Hi!
Deze vraag zal vast al meerdere keren gesteld zijn, maar ik zou graag wat meningen horen over deze casus.
Wij hebben een golden retriever reu van nu net 1 jaar. Het is nu al een grote hond van rond de 38/40 kg. Het is een vriendelijke, redelijk onderdanige hond. Beide ouders zijn HD en ED vrij (weet niet of dit van belang is)
Nou overwegen we om hem te castreren omdat hij erg last heeft van een ontstoken voorhuid. Echter heeft hij best wel een gevoelige huid. Zo hebben bijna alle honden wel een plekje op de buik of borst waarbij ze gaan trappelen als ze geaaid worden. Maar bij hem was het tot voor kort zoo gevoelig dat je op elke willekeurig plek maar een klein beetje druk hoefte te zetten en hij begon te trappelen. Dit had hij als pup niet zo, en dat terwijl mijn ervaring is dat ze juist als pup gevoeliger zijn hiervoor. Sinds een paar weken is dat overigens wel minder. Ook heeft hij altijd op zijn buik en borst allemaal korstjes en rode geirriteerde plekken, deze lijken niet te jeuken. Het is trouwens ook geen ichtyosis. We zijn dus bang dat dit door de castratie eventueel erger kan worden.
Wat zou jullie advies zijn? Castreren? Misschien chemisch castreren? Nu of pas over een half jaar of jaar?
Is er door een arts onderzocht waar die korstjes en rode geirriteerde plekjes vandaan komen.
Bij terugkerende ontstoken voorhuid word castratie wel vaak voorgesteld geloof ik.
Ikzelf zou eerst de korstjes en geirriteerde plekjes opgelost willen hebben zodat de huid rustig is.
Ik denk eerder dat er wat anders aan de hand is, allergie?
Als je hond zo last heeft van voorhuidontsteking zou ik zeker castreren, maar je hond moet wel volgroeid zijn.
Ik zou niet kunnen bedenken waarom het dan erger zou moeten worden, maar ik zou wel eens gaan kijken om te beginnen naar de voeding, geef een andere diersoort, en graanvrij, eens kijken of de bultjes weg gaan.
En natuurlijk de dierenarts naar laten kijken.
Doen jullie ( buiten het behandelen nu voor die voorhuid ontsteking) standaard iets aan schoon houden van de voorhuid?
Waarschijnlijk een allergie.
Ik heb in het kapsalon ooit een hondje gehad (leeft nog, is nu 13 jaar) die voor "iets" allergisch was. Dachten de dierenartsen.
Korsten, bulten, pootjes knabbelen enz.
Testen, eten veranderen, niks hielp.
Toevallig laten castreren en hond heeft nooit nog last van iets gehad.
Was dus iets hormonaal.
ik zou ook aan een overgevoeligheid/allergie denken, waar deze door veroorzaakt wordt is vaak in de voeding te vinden, een tekort bijvoorbeeld, of iets waar de darmen minder door gaan functioneren, of een toxicatie wat iets kleins kan zijn zoals bijv. een enting, of een chemisch anti teken- of vlooienmiddel, of bepaalde medicatie.
Ik moet zeggen dat we niet specifiek voor korstjes bij de dierenarts geweest zijn, wel voor hotspots, waar die ook een tijdje last van heeft gehad.
We doen trouwens nu als 'onderhoud' de penis spoelen met kamillethee.
We gaan er inderdaad ook vanuit dat het een allergie is, vandaar dat we ook niet naar de dierenarts zijn geweest hiervoor, want die kan hier geen allergietest doen (Curaçao). Hij krijgt graanvrij voer van een goed amerikaans merk genaamd Supreme Source (https://www.dogfoodadvisor.com/dog-food-reviews/supreme-source-dog-food/), ook om deze rede. Ik hoopte eigenlijk dat hij hier overheen zou groeien, wat er nu ook wel een beetje op lijkt aangezien het vanaf het nieuwe jaar al een stuk beter lijkt te gaan, zo heeft hij al maanden geen hotspots meer gehad en is die gevoeligheid bij het trappelen ook veel minder geworden.
Castreren heeft onze voorkeur maar we vinden het een beetje eng omdat we geen idee hebben wat voor effect dit zal hebben op huid.
En als we kiezen voor castratie, zouden jullie dan aanraden om nog even te wachten? Ik lees namelijk overal dat je het beste kan wachten tot ze uitgegroeid zijn, maar eerlijk gezegd weet ik niet zo goed wanneer dat is. Het is namelijk echt al een joekel.
Ik lees dat een bijwerking vaak bij langharige honden is dat de vacht heel dik wordt en snel gaat vilten. Is bekend hoe groot is die kans hierop nou echt is?
En zitten er nadelen aan een chemische castratie? Anders zou dat denk ik mijn voorkeur hebben, mocht hij er dan slecht op reageren dan is er nog een weg terug. Hij kan eventueel daarna altijd nog operatief gecastreerd worden.
@luz, dat is wel superfijn om te horen.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?