Dat zei ik, mijn pup valt zo vaak op haar rug of krijgt een snauw van grotere honden die geen zin in een pup hebben. Daar spring ik niet tussen en dat is juist goed hondentaal onderling daar leren ze van. Mijn Mechelaar speelt ook weleens ruw met mijn Chihuahua die lossen het onderling op en nee ze gaan niet door tot er eentje dood is of naar de dierenarts moet.
Nou ja daar zijn de meningen wel over verdeeld inderdaad, zoals bij alles. Er is een opvoedingsdeskundige die zegt dat kinderen het onderling moeten oplossen en dat volwassen er zoveel mogelijk buiten moeten blijven.
Als dat er maar één is is het ook geen hele populaire theorie, blijkbaar.
Je spreekt jezelf wel een beetje tegen.
Als de andere pup overduidelijk niet wilde spelen, waarom riep jij niet gewoon je pup bij je en passeerde je de andere pup? Zo simpel kan het zijn hoor.
Nee dat is niet waar en heb ik nergens gezegd. Mijn hond heeft al vaak een sneer gekregen van een grotere hond en dan ligt ze op haar rug en staat daarnaar weer op en loopt door. Daar hoef ik niks aan te leren want dat leert de natuur vanzelf.
Dat wou die vrouw graag. Ze had gehoord dat ik in de buurt woon met een Mechelaar pup en ze vond het goed voor haar pup als die met leeftijdsgenoten en soortgenoten speelt. Het leek mij een leuk idee omdat mijn hond heel sociaal is naar andere honden maar ik wist dus niet dat zij een angstige pup heeft.
Ten eerste omdat het 'gepland' was dat de pups samen zouden gaan spelen. Deze vrouw had gehoord dat ik in de buurt woon met een Mechelaar pup. Ze vond het goed voor haar pup dat hij met leeftijds en soortgenoten speelt. Leek mij ook een goed idee omdat mijn pup erg sociaal is en het heel goed met alle honden kan vinden maar ik wist niet dat haar pup zo angstig is.
Als de jouwe zo sociaal was, dan had die de signalen van de andere pup opgepakt en was die het spel gestaakt.
De pup zag er al angstig uit, zal vast tal van signalen hebben afgegeven dat het niet wilde spelen. Dat zou jou pup hebben opgepakt en was die niet beginnen te spelen.
De situatie is idd anders maar nog vind ik het niet fout dat die vrouw haar eigen pup uit een situatie haalt die hij klaarblijkelijk niet leuk vond. Als jou pup het leuk vind om met andere pups/honden te ravotten is dit prima maar niet iedere pup/hond vind andere honden leuk.
Je schrijft...dat je hond zich niet laat kisten....als die de verkeerde treft die wel op het gedrag van je pup ingaat.....dan is het meestal echt geen sneer....
Nee dat waren dan honden die pups te druk vonden, dat zeiden de baasjes zelf. Ze gaat er altijd onderdanig snuffelend en kwispelend naartoe. En de honden vinden haar ook altijd leuk op een enkeling na dan niet die niet van pups houdt.
Je spreekt je zelf wat tegen....kijk voortaan naar de andere hond, als deze het niet wil of angstig is, ga dan weg, lijn je hond aan, en wie weet kom je iemand anders tegen die wel met je hond wil spelen....pups willen apelen, maar niet altijd is de tegenpartij daar van gediend, let daar op, lijn aan en ga verder.
Maar ze zit ook met haar pup op cursus daar heb je ook andere pups die willen spelen. Ik denk niet dat je dan daar je hond op moet gaat tillen dat ze er echt wel iets van gaan zeggen.
Nou dat hoeft niet, je hebt ook speelse pups die stug blijven volhouden om te spelen met de andere hond. Daar behoort mijn pup dan bij. En aangezien het een speelafspraakje was voor de honden leek me dat de bedoeling.
Dan weet je het nu, les voor de volgende keer.
Je hebt helemaal gelijk en je het bijna door!! Applaus!
Inderdaad moet je NU je pup aanleren sociaal te zijn. Dus niet andere honden omver te beuken, niet doorgaan nadat een andere hond op de rug is gaan liggen of gaat piepen door pijn of angst. Als jouw pup niet sociaal is moet je daar NU aan gaan werken en niet wachten tot je hond zo groot is dat je hem moeilijk uit die situatie gaat halen.
Dan nog even terug naar je opmerking dat jouw pup wel met een snauw om kan gaan... Zo te lezen gaat het er niet om dat jouw pup een andere pup de grenzen aangeeft doormiddel van een snauw. Het gaat erom dat jouw pup zich niet sociaal gedraagt en pups snauwen vaak nog niet. Die pup zal waarschijnlijk ook goed reageren op een snauw, maar niet op een lompe pestkop met een plaat van gewapend beton voor zijn kop. Want pups snauwen over het algemeen nog niet, dus hoe moet die dat 'zelf oplossen'? Dat jouw pup al meerdere snauwen gehad heeft zegt meer over jouw pup dan over haar pup.
Alleen maar goed als er zo gespeeld kan worden, daar is ook niets mis mee, mits het er niet te wild aan toe gaat, dat deze vrouw een angstige pup heeft is voor jou nuet leuk, zeker niet als je afgesproken hebt, maar je zag het angstige gedrag, echt lijn dan je pup aan en voorkom spel met elkaar.....hier ook een jonge hond, is groot en al zwaar, ze wil ook spelen, maar als de tegenpartij dat niet wilt, lijn ik ze direct aan en ga verder....
Daar heb jij toch niets mee te maken?
Lees en leer.
http://www.go4dogs.be/2011/08/puppyspel-laat-ze-maar-lekker-gaan/
Tuurlijk dat doe ik normaal ook. Alleen dit was dus een speelafspraakje en was het de bedoeling dat ze met elkaar zouden spelen. Toen zei die vrouw dat haar pup er blijkbaar nog niet klaar voor is (??). Nee als je hem blijft optillen altijd dan zal hij dat nooit worden.
Ja daar heb ik wel mee te maken. Want ik ga ook met mijn hond trainen en ik heb in het verleden ook getraind met Mechelaars en nog nooit ergens meegemaakt dat iemand zijn/haar pup moest optillen. Ik weet dat het altijd werd gezegd dat je dat juist NIET moet doen, vandaar.
Maar denk je dan serieus dat die pup het ineens wel leuk gaat vinden en er ineens wel klaar voor is wanneer hij elke keer omver geduwd wordt door een andere hond? Die wordt alleen nog maar banger of geïrriteerder en gaat vroeg of laat van zich af snauwen. En dan zegt men: daar heb je die weer, met d'r agressieve mechelaar.
Heb ik ook meegemaakt, gezellig samen met de honden, eerste afspraakje, en dan lijkt er een er helemaal geen zin in te hebben, zelfs angstig te zijn van de tegenpartij, dat is jammer, aanlijnen en verder dan gaan, en niet meer afspreken, wie weet als die ouder is dat dat beter kan gaan, zo niet er zijn vele anderen honden waar jouw hond wel mee kan spelen, maar let op het gedrag, grijp in als het niet gaat, niet zelf uit laten zoeken....
Als we alles moesten doen wat vroeger de norm was, dan slingerden we nog in bomen en aten bananen.
En wat heeft dat dan te maken met de andere pup en haar cursus, het eventuele optillen door het baasje en de door jou veronderstelde opmerkingen die daarop zouden volgen? Een goede puppycursus laat pups overigens helemaal niet onbegeleid met elkaar spelen. Daar worden ze namelijk allesbehalve 'sociaal' van.
En dat iets 'altijd werd gezegd' is natuurlijk een theorie van niets.
Stel, je had het ze wel zelf op laten lossen. Jouw pup blijft doorgaan, omdat ze alle tekenen negeert van de andere pup. Uiteindelijk is die pup er zo klaar mee dat hij jouw pup hard bijt.
Jouw pup wordt vervolgens bang en rent naar jou. Dan zijn er 2 negatieve dingen gebeurd: 1. Die pup leert dat honden weggaan als hij bijt en gaat uitvallen naar andere honden.
2. Jouw pup leert dat honden bijten en wordt vervolgens bang van of agressief naar honden.
Is dat wat je liever wilt?
Als dit niet was gebeurd, dan was het vechten geworden en dat zou nog ergere consequenties gehad hebben voor beide pups.
Die zijn er inderdaad, maar dan zijn ze niet sociaal, of moeten dat nog leren.
Daarvoor ben jij er als baas dan normaal gesproken. Maar jij denkt blijkbaar dat de pup zichzelf al het goede wel aanleert.
Ik denk dat je je wat beter moet gaan inlezen over signalen die de hond afgeeft en hoe je er naar handelt.
Ach. Ken je deze? Heel erg leerzaam en gaat ook op voor 'spelen':
https://www.youtube.com/watch?v=oQbei5JGiT8
Omdat het moeilijk voor je blijkt even een korte samenvatting:
Jullie hadden een afspraakje om samen thee te gaan drinken
Eenmaal samengekomen in het theehuis bedacht ze zich dat ze toch geen thee hoefde
Jij bleef het echter door haar strot heen gieten want jullie zouden toch samen thee gaan drinken?
Vervolgens is zij gepikeerd en gaat weg
En jij opent een topic op HP om je gelijk te gaan halen dat je niet krijgt.
Met mijn inmiddels overleden hond ging ik naar een cursus waar de pups voor de les even samen in een paardenbak mochten spelen. Alleen de pups die dit leuk vonden mochten in de bak de wat angstige pups deden niet mee, er werd dus rekening met angstige pups gehouden. Bij de cursus waar ik met mijn kleine hond ben geweest mochten de pups niet samen los spelen die cursus was vooral gericht op de relatie tussen de baas en pup.
Weet je waar ik de grootste hekel aan heb? Welke woorden ik echt uit wil kotsen.. is: honden lossen het onderling wel op. Bah bah bah. De grootste fout van een hondenbaas.
Even een voorbeeld: er wordt op mijn hond gereden door een andere hond, mijn hond snauwt van zich af maar het blijft doorgaan, en de eigenaar zegt: Ze lossen het zelf wel op. Waarom? Mijn hond is er niet om jouw hond op te voeden. Daar heeft ie een baasje voor, en ik vind noet dat mijn hond maar van zich af moet snauwen omdat de andere hond niet is opgevoed.
Precies jij dus eigenlijk in die situatie. Jij had kunnen zien dat jouw pup te lomp speelt voor een kleinere jongere pup en je had je hond weg moeten halen. Ik ben het dus 100% met die vrouw eens dat ze haar pup heeft opgetild. Zij heeft een grens van hoe ver het kan gaan en kent haar pup het beste. Als de andere eigenaar de hond niet tegenhoudt, moet je zelf maar maatregelen nemen en hem uit de situatie halen. Waarschijnlijk krijgt zij later een zeer sociale hond, in tegenstelling tot jouw herder die geen grenzen kent.
Je kan een pup oppakken om die te beschermen. Wat je dan doet is zorgen dat de pup denkt dat die veilig is bij jou. Dat het baasje de pup beschermd en dat zelf niet hoeft te doen. Je pup zal misschien als pup zijnde vaker vragen om hem op te tillen, maar als de situatie niet gevaarlijk is en je de hond/het gevaar met stem of eventueel je benen weg kan houden is dat ook goed. Als ze ouder worden leren ze dat ze veilig zijn bij het baasje.
Of je kan je hond het zelf uit laten zoeken. Die zal dan denken 'het baasje kan ons niet beschermen dus doe ik het'. Om vervolgens zelf gevechten aan te gaan, ongewenst andere honden te corrigeren etc. Tot het een keer fout gaat, omdat jouw hond niet op jou kan rekenen. Althans, dat weet hij niet. Dus zal die misschien in gevechten terecht komen, schade aanrichten en schade aangericht krijgen. Want hij moet immers geen mietje zijn en het zelf oplossen.
Nee, jij bent echt opweg naar een stabiele hond. Eentje die lekker dominant is en een grote bek heeft.
Hier een hond die ik als pup heb opgepakt wanneer dat nodig was. Zij komt nu soms nog naar mij, als er iets is, blijft dan bij mijn benen staan, of ze wacht gewoon op mij zodat ik in de buurt ben.
Zij is geen mietje maar juist hartstikke sociaal en bovendien erg stabiel!
En als ze een keer speelt met een hond, zoals ze altijd speelt, en de andere hond vind het duidelijk niet prettig? Dan roep ik haar terug of ik roep het commando zachtjes. Ik ben er namelijk om het voor haar uit te zoeken, ik laat mijn hond niet in de steek want ik geloof niet in het zelf maar uitzoeken.
Ik vind het hele “mijn hond is een mietje als hij een andere hond niet afsnauwt” maar raar. Voor je het weet is er weer een losgeslagen Mechelaar kinderen dood aan het bijten op een schoolplein. Want het is gelukkig geen mietje.
Nee, goed bezig.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?