Jammer dat ze er niet bij vermelden dat zowel de lichaamstempratuur als de verbranding van de hond hoger ligt dan die van een mens. Dan kleurt een hond ook eerder op zo'n plaatje terwijl die zijn tempratuur toch beter op peil kan houden dan een mens.
Het zou wel eerlijker zijn als ze het hele verhaal vertellen.
Liz....ik ben benieuwd? Leg de rest eens uit? Heb daar wel interesse in.
..... Aysa en haar voerbak ook
Hier liggen de meiden bij een hele lage temepratuur binnen, de overgang naar buiten is dus voor hun niet groot, vele honden liggen in de nacht bij het baasje in bed en ja als die dan naar buiten moeten is de overgang ook wel heel erg groot....
Of Aysa nu wel of niet bij ons in bed ligt maakt veranderd niks aan het feit dat ze genetisch een kale kip is zonder vet en een groot hart en longen
Voor dit soort honden is de koude wind gewoon gevaarlijk.... en ze is echt geen mietje hoor.... die staat ook rustig de muizen uit te graven in de sneeuw, racet de halve marathon, loopt elke wandeling gezellig mee.... maar wel met jas
Zie het plaatje.... de verkleuring die je op haar borst , buik en dijen ziet is geen haar kleur maar pigment verschil.
Ze is nog net geen Peruaanse naakthond, maar het scheelt niet veel
Dan kan ik overdag de deuren en ramen open zetten om de overgang niet te groot laten zijn, maar het enige wat dat oplevert is dat ik haar in plaats van (momenteel) 5% moet voeren dat dan 10 of 15% voer wordt, want die verbrand zich helemaal gek om op temperatuur te blijven en ze nog steeds risico loopt op een longontsteking
Er is nu eenmaal verschil tussen de ene en de andere hond
Honden die van nature nog een zomer en een wintervacht hebben maken geen goede wintervacht aan wanneer zij in een warme omgeving verblijven. Het gaat dus niet eens zo zeer om de overgang tussen het warme huis/bed en de koude buitenlucht, maar om die onvoldoende gegroeide wintervacht.
Ik heb Ijslandse paarden gehad en daar zag je het verschil heel duidelijk tussen IJslanders die op stal gehouden werden in een manege en de IJslanders die zonder dek buiten liepen. Bij de laatste kon je je handen begraven in de vacht, bij de eerste niet, nog net een paar vingerkootjes en daar bleef het bij.
juist terug, de koude en sneeuw maakten haar "wild", speels. Rond razen , tegen me opspringen.Voor haar een droom voor mij toch wel eerder inspannend. Ze. ligt nu "stil" met de Makine Coon aan het fletsen
Dat is toch niet zo moeilijk?
Op die foto's zie je de verschillen in tempratuur. Hoe hoger de meetbare tempratuur hoe feller de kleur. Een hond heeft een normale lichaamstempratuur van 38 tot 39 graden. Geheel bloot zou een hond dus al veel feller kleuren op die foto dan een mens zonder kleren.
Een hond heeft een hogere verbranding; ze zetten voedingsstoffen makkelijker en sneller om in warmte en energie dan mensen. Daardoor hebben zij minder moeite met het op peil houden van hun lichaamstempratuur dan mensen.
Dat is een klein deel van het verhaal. Het andere deel vertelt de link wel en die klopt ook. Het wordt alleen een beetje opgeklopt verteld zoals zo vaak met media.
Honden worden uit hun natuurlijke habitat naar hier gehaald... hier is het voor hen te warm of te koud. Vervolgens fokken we ze nog wat extra door op hun natuurlijke vacht waarmee we dat effect versterken. Een jas is dus voor veel honden een noodzaak, geen luxe.
Waar woon jij? Hier geen vlokje sneeuw.
Belgisch Zuid Limburg (Plateau Haspengouw)
Geen misverstand, honden die een jasje nodig hebben zeg ik niets van hoor, wilde alleen vergoelijken dat mijn honden de hele dag buiten zijn en niet binnen warm liggen.....
Hier laat ik Vigo kiezen hoe lang hij buiten wilt,vanmorgen een half uurtje,gisteravond laat 1 minuut plassen,poepen en onmiddellijk terug naar huis,er zat tempo in....speedy gonzales was er niks bij en dat op 3,5 poot.
Toch maar even volgen Wij lopen ook korter, maar de meiden geven niet aan dat ze het koud hebben. Ze moeten wel in beweging blijven, dus we lopen wel lekker door.
Is dát waarom ze een pluimstaart hebben???
De vacht op de staart is wollig binnenin met lange en luchtige haren erover om heel veel warmte vast te houden in die pluim (een beetje zoals donsen veertjes).
Uiteraard om de staart zelf te vrijwaren van kou, maar ook: als het stevig vriest, rolt de poolhond zich in een bol en legt de staart over zijn neus (en ogen), zodat de warme lucht, die in de pluimstaart gevangen zit, zijn neus extra bescherming biedt.
Ik zou er spontaan van moeten niezen...
Hahaha, van veel niezen krijg je het òòk warm!
Nou, ik vind t reuze handig dat sommige honden hun eigen dekentje aan t lijf hebben groeien.
Altijd bij de hand én lekker warm, zo'n staartdeken
Begon mij toch af te vragen door dit topic of mijn altijd en eeuwige trage snuffelaarster geen temperatuurverlies leed tijdens haar wandelingen. Nu loop ik met deze temperaturen uiteraard geen 2 uur achter elkaar, zeker niet met haar tempo. Aan het einde van de middag heb ik een 3 kwartier gelopen en vooral ook regelmatig stilgestaan. Bij thuiskomst heb ik haar direct getemperatuurd en ze had een temperatuur van 38,6 graden. Zou de kou voor haar echt funest zijn en zou zij hier niet tegen kunnen, lijkt mij dat haar temperatuur lager had moeten liggen.
Zeker, totaal geen last dus.. Faro heb ik wel eens gemeten toen we nog geen jas hadden en die was onder de 37, hij was ook echt koud, letterlijk een eng gevoel als je hem voelde.
Faro heeft ook een trage schildklier, en dan ben je sneller koud, of warm.
In de zomer raakt hij snel oververhit.
Ik kwam vandaag iemand tegen met een teckel pup, die moest aan Faro ruiken, we stonden in de wind, en het baasje begon uitgebreid te kletsen, ik zag het hondje rillen, dus ik moest zeggen, je kan beter gaan lopen want je pupje heeft het hartstikke koud, Faro had zijn jas aan.
Hij werkt niet bij mij..
Ik weet wel dat we de laatste jaren zachte winters gehad hebben in Nederland, maar het lijkt wel of sommige mensen nog nooit eerder een winter meegemaakt hebben met een hond, zeker als je ziet hoe gretig dit tabelletje op FB verspreid wordt en de reacties daarop.
Nu zal het ook wel uitmaken waar je woont. Hier, in Noord Holland aan de kust is het heerlijk. Bobby ging er na meer dan een uur wandelen nog lekker bij liggen. Ik geloof echt niet dat die het zo levensgevaarlijk koud heeft.
Uiteraard hebben honden zonder goede bescherming wel degelijk een jas nodig, maar laten we ook weer niet overdrijven.
Hmm, laatste fotootje wil niet. Tweede poging
Onze lapjes vinden dit weer heerlijk.......met moeite binnen te krijgen nu
Ik heb toch eens opgezocht waar die tabel nou eigenlijk op gebaseerd is, staat eronder: De Tufts Animal Conditions And Care.
Dat blijkt al foutief te zijn overgenomen, het is De Tufts Animal Care And Conditions en wat blijkt?
Het heeft helemaal niets te maken met ons dagelijkse rondje met onze goed verzorgde viervoeters!
Het is een systeem voor dierenbeschermers om gevallen van mogelijke verwaarlozing te kunnen classificeren. En ook nog wel even uitgebreider dat dit tabelletje.
Zie bijvoorbeeld http://www.omalleypet.org/training/tufts-patronek.pdf
De bron van dit tabelletje, wat er zo massaal als zoete koek ingaat, is een hondenmagazine dat kennelijk een leuk artikeltje wilde schrijven.
Staan er wel meer op de site, zoals een heel verhaal over hoe de keuze van hond je sociale status aangeeft. Hmm, wat zou mijn status dan zijn met een vullisbakkie?
Toevoeging, toch even het hele artikel doorgelezen en met mijn Westie hoorde ik tot de nouveau riches omdat een Westie, in tegenstelling tot een jachthond, een accessoire zonder praktisch nut en minimum aan vachtverzorging zou zijn.
Ehm, geeft wel aan hoe 'serieus' we deze bron kunnen nemen.
Ik hou al helemaal niet van een tabel over honden, want elke hond is anders, kijk gewoon naar je hond, zo makkelijk is het, ik vind Faro ook niet mooier in zijn jas, geef mij maar een blote, maar ach, het ventje heeft het nodig.
Ik krijg genoeg commentaar op straat, negatief en positief, maakt mij niks uit, ik leg het ze graag uit, en als ze me niet geloven, ook goed.
Denken we ook een beetje aan ons zelf ? Mij maakt de kou niet uit, ben geboren in de winter, nergens last van...thuis in de kou en buiten in de kou....maar er zijn ouderen die het koud hebben en de deur niet uitkomen....kijk eens door het raam of het goed gaat, en doe eens een boodschap voor ze.....wie weet hebben ze een hondje.....even meenemen ?
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?