Ik wil heel graag een hond. Nu ben ik al geruime tijd aan het kijken wat dan goed bij ons zou passen maar er is zoveel informatie. Ik weet het soms niet meer. En ik wil toch graag een goede keuze maken. Dus ik kan wel wat hulp gebruiken.
Ik loop trails. Dat is onverhard hardlopen door de bossen of in de bergen. Hier in Nederland zijn geen bergen dus bergen doe ik alleen in de zomer.
Ik ga drie tot vier keer in de week hardlopen. En dan meestal rond de 15km of 21km. Als ik voor een ultra aan het trainen ben, dan meer.
Ik zou graag een hond hebben die mij hierbij kan vergezellen. Wat ik zelf al kon vinden is een Kelpie. Die zijn heel actief, loyaal, intelligent en vriendelijk.
Wat ik ook belangrijk vindt is dat deze niet te groot is. Zoals een Ridgeback vond ik ook wel leuk maar deze zijn zo groot. En ik woon niet groot.
Verbeter mij graag als ik helemaal in de verkeerde richting zit te zoeken en geef mij tips, aub.
Dank jullie wel!
Kelpie lijkt me leuk!
Zelf loop ik Trails met een Mechelse herder.
Een RR verschilt sowieso nogal van een Kelpie... ik zou mij eerst goed verdiepen in de ras eigenschappen van de honden die je voor je ziet. Als een RR afvalt vanwege zijn formaat,waarom was het daarvoor dan wel een optie..qua ras eigenschappen,die bij jou passen?
Wil je echt een hond incl. álle zorg en alle info die daarbij hoort of wil je alleen iets wat met je mee rent?)zo komt het voor mij nu een beetje over)
Kelpies zijn inderdaad leuk! Maar mijn ervaring is dat je actieve slimme hondjes als een kelpie niet zo zeer fysiek moet maken maar vooral mentaal. En het is de vraag of hardlopen dan uitdagend genoeg is. Maar fysiek kunnen ze het zeker.
Trail runnen is wel wat meer dan gewoon hardlopen. En je kunt onderweg genoeg doen om je hond extra te stimuleren. Mijn Mechel is in alle geval wel even stil na een run hoor. En dan loop ik nog verre van ultra's :)
Ik doe aan canicross (misschien dat je dat ook leuk vind) er bestaan trouwens ook canitrails. Ik heb geen specifieke suggestie maar ik zou er wel rekening mee houden dat je een hond kiest die goed tegen hitte kan. Misschien zou je ook eens kunnen kijken naar rassen die speciaal voor het canicrossen gefokt worden (greyster) of voor langere afstanden (moderne sledehonden) eurohounds.
Ik heb zelf trouwens een Grieks straathondje waarmee ik loop, ze is niet de grootste dus voor de prijzen doen we het niet maar ze vindt het leuk, houdt het goed vol en kan ook goed tegen wat warmer weer. Ook Spaanse herplaatsers kunnen geschikt zijn, hier zit vaak een scheutje podenco in wat ze atletisch maakt.
Daarnaast zou ik ook niet vergeten dat je naast het sporten de hond ook nog voor de rest van de tijd in huis hebt, dus ik zou het niet alleen van de sport af laten hangen maar zeker ook op zoek gaan naar een karakter dat bij jouw persoonlijkheid past.
Heb je al eens bij de noordelijke rassen gekeken?
Zoals bijvoorbeeld de Noorse Elandhond?
Het hangt ook een beetje af wat je verder in een hond zoekt en hoe jullie leefsituatie zal zijn: zoek je puur sporthond, of energieke huishond waarmee je kan sporten? Baasgericht, gehoorzaam, waaks, allemansvriend, zelfstandig,..?
Als je puur sporthond zoekt om ultratrails te lopen, kan je ook es kijken bij de Alaskan Hounds e.d.
Eeb Spaanse Waterhond, Pyrenees herdertje of evt. een Hollandse Herder zouden ook goed passen. Deze rassen zijn van oorsprong werkhonden, schaapshonden, die veel uithoudingsvermogen hebben en erg op de baas gericht zijn, dus ze blijven lekker dicht bij je in de buurt en worden niet afgeleid door wild in de buurt. Die eerste twee zijn ook honden die licht en wendbaar zijn, waardoor ze in de bergen en ongelijk terrein (waar ze oorspronkelijk vandaan komen) ook goed uit de voeten kunnen.
Een vizsla zit ik nog aan te denken. Hebben veel uithoudingsvermogen en luisteren met de juiste opvoeding goed. Bij ons in de straat heeft iemand een reu die meegaat hardlopen en traint voor marathons. Een reu is wel aanzienlijk groter dan een teefje bij dit ras.
Dat je klein woont maakt inprincipe niks uit als je dan elke dag maar genoeg buitenshuis onderneemt. Dan is thuis lekker om te slapen en relaxen en daar heeft een hond niet heel veel ruimte voor nodig!
Ik denk dat je veel breder moet kijken dan enkel de activiteit die je met je hond wil ondernemen. Natuurlijk super leuk dat je zoveel met je hond wil ondernemen maar daarnaast moet je ook over alle andere dingen nadenken. Zoals wel of niet baasgericht, wel of niet een jachtinstinct etc. Is de hond veel alleen thuis? Dan heb je bepaalde rassen die bekend staan om hun verlatingsangst dus zou ik sowieso daar al niet voor kiezen.
Ook moet je kijken hoe het financieel zit. Een grote hond kan zomaar het dubbele van een kleine hond kosten. Álles voor grote honden is duurder.
Ik denk dat je vooral het complete plaatje moet bekijken. Verder dan het hardlopen/activiteiten ondernemen met de hond en daar goed over na moet denken.
Heb dit gevonden (zie link) met een mooi filmpje van een utra trailer en z'n honden.
Weet niet om wat voor ras het gaat, maar misschien weten de HP'ers het wel?
https://www.trail-running.eu/2017/04/trail-dog/
Je kan ook info opvragen bij zie link:
http://www.trailxperience.nl/Veluwezoom/Canitrailen.html
Vid van 1e canitrail in nl 2016
Succes
Als ik dit kleine beetje info lees kan ik je limiteren tot:
-middelgrote/kleine hond (ivm je woonruimte)
-korte vacht (ivm de hitte)
-fysiek actief, lange afstanden.
-baasgericht/trainbaar (omdat je waarschijnlijk een losloper wil)
Dus daar zou ik gericht naar zoeken. Zelf zou ik kijken naar:
-de poedel
-de mechelaar
-de jack russel
-een spaans herplaatsertje
Maar ja, het blijft een lastige zoektocht.
Goedemorgen!
Mooi, veel reacties waar ik iets mee kan.
Natuurlijk heb ik verder gekeken dan alleen maar een hond om mee te sporten. Daarom ook de titel: door de bomen het bos niet meer zien.
Maar ik vind dat ik hier zeker wel nauwkeurig naar moet kijken, juist omdat ik er graag mee wil sporten. Je kunt dan moeilijk zo'n heel klein hondje meenemen, bijvoorbeeld in de bergen van Oostenrijk. Ik denk niet dat ik daar zo'n beestje veel plezier mee doe.
Misschien had ik dit ook in mijn inleiding moeten zetten.
Ik ben op zoek naar een sociale hond omdat ik kinderen heb en katten. Maar ten opzichte van andere mensen mogen ze best wel terughoudend zijn.
Omdat ik dus veel doe traillopen, wil ik ook graag een hond die bij mij blijft. Eentje waarbij ik niet bang hoef te zijn dat hij achter een hert aan rent, als ik hem een keertje los laat lopen. En hij moet dus ook een groot uithoudingsvermogen hebben.
Ik wil een middelgrote hond omdat we niet zo groot wonen. Ik las ergens dat dat niet zou moeten uitmaken maar ik zou het toch heel zielig vinden voor zo'n grote hond dat hij zijn kont niet kan keren in huis.
Er is hier altijd wel iemand thuis. Dus de hond zal hooguit soms een uurtje alleen thuis zijn.
En ik wil een pup, geen herplaatser omdat ik dus katten heb. Ik wil dat hij opgroeit met de katten en met een herplaatser weet ik niet of hij aan katten gewend is. Of misschien traumatische ervaringen heeft met katten.
@Lola en Jojo, prachtig die filmpjes! Vooal die een uit Frankrijk. Kippenvel!
Dank jullie wel voor jullie reacties!
Ik denk dat een Kelpie bij jou goed zou passen als je ook bereid bent tijd in het mentale te steken. Kelpies hebben veel beweging nodig, wat jij kunt bieden, maar ook een 'taak'. Heb je daar tijd voor en zin in?
Ik zou wel voor een Australian Kelpie gaan en niet voor een Working Kelpie. Maar ik zou zeker wel tijd en zin hebben om mijn hond taken te geven.
Volgens mij is de working kelpie de werklijn van een Australian Kelpie toch? Ik ken het ras vooral uit Australië waar ik een paar jaar heb gewoond. Vond ze leuk, erg baas gericht en pittig. Hier in Nederland ken ik ze vooral uit de behendigheid. Ik pas er ook afentoe op eentje, uit werklijnen. Hele leuke slimme hond, maar niet de braafste. Zit een behoorlijke eigen wil in, zeg maar. De valkuil is denk ik wel dat mensen denken dat actieve honden veel beweging nodig hebben. Maar dat actieve zit dus vooral in hun koppie. Als jij het leuk vind om er ook mentaal iets mee te doen is het zeker een leuk ras. Maar op de een of andere manier heb ik het idee dat een herder beter in je plaatje past. Is ook fijn als je op afgelegen plekken aan het rennen bent (schrikt toch een beetje af). Een grotere hond heeft niet automatisch meer ruimte nodig. Maar als jij helemaal bent gevallen voor de Kelpie zou ik gewoon daarvoor gaan.
Kijk, dat wist ik dus niet. Bedankt voor de info. Ik dacht dat daar wel daadwerkelijk een verschil in zat. Toch weer handig zo'n forum.
Een herder vind ik zeker ook leuke honden maar mijn man heeft daar traumatische ervaringen mee dus dat ras viel hier al meteen af.
Een kelpie is ook gewoon een herder hoor.
Ik ken een Working Kelpie. Echt gewéldige hond!!! Die loopt echt dagelijks uren en loopt ook bij de schapen.
Dat eigenwijze is meer zelf nadenken voor mijn gevoel. Bij de schapen doet zij heel erg veel op instinct en neemt haar eigen beslissingen. Een heel andere manier van werken dan een Border Collie (wat ook nog een optie zou zijn).
Ze is wat afstandelijk naar vreemden en niet zo open/enthousiast/aanhalig als de BC's die ik ken. Maar heb je haar hart eenmaal gestolen dan gaat ze letterlijk voor je door het vuur. Daar kan ik over meepraten met die zweepslag(en) van mij. Ze voelde me haar scherp aan en ontzette me uit de schapen zodra ik bang werd mijn kuiten weer te overbelasten door het geduw. Ik krijg ook wel eens een kusje van haar
Wel jammer is dat ze wat angstig is voor knallen. Zo zielig met O&N...
Overigens zijn best veel mensen wat angstig voor haar door haar donkere blik. Dus qua bescherming heb je er ook wel meer aan dan een BC.
Gevoelsmatig is er voor mijn man toch wel een verschil. Kan hij ook niks aan doen. :-)
Wat ontzettend lief!!
Heb het op de post erboven, waar staat dat je beter een herder zou nemen ipv een kelpie.
Een kelpie is een herder, dus dat advies klopt niet bepaald.
Ik bedoelde het dan ook niet als rasgroep maar als rasnaam. Maar voor de volledigheid had ik dan inderdaad Mechelse of Hollandse herder moeten zeggen ipv Kelpie. ;) Gelukkig begreep TS me wel.
Lijkt veel op een Catalaanse herder..
Ook kleintjes kunnen je bijhouden, hoor! Toen ik klein was hadden wij nog twee jack russels, en rennen dat ze deden. Kriskras door de boomgaard, de polder, het strand of het bos.. en echt onvermoeibaar! Denk dus niet gelijk dat een “klein hondje” ook zo behandeld moet worden. Uiteraard moet je geen chihuahua meenemen op je runs, maar er zijn zát andere rassen die super actief zijn en willen en kunnen rennen.
Verder moet je alles natuurlijk opbouwen, een pup mag helemaal niet aan sport doen bv. dus het eerste jaar kan je sowieso niet echt rennen met je hond. Ook het los mee lopen moet je aanleren. Je kan nog zo’n leuke kelpie hebben, als je hem niet leert hoe hij zich los moet gedragen zal hij zich ook niet zo gedragen.
De kelpie zou best wel eens kunnen passen, ik zou me (als ik jou was) eens goed inlezen en kijken of je het ras echt leuk vind. Ga naar de bieb of boekenwinkel en zoek naar boeken over de kelpie. Bezoek fokkers met kelpies. Bezoek eigenaren met kelpies. Ga mee op wandelingen met kelpies... enz. Dan krijg je sneller een idee over hoe leuk je het ras vind.
Ridgeback heeft volgens mij sowieso te veel jachtinstinct.
Volgens mij zouden de meeste herders wel passen zolang je ook zorgt dat ze mentaal ook wat krijgen natuurlijk.
Wel zul je de conditie van de hond moeten opbouwen dus zal je misschien zelf een tijdje minder moeten lopen, hoe zie jij dat zitten?
Anders moet je op FB eens kijken bij herplaatsingsgroepen. Ik zit zelf in een aantal groepen van Mechelaars/Hollandse/Duitse herders en ééntje van border collie's, daar komen vaak wel leuke honden voorbij. Weet je ook al meteen hoe het karakter van de hond is en conditie zal de hond ook wel al hebben.
Zelf moet je ook wel uitmaken of je onderweg liever wat 'verdediging' hebt? Zo zal een Mechelaar wel iets steviger in zijn schoenen staan dan een BC bijvoorbeeld.
Bij de meeste Mechelaars die ik ken is het jachtinstinct wel vrij goed onder controle te houden, ze zullen misschien wel even kijken maar zijn makkelijk terug te roepen. Al denk ik dat dat voor de meeste herders (zonder koppig kantje) wel zo zal zijn.
Ik weet dat je niet zomaar opeens 30km kunt gaan hardlopen met een hond. Dat je moet opbouwen. Dat is ook zo met mensen. Je moet spiermassa opbouwen en hij moet uitgegroeit zijn. Anders krijg je blessures. En dat willen we zeker niet.
Ik ga niet minder lopen maar ik ga dan eerst een klein rondje met de hond en daarna zelf weer op pad. Mijn voortuin is het prachtige Uiterwaarden dus heel makkelijk te regelen.
Herplaatsers twijfel ik nog een beetje over omdat ik ook twee katten heb en ik graag wil dat de hond met de katten opgroeit. Met een oudere hond weet ik niet of hij gewend is aan katten.
En dan. Dan denk ik te weten welke hond in ons gezin zou passen. Wat is dan de volgende stap? Ik heb al door dat MP uit de boze is. Dus via een fokker. Maar hoe weet ik of de fokker een goede is?
Voor Kelpies is dit een hele goede. Kan ik je zeker aanraden!!!
https://www.workingkelpie.eu/110/0/shepherds-nesten-shepherds-litters
Dank je wel!
De rasvereniging is een goeie start om eerst info in te winnen. Wat is hun visie? Waaraan moeten de aangesloten fokkers voldoen? De ene rasvereniging is de andere niet, sommige hebben een zeer doordacht en goed onderbouwd beleid, andere niet. Dus bekijk of je je kan vinden in hun visie. Zoja, dan kan je de aangesloten fokkers contacteren.
Ga op bezoek bij de fokker, vraag weerom naar zijn fokbeleid, op welke basis de fokker zijn combi's maakt (de ouders uitkiest). Kijkt hij naar gezondheid, naar karakter, naar prestaties? Fokt ie outcross of lijnteelt en zo ja, waarom en hoeveel?
Hoe zijn de volwassen honden van de fokker qua karakter, wat onderneemt hij ermee, hoe laat ie de pups opgroeien (in huis, in kennel?), enz.
Een verantwoord en gedreven fokker zal je graag wegwijs maken, en met veel passie vertellen over zijn ras. Maar zal ook jou vragen stellen en willen weten wat jij van plan bent met de hond.
Heb je dan een goed gevoel bij een bepaalde fokker en zijn honden en heeft de fokker een goed gevoel bij jou, dan kan je je inschrijven op de lijst van kandidaat-kopers en vanaf dan is wachten op je puppy (en ondertussen op je nagels bijten, hahaha. Spannnnnnnend! ).
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?