Mijn Havanezerpup is nu 14 weken. Toen hij 9 weken oud was heeft hij een cocktail vaccinatie gehad, waarbij hij het de rest van de dag uitgilde van de pijn als ik maar naar hem wees.
Afgelopen week heeft hij de rabiës vaccinatie gehad (die is hier verplicht) en dat was geen probleem. Maar de dierenarts merkte wel op, dat de cocktail nog een keer herhaald zou moeten worden. Normaal zou ik dat ook doen, maar nu twijfel ik toch, omdat ik de bijwerking best wel heftig vond en bang ben, dat de volgende keer de bijwerking misschien nog heftiger zal zijn. Aan de andere kant wil ik wel graag dat hij beschermd is, al komt hij niet heel veel met vreemde honden in aanraking.
Titteren kennen ze hier volgens mij niet. Heb het tenminste niet kunnen vinden. Dat is dus geen optie. Ik was sowieso niet van plan om ieder jaar te enten (behalve rabiës, omdat dat hier verplicht is), maar puppy-entingen doe ik normaal wel en dan na een paar jaar weer eens een enting. Maar nu weet ik niet wat wijsheid is.
Wat zouden jullie doen?
Waar woon je?
Heeft hij op 9 weken pas zijn eerste enting gehad, of ook die op 6 weken? Wat is er precies gegeven?
Rabiës is vanuit de wetgeving nergens verplicht in NL, BE of DL. Alleen als je de grens over wilt.
Ik weet niet waar je woont, maar er zijn ook rabiës entingen die drie jaar werken...
Ze zeggen dat de rabiës enting een heftigere enting is dan de cocktail. Maar dat kan ook verschillen per hond. Persoonlijk zou ik niet snel niet enten als je niet kan titeren. Zeker als het nog een pup is. Een enting pakt namelijk niet als de pup nog antilichamen heeft van de moeder. Het verschilt alleen heel erg hoe lang deze antilichamen aanwezig zijn bij de pups. Het kan per pup in hetzelfde nest ook erg verschillen, terwijl ze dus dezelfde moeder hebben. De pups worden dus ook vaker geënt zodat je er vanuit kan gaan dat dan de antilichamen wel op zijn en een enting dus aanslaat. Heel enkele keer komt het dus ook voor dat bij de 12 weken enting er nog antilichamen aanwezig zijn en dus ook deze enting niet pakt. Dat betekent dus dat (als je niet titert) en hond een jaar lang onbeschermd rondloopt als je de cocktail enting op eenjarige leeftijd geeft. Maar dit komt gelukkig niet heel vaak voor en je kan er dus ook wel vanuit gaan dat je pup beschermd is, tot een jaar, na de 12 weken enting.
Hier worden pups op 6, 9 en 12 weken geënt. De rabiës is hier niet verplicht en wordt gegeven vanaf 12 weken leeftijd.
Ligt het aan je land waar je woont of heb je je pup op latere leeftijd ongeënt gekregen? Want je ent schema werkt af van wat hier gebruikelijk is.
Maar even terug komend op je vraag... Persoonlijk zou ik wel enten maar vragen of de dierenarts rekening kan houden met de pijn die ze de vorige keer had. Misschien was de enting om wel stomweg verkeerd geplaatst en deed het daarom zo zeer Maar als het wel om een reactie op de entstof gaat dan misschien direct starten met pijnstillers of iets. Ga met je dierenarts in overleg hierover.
Ze woont in Hongarije las ik op haar profiel.
Ik woon in Hongarije en hier is het verplicht jaarlijks de hond te enten voor rabiës. De 3-jaarlijkse enting kennen ze hier niet. Ik kreeg mijn pup met 7 weken. Hij had toen met 6 weken zijn eerste enting al gehad. De tweede met 9 weken. De derde enting had hij met 12 weken moeten krijgen, maar omdat ik twijfelde of ik die wel zou laten zetten, besloten eerst de rabiës enting te doen. Dat doet mijn dierenarts pas met 3 maanden. Dus die is van de week gezet. De derde enting zou dan 3 weken later gegeven kunnen worden. Het ook omdat ik ook zijn zusje tijdelijk hier heb. Zelfde leeftijd dus. Deze gaat over 2 weken naar haar eigen nieuwe baasje en is dan ook niet meer hier, als die laatste enting wordt gegeven. Mocht hij dan weer zo hevig reageren, is er in ieder geval niet nog een drukke pup die constant wil spelen. Dus vandaar een wat afwijkend schema
Hij heeft nu dus 2x de 'gewone' entingen gehad, 1x rabiës en dan zou hij over 3 weken de laatste enting krijgen?
Op zich heb je het dan wel goed verspreid.
Kom je nog wel eens in NL met hond? Is het niet zo dat je hond dus beschermd moet zijn tegen rabiës, dat jullie alleen de enting voor 1 jaar hebben maar dat de 3 jarige enting wel erkend wordt? Dan zou je dus, als je af en toe hier komt, in NL de rabiës (voor 3 jaar) kunnen laten zetten en titeren voor DHP, om te kijken of die entingen zijn aangeslagen. Ik weet eigenlijk niet of hepatitis bij jullie nog veel voorkomt? Mijn grootste angst zouden Parvo & Hondenziekte zijn, maar ik heb geen idee hoe de risico's bij jullie zijn
Die enting van 3 jaar wordt hier niet erkend. Bovendien is de kans klein dat ik in de komende jaren met mijn honden naar Nederland ga. Als ikzelf ga, komt er hier een oppas aan huis en ga ik met het vliegtuig. Mijn honden komen zelden buiten mijn terrein en het terrein van de buren. Daarom denk ik dat het besmettingsgevaar wel meevalt. En dat is ook de reden van mijn twijfel. Weegt het risico op besmetting tegen het risico van die bijwerking. En wie zegt mij, dat die bijwerking nu niet nog heftiger zal zijn. En ik moet hier ook nog 3 kwartier rijden voor ik bij de dierenarts ben, mocht hij zo heftig reageren dat dat nodig is.
Even attenderen...Ogin heeft alle pupentingen gehad, alles.....met 16 maanden moest ze weer voor de cocktail, dacht titeren, dat heb ik gedaan, bleek dat ze onbeschermd rondgelopen heeft van de parvo, hondenziekteen leverziekten waren hoog, ze moest direct geent worden voor de .parvo..na zes weken heb ik de titer herhaald, ze. MAg drie jaar wegblijven, de enting was goed aangeslagen, jonge pups gebeurd vaker dat de entingen niet aanslaan....wat is wijsheid.
Ja, het (honden)leven in Hongarije is natuurlijk niet te vergelijken met hier. Lastig ook. Komen er wel wilde dieren (hond/kat/vos?) op jouw terrein? Dat is misschien nog mee te nemen.
Ja, dat gebeurt zelfs eng vaak. Parvo slaat op die jonge leeftijd heel vaak niet aan. Maar hier (in NL dus) komen gelukkig steeds meer dierenartsen die zelf goed kunnen titeren, zie die in Hongarije maar eens te vinden
Daarnaast komen honden hier veel meer (indirect) met elkaar in contact dan de huishonden in Hongarije. Hier wil ik dat mijn honden beschermd zijn, dus ik titer om te kijken wanneer de pupenting gegeven moet worden en daarna om te kijken of die is aangeslagen. Vooral met parvo wil ik hier geen risico nemen. Maar als ik hier op een groot terrein zou wonen waar mijn honden niet van af gaan, dan valt het risico ook meteen voor een groot deel weg.
Vossen zitten hier wel in de omgeving, maar heb ik nog nooit hier op het terrein gezien. Maar vandaar dat rabiës hier dus verplicht is. Het hek om mijn terrein is wel zodanig dicht, dat er geen honden door kunnen. Vorig jaar kwamen er op het terrein van mijn buren af en toe wel jonge katjes, toen hun buren kittens hadden. Dat tussenhek staat altijd open, dus mijn honden lopen daar wel regelmatig. Soms loopt er weleens een rat in de tuin, al overleeft die dat nooit lang.
Het ging me meer om dat die dieren besmette ontlasting kunnen hebben of bij zich (voetzolen etc.) kunnen dragen. Als het goed afgesloten is zou ik het wel aandurven om die enting niet te doen. Maar dat is op basis van wat jij zegt en mijn invulling daarvan, ik weet natuurlijk niet hoe groot het risico werkelijk is
Dank je wel Willemijn. Als ik dit zo lees is dus de kans groot, dat ik hem blootstel aan heftige bijwerkingen, maar dat de kans ook groot is, dat de vaccinatie niet aanslaat. Of maar ten dele. Dan neig ik er toch naar om in ieder geval nu niet te vaccineren. De kans op besmetting is hier best wel klein. En dan kan ik het volgend jaar opnieuw overwegen.
Dank je wel Mita. Het risico op besmetting is inderdaad maar erg klein hier. En op mede basis van het verhaal van Willemijn, heb ik besloten om nu die derde enting niet te zetten. Als het zo vaak voorkomt, dat die puppy entingen niet, of maar ten dele aanslaan, wil ik hem niet blootstellen aan het risico van de bijwerkingen en dan misschien ook nog voor niets. Volgend jaar zal ik dan opnieuw bedenken of ik hem dan al dan niet een cocktail enting zal laten geven.
Wacht even, uit alle titerbepalingen van de laatste tijd blijkt dat veel honden op 1 jarige leeftijd niet beschermd zijn tegen parvo. Honden die later worden getiterd maar die wél de enting op 1 jarige leeftijd hebben gehad, zijn over het algemeen wel beschermd. Honden die niet op 1 jarige leeftijd zijn geënt zijn op latere leeftijd dan weer niet altijd beschermd.
Dat komt omdat de maternale bescherming vaak langer lijkt te duren dan 12 weken. Sommige pups zijn al veel vroeger niet meer beschermd, sommige pups hebben die bescherming veel langer. Je kan dus niet zo maar zeggen dat de vaccinatie nu niet aan zou slagen. Daar is echt een titerbepaling voor nodig.
Ik snap het helemaal dat de risico's van de enting nu niet opwegen tegen het risico om ziek te worden, maar het is nog altijd maatwerk en verschillend van pup tot pup.
Ik snap dat het maatwerk is, maar aangezien ik hier nog geen dierenarts heb gevonden die titert, zal ik het moeten doen met de gegevens die ik nu heb. En daarmee een afweging maken wat het minste risico geeft voor mijn pup. En ik vind nu het risico van bijwerkingen groter dan het risico van besmetting. En dan is de kans dat de enting niet aanslaat alleen maar een extra reden om het nu niet te doen.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?