Verlatingsangst pup

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel YaëlYaël

Heyhoi,

Ik heb een probleempje. Ik heb nu een weekje een pup en hij doet het geweldig, slaapt snachts zonder enig probleem beneden en als ik even boodschappen moet doen zorg ik dat hij goed moe is zodat hij lekker gaat slapen in de bench, hij bijt dat een minuutje op de tralies, gaat dan liggen en slaapt dan voor uren. Echter heb ik zelf enorme verlatingsangst gekregen. Ik ben telkens bang dat er wat gebeurt als ik weg ben of dat het niet goed gaat met hem.. In eerste instantie dacht ik dat dit onrealistisch was, maar nu kwam ik gister thuis na een tentamen en piept hij wel ineens wanneer ik binnen kom, hij bleek de volledige waterbak over zichzelf heen te hebben gegooid en had hierdoor last van zijn oor leek het.

Nu durf ik eigenlijk niet meer weg te gaan, wat natuurlijk niet de bedoeling is. Heeft iemand tips over hoe ik kan zorgen dat ik me er fijner bij voel en hoe ik de waterbak zo kan maken dat hij hem niet meer omgooit?

Daarnaast zou ik ook heel graag wat oplossingen voor het autorijden willen. Ik neem Zyno (de pup) overal mee naar toe waar het kan, aangezien ik hem zo goed mogelijk wil socialiseren. In de auto piept hij alleen heel erg. De bench past niet op de passiersstoel, maar ik leg de achterbank wel zo plat dat hij me kan zien. Toch gaat hij dan helemaal tekeer. De plekken waar we heen gaan vindt hij wel heel leuk en ik kan het ook niet ontwijken doordat hij naar training gaat en dinsdag zijn tweede enting moet hebben. De auto is niet te warm voor hem, ik zet een paar minuten voordat we erin gaan de airco volop aan en het dakraam open, dus dat is het niet. Ook spuugt hij niet.

Zyno is nu een 9,5 weekjes oude border collie x Friese stabij

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

Je kunt aan de tralies van de bench een waterbakhouder bevestigen, ik weet zo even niet waar je die kunt kopen maar ze zijn er. Is een soort ring waar je de bak in hangt. 

Wat het autorijden betreft, niet te snel gaan. Je hebt hem net een week.  Mijn hond piepte ook heel erg in de auto, van de spanning. Veel hele korte stukjes rijden met voldoende afleiding in de bench (brokjes strooien bijvoorbeeld). Mijn ervaring is dat ze eroverheen groeien. 

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

Eens met Hannah!

 

Voor het alleen zijn kun je een camera ophangen. Er zijn systemen om een camera aan je telefoon te koppelen zodat je weet wat er gebeurt. Voor de rest moet je een beetje vertrouwen krijgen. Ik vind het ook niet fijn Ziva alleen te laten maar het moet nu eenmaal af en toe.

Je zult het vast al doen, maar beperk het alleen laten tot een minimum, voor jezelf en zijn gemoedsrust en vertrouwen in elkaar.

honden page profiel Drieka en HummerDrieka en Hummer

honden foto van Drieka en Hummer

Zoals gezegd kan in de bench een houder geplaatst worden om de waterbak in te bevestigen, is bij elke dierenwinkel te koop.

Zelf laat ik Hummer altijd los in de keuken/ woonkamer/ hal als wij weg moeten, dan kan hij gaan liggen waar hij wil, langer dan 2 uurtjes zijn wij toch nooit van huis.

 

Het autorijden kan eventjes duren, ik heb Hummer nu bijna 5 weken, hij moet wekelijks mee in de auto om naar de puppycursus te gaan, hij zit dan los in de kofferbak, wij hebben een rek gemonteerd zodat hij veilig zit. Hij doet dan ook al snel piepen en moet er echt nog aan wennen, dat heeft gewoon tijd nodig want het is ook allemaal erg spannend. Ineens in een auto en dat beweegt ook nog, zeker met bochten maken, hoe zachtjes jij dat ook doet, toch is dat heel erg vreemd voor de hond. Gewoon blijven volhouden, dan komt het echt wel goed.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

eens met bovenstaande reakties

 

 

ik ga zelf ook niet graag weg als de hond alleen thuis moet zitten, maar soms is het even nodig, bij een pup wel heel langzaam opbouwen natuurlijk.

Voor jezelf als je weg gaat een briefje in je zak dat er een hond thuis zit, vind ik altijd wel een fijne gedachte voor het geval je iets overkomt. En een bordje voor het raam zodat het duidelijk is dat er een hond in huis is, mocht er brand uitbreken bijv. 

 

 

honden page profiel Jamie, Nia&FfionJamie, Nia&Ffion

Ik had in het begin ook moeite de pups alleen te laten. Pas toen ik inderdaad een camera had met een app op mn telefoon en notificaties bij blaffen/lawaai kreeg ik het wat makkelijker. En dat was pas na zon 3 maanden dat ik ermee begon. Toch neem ik ze nog graag mee als het kan. Ook vanuit huis mee gekregen. Mijn zus en ouders hebben ook elks een hondje en deze gaan ook veel mee. 

Verder idd een waterbakje aan tralies doen. Hebben mijn dames ook elks, heel handig.

qua het auto rijden. dat komt vanzelf goed. Misschien ipv de bench dat je zon honden auto gordel kan doen die je aan de hond zijn tuigje bevestigd? Dan kan de hond eventueel naast je op de passagiers stoel en wie weet is het dan minder eng. Zo heb ik het bij mijn eerste pup gedaan. 

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

Mijn pups zitoen naast me op de bijrijdersstoel. In een autogordel die je vast klikt in de normale autogordel plus ik maak de hondenriem vast aan het tuigje en de houders van de hoofdsteun van de bijrijdersstoel zodat ze niet op schoot kunnen klimmen tijdens het rijden.

 

Voertjes raad ik af omdat de pup dan sneller misselijk wordt door het eten plus dat ze dan niet naar buiten kijken. De auto vooral gebruiken voor dingen die je pup geweldig vindt en in notime gaan ze de auto super vinden. 

honden page profiel bentebente

Hoi! Allereerst wil ik even zeggen dat ik jouw eigen naam echt prachtig vind klinken.. heel bijzonder! En de naam van je pup is ook al zo leuk! 

 

Dan de waterbak, er bestaan waterbakken die verzwaard zijn waardoor ze niet om kunnen vallen, en er zijn ook bakken die je aan de tralies van de bench kan bevestigen zodat hij niet omvalt (weet niet hoe groot je pup is?) ook zou je na kunnen denken over een puppy ren, en dan daar de bak in zetten, maar dan zou de pup natuurlijk nog steeds nat worden..

 

De auto.. wij hadden ook zo’n pieperd. Heb je de pup met de auto gesocialiseerd? Heeft de fokker dit gedaan? Dit moet eerst, voordat je hem “zomaar” de auto in stopt. Als mensen vergeten wij al snel hoe heftig zo’n groot ding als een auto is voor een pupje. Dus, eerst de hond goed kennis laten maken met de auto. Neem hem aan de lijn mee naar de auto, laat hem het hele voertuig besnuffelen. Dan doe je de deur open en laat je hem binnen goed snuffelen. Geef hem een snoepje terwijl hij in de auto of op de achterbank zit, geef hem zijn speeltje.. doe dit om de dag een keertje, voor een paar minuten ofzo. Dan kan je oefenen met de auto laten lopen, maar niet rijden. Laat hem daar ook weer aan wennen. Geef hem weer een paar snoepjes. Na dit ook een aantal keer gedaan te hebben (zonder dat hij bang reageert, uiteraard) kan je een kort ritje maken. (De straat uit en terug). Stel hem heel erg gerust, geef na het ritje nogmaals een snoepje. Oefen dan door steeds iets langer te gaan rijden. 

 

Sommige honden wennen nooit goed aan de auto, of ze worden wagenziek, hou daar ook rekening mee.

 

Met het weg van huis gaan.. tsja, bouw het echt heel heel langzaam op. Dan voelt het voor jou ook beter.

 

Ik hoop dat dit een beetje helpt!

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

Ik vind dit zwaar overdreven. Je kan.overal wel een enorm drama van gaan maken en je pup aan alles gaan leren wennen. 

 

Ik vraag me ook af hoe je dat wilt gaan doen als je een.pup van ver haalt. En de fokker moet een veilig nest bieden. Geen socialisatie. 

honden page profiel LolaLola

honden foto van Lola

Geef je hond eens een gevulde kong met bijv leverpastij. Plegen ze hier van kleins af aan al een moord voor. Dan hebben ze even wat te doen en zijn ze afgeleid. Verder vooral het alleen laten goed opbouwen. Niet opeens lang weg blijven voor een tentamen, dan had je even oppas moeten regelen. Tot je zeker weet dat je hond het aankan. Probeer de kong en film dit eens.

 

Verder liet ik mijn honden altijd met de bench deur los, helemaal in deze warmte is het voor de hond prettig een eigen plek te vinden waar het koel genoeg is. Zou er toch maar eens over nadenken.. waarom niet? Sloopt je hond? Gewoon proberen, dan weet je het pas zeker.

honden foto van Marijke met Lizzie, , Drover , Ishaiah, Ananda en Amy

Wanneer je vaak korte ritjes maakt naar leuke plekken dan leert de pup snel genoeg dat autorijden feest betekent is mijn ervaring. Mocht de pup echt wagenziek zijn dan is het een ander verhaal, dan zul je de ritjes moeten beperken indien mogelijk. En rustig uitbouwen. Ook eens gehad met een sheltie, spugen. Meestal groeien ze hier wel overheen. Maar jouw pup is niet wagenziek toch? 

Ik blijf het liefst ook altijd bij de honden. Maar dat gaat nu eenmaal niet altijd. Camera is een goede tip en rustig opbouwen. Vertrouwen wederzijds moet groeien, heerlijk een pup maar ook o zo heerlijk een volwassen geroutineerde hond. Geniet ervan, het is zo voorbij. En maak je niet teveel zorgen. 

honden page profiel bentebente

" Ik vind dit zwaar overdreven. Je kan.overal wel een enorm drama van gaan maken en je pup aan alles gaan leren wennen. 
 
Ik vraag me ook af hoe je dat wilt gaan doen als je een.pup van ver haalt. En de fokker moet een veilig nest bieden. Geen socialisatie.  "

1 enkele lange rit (die trouwens voor bijna elke pup traumatisch is) is niet hetzelfde als keer op keer lange ritten maken terwijl je hond bang is voor de auto. 

 

Het is dus helemaal niet overdreven, het is de hond opnieuw associaties laten maken met de auto. Als ik zo lees hoe de pup reageert is hij namelijk al ontzettend bang, dus enkel de pup elke keer weer in die angst-staat gooien en dan leuke dingen gaan doen zal niet genoeg zijn.

Volgende forumvraag: Pup wilt niet mee lopen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^