sik is een kortharige schotse collie. Hij is nu anderhalf jaar en was tot voor kort supertolerant. Speelde met iedere hond en luisterde prima. Sinds een paar weken is dat helaas niet meer zo. Hij vecht met reuen die hem niet aanstaan en is dan niet te corrigeren. Graag wil ik tips van jullie om deze puber (waarschijnlijk hormoongestuurd) weer in het gareel te krijgen.
Sik heet Sil......
Wat gaat er allemaal aan vooraf? Dus, tijdens het wandelen en het ontmoeten van andere honden, honden geven heel veel signalen voordat ze daadwerkelijk beginnen met vechten.
Ik zou gewoon een tijd je hond niet los laten lopen.
Als die zich niet kan gedragen, dan geen speeltijd met andere honden.
Is voor de andere eigenaar en hond natuurlijk ook niet chill dat een andere hond zo lelijk doet.
Wat een mooie hond is Sil! Ik heb even op je profiel gespiekt.
Is er iets gebeurd waardoor hij nu zo reageert? Kan idd zijn dat het met hormonen te maken heeft. Ook aan andere dingen.
Hoe verlopen de wandelingen, en hoe begeleid je de hond?
In elk geval zal hij aan de lijn moeten blijven zolang hij nog niet geleerd heeft andere honden te negeren. Laten spelen zou ik alleen doen met honden die hij kent en waarmee je weet dat het goed gaat.
Klopt, hij blijft ook aan de lijn en ik heb net zijn lange wandeling in het donker gemaakt. Spelen is even over. Hij krijgt nu druppels om zijn hormoonpiek wat te temperen.
Wat er vooraf ik gegaan weet ik niet. Je kijkt niet continue naar je hond. De andere hond werd gecorrigeerd met een stroomband......ik denk dat hij wel vaker vecht. Met Sil train ik bij de kynologenclub. “Even” de pubertijd door denk ik
Nou om te beginnen, altijd naar je hond kijken...
Een stroomband? Jee... Wellicht gaf die hond, door die stroomband, al negatieve/boze signalen af naar jou hond?
Immers leert die hond met een stroomband dat pijn door die andere hond komt. Dus geeft hij al negatieve/boze signalen af waarschijnlijk. Jou hond reageert daar dus op.
Ik zou die hond met stroomband gaan mijden als ik jou was. De baas is geen leukerd als hij z'n hond zo behandeld en daardoor is de hond geen leuke hond voor de jouwe.
Doe je best! Dat is natuurlijk niet realistisch. Het is mijn vierde hond en ik heb met allehonden getraind. Mijn kruising podenco/labrador ( hond op profielfoto) is van een vreselijk angstige hond veranderd in een vrolijke speelse hond. Ik heb altijd hersplaatsers gehad, en dit spook was net 15 weken en jawel een “herplaatser”. Toppertje is het, stapel zijn we op hem, maar ja wel een hormoonbobbel
Continue naar je hond kijken houdt in dat ik 5 van de 10 km achterstevoren zou moeten lopen.
Ja, doe ik ook. Sil train ik met de clicker en dat heb ik met mijn vorige hond ook gedaan. Ik hou hem nu aan de lijn en in de avond de lange wandeling. Even onze agenda aanpassen aan de hond. Dat die andere hond de pijn van de stroomband koppelt aan Sil, ben ik dus ook bang voor. Hij woont gelukkig niet echt dicht in de buurt
Goed bezig! Jammer dat het nog snel donker is 's avonds. Straks is het langer licht, maar dan heb je natuurlijk ook weer kans dat je meerdere en mogelijk ook deze mensen/honden tegenkomt.
Geluk dat ie niet dicht in de buurt woont. Wel erg sneu voor de hond.
Ik loop rustig in het donker over de dijk hoor. Heb ik niks van. Het moet maar even zo
Hoezo, ik let altijd op mijn hond al moet ik alles achtersevoren doen, hoe weet jij noe of jou hond niet is begonnen als je niks gezien hebt.
Als je hond los is heb je nog steeds verantwoordelijkheid.
Ja ik heb ook een herplaatser of een hond uit Spanje, die pas 7 jaar oud was toen hij hier kwam en angsten had, en...???
Ik vind niet naar je hond kijken net zo erg als mensen die alleen maar op hun telefoon kijken.
Als jij goed had op gelet had je misschien wel in kunnen grijpen.
Je hoort gewoon te alle tijd op je hond te letten.
En als hij last heeft van zijn hormonen misschien moet je dan eens een chemische castratie overwegen, en dan een beslissing nemen.
Ook als hij met reuen vecht hoort hij niet eens los te zijn..
Op je hond letten en je hond continue in de gaten houden is een groot verschil. Sil had nog nooit eerder gevochten, dus castratie is absoluut niet im Frage. Hij is anderhalf.......een puberreu heeft nou eenmaal hormoonpieken. Dat hoort bij een reu zoals loopsheid bij een teefje hoort
Ik weet niet hoor, maar volgens mij moet je je hond gewoon aan de riem houden en een goed gedragstherapeut zoeken, ik ken zoveel jonge reuen die nog intact zijn en niet met reuen willen vechten.
Als je er nu niks aan doen dan heb je gewoon een probleem, of eigenlijk, andere honden..
En wat is het nou, bovenstaande of hij heeft nog nooit gevochten?
Wel een mooie hond trouwens!
Wat noem je vechten? Echt bijten?
Heb ook een ongecastreerde reu van 1,5 jaar oud en alleen als die een ongecastreerde leeftijdgenoot tegenkomt kan het spelen weleens omslaan in ruw spel en uiteindelijk grommen en soms uitvallen. Vaak de wat onstuimerige types zoals labrador of husky. Hij bijt hier absoluut niet bij. Lijkt heel wat door het grommen maar valt mee.
Aan mij de taak om dit eigenlijk voor te zijn en als dat niet lukt direct in te grijpen als er gegromt wordt, pak hem dan direct vast even aanlijnen en doorlopen.
Mocht jou hond verder gaan dan grommen en echt bijten of kleine reuen lastig vallen zou ik hem aan de lijn houden en zeker een goede GT eens mee laten kijken. Dat is ondanks de hormonen overdreven en zal ook niet zomaar over gaan denk ik.
Nee, als je het zo bekijkt , was het geen vechten maar een schermutseling met veel herrie. Ik zit nog met hem op training (vanzelfsprekend) en daar is oom een gedragstherapeut aan verbonden. Maandag heb ik een afspraak daar
Dat is toch wel heel wat anders.
Probeer t eens te filmen van voor af aan.
Kijk daarna terug wat er allemaal aan vooraf gaat en of het normaal is wat er gebeurt. Kijk ook welke lichaamstaal er gebruikt wordt.
Mijn hondje speelt bijvoorbeeld ook soms met zoveel herrie dat het lijkt alsof ze vermoord wordt. Maar feitelijk gezien is er helemaal niks aan de hand. Er wordt dan gewoon ruw gespeeld.
Het is eigenlijk (in mijn ogen) heel normaal dat twee gelijkwaardige ongecastreerde reuen weleens een opstootje kunnen veroorzaken. Aan ons de taak om dit beter te vermijden of snel op te lossen.
Zolang je reu niet elke andere reu of teef met z’n hormonen lastig valt en er zomaar bovenop klapt lijkt me er niks aan de hand. En kom je een ongecastreerd ‘gelijkwaardige’ reu tegen even goed opletten en direct ingrijpen mocht het mis gaan.
Ben wel benieuwd wat ze maandag dan op de hondenschool ervan zeggen. Zou je dat willen delen tegen die tijd? Kan ik misschien ook weer iets van leren .
Doe ik
Helemaal waar, maar het zou niet zo moeten zijn dat hij dan gaat vechten. Vooral schotse collies staan erom bekend dat het hele zachtaardige honden zijn en ik heb eerlijk gezegd ook nog nooit gehoord van een agressieve schotse collie. Misschien is een castratie toch iets om te overwegen. Toen onze Aedon in de puberteit kwam ontstond er steeds vaker wat wrijving met Arran. We hebben hem toen laten castreren en we hebben nooit meer wrijving of iets dergelijks gehad.
Heb je al geprobeerd hem af te leiden als je ziet dat er een andere hond aankomt? Misschien is dit iets om te gaan oefenen en dan echt al gaan afleiden het liefst als Sil de andere hond nog niet gezien heeft of voordat hij in een iets alertere positie staat (lees; oren en eventueel staart al omhoog). Met het afleiden is de clicker ook heel erg handig. Zodra hij dan naar jou kijkt is het click en snoepje erin, complimentje geven of eventueel iets anders wat voor hem werkt.
Succes met het trainen
Tja, als jij absoluut de moeilijkste weg wil kiezen voor je hond en jezelf....
En neen een loopsheid "hoort"niet bij een teef: die laat je gewoon steriliseren.
Gek dat er dan 2 collies zijn die mensen aanvallen en honden, in een blokje van 10 huizen, wel familie van elkaar baasjes ook, moeder en dochter. Draaien rondjes als er een auto voorbij komt, fietsers aanvallen, mensen in kuiten bijten tot hechtingen toe, Faro aangevallen.
Ik ken verder alleen maar gestoorde collies, maar goed, dat kan ook aan de baasjes liggen of eigenlijk is dat zo als ik het zo neer zet.
Ook een schotse collie is gewoon een hond die je moet opvoeden en trainen. Doe je dit niet. Of pak je het verkeerd aan, dan krijg je geen fijne hond. Collies zijn drijvers en het is bekend dat ze achter autos, fietsen en hardlopers aan kunnen gaan. Dat hebben wij gelukkig helemaal onder controle zonder al teveel problemen. Klopt dus gewoon dat er ook collies zijn die een tik kunnen hebben. Zelfs een podenco (kruising of niet) kun je niet zonder opvoeding houden. Zelf vind ik sterilisatie en castratie geen opvoedingsinterventie maar een noodoplossing. (Luz) Ingrijpen in de hormoonhuishouding van een jong dier is niet zomaar wat en kan grote gevolgen hebben.
Omdat ik altijd herplaatsers had van een volwassen leeftijd, kijk ik anders aan tegen de opvoeding van dit jonge dier. De volwassen herplaatsers waren hun angst en onzekerheid nog niet te boven toen ik ze kreeg. Veiligheid bieden was daar prioriteit. Bij Sil is dat anders; hij voelt zich gelukkig heel zeker en luistert over het algemeen gewoon goed. Nu zijn hormonen pieken wil ik graag opvoedingstips en geen oplossingen die zo ingrijpend zijn dat je ingrijpt op zijn hele wezen.
De hormoonhuishouding laat hem voelen dat hij regelmatig wil dekken.
Door hem niet te laten dekken ben je al aan't ingrijpen...
Heee, jij hebt ook een korthaar! Als je twee reuen hebt is het wezenlijk anders denk ik. Eerst “gewoon” met training en daarna eventueel de noodoplossing. Ik geloof ook niet dat Sil agressief is.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?