Mijn oudduitse herdersteef is nu 5 en een half en valt meer en meer uit naar andere honden tot bijten, happen in de bil toe. Ik wil hier korte metten mee maken en werd aangeraden door een vriendin een corrigerende halsband met stroom te gebruiken. Een therapeut wens ik liever niet omdat die mij zullen zeggen hond aan leiband doen vrees ik. Iemand raad?
Dus je hond loopt gewoon los?
Tja. Dan aan de leiband inderdaad. Beetje wreed om je hond wel onder stroom te willen zetten maar er geen riem aan willen doen.
Zelf ben ik absoluut tegen die halsbanden met stroomstoten. Er zijn vele betere oplossingen en de eerste oplossing is gewoon aan de riem en een goede halsband om, eventueel een U-lead of een neusriem als hij moeilijk te houden is.
Daarnaast is het ook een optie om een training te gaan doen bij een hondenschool, daar krijg jij vast goede tips hoe hier mee om te gaan en het gedrag om te buigen.
Waarom zou je je hond pijn willen doen, als je hem kan aanlijnen als er andere honden zijn?
Wat een rare keuze...
Je schrijft dag je hond meer en meer uitvalt , dus ze deed dit al eerder?
Hoe heb je haar gecorrigeerd?
Het is èrgens begonnen..... is er iets voorgevallen dat ze dit gedrag laat zien?.
Misschien een medische oorzaak..
Wat verwacht je van stroomhalsband?
Knopje indrukken en het gedrag stopt?
Want zo simpel werkt dat dus niet.
Wat nu als ze er agressief van word?.
Of juist heel angstig of onzeker?
Dan ben je verder van huis.
Bovendien is dit dan ook wel dé manier om de band met je hond te verkloten.
Wat is het probleem met aanlijnen?
Jou hond is niet sociaal en hoort dus niet los te lopen.
Je wil je bijtende hond gewoon los laten lopen?
Manmanman.
Zijn de stroombanden nier verboden in NL sinds kort?
Ook zou ik hier niet aan beginnen. Zo'n schok zal niet als prettig worden ervaren,het is pijnlijk en ja, dat is de bedoeling ook. Maar wat je dan krijgt is dat je het bijten van jouw hond direct beantwoord met ander "geweld" vanaf jouw kant. Ookal zal de hond die conclusie nooit kunnen maken. De hond zal andere honden nog minder leuk gaan vinden. Want ervaart ongemak zodra ze ze zal zien. En zal juist dat ongemak gaan associeren met andere honden. Zo kom je in een spiraal van frustratie en uiteindelijk meer agressie. Je hond wordt angstiger (want zo'n schok komt altijd onverwachts) en onvoorspelbaarder.
Ergens is in het verleden zal wel een trigger geweest wat dit gedrag startte. Onzekerheid? Trauma? Slechte ervaringen met andere honden? Ik zou eerst proberen dat op te lossen. En anders stom gezegd; proberen om haar niet in situaties te brengen die dit gedrag veroorzaken. Dus lijn haar dan aan. Want het gebruik van een stroomband is niet iets constructiefs. Je hond leert er niets van. Het is zelfs geen workaround je kunt het gedrag van je hond er hoogstens tijdelijk mee "pauzeren" bij een uitval. En wat heeft dat voor nut?
Waarom zou je haar niet aangelijnd uitlaten? Denk dat dat prettiger voor haar is dan een stroomband. Of je gaat aan de slag met het probleem?
Beter de hond gewoon aanlijnen en hem begeleiden hiermee. Niks erg hoor een hond aan de lijn, 100x beter dan een stroomband.
Als je je honds leven wil vergallen..dán gebruik je een stroomband.Als je je hond een normaal leven gunt, dan lijn je haar aan. Ook voor andere honden die haar tegen komen niet echt leuk als ze bijt!!! Goed bij je houden lijkt mij op zijn plaats.
Wat ik ontzettend goed van je vind, is dat je niet direct de raad op volgt van je vriendin (niet de vriendin van je hond in ieder geval ) ,maar nog verder informeert.
Ook al zeg je geen therapeut te willen, tóch is het echt wel een goed plan. Als je een goede hebt,dan kun je weer wat met je hond en leert je hond ontspannen..en ook zo te reageren op andere honden.
Als je wilt aangeven in welke stad je woont dan kan ik gericht kijken waar er een goede gedragstherapeut(GT) bij jou in de buurt zit.
Ik ken iemand die ook een stroomband gebruikt, want ze wil per se dat de hond los kan lopen. Zodra hij een hert zag kreeg hij een schok, als hij bij iemand wil op springen kreeg hij een schok.
Paar maanden later weer tegen gekomen, ik heb nog nooit zo'n hoopje ellende hond gezien. Zo bang...
goed dat je hier informeert, niet doen dus !! Investeer in goede training.
Met een schokband haal je alleen ( tijdelijk? ) de symptomen weg, en voelt de hond zich alsnog rot. Als je het gedrag positief weet om te buigen dan heb je twee vliegen in 1 klap: blij baasje en een blije hond. Succes !
Misschien heel taboe om te zegen hier, maar een TRILband zou wel kunnen werken. De timing bij dit soort middelen komt alleen zo ontzettend nou en er zijn zo ontzettend WEINIG mensen die de timing kunnen perfectioneren dat het eigenlijk nooit echt werkt.
Ik zou het dus ook echt AFraden.
Meestal doe je je hond meer kwaad dan goed en kunnen er andere (gedrags)problemen bijkomen
De corrigerende halsband met stroom om je vriendins nek doen ?
En begin je niet een beetje laat om dit probleem op te lossen?
Maar wat als die hond niet of een schok of op getril reageert? Die hond die aangevallen wordt raakt dan gewond en/of krijgt een trauma. Ik snap niet dat dat risico wordt genomen. Voor jouw hond is het misschien geen probleem want het is toch een grote herder en die is toch niet zo kwetsbaar, maar je weet niet wat voor effect het op andere honden heeft.
Ik kwam ook ooit zo'n herder tegen, die moest ook zo nodig los lopen tussen andere honden. Die hond besloot toen ook Penny aan te vallen op de manier die jij beschrijft. Penny heeft een trauma opgelopen door het gedrag van die hond. Ze kon een jaar lang niet los vanwege vluchtgedrag (is zelfs bijna een keer aangereden toen ze nog wel los mocht) en is nu nog steeds heel erg bang voor herders.
Geen getril en al helemaal geen stroomstoten
Stroombanden zijn inderdaad zelfs bij wet verboden. Vallen onder de categorie ' dierenleed'.
Bovendien zal je hond nooit meer een halsband om willen na de associatie met deze ellende.
Dus!
Niét meer los laten lopen op openbaar terrein.
Aan de riem uitlaten en op cursus gaan hoe om te gaan met uitvallen naar andere honden.
Beter laat dan nooit leren.
Als je niets doet laat je je hond de fout ingaan en dit zal uiteindelijk in flink leed bij een andere hond of ook mens veroorzaken.
Gevolg: jouw hond kan in beslag genomen worden.....
Ze zijn (nog) niet verboden.
En mits goed gebruik, is de hond er helemaal niet bang van, je moet ook niet overdrijven he.
Maar een gemakkelijkheids- of luiheidsoplossing mag het niet gaan zijn.
Ts spreekt overigens van een korte metten oplossing, maar dat is de TT helemaal niet. Eer je hem kunt inzetten, ben je al weer een tijd verder. Dus al die tijd blijft die hond een gevaar voor andere honden. Daarnaast moet je ook hulp inschakelen bij het gebruik.
Korte metten is dus gewoon leiband aan. En ondertussen hulp van iemand anders inroepen om het gedrag om te buigen.
Ik hoop van harte dat jij dit allemaal leest want er zijn sowieso goede tips voorbij gekomen maar dat niet alleen.
Sta er alsjeblieft bij stil wat het andere honden en eigenaren aandoet als jouw hond een andere hond grijpt!
Toen ik mijn man leerde kennen had hij een schattige Franse Bulldog puppy van 3 maanden oud, ik had zelf een mopshondje van 6 jaar oud.
Tijdens een wandeling op een strand in het voorjaar liep er ook een Herder los, die is onze honden toen aangevlogen, mijn mopshondje heeft er niks aan overgehouden gelukkig maar de Franse Bulldog puppy van mijn man die toen 9 maanden oud was wel, die is er helemaal door getraumatiseerd geraakt en werd agressief bij het minste of geringste, puur van angst, kreeg spontaan verlatingsangst en nog meer dingen, wij zijn toen ruim 2 jaar bezig geweest met therapie om de hond weer vertrouwen te geven, dat heeft een hoop geld en vooral een hoop energie gekost!
Lijn jouw hond aan! Zorg dat hij geen andere honden iets kan aandoen!
Beste mensen. Ik belde ondertussen ook met de vroegere oppas die mijn hond héél goed kent en die raadde mij dit ook ten stelligste af. Voortaan zal ik haar aanlijnen wanneer er andere honden of lopers of fietsers in de buurt zijn. Ze is nu helemaal niey zo gesteld op andere honden, wel op mensen. Dank voor alle nuttige en vriendelijke tips! Helemaal overtuigd nu hoe ik dit kan oplossen!
Wat fijn dat je nog reageerd en helemaal fijn dat je afziet van die stroomhalsband.
Je geeft aan in je eerste post dat je met dit gedrag korte metten wilt maken , wat me meer dan logisch lijkt,.
Echter nu ga je ( zeer terecht overigens want deze hond hoort niet los te lopen ) enkel je hond aanlijnen.
Toch zou ik nog willen zeggen om met dit gedrag aan de slag te gaan.
Je zult dus eerst moeten zien uit te zoeken waar dit gedrag vandaan komt, en van daaruit kun je gaan werken aan het gedrag.
Wat je wel al zou kunnen doen is je hond leren negeren van anderen honden en mensen.
Ik schrok heel erg van je openingspost....
ik ben namelijk, of eigenlijk mijn hond is, ‘slachtoffer’ geworden van iemand in zo’n situatie. En ik kan niet eens beginnen je uit te leggen wat voor ellende dat voor mij heeft opgeleverd.... mijn supersociale border collie reu Joey is namelijk toen hij bijna 2 jaar was, gegrepen door een loslopende Duitse herder aan een teletak (stroomband). Toen de dh ons zag lopen (mijn twee honden keurig aan de lijn, het was midden in een woonwijk), bedacht hij zich geen seconde, trok een sprint en vloog bovenop Joey, die al languit op zijn rug lag. De dh pakte hem in zijn keel, waarop zijn bazin iets riep, en ik zag haar op een knopje drukken. De hond gilde en trok helemaal samen. Helaas voor ons (en de hond, want een verschrikkelijkere manier van ‘trainen’ bestaat er niet, vind ik) klapte hij weer op Joey toen de stroom ophield, met een volgende schok als gevolg. Voor dat de bazin bij ons was, was dat 3x gebeurt. Mijn ex wist niet wat hij moest doen, en ik stond met mijn teefje aan de riem, aan de grond genageld... het ging allemaal zo snel... :(
nu ik dit zo type merk ik dat het me nog raakt, ik kan er nog verdrietig en bang van worden, en dit is meer als 8 jaar geleden.
8 jaar waarin we alles geprobeerd hebben om joey weer terug te krijgen naar zijn supersociale eigen ik, maar wat helaas niet gelukt is.
Aan de buitenkant was (gelukkig) geen schade, aan de binnenkant des te meer. Trainen, gedragstherapie, Bach bloesem, niks heeft geholpen om Joey te laten stoppen met uitvallen aan de riem, en naarmate hij ouder werd heeft hij zelf al eens een hond proberen te bijten. Wandelen was (en is nog steeds) een drama met hem, en bestaat vooral uit alert om je heen kijken en opletten of er andere honden zijn, om deze vervolgens met enorme omwegen te ontwijken... wegens omstandigheden is Joey toen hij 5 was bij mijn moeder en zusje gaan wonen, maar ik weet en zie de struggles die zij ook met hem hebben door wat er gebeurt is.
Ik hoop echt met heel mijn hart dat je laatste post gemeent is, en dat je je hond gewoon aan de riem doet als er risico’s zijn. Want geloof me, de ellende die je een ander kan brengen is echt niet te overzien.....
Maak gebruik van een Y-tuigje of U- lead, daarme kan je je hond beter mee houden, een raad een advies.....geen moeten, ga eens naareen hondenschool zonder hond, leg uit wat je wilt en niet wilt met je hond, daar kunnen ze je helpen om te gaan met een goede begeleiding voor je hond....
Beter gewoon aan de lijn houden als hij niet bij andere honden kan. Of alleen los waar je zeker weet niemand tegen te komen. Hier in de buurt ook iemand met een DH die eerst een aantal serieuze bijtwonden bij andere honden heeft veroorzaakt voordat de baasje hem echt nooit meer los lieten. Had ook eerder gekunt zonder enige trauma bij de andere honden. Jammer dat het altijd eerst een paar keer flink mis moet gaan voordat het serieus genomen word. Maar dat is helaas met heel veel dingen in het leven. Heel erg jammer.
Maar ben verstandig houd hem vast als je daar het probleem mee kan oplossen.
Volgens mij is dat er niet door gekomen, ze zijn nog steeds o.a. bij de dierenwinkels te koop.
Als je hond niet sociaal is en andere honden aanvalt en bijt vind ik het je plicht om haar aangelijnd te houden ter bescherming van de andere honden.
En als de hond aan de leiband nog steeds uitvalt naar andere honden, moet je stevig in je schoenen staan, want het is natuurlijk een heel sterke hond. Is ze vijf en half máánd of jáár oud?
Je moet het gedrag vóór zijn, dus als er een andere hond aankomt, de aandacht van je hond vragen, haar laten zitten en naar jou laten kijken totdat de andere hond voorbij is. Of een andere route nemen om confrontatie te voorkómen.
Als het iets is van de afgelopen tijd, heb je alle medische problemen uitgesloten? Pijn bijvoorbeeld?
Doe je hond aub aan de lijn, raadpleeg aub wel een therapeut, de bat-methode bvb is heel hondvriendelijk en zal jullie helpen. Je hond gaat andere honden echt niet leuker gaan vinden als hij pijn ervaart bij het zien van die andere honden, hij zal ook niet de link leggen tussen zijn gedrag en de pijn maar wel ; andere hond=slecht want dat doet pijn en je maakt het probleem op termijn alleen maar erger...
Helemaal mee akkoord!
Helemaal mee akkoord!
En vergeet ook niet dat aan de lijn niet perse betekent dat dat niet plezierig is voor de hond! Lekker laten snuffelen, brokjes verstoppen en dergelijke kan nog gewoon aan de lijn. Ik woon in een gebied waar een hond niet verantwoord los kan, of ze moeten 100% luisteren (vee, wilde dieren, auto's die hard rijden op onoverzichtelijke smalle weggetjes), dus hier bijna nooit los. Het kost het baasje wat meer energie want waar ze los drie keer onze afstand af kunnen leggen loop je die grotere afstand nu ook zelf mee aan de lijn, maar loslopen is niet iets wat een hond moét.
Je hebt hele lange lijnen en flexi's waardoor ze meer bewegingsvrijheid hebben, maar je nog steeds ietwat controle hebt (lange lijn geeft minder controle dan korte lijn, maar altijd nog weer meer dan los), daar kan je ook naar kijken.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?