Hi allemaal!
Maandag heeft Louie (JRT, 10e week) zijn vaccinatie gehad. Hier is hij Savonds best even ziek van geweest. Hij wilde niet eten en heeft de hele avond suf op schoot gelegen. De volgende ochtend ook nog geen eetlust, maar in de middag leek hij zijn energie weer terug te hebben.
In de nacht van dinsdag op woensdag moest hij opeens twee keer braken: wit slijm. Om half twaalf en half drie. Louie leek er verder geen last van te hebben, want sliep daarna weer verder (ik natuurlijk niet, haha ;-)). ‘S ochtends meteen de DA gebeld, die zei dat hij misschien wat last van z’n maagje had. Beetje gekookte rijst en kip gegeven, wat er wel in ging. Smiddags en Savonds ook.
Gisteravond heeft hij nog een keer gepoept en geplast, verder de hele nacht doorgeslapen. Tot ik ‘m vanmorgen dus weer hoorde braken, met wit slijm.
Nu wil hij weer niet eten... Opzich is hij wel redelijk actief, maar zeker niet zo als de dagen hiervoor. Wil wel spelen maar vooral op schoot zitten. Zelfs het knagen doet hij bijna niet... naar buiten heeft hij ook geen zin (maar hé, dat snap ik nog wel, brr!)
Ik kijk vanmiddag nog even aan en als het niet verbetert de DA nog even bellen. Ben wel heel benieuwd of jullie hier iets in herkennen?
Fijne dag!
Ik zou langs gaan met de pup bij de DA. Ze kunnen dan onderzoek verrichten. Darmen voelen en beluisteren ed. Het is een zeer jonge pup daar moet je niet mee afwachten. Een DA kan door de telefoon ook niet zien waarom, hoe en wat. Hier heeft mijn hond als pup ook wel gebraakt maar dan zat ik toch gelijk bij de DA.
Beterschap met je puppy!
Ik zou ook deze ochtend nog naar de da gaan. Zo jong nog, dat kan snel fout gaan. Zeker met deze kou buiten! Ik zou hem zo veel mogelijk binnen houden, buiten alleen plassen en poepen en weer terug. Optillen als het nodig is.
Persoonlijk zou ik ook echt een afspraak vandaag met de dierenarts maken.
Het is een jonge pup.
Zoals eerder werd gezegd kan de dieren arts hem zien en goed onderzoeken.
Laat je ons nog weten hoe het evt is gegaan?
beterschap met de pup!!!
Het kan ook komen door een lege geïrriteerde maag. Dat los je op door wat vaker kleine porties te geven.
Zou vandaag even naar de dierenarts gaan tis nog maar een pup van 10 weken.
ik zou trouwens niet snel kip met rijst geven maar gewoon kleine beetjes brok verdeeld over de dag anders verander je namelijk ook nog eens van “voer” terwijl een hond al last van zijn buik heeft.
Dank voor jullie reacties! Om 11:45 een afspraak bij de DA, hopelijk valt het mee. De rijst & kip tip kreeg ik van de DA, vandaar. Verder krijgt hij 's ochtends en 's avonds wat vers vlees - maar dat gaat er nu echt niet in.
Ik houd jullie op de hoogte! Hij ligt nu even te slapen...
Snap ik sommige dierenartsen geven die tip en andere weer wat ik schreef ( mijn da geeft dat van de brokken ).
goed dat je een afspraak hebt gemaakt.
lastig He als ze dan niet willen eten.
ik weet wel dat er een virus heerst onder de honden ( spugen,diaree )
Ja, klopt - en is inderdaad ook iets voor te zeggen hoor, dat je dan weer wisselt van voer. En zo sneu! Je ziet gewoon dat hij niet helemaal in z'n "hum" is. Je wilt gewoon een blije pup :-) Geen diarree tot nu toe bij Louie... Dankjewel voor je reactie!
Succes zo bij de dieren arts.
Goed dat je even hem na laat kijken.
Best da gaan zo heb je zekerheid
Inderdaad nog maar terug naar de dierenarts.
Zag de dierenarts geen verband met de vaccinatie? Heeft hij inmiddels alle vaccinaties gehad?
Ik zou in elk geval voorzichtig zijn en liever een volgende keer titeren voordat je hem weer laat enten.
Je pup heeft in ieder geval maandag duidelijk gereageerd op de enting... een hele avond suf zijn en de volgende ochtend nog geen eetlust hebben hoort niet bij de standaard reacties Het braken is de nacht daarop begonnen...
Kan natuurlijk een virusje zijn (het immuunsysteem is nu druk met de vaccinatie en minder alert op andere binnendringers) maar kan ook heel goed nog reactie op de vaccinatie zijn...
Goede tip van Dobry om voorzichtig te zijn met enting en eerst te titeren om te zien hoeveel antistoffen er (nog) zijn.
Wist je dat een klein ras net zoveel entstof ingespoten krijgt als de grote rassen? Zo'n kleintje heeft relatief meer te verwerken dan een grotere hond.
Info over titeren (+ adressen van dierenartsen die volgens de laatste richtijnen titeren en aftekenen) vind je in de facebookgroep https://www.facebook.com/groups/1170151009673305/
Hopelijk gaat het snel beter met je pup!
Hi lieve allemaal! Dank voor jullie reacties allemaal, heel fijn. Net terug van de DA, die heeft niets geks kunnen vinden. Geen koorts, of pijnlijk buikje. Thuis nog suf, maar bij de DA natuurlijk met iedereen in de weer en blij. Ze heeft hem wat "herstel" voer gegeven, wat hij in eerste instantie ook niet echt zag zitten. Met een spuitje in z'n mond at hij het uiteindelijk wel. Nu weer thuis, vind het toch wel wat allemaal... Heb 'm nog wat van het calorierijke voer gegeven, en dat ging opzich wel... Gelukkig ook wat gedronken. Hij hikt nog wel heel hard soms, maar het blijft allemaal binnen.
Entingen is inderdaad iets om je goed over in te lezen. De fokker had aangegeven geen kennelhoest te geven, omdat dit ook best een aanslag is voor je pup. Dacht eerlijk gezegd dat deze los zou zijn, maar zat dus in de mix bij z'n tweede enting. Nog beter vragen dus bij de DA, want daar is natuurlijk alles vanzelfsprekend...
Houd 'm vandaag maar weer extra goed in de gaten en zodra er iets uitgaat toch maar weer bellen.
Liefs x
Dank voor de link! Zie dat de fokster van Louie ook lid is :-)
vandaar ook dat ze je waarschuwde
Hoi Sara,
Bedankt voor de update.
gelukkig heeft de DA niets ernstigs gevonden.
Hopelijk knapt Louie snel weer op.
Fijn dat hij wat van dat speciale voer heeft gegeten en wat heeft gedronken!!
Beterschap voor jullie lieve pup!!
Rap beterschap gewenst
Die entingen zijn niet geheel onschuldig, dat zie je nu bij je Louie.
Na zo'n heftige reactie zou ik voor de volgende puppy enting eerst de aanwezige antistoffen laten meten door middel van titeren. Is er een tekort dan kan alsnog gericht gevaccineerd worden.
Antistoffen tegen ziekte van Weil en kennelhoest zijn niet te meten. De kennelhoestenting zou ik alleen geven, als het nodig is voor bijv. hondenschool of pension. Laat bij je gevoelige hondje in ieder geval nooit de kennelhoest neusenting geven; ik ken meerdere honden die hier flink ziek van geweest zijn.
Als je ook ontwormmedicatie hebt meegekregen; wacht hier ca. 1 week mee. Dat is eigenlijk voor elke hond van toepassing na entingen. Het zou te veel chemie in één keer zijn.
Ik hoop dat Louie snel helemaal opknapt; beterschap.
Hi Loesje! Dankjewel voor je reactie. Klopt, arm beestje. Via de link een DA gevonden in de buurt die titert. Ga denk ik overstappen. Hij heeft bij de DA dus wel de neusdruppels gehad, en ik ben een beetje bang na jullie verhalen dat dit de boosdoener is. Toch te veel uitgegaan van de DA en niet geluisterd naar eigen gevoel. Stom! Daar is zo'n beestje dan de dupe van.
Dit is zijn 11e week, en heb inderdaad voor volgende week ontworming gekregen. Misschien dit dan einde volgende week?
Lief, dankjewel!
ik zou hem niet onnodig antiwormmiddelen geven, want die zijn ook niet onschuldig, zeker niet na zo'n ervaring.
Je zou de ontlasting kunnen laten onderzoeken of het wel echt nodig is
Inderdaad goede tip van Loesje om de ontworming nog niet meteen te geven! Laat je pup eerst goed herstellen van de huidige problemen en ik denk dat het goed is om dan nog even (een weekje?) te wachten. Misschien dat de anderen daar beter over kunnen informeren maar het lijkt me fijn en gezonder voor je pup om even op adem te komen.
Pups dragen, voor zover ik weet, eigenlijk altijd wormen bij zich en een ontworming is dan zeker op z'n plaats (corrigeer me als ik fout zit). Je kunt later mestonderzoek doen om te zien of ontworming nodig is. Zo krijgt je hond niet onnodig ontwormings-chemie binnen terwijl er geen wormen zijn. De ontwormingspillen werken nl niet preventief/ter voorkoming... Je kunt hierover lezen op http://wormbestrijding.nl/
@Dobry: je was me voor
Ja; ik zou de ontworming toch maar niet geven.
Je kan ook de ontlasting op wormen laten onderzoeken door je dierenarts.
Ontwormingsmiddel werkt niet preventief; dus alleen geven als er daadwerkelijk wormen in de ontlasting zijn gevonden.
Balen hoor, dat die neusspray tegen kennelhoest is gegeven.
Van de Weil L4 enting (tegen 4 soorten leptospiren) worden ook veel honden ziek. Weil enting eventueel laten geven als je veel met je hond in gebied met stilstaande wateren loopt of verblijft.
https://dogzine.nl/nl/nieuwsartikelen/vaccin-tegen-leptospirose-het-middel-dodelijker-dan-de-kwaal
Veel beterschap voor je pup!!
Wat voor voer heb je gekregen? Onze pup had giardia en toen deed hij het erg goed op hills i/d en a/d blikjes. Zijn makkelijk verteerbaar en mijn pup vond het erg lekker.
Na deze ervaring zou ik inderdaad de volgende keer titeren om te bepalen of een vaccinatie/enting wel nodig is. Wil wel een tegengeluid geven dat helemaal niet enten ook wel degelijk risico’s kent. Ent mijn hond zelf wel, ook tegen de ziekte van weil (L4) en kennelhoest. Op de hondenschool is een hond overleden aan de ziekte van weil en hier in de buurt was een uitbraak van de kennelhoest. Dat heeft mij doen besluiten wel te enten omdat in mijn ogen een niet geënte hond ook wel degelijk risico’s loopt. En eigenlijk steeds meer omdat steeds meer mensen besluiten hun hond na alle verhalen in de media helemaal niet meer te enten.
Mijn hond komt op de hondenschool, gaat mee met een uitlaatdienst en ik loop in gebieden waarvan ik zeker weet dat er veel ratten zitten, waarbij mijn hond ook nog eens graag uit plassen drinkt. Voor mij redenen genoeg om wel te enten maar niet onnodig, dus een titerbepaling doen we eerst. (Helaas nog niet voor alles mogelijk)
Mijn hond reageert tot nu toe goed op de entingen. Uiteraard verschilt dit per hond en zou ik ook alleen enten als je hond fit en gezond is.
Hoi Pim! Bedankt voor je reactie. Louie is gelukkig qua energie weer redelijk de oude, maar wil nog niet veel eten. Geef 'm nu meerdere kleinere porties over de dag. Uit m'n hand eet hij wel, dus niet misselijk denk ik. Heb een blikje "Restorative Care" gekregen van A/D, waar hij smakelijk van eet.
Wij gaan inderdaad ook naar de hondenschool, en komen ook op plekken met (stilstaand) water.
De DA belde vanmorgen om te vragen of alles goed ging, wat ik wel weer attent vind :-) Ik vroeg haar nog even naar de reactie op de enting, maar volgens haar kon het niet een directe reactie op de enting zijn. Misschien wel dat zijn weerstand lager is geweest is daardoor. Heb toen doorgevraagd naar titeren, wat ze dus ook aanbieden. De DA raadde toch aan om zijn entingen te geven tot 1 in ieder geval 1 jaar, dus wel echt in de puppytijd. Daar zijn de meningen ook wel over verdeeld denk ik? Wel/niet titeren bij puppy. Ga toch nog even bellen met een andere kliniek hier in de buurt!
Honden/puppy's die ziek zijn en slecht eten, willen vaak wel Renske Vers (80% gestoomd vlees) eten. Bakjes 395 gr. te verkrijgen bij een dierenwinkel (ligt niet in de vriezer). Je kan er porties van maken voor vandaag en morgen in de koelkast; de rest in de vriezer. De hoeveelheden die Renske aangeeft, zijn niet voldoende, maar nu gaat het er om dat je jonge pup toch wat eet. Zorg dat Louie voldoende blijft drinken; jonge pups drogen snel uit bij onvoldoende drinken.
Als je in de toekomst de kennelhoest enting moet laten geven vanwege hondenschool; kies dan voor de traditionele enting en niet voor de neusenting.
Dankje voor de info Loesje, ga er meteen even naar kijken! Hij likt wel water van m'n hand, en als ik het dan een beetje naar het bakje geleid gelukkig wel wat slokken.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?