Hond wordt maar niet zindelijk

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel DollyDolly

Ik heb een hele lieve golden retriever pup van 4 maanden. Hij doet alles goed, hij luistert prima, sloopt nauwelijks iets en leert snel. Behalve dan zindelijk worden. Hij plast zeker 4 keer per dag in huis, terwijl ik hem echt vaak uitlaat. Als ik met hem ga wandelen plast hij keurig buiten, maar als we dan terug zijn dan plast hij vaak binnen en half uur weer in huis. In huis poepen doet hij gelukkig (bijna) nooit. 

In de bench plast hij nooit, heeft hij ook nooit gedaan. Hij slaapt soms wel 12 uur achter elkaar (en dan moet ik hem echt wakker maken omdat ik weg moet), dus aan zijn blaas ligt het niet. 

Als hij in huis plast maak ik dat direct schoon met een sopje van allesreiniger en azijn. Ik straf hem nooit, maar ik begin daar zo langzamerhand wel over te denken. Hij lijkt gewoon niet te snappen dat het de bedoeling is dat hij nooit binnen plast. Als hij buiten plast beloon ik hem altijd uitbundig en krijgt hij wat lekkers. 

Ben ik te ongeduldig? Of doe ik iets fout? 

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Je bent te ongeduldig. Honden hebben tot zeker een jaar nog niet volledig controle over de sluitspieren. 

Het is aan jou om de signalen op te pikken wanneer hij plassen moet. Daarop moet je inspelen en hem dan naar buiten begeleiden om hem buiten te laten plassen. 

honden page profiel Hettie & CharliiHettie & Charlii

honden foto van Hettie & Charlii

Hij is nog maar 4 maanden.... straffen? Waarom? Je straft een baby toch ook niet omdat die in zijn luier plast? 

Gewoon flink blijven uitlaten, probeer daar regelmaat in te krijgen. Het komt heus, bij de ene hond wat sneller dan bij de andere...

honden page profiel Lissa en BadaloniusLissa en Badalonius

honden foto van Lissa en Badalonius

Mijn golden had ook nog regelmatig ongelukjes met 4 maanden. We waren toen een beetje op het punt 'hij loopt wel naar de deur om aan te geven dat hij naar buiten moet maar als ik niet meteen de deur open doe plast hij vast op de mat'. Als ik dan een handdoek neerlegde om de boel een beetje te drogen ging hij altijd nog even expres over die handdoek heen plassen tongue-out Hoort er allemaal bij :) Soms moet het kwartje gewoon nog even vallen en kun je daar zelf niet zo heel veel aan doen, behalve veel geduld zoeken.

honden page profiel DollyDolly

Ok, te ongeduldig dus... Op de puppycursus zie ik massa's honden die al ongeveer zindelijk uit het nest kwamen, dus ik maakte me wat zorgen. 

En nee, straffen zou ik nooit zomaar doen hoor, vandaar dat ik eerst advies inwin hier. Ik wil hem gewoon zo graag duidelijk maken dat dit niet de bedoeling is. 

 

 

honden page profiel DollyDolly

" Mijn golden had ook nog regelmatig ongelukjes met 4 maanden. We waren toen een beetje op het punt 'hij loopt wel naar de deur om aan te geven dat hij naar buiten moet maar als ik niet meteen de deur open doe plast hij vast op de mat'. Als ik dan een handdoek neerlegde om de boel een beetje te drogen ging hij altijd nog even expres over die handdoek heen plassen  Hoort er allemaal bij :-) Soms moet het kwartje gewoon nog even vallen en kun je daar zelf niet zo heel veel aan doen, behalve veel geduld zoeken. "

Oh wat erg, nog heel even over de handdoek plassen! Ik ga geduld zoeken (en een dweil want het is weer zover!) 

 

honden page profiel Lissa en BadaloniusLissa en Badalonius

honden foto van Lissa en Badalonius

" Oh wat erg, nog heel even over de handdoek plassen! Ik ga geduld zoeken (en een dweil want het is weer zover!) 
  "

Ja haha kon geen handdoek laten slingeren of meneer ging er netjes boven hangen! Op het moment zelf kon ik soms de haren wel uit mijn hoofd trekken maar nu lach ik erom tongue-out Allemaal deel van de mooie herinneringen nu tongue-out Dat moet je jezelf maar voorhouden: het wordt beter, en later lach ik erom!

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

" Oh wat erg, nog heel even over de handdoek plassen! Ik ga geduld zoeken (en een dweil want het is weer zover!) 
  "

Wist je dat het tot 7 maanden kan duren voor dat ze helemaal zindelijk zijn? 

 

Alles is nu nog normaal hoor. Ga dat geduld maar zoeken. wink

honden page profiel Coby & Wanda en MathildeCoby & Wanda en Mathilde 2 doggies

honden foto van Coby & Wanda en Mathilde

4 maanden? Da's nog erg jong hoor.....

Mijn schat was met een jaar nog af en toe ' in de war' en deed een plas in huis.

Maar goed, daar staan grote rassen ook om bekend, dat het langer duurt.

Geduld dus.....

 

Maar ook: héél goed opletten of hij geen kleine gedragingen laat zien waarmee hij zijn geplas aankondigt.

De mijne ging bv een rondje om haar as draaien; dan wist ik: als de bliksem naar buiten! En ja, een dikke plas dan.

Ook belangrijk: laat de hond niet verder plassen als je het ziet gebeuren in huis. Neem hem direct mee, echt direct! Naar buiten. Consequent. Het geplas onderbreken.

Ook kun je de truc toepassen van je hond optillen en naar buiten dragen; bij optillen stopt hij nl direct met plassen.

Zo leert hij sneller wat de bedoeling is.

Én: niet zo zeer vaak uitlaten als wel voor en na activiteiten: bij het wakker worden, na het spelen, na het eten enz. Hoppa, direct even naar buiten voor n plas.

Komt goed! ( uiteindelijkhp-wink)

honden page profiel Jamie, Nia&FfionJamie, Nia&Ffion

Misschien een tip waar je eat aan hebt. Ik ga hier nog altijd even na een wandeling de tuin in met Ffion want vaak moet ze nog wel iets. Vooral als ze aam het begin vd wandeling heeft geplast.

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

" Ok, te ongeduldig dus... Op de puppycursus zie ik massa's honden die al ongeveer zindelijk uit het nest kwamen, dus ik maakte me wat zorgen. 
En nee, straffen zou ik nooit zomaar doen hoor, vandaar dat ik eerst advies inwin hier. Ik wil hem gewoon zo graag duidelijk maken dat dit niet de bedoeling is. 
 
  "

Geen hond is hetzelfde natuurlijk. 

Het ligt er ook aan wat de fokker allemaal gedaan heeft. 

Puck dr fokker liet de pups al buiten plassen bijvoorbeeld. 

Puck had hier ook binnen no time door wat de bedoeling was. Aan mij om op tijd met haar naar buiten te gaan .

Eerst na elk slaapje, eet en speel moment. Na een tijdje plaste ze niet meer elke keer dus toen elk half uur en zo verder. 

honden page profiel Sanne & Denise, Fanny, VitaSanne & Denise, Fanny, Vita

honden foto van Sanne & Denise, Fanny, Vita

Iedere hond is natuurlijk anders! Kijk niet te veel om je heen wat andere honden wel allemaal doen, maar kijk naar je eigen hond. 

 

4 maanden is nog jong! Wij hebben 3 honden, waarvan we 2 honden als (kleine) puppy hebben. Denise is geadopteerd toen ze 8 maanden was en was toen al zindelijk. 

Onze oudste daar in tegen was pas 9 maanden eer dat zij helemaal zindelijk was. De middelste was wel snel, 4 á 5 maanden. Zo zie je maar. Dezelfde “opvoedmanier” maar een hele andere ontwikkeling. 

 

Heb geduld

honden foto van Nori met Chewy, Ayla, Leiah & Mace

Mijn reu was met 12 weken zindelijk.

Allebij mijn dames waren met 10 maand pas zindelijk.

En mijn jongste reu heb ik opgegeven wat zindelijkheid betreft hij is nu een jaar maar hij klopt op wel meer gebieden niet hp-sleephappy

 

Gewoon nog ff volhouden het komt echt wel. Geef de pupper wat tijd. 

 

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

Hou vol! Ziva was met 6 maanden zindelijk maar pas met 8 maanden durfde ik dat met zekerheid te zeggen. 

 

Wat ik bij haar merkte was dat ze wel wist waar het moest (buiten) maar als we niet snel genoeg waren deed ze het zonder problemen en zonder aankondiging binnen. De ongelukjes stopten dus pas toen zij haar plas langer op kon houden dan er tijd tussen de wandelingen zat. Vaak naar buiten dus, en goed letten op de kleinste signalen!

 

Daarnaast merkte ik dat ze bij spelen vaker uit moest dan bij rust of slapen, soms wel 3 keer in een half uur tijd! En let op: op een bot of speeltje kauwen geldt als eten.

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

" En let op: op een bot of speeltje kauwen geldt als eten. "

Haha inderdaad. Merkte het gisteren nog weer. 

Puck was de hele middag aan het kauwen op een runderoor bij m'n vader. Ze heeft tot twee keer toe naar buiten gemoeten om te poepen.

Kauwen zet de darmen flink in werking. 

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

"Straffen" is een zwaar woord maar er is niets mis mee je pup te leren dat het niet de bedoeling is dat hij in huis plast. Wanneer je hem op heterdaad betrapt (goed in de gaten houden dus!) een duidelijk "Nee!" of "Foei!" en verder zoals je het nu al doet.

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

" "Straffen" is een zwaar woord maar er is niets mis mee je pup te leren dat het niet de bedoeling is dat hij in huis plast. Wanneer je hem op heterdaad betrapt (goed in de gaten houden dus!) een duidelijk "Nee!" of "Foei!" en verder zoals je het nu al doet. "

Dat nee of foei is helemaal niet nodig. Dan bestraf je het plassen. Gewoon zonder iets te zeggen oppakken en buiten zetten. plast de hond daar verder dan wel belonen.

honden page profiel SyntaraSyntara

honden foto van Syntara

" "Straffen" is een zwaar woord maar er is niets mis mee je pup te leren dat het niet de bedoeling is dat hij in huis plast. Wanneer je hem op heterdaad betrapt (goed in de gaten houden dus!) een duidelijk "Nee!" of "Foei!" en verder zoals je het nu al doet. "

Hier had dat enkel als gevolg dat de pup snel plaste op momenten dat wij zelf even naar het toilet waren (en het dus niet zagen) of zich ging verstoppen om te plassen. We zijn daar dan ook snel mee gestopt. 

 

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

" Hier had dat enkel als gevolg dat de pup snel plaste op momenten dat wij zelf even naar het toilet waren (en het dus niet zagen) of zich ging verstoppen om te plassen. We zijn daar dan ook snel mee gestopt. 
  "

Ik heb hier nooit gestraft of mijn stem verheven. Puck is er gewoon zindelijk door geworden.

Wat ik wel fijn vind, als ze eens ziek is, dat ze zonder angst in de woonkamer haar ding doet.

Ik wordt nooit boos, zuchten of wat dan ook. Bij thuiskomst ruik ik het, maar ga toch eerst Puck begroeten en uitlaten.

Bij terugkomst pas opruimen.

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" Dat nee of foei is helemaal niet nodig. Dan bestraf je het plassen. Gewoon zonder iets te zeggen oppakken en buiten zetten. plast de hond daar verder dan wel belonen. "

Tja. Dat dacht ik dus ook. Hele boeken had ik gelezen toen ik mijn eerste pup (BC) kreeg.

Allemaal met de positieve opvoedmethode (ja, die was er 14 jaar geleden al) in het achterhoofd.

 

Veel uitlaten, heel erg veel. Constant in de gaten houden en als ze plaste in huis, niets zeggen, optillen en naar buiten brengen. Als ze daar wat deed gelijk belonen met een snoepje en gejuich en gejubel. Been there, done that, got the t-shirt. Maar zindelijk worden? Ho maar. Maanden ben ik aan het kloten geweest. Kom terug van het uitlaten en hoppa.. daar ging ze weer zitten. Net als bij TS. Ik was de wanhoop nabij. Blijkbaar kon ik het niet en was ik niet geschikt voor en pup. Huilend, wanhopig, heb ik de fokker gebeld met de intentie haar terug te brengen.

 

Die schoot in de lach: "Je leert haar wat je wilt, maar je leert haar niet wat je niet wilt." En inderdaad. Een paar dagen later was ze zindelijk. Nooit meer iets in huis gedaan en totaal niet bang om in mijn omgeving te plassen of te poepen. Als ze ziek is en in de bench diarree heeft gehad is ze ook echt niet bang voor me. Waarom zou ze ook? Ik heb haar niet mishandeld of afgeranseld of wat dan ook. Gewoon: "Nee!", dat is alles. Doen jullie ook als jullie honden iets buiten willen eten waarvan je bang bent dat ze er ziek van worden. Worden jullie honden dan ook bang om buiten iets te eten? Nee toch? Honden zijn niet van suiker, kom op.

 

Bij Elsa wist ik dat dus. Die was in no-time zindelijk. Twee weken of zo.

 

Ik vraag me af of ik Momo ooit zindelijk had gekregen als ik haar nooit geleerd had niet in huis haar behoefte te doen. Ik vermoed van niet. Waarom ook, het mag toch?

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

" Tja. Dat dacht ik dus ook. Hele boeken had ik gelezen toen ik mijn eerste pup (BC) kreeg.
Allemaal met de positieve opvoedmethode (ja, die was er 14 jaar geleden al) in het achterhoofd.
 
Veel uitlaten, heel erg veel. Constant in de gaten houden en als ze plaste in huis, niets zeggen, optillen en naar buiten brengen. Als ze daar wat deed gelijk belonen met een snoepje en gejuich en gejubel. Been there, done that, got the t-shirt. Maar zindelijk worden? Ho maar. Maanden ben ik aan het kloten geweest. Kom terug van het uitlaten en hoppa.. daar ging ze weer zitten. Net als bij TS. Ik was de wanhoop nabij. Blijkbaar kon ik het niet en was ik niet geschikt voor en pup. Huilend, wanhopig, heb ik de fokker gebeld met de intentie haar terug te brengen.
 
Die schoot in de lach: "Je leert haar wat je wilt, maar je leert haar niet wat je niet wilt." En inderdaad. Een paar dagen later was ze zindelijk. Nooit meer iets in huis gedaan en totaal niet bang om in mijn omgeving te plassen of te poepen. Als ze ziek is en in de bench diarree heeft gehad is ze ook echt niet bang voor me. Waarom zou ze ook? Ik heb haar niet mishandeld of afgeranseld of wat dan ook. Gewoon: "Nee!", dat is alles. Doen jullie ook als jullie honden iets buiten willen eten waarvan je bang bent dat ze er ziek van worden. Worden jullie honden dan ook bang om buiten iets te eten? Nee toch? Honden zijn niet van suiker, kom op.
 
Bij Elsa wist ik dat dus. Die was in no-time zindelijk. Twee weken of zo.
 
Ik vraag me af of ik Momo ooit zindelijk had gekregen als ik haar nooit geleerd had niet in huis haar behoefte te doen. Ik vermoed van niet. Waarom ook, het mag toch? "

Uitzonderingen bevestigen de regel zeggen ze dan. smile

 

Maar ik zou t nooit als advies geven. Normaal gesproken valt t kwartje vanzelf wel.

honden page profiel  Dutch Auti Dutch Auti

honden foto van  Dutch Auti

De ene hond is vlotter dan de ander.

Onze 1ste pup vroeger thuis was met  1 week al zindelijk. Terwijl onze laatste pas op 7 maand volledig zindelijk was. 

 

Verschil was wel 1ste woning had tuin. En al heel snel gaf de pup met poot tegen de deur aan dat ze eruit moest.

 

De laatste op appartementen complex 2 hoog. Gaf zulk wisselende signalen af. Ofwel wat ze aangaf deed ze ook als ze wou spelen of wat anders. Waardoor we elkaar minder goed begrepen.

 

Verder is een pup buiten vaak erg afgeleid door alles wat het ziet ruikt en hoort. Dat heeft vaak tot gevolg dat er niet volledig word uitgeplast ivm met alweer afgeleid en er dan thuis nog een plasje volgt.

 

Stug buiten blijven belonen. En het plasje binnen negeren. 

Soms helpt t om bekende saaie korte rustige plasrondjes in te lassen. Hoe sneller daar alles normaal is hoe sneller er in elk geval daar goed uitgeplast word.

honden page profiel Jamie, Nia&FfionJamie, Nia&Ffion

" Tja. Dat dacht ik dus ook. Hele boeken had ik gelezen toen ik mijn eerste pup (BC) kreeg.
Allemaal met de positieve opvoedmethode (ja, die was er 14 jaar geleden al) in het achterhoofd.
 
Veel uitlaten, heel erg veel. Constant in de gaten houden en als ze plaste in huis, niets zeggen, optillen en naar buiten brengen. Als ze daar wat deed gelijk belonen met een snoepje en gejuich en gejubel. Been there, done that, got the t-shirt. Maar zindelijk worden? Ho maar. Maanden ben ik aan het kloten geweest. Kom terug van het uitlaten en hoppa.. daar ging ze weer zitten. Net als bij TS. Ik was de wanhoop nabij. Blijkbaar kon ik het niet en was ik niet geschikt voor en pup. Huilend, wanhopig, heb ik de fokker gebeld met de intentie haar terug te brengen.
 
Die schoot in de lach: "Je leert haar wat je wilt, maar je leert haar niet wat je niet wilt." En inderdaad. Een paar dagen later was ze zindelijk. Nooit meer iets in huis gedaan en totaal niet bang om in mijn omgeving te plassen of te poepen. Als ze ziek is en in de bench diarree heeft gehad is ze ook echt niet bang voor me. Waarom zou ze ook? Ik heb haar niet mishandeld of afgeranseld of wat dan ook. Gewoon: "Nee!", dat is alles. Doen jullie ook als jullie honden iets buiten willen eten waarvan je bang bent dat ze er ziek van worden. Worden jullie honden dan ook bang om buiten iets te eten? Nee toch? Honden zijn niet van suiker, kom op.
 
Bij Elsa wist ik dat dus. Die was in no-time zindelijk. Twee weken of zo.
 
Ik vraag me af of ik Momo ooit zindelijk had gekregen als ik haar nooit geleerd had niet in huis haar behoefte te doen. Ik vermoed van niet. Waarom ook, het mag toch? "

 

Eens. Ik zeg enkel wat als ik op heterdaad betrap. Ik ga niet staan kijken tot ze klaar is met binnen poepen of plassen haha.

als ik later iets vind dan helaas pindakaas en stilletjes opruimen. 

Volgende forumvraag: Pup volgt mij overal
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^