Hoi, ik ben nieuw hier!
Ik heb sinds 2 maanden een teef ( 4 jaar oud) over genomen omdat de oude baasje haar niet meer kon verzorgen. Het is een buitenlander van Griekenland dus een rasbepaling is zeer moeilijk.
Ze is ontzettend lief en zou mij echt niet zonder aanleiding pijn doen. Ze is niet agressief bij het toereiken aan haar voerbak, ze laat netjes haar tanden zien etc etc..
alleen ze is zooo enthausiast als we samen in het bos lopen dat ze tegen iedereen aanspringt. En ook letterlijk, ze kan tot je oor bij springen! De meesten andere hondeneigenaren vinden het geen probleem, maar ik vind dat wel! Er lopen namelijk ook wat oudere honden bezitters die met wandelstokken en rollators lopen, en ik moet me niet voorstellen dat ze door Patou (zo heet ze) een heup of een been breekt. ze weegt zeker 20 kilo! En ik kan er ook niet 1,2,3 bij om haar in bedwang te houden of te corrigeren. Als ik met mijn stem duidelijk corriger gaat ze van de mens naar de hond en gaat ze de andere honden opjagen.
moet ik nog aan werken aan wederzijds respect , gehoorzaamheid om haar duidelijk te maken van begin dat het geen gewenst gedrag is?
groetjes van Begum en Patou
Lange lijn gebruiken. Zo gauw ze geen 4 poten op de grond heeft. Haar roepen. Komt ze niet. Haal je haar rustig terug met de lange lijn.
Vraag mensen haar gee aandacht te geven zolang ze niet met 4 poten op de grond staat.
Elke keer dat ze al dan niet per ongeluk wel op 4 poten staand begroet dit goed belonen.
Bij de ene hond is het te begeleiden en valt na de nodige geduld het kwartje.
Bij de ander valt het kwartje niet.
Dan in t bos aan de lange lijn houden en bij passanten de lijn inkorten en boogje om de passanten heen.
De hond eventueel afleiden met een speeltje, je stem of wat lekker. (Afwisseling is beter)
Tegen je hond uit zichzelf gaat doen wat je vraagt kun je voorzichtig de boogjes kleiner maken.
Gaat dat ook goed kun je normaal passeren gaan proberen.
Als dat ook naar wens gaat kun je onderzoeken of contact ook rustiger gaat.
Gewenst gedrag belonen ongewenst gedrag hond bij je halen en andere kant op lopen.
Maar t klinkt heel makkelijk dat is het natuurlijk niet. Want t is pure enthousiasme.
Ikzelf heb uiteindelijk als ik op t juiste mkment (aangelijnt) doorlopen zei, dat er netjes gepasseerd werd. Maar zo gauw t tot contact kwam was de controle weg.
Ik vertel het hier dus heel mooi. Maar het is bij een enthousiaste stuiterbal moeilijk om dat onder controle te krijgen (vind ik).
Maar ik vind dan aan de lijn houden al dan niet lange lijn de beste manier om in elk geval te kunnen voorkomen dat je hond tegen iemand opspringt.
Rolater of wandelstok zie je. Maar ook een jonger iemand zou door een ongeval of wat anders bijvoorbeeld een evenwichtsstoornis kunnen hebben.
En als de andere persoon een hond heeft kan het ook zijn dat er gegrepen word omdat het niet word gewaardeerd dat je hond zo op zijn of haar baasjd reageerd.
Ik wens je hoe dan ook heel erg veel succes. En hoop dat je nog heel veel tips krijgt en daaruit iets vind dat voor jou en je hond werkt.
Oh vergeet ik.
En welkom natuurlijk.
En veel geluk met je hond.
Misschien is het een optie om haar aan de lange lijn mee te nemen inplaats van los. Zo heb je toch wat meer controle als ze op wil springen
1.(Nog) niet loslaten..Probeer eers haar goed te trainen op het 'hierkomen' uitzicht met zo minder mogelijk afleiding..
2.Zoek meer afleiding en doe aandachtsoefeningen/spel als mensen op afstand lopen/zijn. Laat er 'Af' als er mensen op bijv. 100 meter van haar af lopen . Als dit goed gaat maak je de 'Chalence' steeds moeilijker met uiteindelijk een mooie stap dat, als er mensen voorbij lopen dat ze deze kan negeren door rustig te blijven(zitten/ staan/ down/ of volgen).
Ik weet natuurlijk niet wat voor soort hond het is, de ene hond is een meer eigengereide, zelfstandiger, terwijl de ander niets liever wil dan z'n baasje pleasen..Bij de eerste heb je aanzienlijk meer geduld nodig..
nou, het spelen met speeltjes kent ze dus ook niet. met de lange lijn heb ik ook geprobeert , maar ze wikkelt zich heel gemakkelijk rondom een boom of een paal ( ziet er best wel grappig uit als ze moet nadenken en erachter komt dat ze terug moest lopen) en alleen maar aangelijnd lopen vind ik en Patou ook helemaal niks omdat ze haar bewegingsvrijheid waardeerd.
Omdat JIJ dan haar bewegingsvrijheid waardeerd..De hond kan je niet kwalijk nemen voor de gevolgen of kan, oorzaak/gevolg zien..
Sorry, ik dacht ff dat je serieus op zoek was naar een oplossing
Ik zou ook een lijn gebruiken tot je hond dit afgeleerd heeft. Tips om dat te doen zijn al gegeven.
Ik snap dat je je hond graag los ziet lopen. Maar dit kan gewoon niet vanwege de veiligheid van anderen én haarzelf! En zijn genoeg honden die om deze reden hun hele leven aangelijnd zitten. Ze zijn hond- of mens intolerant, misschien zelfs agressief, ze jagen, rennen weg en kunnen daarmee op een weg terecht komen, ze eten spullen van de grond, en ga zo maar door. Afhankelijk van hoe je er mee om gaat hebben die honden echt geen minder leven hoor! En bedenk je eens dit: als je hond zich netjes gedraagt, kan de lijn weer (grotendeels) af. Dan hoef je de lijn alleen nog even te gebruiken wanneer het nodig is.
Wat betreft de bomen en palen, dat leert je hond vanzelf zolang je haar maar elke keer laat denken waarom ze niet verder kan. Als ze het verband legt tussen 'boom tussen mij en de baas' en 'niet verder', loopt ze snel genoeg aan de juiste kant langs bomen af. Bij Ziva duurde het even, die is niet zo snugger. Dus bij haar heb ik er een commando aan gekoppeld. In het begin zei ik 'paal' als ze ergens aan de verkeerde kant langsaf gelopen was en lokte haar terug. Later hoefde ik niet meer te lokken maar snapte ze het zelf. Nu kan ik het ook gebruiken voordat het fout gaat, dan kijkt ze waar de paal of boom is en loopt er aan de goede kant langsaf. Ze doet het nu ook vaak uit zichzelf goed dus ik loop echt niet constant paal te roepen.
Als je zegt dat je hond nu al nadenkt waarom jullie niet verder gaan, denk ik niet dat je een commando nodig hebt. Ziva stond me alleen maar dom aan te kijken op zo'n moment maar die fase zijn jullie al voorbij.
Enne, in plaats van dat je hond telkens terug komt naar het pad, kun jij misschien ook van het pad af?
Het hoeft geen zwart/wit keuze te zijn tussen aanlijnen en loslopen.
Je kan je hond ook gecontroleerd laten loslopen (wat ikzelf ook altijd doe, omdat ik ook honden heb die die vrijheid nodig hebben).
Dat houdt in dat je je wandelgebieden en wandeltijden zo gaat kiezen dat je op plaatsen loopt waar je geen andere mensen/honden/verkeer e.d. tegenkomt. Daar kan je hond dan los. En op plaatsen waar wel mensen lopen, lijn je je hond aan.
Ahahaha ! Ik weet nog heel goed in het begin was ik met een flexi lijn met haar aan het lopen, en ze had zich helemaal omgewikkeld in de bosjes en ze zat zo vast dat ze geen kant op kon, toen keek ze me aan "eeuhmmm een beetje help misschien! " ik heb de hele weg nog om haar moeten lachen! ik zal eens kijken de aankomende weken tot maanden hoe ze het oppakt aan de lijn om niet te springen. En ja inderdaad het liefs zie ik haar helemaal los lopen in de bos waar ze haar neus achterna kan lopen. Ze heeft een groot jachtintstinct en vind het heel mooi om te zien. maar ben als de doods bang dat ze zo achter een konijn aan gaat en over de weg heen rent met gevolg als ongeluk! maar het gaat steeds beter, we gaan vaak naar een plek waar veel konijnen zijn ( aangelijnd) en probeer haar focus zo min mogelijk bij de konijnen te laten, met als beloning lekkere konijn oren!
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?