, dat kan wel eens gebeuren. Als het de rest wel goed gaat dan is de hond wel zindelijk.

Niet boos worden, gewoon opruimen, schoonmaken met azijn en dat is het dan, verder volkomen negeren, dat is het beste. 

 

Het kan zijn dat de hond wat meer uitdaging nodig heeft, 9 maanden is nog piepjong en zoals gezegd vol in de puberteit, maak je wat langere wandelingen met de hond zodat hij moe wordt? Goed overal laten snuffelen, daar worden honden geestelijk moe van. 

Verstop eens wat snoepjes of brokjes thuis zodat hij moet gaan zoeken, koop een bal waar snoepjes in moeten en hij moeite moet doen die eruit te krijgen, probeer zo'n dingen eens uit, misschien helpt dat al voor een heel stuk. 

honden foto van Maaike en Joep, Lizzy, Bam en Harry

" Een hond kent het concept "pesten" niet.  Jouw hondje doet dit niet om je te pesten.
 
Ik denk dat je niet genoeg met haar doet, niet genoeg aandacht schenkt aan de behoeften van je hondje.  Dus verzint ze zelf dingen om toch dat beetje aandacht te krijgen, ze begrijpt alleen niet dat dit negatieve aandacht is.
 
Ze is negen maanden, nog jong en speels, ze wil wat te doen hebben en daar moet jij haar mee helpen.  Het hebben van een hond is niet alleen maar uitlaten als ze moeten plassen...
 
Wat doe je nog meer met haar op een dag?  Hoe zorg je dat haar koppie moe wordt?  Hoe geef je haar ontspanning?
 
Vergeet jouw negatieve gevoelens en ga aan de slag om haar ten eerste écht zindelijk te maken en ten tweede, zorg dat ze genoeg te doen heeft op een dag. "

Ze heeft hersenwerkjes. Er wordt elke dag minstens een uur door het bos gelopen. Er is elke dag wel een kauwbot. Ze heeft een lieve grote hond als vriend die alles met haar doet en veel met haar speelt. Elke andere dag ongeveer gaan we in het bos met de bal gooien. Thuis wordt er veel gespeeld met balletjes, knuffels en touwen en ander spul. Er wordt regelmatig afgesproken met andere hondeneigenaren om een route van 6 km of meer door het bos te lopen. Ik ken eerlijk gezegd niet veel mensen die meer met hun hond doen. Ik kan je beloven dat dat niet het probleem is. 

honden page profiel Daphne: en BountyDaphne: en Bounty 3 doggies

honden foto van Daphne: en Bounty

" Ze heeft hersenwerkjes. Er wordt elke dag minstens een uur door het bos gelopen. Er is elke dag wel een kauwbot. Ze heeft een lieve grote hond als vriend die alles met haar doet en veel met haar speelt. Elke andere dag ongeveer gaan we in het bos met de bal gooien. Thuis wordt er veel gespeeld met balletjes, knuffels en touwen en ander spul. Er wordt regelmatig afgesproken met andere hondeneigenaren om een route van 6 km of meer door het bos te lopen. Ik ken eerlijk gezegd niet veel mensen die meer met hun hond doen. Ik kan je beloven dat dat niet het probleem is.  "

Misschien gek, doe je niet te veel? Bounty word stront vervelend als we te veel met hem hebben ondernomen. Hij is nu bijna 7 maanden, maar moeten echt nog geen uur met hem wandelen elke dag.

honden page profiel Jamie, Nia&FfionJamie, Nia&Ffion 3 doggies

Nou..wat een frustratie! Hahahaha. Ik snap het wel, soms is het even moeilijk...maar  lizzy weet helemaal niet precies wat wel en niet mag en gaat ook niet plassen "omdat ze haar zon niet krijgt" honden denken helemaal niet zo en kennen ook het concept goed of fout niet. Voorkomen is makkelijker dan genezen. Voorkom dat ze kan graven, bv het voorbeeld met kippengaas, of bedenk iets anders.

Bij ons gingen de pups bv steeds helemaal naar achter in de tuin. Ik wou dat niet want ze lopen weet ik veel wat te vreten daar. Ik heb met puppy hekjes de boel afgezet. Ook gingen ze steeds langs de zijkant van het huis rennen en blaffen als de buren hun hond buiten hebben...ook daar een puppy hek neer gezet. 

Ja, puppies gaan de puberteit in en proberen nieuwe dingen, maar niet om te pesten.

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva 3 doggies

honden foto van Vera en Ziva

Hee Maaike, wat een frustratie! Ik snap het goed, heb helaas geen tips voor je behalve om de heg met deburen af te zetten. Lizzy is klein, 50 cm zou al hoog genoeg moeten zijn.

 

Maar hou vol, ik denk wel dat het over gaat. Consequent blijven en hier en daar een stapje terug nemen in wat je van haar verwacht.

Ik denk ook dat het goed zou zijn een activiteit voor samen te zoeken, jullie tweetjes, die jullie allebei leuk vinden. Al is het maar trucjes leren.

honden page profiel pim pim 3 doggies

honden foto van pim

Ik denk echt wel dat een hond van 9 maanden het concept van goed en fout kent. Echt expres plassen gaat misschien wat ver maar uitdagen geloof ik zeker wel in. Hier ook zo een product gehad, al niet zo erg als jij beschrijft moet ik toegeven.

 

Maar als je zeker weet dat er niks medisch is en je hond genoeg uitdaging/beweging en rust krijgt zou ik zeggen zonder straffen of ook maar iets te zeggen hond gewoon even een time out op de gang geven. Even rust, zowel voor jou als de hond. Zodra je hond z’n rust ook pakt deur weer open doen zonder verdere aandacht te geven en gewoon met je eigen ding doorgaan. Moet je kijken hoe snel ze dat ‘stoute’ gedrag afleert.

honden page profiel LizLiz 3 doggies

honden foto van Liz

Je hebt een slimme hond die heeft uitgevonden dat het effect heeft als ze gaat plassen als jij de deur niet opendoet. Je hebt haar onbewust dit gedrag aangeleerd met de positieve opvoeding . Nu zal je haar moeten gaan begrenzen. Fout gedrag negeren werkt vaak niet bij die donderstenen omdat zij negeren zien als: "Dat mag dus."

honden page profiel Jamie, Nia&FfionJamie, Nia&Ffion 3 doggies

" Ik denk echt wel dat een hond van 9 maanden het concept van goed en fout kent. Echt expres plassen gaat misschien wat ver maar uitdagen geloof ik zeker wel in. Hier ook zo een product gehad, al niet zo erg als jij beschrijft moet ik toegeven.
 
Maar als je zeker weet dat er niks medisch is en je hond genoeg uitdaging/beweging en rust krijgt zou ik zeggen zonder straffen of ook maar iets te zeggen hond gewoon even een time out op de gang geven. Even rust, zowel voor jou als de hond. Zodra je hond z’n rust ook pakt deur weer open doen zonder verdere aandacht te geven en gewoon met je eigen ding doorgaan. Moet je kijken hoe snel ze dat ‘stoute’ gedrag afleert. "

Heeft niks met leeftijd te maken. Goed of fout is gewoon een menselijk concept, dat kennen honden helemaal niet. Het enige wat ze kennen is gedrag dat hun iets of niets oplevert. 

honden page profiel pim pim 3 doggies

honden foto van pim

" Heeft niks met leeftijd te maken. Goed of fout is gewoon een menselijk concept, dat kennen honden helemaal niet. Het enige wat ze kennen is gedrag dat hun iets of niets oplevert.  "

Denk dat dit een gevalletje is we agree to disagree wink.

 

geloof best in Monique bladder: Want je moet je hond toch ook wel grenzen geven? Zodat hij weet dat hij ongewenst gedrag vertoont?”.
Mijn antwoord is: Ja!

zie: https://www.moniquebladder.nl/negeren/

 

goed of fout kan je in mijn ogen vertalen naar gewenst en ongewenst gedrag. Ik blijf erbij dat een hond echt wel weet wanneer die ongewenst gedrag vertoont en inderdaad grenzen aangeven belangrijk is. Dus niet enkel gewenst gedrag belonen en ongewenst gedrag negeren. 

honden foto van Maaike en Joep, Lizzy, Bam en Harry

" Je hebt een slimme hond die heeft uitgevonden dat het effect heeft als ze gaat plassen als jij de deur niet opendoet. Je hebt haar onbewust dit gedrag aangeleerd met de positieve opvoeding . Nu zal je haar moeten gaan begrenzen. Fout gedrag negeren werkt vaak niet bij die donderstenen omdat zij negeren zien als: "Dat mag dus." "

Zeker een slim hondje. Ik had zo’n hersenwerkje gekocht met schuifjes waar een brokje onder zat. Vond ze twee minuten leuk, toen had ze het door en nu is het gewoon uitgesteld voeren. hp-frusty

honden page profiel MitaMita 3 doggies

honden foto van Mita

" ..
 
Ik denk dat je niet genoeg met haar doet, niet genoeg aandacht schenkt aan de behoeften van je hondje.  Dus verzint ze zelf dingen om toch dat beetje aandacht te krijgen, ze begrijpt alleen niet dat dit negatieve aandacht is.
 
Ze is negen maanden, nog jong en speels, ze wil wat te doen hebben en daar moet jij haar mee helpen.  Het hebben van een hond is niet alleen maar uitlaten als ze moeten plassen...
 
Wat doe je nog meer met haar op een dag?  Hoe zorg je dat haar koppie moe wordt?  Hoe geef je haar ontspanning?
 
Vergeet jouw negatieve gevoelens en ga aan de slag om haar ten eerste écht zindelijk te maken en ten tweede, zorg dat ze genoeg te doen heeft op een dag. "

Haha jeetje wat kort door de bocht. 

 

Maaike, als je het even echt helemaal beu bent (wat ik best wel snap) kun je haar misschien een dag en nacht bij vrienden/familie laten logeren? Zodat je even rust krijgt. 

 

Als ze vaak te vlug voor je is, zorgen dat ze zo min mogelijk de fout in kan gaan. Kippengaas om het gras heen zodat ze niet kán graven, de heg tijdelijk afzetten zodat ze niet naar de buren kán gaan. Alle pups hier hebben een tijd fanatiek gegraven, nadat we dat een paar weken onmogelijk hebben gemaakt was het over. Zo zijn er misschien meer dingen die je kan makkelijk kan voorkomen? 

 

Ben je de hele dag thuis? Kan het misschien zijn dat ze zo gewend is dat jij (of je andere hond) haar bezighoudt dat ze zichzelf niet goed op een voor ons leuke manier bezig kan houden? Of ligt ze wel regelmatig gewoon ergens met een botje, speeltje? 

 

 

honden page profiel Jamie, Nia&FfionJamie, Nia&Ffion 3 doggies

" Denk dat dit een gevalletje is we agree to disagree .
 
geloof best in Monique bladder: Want je moet je hond toch ook wel grenzen geven? Zodat hij weet dat hij ongewenst gedrag vertoont?”.Mijn antwoord is: Ja!
zie: https://www.moniquebladder.nl/negeren/
 
goed of fout kan je in mijn ogen vertalen naar gewenst en ongewenst gedrag. Ik blijf erbij dat een hond echt wel weet wanneer die ongewenst gedrag vertoont en inderdaad grenzen aangeven belangrijk is. Dus niet enkel gewenst gedrag belonen en ongewenst gedrag negeren.  "

Hmm nee ik kan mij daar wel in vinden qua gewenst en ongewenst gedrag idd.

honden page profiel MartineMartine 3 doggies

honden foto van Martine

" Ze heeft hersenwerkjes. Er wordt elke dag minstens een uur door het bos gelopen. Er is elke dag wel een kauwbot. Ze heeft een lieve grote hond als vriend die alles met haar doet en veel met haar speelt. Elke andere dag ongeveer gaan we in het bos met de bal gooien. Thuis wordt er veel gespeeld met balletjes, knuffels en touwen en ander spul. Er wordt regelmatig afgesproken met andere hondeneigenaren om een route van 6 km of meer door het bos te lopen. Ik ken eerlijk gezegd niet veel mensen die meer met hun hond doen. Ik kan je beloven dat dat niet het probleem is.  "

Een uur door het bos lopen is niks voor een hond.  Is dit aangelijnd of los?  Kan ze snuffelen waar ze wil of niet? 

Van dat uurtje ga je haar niet moe maken.  Veel beter is geestelijke vermoeidheid, dan zijn ze voldaan en rusten ze thuis uit.

Een wandelingetje van zes km is ook maar max. anderhalf uur en dan moet je natuurlijk ook nog zien of ze los loopt of aan de lijn, wat ook een groot verschil maakt.  Ik snap best dat je niet dagelijks twee a drie uur kan gaan wandelen, maar dat moet toch wel minstens één keer in de week en dan nog liefst op plekken waar ze los kunnen en kunnen snuffelen naar hartelust.

 

Zwemmen is ook een optie.  Die hersenwerkjes zijn goed, maar zorg je voor voldoende afwisseling?

 

Helaas is die grote lieve oudere hond, niet altijd hetgeen een jonge hond wil, als die niet ingaat op het spel van de jonge hond of hij speelt niet actief genoeg mee, is het ook niks om voldaan van te zijn.

 

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva 3 doggies

honden foto van Vera en Ziva

Maaike, ik vroeg me opeens iets af. Heeft Lizzy ook vriendjes van haar eigen grootte? Waar ze af en toe ongestoord mee kan spelen (écht spelen) zonder grote honden erbij?

Ik weet dat ze met grote honden erg haar best doet om mee te doen maar het verschil in grootte maakt dit erg moeilijk. Dus als je het nog niet doet is het misschien een idee af en toe op een doggydate voor kleine honden te gaan.

honden foto van Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje †

" Ze heeft hersenwerkjes. Er wordt elke dag minstens een uur door het bos gelopen. Er is elke dag wel een kauwbot. Ze heeft een lieve grote hond als vriend die alles met haar doet en veel met haar speelt. Elke andere dag ongeveer gaan we in het bos met de bal gooien. Thuis wordt er veel gespeeld met balletjes, knuffels en touwen en ander spul. Er wordt regelmatig afgesproken met andere hondeneigenaren om een route van 6 km of meer door het bos te lopen. Ik ken eerlijk gezegd niet veel mensen die meer met hun hond doen. Ik kan je beloven dat dat niet het probleem is. "

Misschien doe je wel teveel...heeft ze meer rust en structuur nodig

Op het kluiven na lees ik veel opwinding(de hele dag spelen worden ze hyper van) 

Nu is het 1 groot feest en is ze je steeds te snel af als ze iets ondeugends doet..plus jou stress erover wordt meteen opgepikt...en een goede reden voor haar om uit je buurt te blijven

De bedoeling is dat je het gedrag voor bent.

Kuilen graven en ontsnappen naar de buren...is gewoon niet meer los in de tuin.

Je kan haar wel trainen om op 1 vaste toegestane plek te mogen graven..goed afbakenen

Een duidelijke begrenzing...zodat ze weet...daar mag het

en daarbuiten niet.

Haar leren rustig te zijn in de tuin...beetje scharrelen..beetje hangen

Misschien een speurspelletje

Maar alles aan de lange lijn...zodat je alles kan corrigeren/herleiden als ze andere plannen heeft

Hier zou ik haar naar binnen hebben gedaan, zodra ze begint te klooien..zonder commentaar.. 

Niet boos doen..gewoon meteen nee zeggen...en met luchtig "kom..hop hop..naar binnen" 

Laat haar het zelf maar uitvogelen...

Hop hop naar binnen...bij goed gedrag lekker buiten en geleidelijk meer vrijheden

Als ze gekalmeerd is binnen kan je evt haar weer mee naar buiten nemen 

en zodra ze weer begint met kattenkwaad weer naar binnen

reken maar dat ze dat snel doorhebben als je consequent bent.. :-) 

Zo coach je haar naar een andere vorm van zelf belonend gedrag

Al zou ik dus die lijn aanhouden de komende tijd.

Die heg kan je ook tijdelijk afdichten met een  zo'n omheining die mensen gebruiken bij kamperen

dat zijn paaltjes met een soort net...dus zo te plaatsen en weer weg te halen.

Scheelt ook een boel onrust

Voor de rest...zou ik  alle ballen en andere opwinding veroorzakende speeltjes max een half uur aanbieden en dan  weghalen  en een kluif geven...

zo leer je de hond kalmeren na opwinding

en dat rust de maatstaf is en opwinding leuk ,maar daarna weer terug naar rust

Maar ook dat rust dus vrijheden geeft

Dat er andere dingen te doen zijn in een tuin dan drukte en kattenkwaad uithalen

 

 

honden page profiel BullekeBulleke 3 doggies

honden foto van Bulleke

Ik zie het eerlijk gezegd alleen maar als pubergedrag. En de ene heeft daar meer last van als de andere.

Dat je te weinig doet met je hond wat hier boven beweerd wordt is de grootste onzin. Als dat zo zou zijn dan leven er hier in mijn buurt vrijwel alleen maar honden die klierig gedrag zouden moeten vertonen wat dus niet het geval is. 

Ik ken maar weinig mensen die alle dagen een uur in het bos lopen, laat staan 2 a 3 uur. Daar is ons bos niet eens toereikend voor of je moet 3x hetzelfde rondje lopen. En ja, ze zijn er wel maar het gros doet dat absoluut niet.

 

Ik zie dat plassen, al heb ik dat zelf nooit meegemaakt, als een vorm van aandacht vragen. Ik herken hetgeen van bij de deur staan wel, dan wilde ze in de tuin, niet omdat ze moesten plassen, maar gewoon naar buiten wilde. Deed ik de deur niet open, dan werden er bv een paar tanden in de tafel of stoel gezet. Een vorm van aandacht vragen. Ik gaf dan een kluif en dan was het meestal goed voor een tijdje. Kijk eens op het moment dat ze bij de deur staat en jij wilt niet dat ze naar buiten gaat om haar gelijk een speeltje of kluifje te geven of ze dan nog steeds gaat zitten piesen. 

Wel zeker weten dat het plassen niet medisch is.

 

Wat betreft dat graven, dat doet ze niet omdat dat niet mag, alle honden vinden graven leuk. Dat is iets wat je gewoon echt moet afleren door er consequent bovenop te zitten. Ik neem aan dat ze het woordje nee kent. Ik heb hetzelf nooit zo gedaan, maar als ze stopt met graven, kan je haar belonen met een koekje bv, dan valt het kwartje misschien eerder.

De heg zou ik afzetten met gaas of iets dergelijks.

Verder veel geduld hebben haha. Komt vanzelf goed al denk je nu nog van niet. Succes!

 

honden page profiel KlaraKlaragoedgekeurde fokker 3 doggies

Welkom in de puberleeftijd. Ik kan me voorstellen  dat je van alle elkaar tegen sprekende tips om meer dan wel minder met je hond te doen alleen maar meer in de dip zakt. Niet doen hoor. Negen maanden is gewoon een uitdagende leeftijd. Dat ze opeens alles vergeten zijn wat je ze geleerd hebt en lekker uit gaan proberen. Mijn ervaring is dat een hond opvoeden gewoon tijd kost. Een tijd waarin je dipjes en successen hebt. Van beide leer je. En trek je niets aan van anderen die het allemaal perfect doen. Natuurlijk zijn tips handig maar pak eruit wat voor jullie helpt. Probeer er ook de humor van in te zien. Blijf de leuke dingen zien. Mijn lastigste pubers zijn uiteindelijk de fijnste honden geworden. Juist omdat ze dat extra beetje karakter hebben. Dan voelt het nog beter als je elkaar uiteindelijk wel begrijpt. Maar nogmaal, het kost tijd. 

honden page profiel LizLiz 3 doggies

honden foto van Liz

" Welkom in de puberleeftijd."

Ik vind het verwarrend. Welke leeftijd is nu eigenlijk de puberteitsleeftijd? Ook bij mensenkinderen hoor ik steeds meer uiteenlopende leeftijden tot zelfs 9 jaar aan toe. Terwijl bij mijn eigen meiden de ellende pas zo rond hun 15e begon en zo rond haar 19e was het bij oudste over. Jongste is 18 en een draak van een puber.

 

Bij honden lees ik dan 5 maanden (huh?) maar ook 12 maanden. Kijk ik naar Elsa dan denk ik dat ze nu echt aan het puberen is geslagen met haar 13 maanden. Soms gewoon lak hebben aan wat ik van haar vraag en haar eigen ding gaan doen; ook bij het schapendrijven. Ze daagt me uit, zoekt grenzen op. En dat doet ze ook bij andere gezinsleden en bij Momo.

honden page profiel KlaraKlaragoedgekeurde fokker 3 doggies

Hier zijn het altijd fases geweest die een aantal keer terugkwamen tijdens het opgroeien. Grofweg tussen  de 8 maanden en 2 jaar. Ik heb ook een ras wat laat volwassen is. Maar volgens mij herken je het als baasjes prima. Niet luisteren, afgeleid, hormonen, voortduren dingen uitproberen. Ik denk dat je er net als bij mensen echt geen preciese leeftijd op kunt plakken maar dat geeft toch ook niet? Ik denk dat het belangrijkste is dat je er niet gefrustreerd van raakt maar beseft dat opvoeden tijd kost en geen rechte lijn naar boven is maar dipjes en successen kent. De maatschappij vraagt tegenwoordig zoveel van onze honden. En op dit forum doen we er ook hard aan mee. Maar niet alles gaat altijd even perfect. Als baasje maak je fouten, ben je een keer niet duidelijk geweest of luistert je hond opeens een keer voor geen meter en springt tegen iemands witte broek of valt een onbedoelt een andere hond lastig. Die dingen gebeuren ons allemaal. Ik heb nu oudjes waar ik mee kan lezen en schrijven maar ook wij hebben onze momenten gehad en ook ik heb fouten gemaakt en ben echt wel eens gefrustreerd geweest. Maar lach er een keer om, leer van je fouten en geniet van je niet altijd perfecte dier. 

honden foto van Maaike en Joep, Lizzy, Bam en Harry

" Een uur door het bos lopen is niks voor een hond.  Is dit aangelijnd of los?  Kan ze snuffelen waar ze wil of niet? 
Van dat uurtje ga je haar niet moe maken.  Veel beter is geestelijke vermoeidheid, dan zijn ze voldaan en rusten ze thuis uit.
Een wandelingetje van zes km is ook maar max. anderhalf uur en dan moet je natuurlijk ook nog zien of ze los loopt of aan de lijn, wat ook een groot verschil maakt.  Ik snap best dat je niet dagelijks twee a drie uur kan gaan wandelen, maar dat moet toch wel minstens één keer in de week en dan nog liefst op plekken waar ze los kunnen en kunnen snuffelen naar hartelust.
 
Zwemmen is ook een optie.  Die hersenwerkjes zijn goed, maar zorg je voor voldoende afwisseling?
 
Helaas is die grote lieve oudere hond, niet altijd hetgeen een jonge hond wil, als die niet ingaat op het spel van de jonge hond of hij speelt niet actief genoeg mee, is het ook niks om voldaan van te zijn.
  "

Even ter info, Joep is bijna twee en zeker geen oudere hond, en Lizzy is een klein frummeltje van 4,5 kg, die kan ik geen tien km per dag laten lopen...

honden page profiel L.L.

honden foto van L.

Heb niet alle reacties gelezen, maar als loki vraagt om een plasje te doen door bij de deur te gaan staan, dan gaan wij altijd aan de lijn naar zijn vaste plasplek. Dus buiten de wandelingen enkel saaie plasmomenten. Hij weet heel goed dat hij saai aan de lijn in een straal van een kleine meter rond mij moet blijven staan en dan gaan we terug baar binnen. Hij is na een tijd ook niet meer aan de deur gaan staan om buiten te kunnen zijn, want hij weet dat daar niks leuks aan is. Natuurlijk zorg ik wel voor voldoende uitdaging (en rust) daarbuiten :) 

pagina 1 van 3 12 3
Volgende forumvraag: De weg naar de bench
^