Hallo,
Onze pup, Zwitserse witte herder, doet qua zindelijkheid erg goed.
Ondertussen zijn we gestart op de hondenschool en daar word ik wel onzeker van.
Door nadien dingen te gaan opzoeken ben ik ook op heel veel discussies over dominantie, (fysieke) correctie, enz gestoten... dus nu is de twijfel nog groter.
Tijdens de les werd ons geleerd om als de pup iets doet wat jij niet wilt, consequent naar de pup toe te gaan met een 'nee'. Onze pup begon erg te blaffen, waarop de lesgever haar bekje dichthield. Ze verzette zich enorm en we kregen de tip thuis te doen.
Eenmaal thuis trachten we dit door te zetten maar ik vond het niks. Zo at ze kilo's aarde tijdens de wandeling, als ik nee zijn begon ze direct te blaffen, deed ik haar mondje toe tot ze rustig was, begon ze onmiddellijk opnieuw te blaffen en aarde te eten...
Binnen in huis zette ze het bij een nee gewoon op een lopen en blafte vanop drie/vier meter van ons naar ons...
Eind vh verhaal: ik vond het een rotdag gisteren en onze pup ook denk ik. Ze liet zich niet meer aaien maar ging direct bijten en op afstand blaffen...
Volgens mij snapte ze niks van de aanpak. En ik voelde me er ook niet goed bij.
Mondje dicht houden is dat een fysieke corectie?
En het bijten, blaffen... volgens mij werd ze eerder onzeker van onze veranderde aanpak zeker na een intensieve ochtend in de hondenschool. Of is ze nu echt de strijd aangegaan om roedelleider te worden en mogen we dit niet toestaan?
Ik zou het blaffen, bijten liever negeren en iets anders gaan doen, maar op de school verwacht men nu dat we dit doen, het mondje toehouden, ... en daar blaft ze natuurlijk tussen alle honden en opwinding dus volgende les is het zeker van dat ..
We hebben een husky opgevoed en dat ging quasi vanzelf. Hij heeft nooit naar ons geblaft, het bijten ging vanzelf over en reageerden we alleen als het te fel was, hij mocht in de zetel maar heeft zich nooit tegenover ons gesteld... we waren toen jong en ging er meer naturel mee om, nooit naar school geweest wel veel gelezen.
Omdat we nu 2 kinderen hebben zn dachten dat onze husky misschien een gelukstreffer was, wilden we nu toch naar school, maar ik twijfel nu aan alles.
Pereoonlijk zou ik bij die hondenschool weggaan! Een hond zo hard corrigeren bekkie dichtdoen ed. Is helemaaal niet nodig. Als je mijn mond dicht sou houden zal ik ook tegen sputteren en daarna commentaar geven.
Daarnaast moet ik wel echt even benadrukken dat de husky en een witte herder 2 TOTAAAAAL verschillende rassen zijn!
Hier ook een husky en dat is ook redelijk vanzelf gegaan.
Witte herders ken ik alleen van de buurt en dat zijn er 5.. maargoed ze zijn allemaal erg blafferig en vocaal dus dat is misschien ras typisch?
Ik zou zoeken naar een iets positievere hondenschool.
Witte herders hebben meer aan een zachte maar cinsequente opvoeding! Ze zijn vaak, niet altijd!, al nerveus genoeg..
Succes
Ik zou heel snel weggaan bij zo'n hondenschool.
Je maakt zo niet een beste beurt bij je pup, het vertrouwen wordt geschaad als je je pup zo behandelt en de pup wordt onzeker.
Ga de volgende avond nog een keer naar de les, zonder hond. Zeg dat je niet achter hun methode van lesgeven staat en ga weg.
Of is ze nu echt de strijd aangegaan om roedelleider te worden en mogen we dit niet toestaan?
Dat roedelleider worden is echt helemaal niet aan de orde. Mooi broodje aap verhaal. Als honden al een 'leider' hebben, zullen ze dat bij de mens nooit kunnen. Immers is een mens geen hond.
Een intensieve ochtend op de hondenschool.. Hoe oud is je pup? Ik denk dat dat bijten en blaffen eerder overprikkeling is dan onzekerheid. Zo'n ochtend en dan daarna nog stevig doorpakken met die nieuwe aanpak... veel te veel voor dat kleine koppie.
Als je pup onzeker wordt van een nieuwe aanpak dan is dat niet erg imho. Zolang je het maar zachtjes, rustig en consequent doet en gaat juichen als hij dat doet wat jij wilde bereiken.
Ik zie het bij Elsa bij de schapen ook weleens. Dan heb ik haar gecorrigeerd voor iets dat ik niet wilde hebben en dan gaat ze zoeken naar een alternatief... je ziet haar gewoon kijken en aftasten. En dan probeert ze iets anders en dan sta ik te juichen, aan te moedigen en te bevestigen en zie je haar gewoon helemaal blij worden. "O, dát is wat het baasje bedoelde!!"
Nee, je pup probeert niet de roedelleider te worden. Dat is onzin. Hooguit probeert hij de situatie naar zijn hand te zetten; zijn zin te krijgen. En het bekje dicht doen is niet echt een fysieke correctie. Zolang je het liefdevol en zachtjes doet. En bevestigt. Niet hard aanpakken dus. Of het zinvol is weet ik niet; ik corrigeer altijd met mijn stem.
Denk dat je pup volledig gefrustreerd raakt door wat iedereen met haar bekkie doet.
Je zou als hond voor minder beginnen te blaffen.
Een hondentrainer die zoiets aanraad heeft heel weinig kennis van hondengedrag, wat weer wat wil zeggen over de hondenclub,
Zo vlug mogelijk weg daar.
Mijn springer at ook kilo's aarde, stokjes, blaadjes enz.
Ik heb er nooit wat aan proberen te doen (tenzij wat afleiden) en toen ze 4 maanden oud was is het vanzelf over gegaan.
Je mag best wel streng vind ik maar niet te streng zeker niet tegen een pup, onze Duitse herder (inmiddels alweer 14 mnd) was als pup ook niet makkelijk ( ze beet extreem veel). Voor ons als mens is het niet moeilijk om te winnen van een hond (pup) al trap je zo"n beest de grond in (bij wijze van spreken|) hij of zij zal altijd bij je terugkomen, Maar wat heb je dan bereikt ??
Veel geduld, af en toe een beetje streng, en veel werken met beloninkjes.
Wat ik altijd zo opmerkelijk vind aan dit soort scholen: ze willen zogezegd de kordate, bepalende en zelfverzekerde leider zijn en tegelijk zitten ze met de poepers dat een pup(!) hun leiderschap zal afpakken. Whahaha! Van zelfzekerheid gesproken...
Wegblijven daar! Jij wordt er onzeker van en je pup vindt het duidelijk ook maar niks.
Volg je eigen buikgevoel, en ga niet in tegen je eigen overtuigingen want dat werkt toch voor geen meter.
En als je graag naar een hondenschool wil gaan, ga dan op zoek naar eentje die bij jou past (qua visie, qua aanpak) en waar jullie beiden je goed bij voelen. Een school waar je wat aan hebt.
Wat je hier opnoemt stamt nog uit de tijd dat we geloofden in de rangordetheorie: een studie die gebaseerd was op wolven in gevangenschap.
Er is geen roedelleider.
Ondertussen is die theorie al 25 jaar achterhaald en zelf de "uitvinder" ervan (D. Mech) heeft toegegeven dat hij compleet fout zat met zijn studie over hoe honden denken en doen(rangorde, roedelleider enz).
Je moet maar eens wat opzoeken op het net of hier vragen als je twijfels hebt.
Ik lees niet dat dit een uitspraak was van de hondenschool?
Verder denk ik dat je, net als bij een basisschool/voortgezet onderwijs voor je kind, nooit een school zult vinden die voor 100% jouw visie en aanpak hanteert. Dan heb je eigenlijk ook geen hondenschool nodig want dan volg je gewoon je eigen visie en aanpak. Beter is het als je een hondenschool hebt die het accepteert dat jij niet altijd hun aanwijzingen opvolgt. De mijne deed dat. Oké, soms tandenknarsend, maar toch. Ik ben het gewoon met veel zaken niet eens. Beetje eigenwijs. Maar ik ging dan ook alleen naar de hondenschool voor dat papiertje zodat ze aan een sport mee zou mogen doen.
Zijn ze betoeterd daar op die ' hondenschool' !
Bekje dichthouden als pup blaft?? Dat is nérgens een goede training methode en je hond zal je gaan wantrouwen. Vertoont ook duidelijk tekenen van stress.
Die snapt er, terecht, niks van.
Wegwezen daar......
Zoek een hondenschool die positief traint: belonen van het gewenste gedrag en zo mogelijk negeren van ongewenst gedrag.
Ongewenst gedrag moet worden omgebogen naar gewenst gedrag dmv afleiden en daarna laten zien wat wél de bedoeling is.
Dat geeft plezier en duidelijkheid en je slimme hondje zal dit snel oppakken. Zo wordt trainen weer plezier voor 2!
Volg je gevoel hierin. Een husky heb je ook al geweldige hond laten opgroeien, dus je gevoel klopt
Wat een nare manier van trainen op die hondenschool.
Het enige wat je bereikt met het bekje dichthouden van je pup, is dat ze wantrouwig naar je wordt.
Een pup (en de meeste volwassen ook niet) is helemaal niet bezig om roedelleider te worden.
Dat zijn inderdaad theorieën van 50 jaar geleden, dat men daarom honden met harde hand opvoedde.
En dat een lesgever aan jouw hondje zit, en haar bekje dicht houdt, dat is toch vreselijk brutaal.
Het is haar hond niet, ze heeft het recht helemaal om zo aan jouw pup te zitten en haar bang te maken.
Volg je eigen gevoel, desnoods als er geen andere hondenschool in de buurt is, dan maar geen hondenschool
Andere hondenschool. Witte herders zijn veel te soft voor een harde fysieke aanpak. Daar krijg je nerveuze angstbijters van, en die zijn er helaas genoeg in het ras.
Met een 'nee' is in principe niks mis, maar een pup begrijpt dat nog helemaal niet. Probeer in plaats van de focus te leggen op iets dat je niet wil, de focus te leggen op wat je wel wil.
Je pup eet aarde tijdens de wandeling, dat wil je niet. Vervang dat gedrag door iets anders. Wat wil je wel? Dat hij met je meeloopt? Vraag je pup om jou te volgen en beloon als dat gebeurt.
Die hondenschool moet zelf hun mondje dichthouden .
Nee zonder gekkigheid helemaal eens met de reacties om snel een andere hondenschool te zoeken die vooral positief traint!
Wat een kleine uitdager heb je! Een echte pup . Probeer dat stoute gedrag om te buigen naar iets positiefs. Als je pup aarde gaat eten. Ren dan snel weg en roep je pup. Komt die goed belonen. Of gaat je pup aarde eten, neem een speeltje mee en haal dat dan uit je zak. Zeg bijvoorbeeld kijk eens en als die komt goed belonen. Kortom het stoute gedrag negeren en ombuigen naar iets wat wel beloond wordt. Ook thuis, dat blaffen proberen te negeren en om te buigen naar iets positiefs.
Succes!
Ik heb ooit een interview met Mech gezien waarin hij juist geïrriteerd was dat zijn rectificatie uitgelegd werd als het ontkennen van de rangorde bij honden. Ik kan dat interview niet zo snel terug vinden maar in dit filmpje legt hij heel goed uit (als je tenminste luistert naar wat hij zegt) hoe het wel zit:
https://www.youtube.com/watch?v=tNtFgdwTsbU
Ik heb met een snelle google search wel dit kunnen vinden:
>David Mech: "However, a quick scan of the Kelley article reveals much misinformation attributed to me. This misinterpretation and total misinformation like Kelley's has plagued me for years now. I do not in any way reject the notion of dominance."<
Je twijfel is 100% terecht. Die hondenschool is niet met de tijd meegegaan en hanteert methodes, die met de huidige inzichten niet acceptabel zijn en de band en het vertrouwen van je hond schaadt.
De bek van een hond dichthouden is wel degelijk een fysieke correctie. Die trainer moet van je hond afblijven met zulke fysieke correcties. Dat deden wij in 1994 (24 jaar geleden) op de kynologische vereniging. Ook werd toen de hond in zijn/haar nekvel gepakt en naar beneden gedrukt. Ik begrijp mezelf niet dat ik dat toen toegepast heb.Toen werd er helaas ook nog met een slipketting gewerkt. Echt erg; maar men wist niet beter. Werkt die hondenschool soms nog met slipketting?
Ik hoop dat je die hondenschool duidelijk zegt, dat je deze antieke methode van hondentraining niet wilt toepassen en daarom de club verlaat om een hondvriendelijke manier van trainen te volgen. Laat die hondenschool zich eens verdiepen in de methode van Turid Rugaas.
http://upsidedown.homestead.com/Kalmerende_signalen__de_kunst_van_het_overleven.pdf
Belachelijk, eerst een pup in de fout laten gaan, dan nee roepen en als de pup gaat blaffen het mondje dicht houden. Heel onlogisch, onduidelijk en naar voor jullie allebei. Ik zou daar zo snel mogelijk weg zijn voordat de pup alle vertrouwen in je verloren heeft.
Gewoon zoals je het bij de husky deed en de dingen als vanzelf gaan.
Persoonlijk zou ik niet de pup eerst in de fout laten gaan en hem dan corrigeren, maar daarvoor al vrolijk bij me roepen en daarvoor belonen. Ben je te laat de pup dan rustig uit de situatie halen.
http://kynoblog.com/artikelen/de-puppy-en-de-jonge-hond-over-opgroeien
dit is ook een mooi artikeltje over pups en jonge honden en hoe ze leren en denken
Ja, we kunnen maar beter heel vlug alles, echt alles vergeten en compleet negeren wat die man ooit (was bijna in de Middeleeuwen) beweert heeft.
Ik weet dat jij heel graag wil blijven geloven in die oude onzin-theorie, dat komt telkens terug in je antwoorden.
(dominantie is trouwens maar een klein deeltje van de rangordetheorie)
Waarom je dat absoluut wil blijven doen snap ik niet (misschien door de hondenclub waar je traint?)
Maar vindt je nu zelf niet eens hoog tijd dat je een cursus hondengedrag gaat volgen bij een echte gediplomeerde hondentherapeut?
O ja....jij geloofd niet in hondentherapeuten en hun kennis.
Maar jij geloofd wel in D. Mech zijn "kennis"?
Beetje tegenstrijdig.
Dan zou je tenminste kunnen vergelijken en inzien dat die oude theorie complete onzin was.
WEG DAAR! Bah, bekkie vastpakken :(.
Aarde eten is best normaal voor een pup, honden ontdekken immers alles met hun bek. Zolang als ze niet hele bloempotten vol naar binnen werkt, is er niet veel aan de hand.
Als je het echt heel vervelend vind, moet je niet alleen “nee” zeggen, maar haar daarna ook afleiden. Net als met kleine kinderen, “nee, je mag niet op de muur tekenen, maar wel op papier”. Neem dus snoepjes of een flostouw of ander speeltje mee op de wandeling.
De dominantietheorie is zwaar achterhaald. Er bestaat geen duidelijke rangorde. Er bestaan wel karakters. Het ene wat passiever dan de ander. Wederom, net als bij mensen, zal de ene hond wat pittiger zijn en de ander volgzamer.
Verder zou ik je aanraden eens te zoeken op turid rugaas en haar boek, ‘kalmerende signalen’.
Je ziet altijd alles zo zwart-wit Luz. Nuance en grijsschakeringen ken je niet. Je behoort precies tot de groep waar Nina Dany het over heeft in https://www.planethund.com/eng/modern-dog-training-methods-softies-science-ethics-review.html
Een paar quotes:
>What sounds ludicrous to the average dog owner has become ’normal‘ in modern dog education.<
>Even a loud ’no‘ is frowned upon because it means that you are working with startle stimuli and the dog is only listening because it is afraid of the punishment.<
>What does bother me is when these ’softies‘ get on their high horses looking down their nose at all other dog-owners. They take it for granted that they are the better people<
>If I tapped you on the shoulder, you wouldn’t consider me violent, would you?<
>Why else would particularly the followers of modern dog education be the most fervent participants in Shitstorms(editor’s note: the renowned German dictionary „Der Duden“ defines a Shitstorm as a clamour of outrage, which can also include offensive comments, in the communication media on the Internet) to such an extent that it can even deprive some trainers of their livelihood? That’s not exactly non-violent, is it? Which leads to the question, whether these people really manage to always be as nice to their dogs as they try to make us believe.<
En hier kan ik me, zeker in relatie tot jou, helemaal in vinden:
>An open attitude, that’s exactly what I’d wish for now. Even though this article might give a different impression, I do try to work with my dogs as positively as possible. I like using the clicker and marker-words too. All commandos are taught in a positive way. My dog doesn’t have to listen to me just ‚because it’s got to do that for me‘. And of course I don’t smack the leash on its head, if for once it doesn’t want to listen at all.
What’s most important for me in dog-keeping is to be close, a strong bond and a relationship based on mutual trust. That’s not something you can achieve by permanently avoiding things and situations. My dogs don’t have to be able to do everything and I certainly don’t want to transmogrify my dog so that it fits me like a glove. Instead, I prefer characteristics such as personality and stability. Nevertheless, most ’softies‘ still perceive me as somebody who is part of ‚the others‘. Which means that I’ve seen myself exposed to offence, harsh criticism, and even open hostility.<
Ik heb je meerdere wetenschappelijke onderzoeken, recente, gegeven, ik heb je uitlatingen over Mech al vaker ontkracht... Maar, je hebt zelf aangegeven deze niet te lezen omdat je dat niet interessant vindt. Liever klim je op je high horse en stort je een shitstorm uit over een ieder die niet in aanbidding voor je op de knieën gaat liggen zonder zelf na te denken.
https://www.wur.nl/nl/nieuws/Dominantie-in-groep-honden-in-harde-cijfers-uitgedrukt-.htm
Je geeft aan zelf vroeger met de roedeltheorie gewerkt te hebben maar nu volledig omgeturnd bent naar 'de nieuwe inzichten'. Gezien de houding die je over dit onderwerp aanneemt heb ik daar grote twijfels over. Je bent namelijk totaal niet bereikbaar voor nieuwe inzichten en daar nog trots op ook.
Onzin. Ten eerste, natuurlijk is het wel een fysieke correctie, de hond wordt immers lichamelijk gecorrigeerd als de bek dichtgehouden wordt. Zoiets staat los van hoe hard of zacht het gedaan wordt. Ten tweede, “liefdevol en zachtjes”, laat me niet lachen. Gaan we het straks ook goedkeuren wanneer honden met hun nekvel tegen de grond gedrukt worden, als dit maar “liefdevol en zachtjes” gebeurt?
Ik weet niet of jij ooit pups hebt meegemaakt, maar met zo’n happende of blaffende piranha is het “liefdevol en zachtjes” te pakken krijgen van de snuit vaak niet eens realistisch.
TS; Ik zou héél gauw weggaan bij die hondenschool.
Tegenstrijdig.
Ik ben net opnieuw scholing gaan volgen om op de hoogte te blijven van de nieuwe inzichten.
En jawel, net als iedereen die al meer dan 45 jaar met honden bezig zijn, ben ik moeten afkicken van die rangordetheorie. Vandaar die herscholing om de zoveel jaar.
Denk dat ik dan toch net wel open sta voor nieuwe inzichten.
Die herscholing kan ik je trouwens dik aanraden...
En zoals ik al zei: dominantie is maar een klein deel van de rangordetheorie.
Moeilijk te begrijpen voor de huidige jongere mensen.
Je zal het wel weer over mij hebben maar slaat de plank weer eens mis. Dus dank je voor het compliment.
Liz, je doet nu net alsof dominantie en de dominantietheorie hetzelfde zijn. Dat is NIET zo. Geen enkele wetenschapper zal je vertellen dat dominantie niet bestaat, want natuurlijk is dit wel het geval. De dominantieTHEORIE houdt aan dat de hond met elk van zijn handelingen een poging waagt hoger in de zogenaamde ladder te komen en dat wij, mensen, hier onderdeel van zijn en de honden moeten domineren voordat zij het doen. DIT is wat ontkracht is. NIET het bestaan van dominantie.
Dit hele verhaal staat verder volledig los van het wel/niet bestaan van een rangorde.
Toevoeging; met de dominantieTHEORIE gaat men ervan uit dat wij mensen, in onze opvoeding van honden, de dieren moeten overmeesteren op een manier die vaak onprettig (fysiek) wordt ervaren. Als jij je kan vinden in deze theorie, dan is HP niet de plek voor jou. We hebben hier namelijk een beleid voor met dierenwelzijn voorop.
Misschien kan je Luz nu met rust laten met je beschuldigingen, want je haalt duidelijk veel zaken door elkaar heb ik het idee.
Inderdaad dominantie bestaat, de dominantietheorie om het gedrag van honden en hoe wij daarop zouden moeten reageren is al decennia's lang achterhaald.
Christina Sondermann heeft dat allemaal op een rijtje gezet op een duidelijke manier
http://www.dogcity.nl/assets/Plaatjes/Algemeen/watisermetdominantie.pdf
Misschien zie ik het verkeerd, maar ik vraag me af of de studie van Wageningen niet net zoiets is als de studie van David Mech indertijd. Een groep honden door mensen bij elkaar gebracht, en met elkaar geconfronteerd, natuurlijk krijg je dan zoals in elke groep de verschillen in hond duidelijk te zien. Maar mag je aan gedrag onder die omstandigheden bepaalde conclusies trekken?
Lola zat indertijd in een heel slecht asiel, in een kleine ruimte met negentig honden bij elkaar, met maar eten voor dertig honden. Logisch dat er agressiviteit is door alle stress van al die honden bij elkaar en veel te weinig voeding, alleen de sterkste gaan overleven. Van asielhonden is bijv. ook bekend dat ze 1 hond kunnen gaan uitkiezen als pispaaltje, gewoon uit gewoonte, en deze keer op keer door de hele groep agressief benaderd wordt.
Waarmee ik maar wil zeggen: gedrag van honden hangt van zoveel factoren af... een natuurlijke groep die alle ruimte heeft om elkaar uit de weg te gaan, genoeg te eten krijgt, voldoende beweging heeft, zich goed en veilig voelt, zal anders reageren dan een groep door mensen samengesteld, die weinig ruimte heeft en onder druk staat.
Keigoed artikel Dobry.
Ik denk dat het feit dat je beschrijft dat je pup 3-4 meter afstand nam en naar jullie blafte, dat dat een teken is dat de pup het vertrouwen in jullie aan het verliezen is. Zou je doorzetten, dan heb je misschien een hond die jou nooit 100% vertrouwt.
Hier op het forum kunnen ze je wel helpen met alternatieve manieren om dit aan te pakken.
Dus de hondenschool gaat er vanuit dat een hond weet wat nee betekend. Zeg eens tegen je kind in het chinees "nee" die zal er ook niets van snappen.
een school kiezen waar je u goed bij voelt. Dit is duidelijk een ouderwetse hondenschool.
Oja jij en uw hond vormen geen roedel. Jullie leven gewoon samen en spreken helaas een andere taal.
Heb je de studie ook gelezen? Ze hebben het niet over agressie, stellen zelfs dat het niet over agressie gaat. Ik begrijp dan niet waarom jij het opeens over agressie hebt
Misschien omdat de huidige visie alles wat met dominantie te maken heeft gelijk koppelt aan agressie en verregaand fysiek geweld?
ja ik heb het gelezen, ik heb alleen agressie even genomen in mijn eigen voorbeeld.
Ik vroeg me alleen af of je uit een studie met door mensen bij elkaar gezette honden in een bepaalde ruimte, conclusies mag trekken over gedrag, en hoe dit gedrag te interpreteren. In hoeverre dit dus echt wetenschappelijk is.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?