goeiemorgen
ik heb al heel internet af gezocht . naar een oogziekte vitrious , maar vind daar niets van terug
wat is dat voor oogziekte , en klopt dat bij combinatie met pll drager , dat de ziekte pll zelf kan ontwikkelen?
Hoi Nancy,
ik heb ook op internet gekeken.
Men noemt daar de ziekte Vitreous er staan ook afbeeldingen van deze ziekte.
Zou het dit kunnen zijn...(is nl maar 1 letter verschil..)
Staat nl wel op verschillende sites en afbeeldingen over..
Succes!!
inderdaad gemist met een letter , is vitreous , heb je de link waar ik kan lezen wat dat precies is? blijkbaar zou het geen erfelijke oogziekte zijn , maar een aandoening die weer weg gaat
Hoi Nancy,
Als je bv oogheelkundig dierenarts gegoogeld.
of
En kijken bij gezondheid daar gaat het er ook over bij oogproblemen.
Sorry zie wel meer dingen maar ben verder niet goed met de computer met door verwijzen.
Misschien kunnen andere op dit forum het wel?
Succes in ieder geval!!
Dat heet in het Nederlands glasvochtloslating volgens mij.
Hier kun je daar meer over lezen.
Weet je hoe PLL vererft en wat een drager is? Het vererft autosomal recessief, dat wil zeggen dat een drager dus niet ziek is en niet kan worden. Hij heeft daar de genen gewoon niet voor, en een andere ziekte kan die genen ook niet veranderen.
Bij deze aandoening kan de lens echter wel scheuren, maar niet door de oorzaak bij PLL. Het gevolg kan dus hetzelfde zijn als bij PLL, maar het is niet hetzelfde.
Vitreous is geen ziekte, maar een afkorting van vitreous body (glasachtig lichaam/corpus vitreum) wat een essentieel onderdeel is van elk oog. Wat je bedoelt is, zoals hierboven genoemd, een achterste glasvochtloslating (posterior vitreous detachment).
Wanneer een hond zowel een lensluxatie heeft als een glasvochtloslating, dan is het waarschijnlijker dat de lensluxatie de loslating van het glasvocht veroorzaakt heeft, dan andersom. Dit vanwege de mogelijke extreme disclocaties van de lens. Glasvochtloslatingen staan er wel om bekend nog weleens loslatingen van en scheurtjes in het netvlies te kunnen veroorzaken, maar niet in de lens. Zie ook; link.
Ondanks dat het nog niet geheel bevestigd is door de AHT, de instantie die de DNA-test voor PLL ontwikkeld heeft, is het erg aannemelijk dat er bij deze afwijking sprake is van onvolkomen dominantie. Uit de onderzoeken van de AHT blijkt dat 2% tot 20% van de dragers van PLL de aandoening toch ontwikkelt. Zie ook, link. Het is bij een drager dus verstandig de hond regelmatig na te laten kijken bij een veterinair oogarts- ongeacht de situatie met het glasvocht.
Of een extreme glasvochtloslating bij zou kunnen dragen aan de (versnelde) ontwikkeling van PLL bij een drager, zou je voor moeten leggen aan een veterinair oogarts.
Ik had er nog nooit eerder van gehoord, maar ik vind voornamelijk dat de lens zou scheuren/loslaten als gevolg van de achterste glasvochtloslating? Het beïnvloedt elkaar natuurlijk, dus het zou allebei zomaar kunnen.
Dat er af en toe toch dragers zijn die het ook echt ontwikkelen zou er inderdaad op wijzen dat het toch onvolkomen dominant is. Is het wel al eens gewijzigd geweest? Een aantal maanden geleden veranderde de vererving van MDR1 ineens van autosomal recessief, naar onvolkomen dominant en weer net zo snel terug Altijd fijn die ontwikkelingen.
Heb je trouwens nog iets aan deze link?
Bij het MDR1gen-defect kunnen dragers inderdaad ook overgevoeligheidsverschijnselen vertonen voor de risicostoffen. Dat dragers van PLL toch nog kans hebben op het ontwikkelen van de aandoening is sinds de eerste onderzoeken naar het genetische defect al bekend. Hier is de paper van de AHT (link) en dit is een onderzoek van een jaar ervoor dat hetzelfde concludeert (link).
Nancy, als jouw teef vrij is van PLL dan hoeft zijn dragerschap geen reden te zijn om de reu niet te gebruiken. Het zou een enorme aanslag zijn op de genenpool als we alle dragers ervan nu uit de fok sluiten, vandaar. Als je een pup uit het nest wilt aanhouden voor de fok, dan zou het kiezen van een vrije pup wel het verstandigste zijn.
Heeft hij die glasvochtloslating (vitreous detachment) aan beide ogen of aan één? Hij is dus PLL-drager, zijn lenzen zijn op dit moment niet aan het luxeren neem ik aan? Mocht dit wel zo zijn, dan is de kans groot dat dit voor de glasvochtloslating gezorgd heeft. Of gaat het niet om een glasvochtloslating maar om hyperplastisch glasvocht (persistent hyperplastic primary vitreous)? Als de aandoening momenteel bilateraal is (dus aan beide ogen) zou ik voor de zekerheid nog even contact opnemen met de veterinair oogarts om meer duidelijkheid te verkrijgen of het hier gaat om een mogelijk erfelijke aanleg.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?