Hallo iedereen!
Ik heb momenteel samen met mijn moeder een cavalier king charles spaniel teefje van 8 jaar. Wij vinden dit echt een geweldig ras en we zouden super graag nog een cavalier teefje aan ons gezin willen toevoegen. Wij zien alleen één hobbel op de weg. Ik ben momenteel 20 en ik gok dat ik nog zo'n 4 jaar thuis blijf wonen. Dan heb ik mijn studie afgerond en zal ik logischerwijs een eigen plek zoeken. Ik ben nu veel thuis, aangezien ik een studie doe die weinig contacturen heeft en veel zelfstudie. Onze hond zit dus nooit heel lang alleen. Mocht ze te lang alleen zitten, dan kan ze mee met twee mensen die tegenover ons wonen. Zij hebben namelijk een hondenuitlaatservice. Dit vindt onze hond helemaal geweldig, dus dat is dan een super alternatief. Het kost natuurlijk wel geld, maar af en toe is dit echt niet erg.
Mijn moeder werkt fulltime. Zij is meestal weg van 8 tot 18u. Zij werkt één dag in de week thuis. Nu zijn wij zoekende naar een oplossing voor als ik het huis uit ga. Mijn moeder heeft dan de zorg voor twee honden (als we een puppy zouden nemen en onze huidige hond nog leeft). Zij maakt zich zorgen dat ze dan geen opvang kan regelen voor de honden (of dat dit super duur wordt). Zij zou eventueel de honden mee kunnen nemen naar haar werk, alleen wil zij een oplossing vinden die fijner is voor de twee honden. De hondenuitlaatservice zou vrij prijzig worden als dit voor 4 dagen per week geregeld zou moeten worden.
Kan iemand met mij meedenken? Of zijn er andere mensen die wellicht alternatieven zien voor de opvang van honden?
Alvast bedankt :)
Ik weet niet wat voor werk je moeder doet maar het zou juist wel eens heel leuk kunnen zijn voor de hondjes!
Mijn vriend werkt in een fietsenwinkel en neemt Ziva elke dag mee. Ze heeft daar veel ruimte en kan heerlijk zelf kiezen wat ze doet. Buiten op het plaatste de boel in de gaten houden, op kantoor of in de werkplaats liggen. Rondstruinen of luieren.
Ze houdt er niet van om graaid te worden maar wil wel met klanten spelen. Dan kunnen ze haar balletje gooien. Laatst had ze een uur lang met een kindje gespeeld: balletje gooien en tikkertje doen. Soms komen er klanten met honden.
Ze kan echt moe zijn aan het eind van de dag.
Sommige honden houden juist van de hele dag luieren en kunnen prima tevreden zijn als hun baas een kantoorbaan heeft.
Dus afhankelijk van het werk dat je moeder doet, kan dat een hele goede optie zijn!
nog een punt om over na te denken is: waar haal je tegenwoordig een gezonde cavalier king charles spaniel vandaan, het is inderdaad een geweldig ras, maar helaas een ras dat kampt met grote gezondheidsproblemen
http://cavalierhealth.org/syringomyelia.htm
En dat, is precies mijn punt.
Waarom in hemelsnaam kiezen voor een ras wat compleet kapotgefokt is?
En zelfs als je een fatsoenlijk exemplaar er van kunt vinden, die dieren hebben zó veel gezondheidsproblemen.......
En misschien zelfs constant pijn. Waarom wil je dat stimuleren door hier een pup van te zoeken?
Er zijn zóveel gezonde, kleine, lieve leuke hondjes te koop die deze problemen niet hebben......
Wachten met een pup erbij nemen....je geeft aan dat een pup voor de opvang duur gaat worden en jij gaat de deur uit en de honden blijven bij je mams....die bijna niet op de dag thuis is, wacht met en pup tot je zeker weet dat er en van jullie wat meer thuis kan zijn...
Kijk eens op de site van www.Oopoeh.nl , een netwerk waar m.n. oudere mensen die het leuk vinden om af en toe of overdag op een hond te passen gekoppeld kunnen worden aan wie op zoek is naar een oppas voor hun hond. Het kost niet veel, voornamelijk eenmalige inschrijfkosten en een klein bedragje voor de bemiddeling. Misschien zijn er een of meer personen bij jullie in de buurt te vinden?
Het ras Cavalier King Charles Spaniël is met medeweten van de Raad van Beheer door de fokkers (= rasvereniging) willens en wetens kapot gefokt. Kijk even in mijn profiel naar de hoge percentages van ernstige erfelijke aandoeningen. Fabeltjes van Cavalier fokkers, dat ze er alles aan doen om het ras gezond te krijgen, worden door geneticus en fokkerij specialist Ir. Ed J. Gubbels compleet weerlegd. Men is destijds gestart met een te kleine genenpool met alle nare gevolgen van dien over de hoofdjes van deze lieve hondjes heen.
http://www.gencouns.nl/artikelen/2012-12-29_leuvens_cavalierproject.pdf
Bedankt voor alle ideeën en ook de zorgen over het ras zelf. Ik raak wel een beetje in de war hierdoor. Onze hond komt van een fokker vandaan die erkend is door de Raad van Beheer. Zij was een 'ongelukje'. De fokker had één reu die geen stamboom had en de rest van hun cavaliers hadden wél een stamboom. Hun teefje met stamboom was per ongeluk gedekt door hun reutje zonder stamboom. Ondanks dat de vader van onze hond geen stamboom had, en in principe niet als dekreu werd gebruikt, had de fokker alle mogelijke scans en onderzoeken laten uitvoeren op al haar honden. De documenten die ze hiervan hadden, lieten ze uitvoerig zien toen we voor een pup kwamen kijken. Alle erfelijke ziekten waar een cavalier mee te maken kon krijgen, daar was op getest. Wij zijn op de hoogte van de gezondheidsproblemen die een cavalier kan hebben, daarom wouden wij graag een hond die van een erkende fokker vandaan kwam. Onze hond is de afgelopen jaren al vaak bekeken door een dierenarts. Haar hartje klinkt perfect, ze heeft geen tekenen van een te klein schedel etc. Ik ben geen expert in het fokken van honden, bloedlijnen en erfelijke ziekten etc, maar ik ben er van overtuigd dat mijn hond gezond is (aangezien er zoveel onderzoeken zijn geweest bij haar ouders en ook dierenartsen steeds aangeven dat onze hond volkomen gezond is). Zou iemand mij vriendelijk kunnen uitleggen waarom er dan toch mensen zijn die aangeven dat wij geen cavalier moeten nemen? Ik vind het namelijk moeilijk om daar een oordeel over te vellen, aangezien we zoveel bewijzen hebben dat onze hond gezond is. Alvast bedankt voor het meedenken! :)
Beste Lisanne, ik ben een ervaringsdeskundige. Ik feliciteer je met je gezonde cavalier. Ook met zorg gefokte cavaliers krijgen ongepland op een gegeven moment nare klachten van hart of hoofd. Hopelijk overkomt het jouw hondje niet.
Het is een geweldig ras, ik ben het met je eens.
Ik kon en kan het niet verdragen dat mijn FRISO zijn 10e verjaardag niet gehaald heeft en jarenlang op medicatie heeft geleefd tot het niet meer ging.
De cavalier staat al jaren in de top5 van ongezondste rassen.
Doe wat je wilt met alle waarschuwingen maar bescherm je zelf tegen verdriet.
Het probleem bij de cavalier is dat er eigenlijk geen één exemplaar te vinden is dat géén aangeboren problemen met de hartkleppen krijgt, en dat 50% last krijgt van syringo en andere aandoeningen van nek/hersenen (CM/SM) omdat 97% van de CKCS's sowieso al een te kleine schedel heeft om plek te kunnen bieden aan de hersenen.
Kortom: Als alle dieren binnen de erkende genenpool van dit ras last hebben van deze genetische afwijkingen, kun je eenvoudigweg niet meer selecteren op honden die deze afwijkingen niet hebben. Het enige wat men kan doen (en moet doen!) is het stamboek opengooien en gaan kruisen met andere rassen en 100% gezonde lookalikes zónder die genetische afwijkingen (zoals jullie stamboomloze cavalier waar zeer waarschijnlijk al iets anders doorheen zit).
Echter: een stamboek opengooien stuit op veel weerstand binnen rasverenigingen, omdat hierdoor het ras niet meer 'zuiver' zal zijn. Sentimenteel gedoe dus waar dit ras niet mee geholpen is en waardoor het uiteindelijk zelfs ten dode is opgeschreven... In Engeland, bijv. willen ze er naartoe dat CKCS's met deze genetische afwijkingen géén stamboom meer krijgen, waardoor er maar een handjevol honden zal overblijven om verder mee te fokken - iets dat volgens de wetten van de genetica uiteindelijk leidt tot nóg meer genetische problemen, inteelt en uiteindelijk onvruchtbaarheid.
De Noorse kennelclub heeft al wel zulke plannen om te gaan 'outcrossen' met andere rassen. Of ze daar al mee bezig zijn weet ik niet.
Ik snap heel goed dat jullie heel graag weer een cavaliertje willen, want het zijn echt heerlijke hondjes! Maar beter ga je op zoek naar een fokker die verantwoorde, genetisch goed geteste kruisingen met de CKCS fokt - maar dat zal ook niet makkelijk zijn, want dat soort fokkers zijn heel dun gezaaid! ...terwijl er wel heel veel broodfokkers zijn die dit soort ongeteste kruisingen aanbieden (zgn. cavapoo, cavachon, cavalon, etc... Hier is een lijst met al die fancy namen voor cavalier-kruisingen).
Nu is het wat duidelijker. Bedankt voor je uitgebreide antwoord Careana! Ons gaat het er gelukkig niet om of de hond een stamboom heeft. Het leukste aan de cavalier vinden wij het karakter. Eigenlijk zou ik het prima vinden om een cavalier kruising te nemen, alleen is daar dan weer het gevaar dat de ouderhonden erfelijke ziektes meegeven. Ik ga er in ieder geval even over nadenken en wat meer research doen!
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?