Ok, toch maar even een topic aangemaakt hiervoor. Mijn boxer van 1,5 nu heeft nogal een boevenstreek waar ik even geen raad mee weet. Het was ook bijna over maar hij is ruim een week wezen logeren en deze week erna is het in alle hevigheid weer terug.... je vraagt je nu vast af wat dan...?!
Tegen je aanspringen en nippen in mauw, billen en schoenen als die losloopt. Daarbij hard blaffen en heel uitdagend en stout kijken. Bijten is het niet maar wel super vervelend. En alleen als die losloopt. Aan de lijn weet hij inmiddels dat hij dit niet hoeft te proberen. Heb uiteraard meerdere dingen al geprobeerd, ook op advies van de hondenschool omdat hij dit gedrag daar ook laat zien helaas tussen oefeningen door als die los is:
- een duidelijke foei, negeren en doorlopen. Werkt helaas niet want hij blijft naar je schoenen nippen wat super vervelend is en door te corrigeren wordt hij alleen maar fanatieker.
- met snoepjes strooien om juist het weer van je afwerken te belonen en rustig te worden door het snuffelen. Dit werkt even maar nadat hij het snoepje heeft gevonden en opgegeten gaat hij gewoon weer verder.
- Ik probeer hem op zo een moment te laten zitten om aan te kunnen lijnen. Aan de lijn laat hij dit gedrag niet zien. Het laten zitten is alleen een hele klus omdat hij zo opgefokt is dat hij zeer slecht luistert dan. Hij hupt en springt alle kanten op zodat ik hem echt niet te pakken krijg. En op dat pakspelletje wil ik überhaupt niet in gaan en loop dan maar stug door.
- Een bal geven werkt wel heel goed. Maar ik wil niet dat hij leert om altijd maar met een bal in z’n bek te lopen. Is ook niet erg goed voor het gebit.
- Optie niet meer los vind ik ook moeizaam omdat hij er dan ook niks van leert, en buiten dit ‘probleem’ het wel een sociale en goed luisterende hond is en daarbij ook z’n beweging los goed kan gebruiken.
Oja kan het niet altijd herleiden aan prikkels uit de omgeving. Soms wel als er iets spannend was maar krijg soms ook de indruk uit verveling ofzo..?
We lopen ruim 2 uur op een dag en hij krijgt genoeg uitdaging aan sporten en hersenwerkjes.
Hoop zelf met de snoepjes strooien optie en soms een bal mee en niet teveel op reageren door te corrigeren waardoor hij nog feller reageert dat dit pubergedrag vanzelf minder wordt..? Iemand ervaring hiermee en tips?
Het klinkt als een uitlaatklep voor opgebouwde energie/spanning/concentratie.
Vooral omdat je schrijft dat ie het op de hondenschool tussen de oefeningen in ook heeft. Lijkt me dat er even iets uit zijn systeem moet, even stoom afblazen nadat hij zich heeft moeten focussen, zeg maar.
Wat gaat er vooraf aan dat loslopen? Loop je dan eerst een stuk aan de lijn, waar ie zich moet 'inhouden'? Of andere omstandigheden waarbij hij zich heeft moeten beheersen, moest wachten, of moest concentreren?
Vooraf aan het loslopen gaat vaak de autorit wat die heel ontspannen doet en vaak een klein stukje vast op meteen los. In de basis luistert hij prima en is ook leuk om mee te wandelen. Behalve dat irritante opspringen en nippen. Vooral in de schoenen. Eerste stuk los (zeg 30 min) gaat ook eigenlijk altijd goed. Laat dit gedrag dan bijna niet zien. Soms zie ik hem na die 30 min voor zich uitstaren en dan ineens ben ik het bokje met dit vervelende gedrag van hem. Maar vaak is er wel een aanleiding voor. Spelen met een andere hond, blaffende kleine hondjes, passerende paarden, of op een zeer winderig strand, etc.
Ook door de tip van de hondenschool probeer ik dus juist die snoepjes-strooi methode. Blijkbaar om goed te snuffelen moeten de stresshormonen naar beneden en het werkt tijdelijk. Alleen moet ik dit vaak een geruime tijd herhalen om dat opspringen en nippen te voorkomen. Soort snoepmachine... en voelt niet goed want eigenlijk heb ik het gevoel dat ik dit gedrag dan juist beloon.....
Dat uit logeren gaan heeft voor een set back gezorgd.
Het enige wat ik weet is dat een hond toch flink stress kan ervaren als ze ergens anders zijn, worden achter gelaten, moeten achter blijven..en inééns alles anders is.
Ik zie/zag het bij een hond die bij ons kwam logeren,kent ons en onze hond al 6 jaar,ook veel samen gewandeld..hij is dol op Mila..maar achter gelaten worden..en achter blijven is toch een heel ander verhaal.
Nu woont hij ook nog vlak bij ons aan de overkant en hij bleef zijn familie ook heel duidelijk zoeken als we buiten liepen,'trok' heel duidelijk die kant op waar zijn huis staat. Gelukkig had ik de sleutel en je zag het hem rust geven,dat hij zijn huis in kon en zelf kon zien én ruiken dat ze er niet meer waren geweest.
Nu ging zijn dag verder heel normaal hoor en gedroeg hij zich ook goed, hij is een vrolijke hond en doet alles graag goed, maar je merkt toch als je goed kijkt en oplet, dat het een hond moeite kost,die grote verandering aan te kunnen.
Ik weet niet hoe goed jouw hond zijn oppas adres kent? Hoe vaak hij er al is geweest?
En wie weet vond hij het prima daar, maar was er veel onduidelijk voor hem. Ik gok erop dat hij in die week gewoon stress heeft opgebouwd en dit nog een tijd duurt voor het weer afbreekt...maar langer dan een week zou het denk ik ook weer niet moeten duren.
Ik zou hem voorlopig lekker aangelijnd uitlaten, aangezien hij daarin wel zijn rust en duidelijkheid vindt.
Hij kent het oppasadres heel goed. We komen daar ook vaak op bezoek en hij heeft er al 4x vaker gelogeerd. Hij wordt er enorm verwend, maar inderdaad ontbreekt het hem daar heel erg aan duidelijkheid. Andere commando’s gebruiken (die hij wel snapt trouwens), commando’s eindeloos herhalen, ook eindeloos tegen hem aanpraten, etc. We proberen hierin wel te sturen door tips te geven en een lijstje met de juiste commando’s maar hé we zijn al lang blij dat hij daar zo goed verzorgd wordt en ze daar echt geen gekke dingen met hem doen.
1. Als opwinding vaak de aanleiding is, kan je hierop anticiperen door:
- hem zélf uit te nodigen voor een spelletje (iets waar even alle remmen los mogen, dus niets waar druk of spelregels bij komen kijken)
- of als dat niet voor jouw hond werkt: even bij je roepen en rust inbouwen, zoals: even samen op een bankje zitten en een appel delen, op zoek gaan naar een muizeholletje of konijnenpijp, scharrelen tussen de bladeren, een mooie stuk schors zoeken, enz.)
Wat het beste werkt, hangt af van je hond. Of ie meer gebaat is bij stoom aflaten, of eerder bij iets kalmerend.
Wat beide acties gemeen hebben, is dat je het samen doet. En dat jij het initiatief hiervoor neemt vòòr dat hij dit doet (door te nippen, te springen)
Dus je hond loopt los en speelt met een andere hond? Prima. Maar daarna meteen even jullie quality-time momentje inlassen. En pas daarna weer gewoon wandelen.
2. Snoep strooien kan helpen, om de hond af te leiden of te kalmeren.
Maar als je een kleine boef hebt, kan dit ook zijn gedrag verergeren. Dan gaat ie net beginnen nippen en springen omdat ie weet dat er dan snoep gaat gestrooid worden. M.a.w. de hond gebruikt zijn 'slechte' gedrag om het snoep uit je zak te krijgen, en dat is nou net niet de bedoeling...
Dat logeren kan een grote oorzaak zijn in het terug vallen in oud gedrag.
Je geeft al aan dat het daar lang leven de lol is en bij jou moet hij weer in het gareel dat kan verwarrend zijn.
Tijdens het loslopen zie je dus al een patroon ontstaan, wandelingen kunnen korter worden, of bv eerder aanlijnen voordat hij in die toestand komt.
Je weet een aantal oorzaken hier kun je op anticiperen door bv aan te lijnen of juist op dat "spannendste"moment voer te strooien met bv commando relax.
Snuffelen kan enorm helpen op spannende momenten.
Tijdens de lessen en oefeningen kun je ook de uitstand gaan aanleren bij je hond.
Ik gebruik het heel veel tijdens m'n lessen en merk dat veel honden er baat bij hebben gewoon omdat ze niks hoeven.
Het komt vanuit de impuls controle en ik pas hem ook toe bij m'n aussie.
Je gaat met je voet op de lijn staan, zo dat je hond nog ontspannen kan staan maar niet kan opspringen.
Op het moment dat hij rustig staat beloon je hem met een rustige zachte stem en een voertje.
Gaat die stap goed dan komt de volgende stap dat de hond zelf de keuze maakt om te gaan zitten dan ga je die stap belonen.
Als die goed gaat dan is de volgende stap dat je hond zelf de keuze maakt te gaan liggen en die uitknop ga je dan belonen.
Zelf sta je ook heerlijk ontspannen en al het clownsgedrag levert de hond niks op, geen aandacht, geen oogcontact niks.
Moeilijk ik weet het bij mij heeft de eerste keer bijna een half uur geduurd voor hij stopte met blaffen en ontspannen ging staan.
Toen hij het doorhad dat ontspannen hem iets opleverde had hij snel door voet op de riem is uit.
Ik heb zo al veel honden zien veranderen van Hieperdepiep en blaffen naar lekker ontspannen tussen de oefeningen door.
Dit kun je ook in heel veel situaties toepassen.
En misschien ook een idee om een tijd met een lange lijn te lopen zo is er toch vrijheid maar niet de strijd op het moment als het mis gaat.
Succes met je puber.
Net de tip opgevolgd van even een rustmoment inbouwen als die zo vervelend doet. Even aanlijnen en op de lijn gaan staan totdat die echt ontspant. Kwam ook een grote gaap toen. Echt even de stress weer kwijtraken nadat we alweer enkele honden gepasseerd zijn waarmee gespeeld is. Nadat die ontspant meteen weer losgedaan en rustig verder gelopen. Hij was toen weer heel braaf.
Zal dit eens een tijd herhalen. Kijken of dit ook op de lange termijn gaat werken en straks op de hondenschool.
Oja bedacht me ook, hij is 6 maanden geleden chemisch gecastreerd. Kan ook dat dit nu uitwerkt en dit gedrag weer triggerd.
ik zou ook eens proberen volledig negeren.
Voorbeeld: wij hebben kippen die af en toe los zitten. Pyxis laat ze goed met rust maar af en toe durft ze er toch nog eens achteraan gaan. Het spelletje is leuk...tot de kip stokstijf blijft zitten. Daar is namelijk totaal niets aan. Ze verliest meteen haar inetresse en gaat weg.
Dus begint hij te springen en te happen, gewoon...stil. Geen foei, niet doorlopen, niet omdraaien. FF op de tanden bijten en blijven staan. Hij zal snel stoppen en naar je opkijken van "Awel...wat nu" en die blik, dat contact, kan je dan bekrachtigen met een snoepje of een 'FLINKERD'
Ik zou in al deze situaties heel simpel een trektouw bij de hand houden. Niets corrigeren, geen NEE, gewoon laten hangen in het touw en hem lopend meenemen. Hij leert zo vanzelf niet te springen, niet naar jou te snappen en op zijn manier te ontstressen, door heel simpelweg te hangen in het touw. En als je hem rustig mee krijgt, dan verderop even laten zitten, belonen voor dat gedrag, is hij 'ontstresst' en is het 'klaar', kun je rustig verder lopen. Dat werkt hier goed.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?