Hallo allemaal,
Zojuist ben ik voor het eerst op dit forum beland. Al vanaf kleins af aan heb ik de grote wens om een hond te hebben.
Nu woon ik inmiddels alweer 5 jaren op mezelf en sinds een jaar in een eigen appartement. Ik ben zojuist afgestudeerd.
Nu wil ik heel graag een hond. Al van jongs af aan heb ik veel informatie opgezocht en gelezen over honden en de afgelopen weken heb ik dit weer bijgespijkerd. Nu weet ik al wat voor hond ik graag zou willen; gebaseerd op mijn woonsituatie. Ik woon namelijk in een appartement me balkon en ik heb een konijn. Het eerste zorgt ervoor dat ik een klein ras zal moeten nemen met een niet al te hoog energieniveau. Het tweede dat de hond niet een "jachthond" mag zijn. Zo ben ik uiteindelijk uitgekomen bij een boomer (kruizing maltezer shih tzu).
Echter, nu wil ik graag jullie eerlijke mening over of het wel verstandig is dat ik een hond neem. Ik wil het heel graag en weet dat ik hem/haar veel liefde kan geven.
Alleen, ik ben verpleegkundige. Dit betekent dat ik in onregelmatige diensten werk en ik dus geregeld 8.5 uur per dag weg ben (circa 3 dagen in de week). Nu is dit natuurlijk veel te veel en zou ik (zeker voor een pup) de eerste tijd (betaalde) opvang moeten regelen voor die dagen. Later hoop ik dit op te kunnen lossen met een hondenuitlaatservice en/of vrienden/familie die de hond tijdens mijn werk uitlaten.
De komende tijd ben ik in ieder geval 1.5 maand vrij, ivm wachten op diploma alvorens ik kan werken. In die tijd heb ik 24/7 de tijd voor de hond. Daarna zal het waarschijnlijk 3x per week 8.5 uur niet zo zijn.
Nu wil ik graag jullie advies: zou ik wel of niet een hond kunnen nemen?
En zo ja, is dan een puppy of een volwassen hond beter?
Ik heb al gezocht naar een volwassen hond, maar boomerhondjes (/maltezer o.i.d.) zijn vrijwel niet te vinden of hebben gedragsproblemen. Aangezien dit mijn eerste hond zou zijn, denk ik niet dat het verstandig is om een hond met (grote) problemen te kiezen. Daarnaast vind ik het een beetje eng, omdat ik dan niet weet hoe de hond is in het bijzijn van mijn konijn.
Graag jullie advies!
Daarnaast nog drie vragen:
1. Hoe lang duurde het voordat jullie pup zindelijk was?
2. Hoeland duurde het voordat jullie pup een paar uur alleen kon blijven?
3. Op welke leeftijd (/welke puppyfase) was je de meeste tijd kwijt aan jullie hond?
Alvast heel veel dank!
Ja, ik denk dat je prima een hond kunt nemen! Zeker als je nu al aangeeft voor een oppas en uitlaatservice te gaan!
Echter, je keuze voor een Boomer is misschien geen goed idee. Aangezien dit geen ras, maar wel een hele populaire kruising is, zal je hoogswaarschijnlijk bij de broodfok belanden.
Waarom een Boomer en geen raszuivere Maltezer of shih tzu? Wat spreekt je aan in een Boomer wat een raszuivere hondje niet heeft? Het voordeel van een raszuivere hond is dat je weet waar het vandaan komt. Je weet dat de generatie gezond is en de ouders worden getest op erfelijke afwijkingen, wat erg belangrijk is.
Ga je voor een kruising, Is de kans klein dat ze naar de gezondheid van de ouders hebben gekeken. Een gezondheidscheck bij de dierenarts is namelijk niet voldoende!
En dan, de grootte van de hond maakt niet uit als het in een appartement gaat wonen. Uiteindelijk gaat het erom wat je met de hond doet. Ook kunnen honden prima leren met een konijn om te gaan, zelfs jachthonden.
Kijk dus vooral wát je met je hond wil ondernemen. Ben je van plan cursussen te volgen? Hoeveel wil je gaan wandelen? Moet het vriendelijk zijn naar andere dieren en honden etc etc. Er zijn namelijk nog veel meer rassen waaruit je kunt kiezen.
Je zegt ook dat je anderhalve maand vrij bent vanaf nu.. Ik denk niet dat je in zo'n korte tijd zo snel een gezonde pup kan krijgen. Maar je kunt op je werk uiteraard altijd een paar weken vrij krijgen in de zorg.
Allereerst: zorg ervoor dat je iemand hebt waar de hond kan zijn als je werkt, of die met de hond gaat wandelen.
Ik zou toch proberen een volwassen hond te vinden, een puppy heeft echt veel meer tijd nodig om op te voeden, vergis je daar niet in. Met 6 weken heb je dan voldoende tijd om te gaan opbouwen met alleen blijven en evt andere training en opvoeding. Een stichting als SOS Strays heeft veel leuke, sociale honden in opvang in NL en B bij gastgezinnen. Ze weten daardoor al veel over het gedrag van een hond en wat de behoeften zijn, er is een redelijk goede inschatting over wel of niet alleen kunnen zijn, en je kunt op bezoek gaan om te kijken of er een klik is. Ook Animal in Need heeft meerdere honden in opvang in Nederland.
Ik denk ik dat je ook best een iets grotere hond kunt kijken, een hond slaapt meestal een groot deel van de dag, dus als je iedere dag minstens één lange wandeling maakt en ermee speelt of evt een sport gaat doen, hoeft groter geen probleem te zijn. Veel van die kleine 'gezelschapshondjes', de naam zegt het al, kunnen trouwens slecht alleen zijn en gaan de hele dag achter de deur zitten keffen...
Ik zou sws niet voor een pup gaan. Zindelijk maken, opvoeden, van pup naar puber naar volwassen hond, trek daar maar een jaar voor uit (is mijn ervaring). Als jij zelf al 3 dagen pw 8,5 uur weg bent voor je werk en ook nog tusseendoor moet slapen, blijft er erg weinig tijd voor bovenstaande over.
Verder ga ik mee met de andere reacties: je krijgt niet accuut een hond, tenzij je er een uit het asiel of uit de br**dfok haalt....
Ik zou vooral beginnen met een 2de konijn te nemen.
Een grote hond kan prima op een appartement en omgang met konijnen is aan te leren.
Het is meer de vraag of je voldoende tijd hebt.
Ik zou zoals Maart zegt er sowieso een konijn bij nemen. Een konijn een hele dag alleen is wel erg sneu.
Wat betreft een hond: tsja, zelf werk ik ook fulltime en mijn honden kunnen prima lang alleen zijn. Maar bedenk je ook dat er heel veel honden zijn die dit niet kunnen. Wij merkten ook dat onze hond vereenzaamde en hebben er dus een hond bij genomen. Toen hij nog met de uitlaatservice meeging was eenzaamheid overigens geen probleem.
Bedenk je ook dat jouw werk vermoeiender is dan veel 'normale' banen waar je van 9 tot 5 werkt. Je moet wel energie hebben om zowel je hond als je konijn aandacht te geven.
Tot slot wil ik je adviseren om niet voor een pup te gaan. Juist als je werkt is het beter om voor een herplaatser te gaan die al zindelijk is en waarvan je bij voorkeur al weet dat hij of zij een paar uurtjes alleen kan zijn. En neem als het kan een paar weken vrij. Wij hebben onze laatste hond opgehaald vlak voor onze zomervakantie. Zo had hij alle tijd om aan ons en ons huis te wennen.
Mijn eerste gedacht.
Zit dat beestje echt altijd heel alleen?
Bij de boomer zou ik persoonlijk wegblijven. Waar je gauw terecht komt zijn de broodfokkers en de thuisnestjes. Die verkopen je doorgaans een ongezonde pup.
De ouderdieren zijn niet getest op erfelijke afwijkingen, er wordt niet gekeken naar de combinatie ouderdieren (karakter/bouw enz.)
Ik zou zeggen, ga naar de rasvereniging van een van de hondenrassen, lees je in over welk ras je in huis neemt. Zoek een fokker waarbij je je goed voelt (ook binnen de rasvereniging heb je kaf tussen het koren, check dus altijd goed de naam/telefoonnummer/adresgegevens).
Een grote hond kan zeker wel op een appartement, alleen is het traplopen wel een dingetje. Til je pup zo lang mogelijk van de trap op/af. Maar leer je pup wel om rustig en beheerst de trap op en af te lopen. Ook alleen aan de lijn en netjes naast jou.
Heb je een lift, dan is dat wel een mooie oplossing.
Je bent de komende tijd 1,5 maand vrij, maar bedenk je dat er weinig goede fokkers zijn die op dit moment een nestje hebben liggen waar nog een pup van 'over' is. De meeste pups zijn dan al verzegd.
Je komt vaak op een wachtlijst en moet je een tijdje wachten.
Maar je werkt in de zorg (ik ook trouwens), kun je ook pbl-uren sparen? Bij ons kan dat wel, ik heb er op dit moment 196 en kan ze inzetten (in overleg met de planner) wanneer ik wil. Ik zou ze zelfs allemaal achter elkaar mogen opnemen. Dit kan trouwens ook met je vakantieweken, je hebt er 5 als het goed is.
Wat je kan doen is degene op de hoogte brengen die de planning doet, zeggen dat je tegen de tijd dat je je pup kan ophalen graag de pbl-uren of vakantie-uren wilt opnemen.
Dan kun je een tijd thuis zijn om je pup te leren wat wel en niet mag, zindelijk maken, socialiseren, alleen blijven enz.
Wanneer je weer gaat werken zorg je voor oppas. Is de pup ouder, kun je, wanneer de pup een tijdje alleen kan blijven kiezen voor iemand die de pup uitlaat.
Je vragen;
1. Bij mij was Puck binnen 1,5-2 weken zindelijk. Maar dat komt omdat het toen voorjaar/zomer was en ik dus ook met het goede weer zo naar buiten kon stappen. Ook consequent zijn met de uren. Dus niet vergeten uit te laten. Kijken naar de kleine signalen die ze afgeven als ze moeten plassen/poepen.
2. Puck bleef bij ons wel al snel alleen. Maar m'n moeder was veel thuis en kon tijdens haar werk ook altijd even thuis komen. Ze werkte toentertijd in de thuiszorg en was vaak maar een uurtje of twee uurtjes op pad.
3. Tijd kwijt zijn aan je hond?... Als je een goede band hebt met je huisdier en je vind je huisdier leuk, dan ben je er geen tijd aan kwijt.
Nog een paar vragen aan jou:
*Als je je goed hebt ingelezen, dan weet je dat de boomer bij slechte fok vandaan komt. Waarom daar dan voor kiezen?
* Hoe zie je het hebben van een hond voor je?
* Wat ben je van plan te doen met je hond? Ze hebben natuurlijk lichamelijk en geestelijk uitdaging nodig. Elke dag. Ook als je een lange dag hebt gewerkt.
Hier nog een paar leuke foto's van mijn hondje, Puck is een Maltezer.
Goed dat je er voor die tijd over na denkt. Weet wel dat er super veel tijd in gaat zitten. Ik heb zelf 2 shih tzu's. Waarvan de laatste een hond is die heel bang is voor andere honden en om die reden al niet mee kan met een uitlaat service. Wel iets om ook rekening mee te houden. Zorg inderdaad dat je nu al een oppas hebt waar je op kan bouwen. Ik ga ook weer 30 uur werken. Maar 1 dag is mijn vriend thuis en de andere 2 dagen worden ze om 1 uur uit gelaten en mee genomen door mijn schoonmoeder. Verder heb ik ook altijd nog andere mensen achter de hand.
Aanvullend op andere antwoorden, denk ik dat je (voor de vrije tijd die je nu hebt) wat laat begint met zoeken. Het kan soms wel even duren voor je de geschikte hond (of het nu om een pup gaat of een hond uit asiel/van stichting) vindt.
Enkel bij broodfok kun je een hond kopen alsof het een brood is. Winkel in, goede uitzoeken en winkel uit. En dit zijn juist de fokkers die je moet vermijden.
Dus de anderhalve maand is misschien al om voordat je uberhaubt een geschikte hond vindt.
Ik ga overigens ook mee met mijn voorgangers: een tweede konijn. Lees bijvoorbeeld dit eens door: https://www.dierenbescherming.nl/dierenasiel/knaagspoor/konijn
Met als belangrijke eerste zin: Konijnen zijn intelligente groepsdieren. Daarom plaatsen we konijnen nooit in hun eentje.
Je kunt ook eens kijken bij herplaatshonden in NL
of bij Stichting Hulp en Herplaatsing Huisdieren
Bij honden afkomstig uit NL loop je geen kans op ernstige ziektes door parasieten als Babesia, Ehrlichia, Leishmania, Hartworm en Brucellose uit Zuid of Oost Europa, waar het specialistisch Medisch Centrum voor Dieren in Amsterdam uitgebreid info over geeft op hun website
Ik ken veel boomers met scheve pootjes, onder/overbeet.
Kijk eens naar havanezer of ander hondje uit rasgroep gezeldschapshondjes.
Je zegt dat je momenteel 1,5 maand thuis bent.... tegen dat je een pupke gevonden hebt moet je waarschijnlijk beginnen werken. Eerste jaar dat je werkt heb je doorgaans wat minder verlof....
Je woonsituatie heeft werkelijk geen enkele invloed op het formaat van je hond en de hoeveelheid beweging die je hond nodig heeft. Ik woon ook op een appartement met balkon met twee (2!) Border Collies
Het gaat erom wat je met je hond(en) doet. Maar weinig honden zijn blij met een grote tuin waar ze urenlang ingetrapt worden. Daarnaast kan je in een appartement ook een hondenluik in je balkondeur plaatsen (de kans dat daar ingebroken wordt is niet zo groot) zodat je hond wanneer hij maar wil buiten kan zijn en kan kijken naar alles wat daar gebeurt.
1. Hoe lang duurde het voordat jullie pup zindelijk was?
Bij mijn eerste hond wat langer, ik geloof iets van 3 maand of zo, omdat ik niet wist hoe ik het aan moest pakken (ik leerde haar buiten te gaan maar niet dat het binnen niet mocht). Mijn 2e had haar laatste 'ongelukje' voor 3 weken.
2. Hoelang duurde het voordat jullie pup een paar uur alleen kon blijven?
Een paar dagen. Beide.
3. Op welke leeftijd (/welke puppyfase) was je de meeste tijd kwijt aan jullie hond?
De eerste maanden waren zwaar. Continu opletten. Zindelijk maken. Afleren mijn meubilair te slopen. En bij mijn ras; leren rust te nemen. Puppybleus is dan ook geen onbekend fenomeen.
Vanaf een maand of 5/6 gaat het gemakkelijk maar gaat er steeds meer tijd zitten in wandelen, sporten en denkspelletjes. Ik gok dat ik nu per dag zo'n 3,5 uur echt puur met mijn honden bezig ben met een uitschieter op zaterdag waar het zo'n 5 uur is. Mijn dochter gaat doordeweeks nog een keertje sporten met de jongste hond, dat tel ik dus niet mee.
Ik denk dat jij prima een hond kan hebben. Beter een middelmaat dan een kleintje ivm zindelijk maken e.d. Verder geef ik je de tip mee aan je toekomstige werkgever het recht te vragen 1 dagdeel/dag vast te zetten als vrije dag waarbij je bij indiensttreding nog niet kunt zeggen welke dat is, maar dat dat ook ergens in het weekeinde kan zijn. Als je pup dan oud genoeg is voor een sport dan kan je zeggen wanneer dat is. Er is veel vraag naar verpleegkundigen dus een werkgever zal daar ws wel aan mee willen werken. Dat je dan bv altijd de zaterdagochtend vrij bent bv. of tussen 10:00 - 16:00 of zo. Met nachtdiensten is dat even zwaar omdat je dan gebroken slaapt... maar daar krijg je dan wl een gelukkig levensmaatje voor.
Bedenk trouwens wel dat je in de winter soms ook in het donker moet wandelen (dus meer dan een poep en plasrondje)! Als je dat niet durft kan je beter niet aan een hond beginnen. Dat mag trouwens ook aangelijnd in de bebouwde kom, als je maar een uur loopt.
Ik zou ook aanraden om bij een rasvereniging te kijken naar een hond (als je een pup wilt) en dus geen boomertje te nemen.
Ik denk dat een hond prima kan als iemand de hond tijdens de lange dagen kan uitlaten of kan oppassen. Volgens mij zouden een pup en volwassen hond beide kunnen, maar bij een pup zou ik dan in het begin wel zeker oppas voorzien.
1. Ons maltezertje was eigenlijk na een paar dagen zindelijk (op heel af en toe een ongelukje na). Na enkele weken was zij zeker volledig zindelijk en heeft ze nooit nog een ongelukje gehad tot ze bejaard was.
Ons huidige hondje heeft er meer dan een half jaar over gedaan en had daarna nog regelmatig ongelukjes. Dat ras staat er wel om gekend dat ze moeilijk zindelijk te maken zijn.
Ik ben het dus niet eens met Liz dat je beter een middelmaat zou nemen omwille van zindelijkheid. Ik zou gewoon kijken naar het ras en ik denk dat dat ook per individuele hond binnen een ras nog erg kan verschillen. Het formaat hond heeft daar volgens mij niets mee te maken.
2. Bij ons maltezertje ging dit ook heel vlot. Eigenlijk na een aantal dagen kon zij perfect een aantal uren alleen blijven. Bij ons huidige hondje was dit ook veel moeilijker. Na een paar maanden lukte dat wel, maar nu na enkele jaren heeft ze (door omstandigheden) veraltingsangst gekregen en kan helemaal niet meer alleen blijven.
3. Bij beide honden waren de eerste maanden het meest werk en het moeilijkst.
Ik heb een Ridgeback, grote zware hond...maar perfect voor op een app. Ze zijn namelijk de grootste tamzakken die er zijn. 1 uur wandelen = 23u slapen moest je dit willen. Ze blaffen ook zo goed als niet...ook handig voor op een app. Ik zou de buur niet willen zijn van een hond die blaft voor elke auto die voorbij komt. MAAR..ze hebben een klein hartje. Pyxis komt de trap wel op...maar niet af. Veel plezier met 45kilo naar beneden te dragen...
Maar een boomer, plz, zoals al de rest al aangaf. BLIJF ERVAN WEG. Typisch broodfokhondje...ook al koop je ze van een lieve dame met een oeps nestje...nope, dat is een denkmantel. Die lieve dame doet gewoon dienst als front. ga eens kijken naar Griffon bruxellois, Franse Buldog, Greyhound of Maltezer, allemaal honden die gekend zijn als 'luilakken' die graag slapen. Je kan zo'n hond al makkelijker alleen laten dan een stuiterbol vol energie.
1. Hoe lang duurde het voordat jullie pup zindelijk was?
Pyxis sliep vanaf dag 2 door de nacht. Ik denk echt dat wij de hoofdvogel hebben afgeschoten want man ze was zo makkelijk! Voor de momenten dat ze langer dan 4u alleen was hadden we zo'n 'indoor toilet'. Zon grasmatje met daaronder een reservoir. Kattebak korrels eronder maar dat heeft ze nooit echt gebruikt. Enkel in noodzaak.
2. Hoelang duurde het voordat jullie pup een paar uur alleen kon blijven?
Bij ons eigenlijk zeer snel maar zoals ik al zei, Pyxis is de koningin van luilakken. Een fikse wandeling en dan een zacht bedje en ze beweegt de volgende 8u niet.
3. Op welke leeftijd (/welke puppyfase) was je de meeste tijd kwijt aan jullie hond?
Puppy natuurlijk. Zindelijkheid, aanleren....je moet de pup ook nog leren kennen. Nu weet ik precies wat ze wil als ze a of b doet. Bij een pup is dat nog niet. "Heeft ze dorst, moet ze plassen, wil ze spelen...."
Als je een pup/hond in huis haalt is het een groot verschil of je thuis bent of full time werken gaat.
Het blijft aanmodderen: hond en werken gaan.
Ofwel heeft de hond geen leven omdat hij veel te lang alleen zit ofwel betaal je je blauw aan opvang.
Er zijn meer problemen met zindelijk krijgen, gedragsproblemen, slopen enz.
Logisch, je hebt gewoon veel minder tijd voor je hond.
Mensen die het combineren zullen anders beweren omdat ze niet beter weten.
Ts gaat ongeveer 24 uur werken begreep ik.
Ik werk ongeveer hetzelfde en het is gewoon prima te combineren.
Je moet alleen op lange dagen, voor de pup oppas hebben en voor als de hond wat ouder is een uitlaat of oppas (ligt eraan of de hond goed alleen kan zijn).
De grote van je woning heeft niets te maken met je ras-keuze. Ik had 2 amerikaanse staffords en 1 amerikaanse pitbull op een appartement en die kwamen niks te kort. Waarschijnlijk blijf je ook geen 15 jaar op een appartement wonen op jouw leeftijd.
Ben je zeker dat je een boomer wilt? Meestal zijn fokkers van deze kruising enkel uit op geld en niet bezig met de gezondheid.
Waarom heb je maar 1 konijn? Konijnen leven liever niet alleen.
Ik denk dat je prima een hond kunt nemen. Zeker als je een uitlaatservice regelt. Dan is hij tussendoor 1 a 2 uur van huis en daarna lekker moe.
Een oud opvanger van mij (ik vang honden op voor sos-strays) Gaat 2 a 3 dagen in de week met de uitlaatservice mee en vindt dat volgens mij geweldig! Hij moest al na een week of 2 een hele dag alleen thuis zijn en werd dan tussendoor opgehaald door de uitlaatservice. Van wat ik heb gehoord ging dat prima. Hij was wel al 3 jaar toen hij daar kwam wonen en had bij ons natuurlijk al laten zien dat hij heel goed alleen thuis kon blijven.
Jaimy hebben we van pup af aan. Wat ik me er van herinner was hij vrij snel zindelijk. We hebben hem gekregen toen hij 10 weken oud was en de fokker had al goed met hem geoefend.
Ik heb ook een shiloh pup van 9 weken opgevangen, toen hij met 16 weken naar zijn baasje ging was hij nog steeds niet goed zindelijk. Dat heeft bij hem vrij lang geduurd.
Het alleen thuis zijn bij Jaimy hebben we langzaam opgebouwd, ook omdat hij als pup natuurlijk niet zo'n sterke blaas heeft als een volwassen hond. Hij is een tijd lang nog opgehaald door familie. Steeds wat later zodat hij steeds langer alleen thuis leerde zijn.
Er zijn heel veel leuke volwassen kleine hondjes die een baasje zoeken. Ook wel boomertjes, maar dan moet je wat beter/langer zoeken inderdaad, die zijn snel geadopteerd. Moet het perse een boomertje zijn? Of mag het ook een ander klein leuk, sociaal hondje zijn?
Daar kan prima een hondje bij hoor! Voor dat lange alleen zijn kun je verschillende dingen doen. Ten eerste, als je een pup neemt, vanaf dag één oefenen met alleen zijn. De eerste keer dat je voor een halve minuut naar de wc gaat is al heel spannend voor dat beestje! De eerste keer dat je echt weg gaat, bijvoorbeeld uurtje boodschappen doen, moet je de pup lekker uitputten vantevoren.
Met konijn zou ik zeggen, 1. Neem een tweede konijn! Het is inmiddels bekend dat konijnen snel eenzaam zijn! En 2. Hond en konijn is een kwestie van wennen, maar het blijft toch ook een jager/prooi relatie dus inderdaad verstandig om niet een hond met sterk jachtinstinct te nemen.
Qua flat zou het mij persoonlijk handig lijken om een "tilbaar" hondje te nemen haha dus je zit goed in de hoek van de gezelschapshonden. Ik heb een cavalier van 10 kilo, maar gelukkig een benedenwoning. Destijds heb ik ook naar het vlinderhondje gekeken.
Hallo allemaal,
Wat super fijn al die reacties!!!
Wat betreft mijn konijn en het alleen zijn; dat klopt helemaal.
Ik heb ook altijd een konijnenvrouwtje erbij gewild, maar aangezien mijn konijn tot een half jaar geleden nog bij mijn ouders leefde ivm het feit dat hij een buitenkonijn is, die gewend is aan veel ruimte en ik toen nog geen balkon had. Vervolgens heb ik contact gehad met de dierenarts ivm castratie (zeer noodzakelijk bij konijnen voor koppelen) en zij gaf aan dat de risico's van narcose en de castratie erg groot zijn bij oudere konijnen. Mijn zus heeft helaas een jong konijn verloren na een castratie. (Zij heeft inmiddels een gezelligr stelletje (konijnen))
Aangezien de dierenarts afraadt dit nu nog te doen, de stress van een koppeling een konijn op hogere leeftijd fataal kan zijn en onze eigen ervaring met de eerste castratie heeft me uiteindelijk laten beslissen het hem niet aan te doen.
Terug naar de hond. Ik ben heel blij met jullie reacties. In mijn directe omgeving (familie en vrienden) heb ik weinig mensen met honden en de informatie online is ook niet altijd betrouwbaar en representatief.
Op basis van jullie reacties heb ik besloten dat nu, ad hoc, een hond kopen geen goed idee is. En ik ben erg naief geweest in de keus voor een boomer. Ik wilde een hondje uitkiezen van www.hondjes.nl, maar als ik jullie kenmerken van broodfokker met hen vergelijk, dan ben ik bang dat ik dan naar een broodfokker ga.
In mijn nieuwe baan kan ik veel zelf inplannen, dus hopelijk kan ik over niet al te lange tijd een lieve hond een warm en liefdevol huis bieden.
Nu blijft wel mijn vraag: wat voor ras kan ik het beste kiezen?
Belangrijke punten:
- Ik woon in een stad en heb geen bossen in de buurt om te wandelen. Dus een hond die veel vrijheid nodig heeft tijdens het wandelen, zal niet gaan. Ik zal hem wel meenemen naar parken in de buurt, maar dit is natuurlijk in niks te vergelijken met uitgestrekte bossen en vrije velden. (Later zal ik vast naar zo'n gebied vertrekken ????)
- Ik woon in een appartement, dus een waakzaam ras en/of een hond die veel blaft is niet handig.
- In mijn gebouw is zowel een trap als een lift aanwezig, dus dit moet geen problemen opleveren.
- Geen jachthonden of honden met groot jachtinstinct, ivm een konijn dat op het balkon zit. Woonkamer heeft groot raam naar het balkon en het zou vervelend zijn voor de hond als zij alleen maar gefixeerd is op het konijn.
- Ik ben zelf niet heel sterk (fysiek), dus een heel groot en sterk ras lijkt me geen goed idee.
- Een goed te trainen ras. Het wordt mijn eerste hond, dus ik zal me niet al teveel moeten uitdagen.
Ik ben heel benieuwd!!!
Gewicht is belangrijker dan formaat. Met format wordt meestal de hoogte bedoeld. Maar het is vooral het gewicht dat bepaalt of de hond fysiek makkelijker te hanteren is. Gewoon om een voorbeeld te geven; ik heb Border Collies (niet echt iets voor jou) en dat is een middenmaatje. Toch weegt mijn oudste maar 16 kg. De jongste is nog niet volgroeid en zit nu op 13/14 kg. Een Labrador is ook een middenmaat maar komt al snel op 29–36 kg voor een reu en 25–32 kg voor een teef.
Als je opziet tegen het opvoeden dan kan ik je aanraden geen erg intelligent ras te kiezen. Maar uiteindelijk draait het bij opvoeden om consequent te zijn. Kan je echt consequent zijn, dan kan je elk ras opvoeden, ook als eerste hond.
Vergis je ook niet in hondenrassen die bekend staan als zeer goed trainbaar en erg gehoorzaam. Ook bij hen en soms juist bij hen, gaat daar heel erg veel opvoeding, training en een uiterst consequente baas aan vooraf. Het enige is dat je met die rassen vaak verder kunt komen met trainen, niet dat het makkelijker is. Een intelligente hond die snel leert, leert niet alleen goed gedrag snel aan maar fout gedrag net zo snel. En als er eenmaal fout gedrag in zit krijg je dat er moeilijk uit.
De site die je noemt is inderdaad een grote broodfokker. Zo koop je natuurlijk geen hond.
Voor een groot en sterk ras hoef je niet perse sterk te zijn. Je moet gewoon je hond goed opvoeden.
Ook zul je je hond moeten leren dat het konijn bij de familie hoort en dat hij die met rust moet laten.
Een hond hoeft niet perse alle vrijheid te hebben. Aan de lijn zijn ze net zo gelukkig als los. Laat ze alleen dan wel lekker veel snuffelen. Een hond die de hele wandeling strak naast z'n baas moet lopen omdat die maar heeft te luisteren, die zijn niet gelukkig.
Je woont in de stad, maar ik neem aan dat je wel een auto hebt? Dan kun je toch een aantal keer in de week een mooi bos of andere omgeving wandelen wat in de buurt ligt?
Bedenk ook goed, als je geen auto hebt, hoe je bij de dierenarts komt als er spoed is.
Zijn wel leuke herplaatsers te vinden en soms hebben ze er ook pups zitten. Je kan altijd eens een blik werpen op de site.
Zelf vind ik Maltezers echt super leuke hondjes. Aanwezig, echte maatjes die graag bij de baas zijn en een mooi knuffelformaat. Ze kunnen ook best wat aan qua wandelen en sporten al dacht ik dat Puck niet zo'n wandelaar is. Mocht ik ooit groter komen te wonen dan wil ik er zeker eentje erbij hebben. (3 honden wordt een beetje veel in mijn huisje.) Ik heb wel begrepen dat je goed moet zoeken naar een goede fokker die ook echt de testen doet. Maar Ruby88 kan je daar vast veel meer over vertellen.
Klopt, puck is niet een echte wandelaar. Maar doorgaans zijn maltezers hondjes die graag een kilometer of 5 per dag wandelen.
Maar sporten, behendigheid, hoopers vind puck erg leuk, ook hersenwerkjes doet puck met veel plezier en enthousiasme. Gehoorzaamheid hebben we ook gedaan maar dat vond puck vreselijk. Ze houd niet van luisteren, nog steeds niet.
Maar ze blaft wel heel veel. Dat is misschien een minpuntje.
Knuffelen vind ze heerlijk. Ze slaapt bij mij in bed, ligt wanneer ik op de bank lig lekker warm op m'n benen.
Voor een maltezer moet je ook bij de rasvereniging zijn. Vraag, wanneer je bij de fokker op bezoek bent om inzage in de uitslag van testen van erfelijke afwijkingen.
I beg to differ. (Weet even de Nederlandse term niet; Engels is mijn moedertaal.)
Dat is toch echt afhankelijk van het ras. Mijn honden zouden doodongelukkig worden als ze alleen maar aangelijnd konden lopen. Daar zit geen enkele uitdaging in. Ze hebben het nodig om te kunnen rennen, springen, wenden, versnellen, nadenken. Dat kan ik aan de lijn niet bieden. Snuffelen doen ze alleen als ze loops worden/zijn Ze zijn gewoon veel meer georiënteerd op zicht en gehoor dan op reuk. Honden zoals die van Alaska hebben volgens mij ook niet zoveel aan wandelen en snuffelen; die willen vooral trekken en rennen. Maar daar weet Alaska vast meer over.
Mee eens met Liz,iedere hond loopt volgens mij graag los.
Als ik voor de mopsjes oppas....vinden die het heerlijk om lekker los te mogen lopen.
Ook zulke kleine gezelschapshondjes vinden het veel leuker om los te lopen.
Ik heb nog nooit honden gehad die liever aangelijnd lopen,ongeacht het ras.
Dat is het eerste dat ik ook leer bij een hond loslopen en luisteren en dan zijn ze nog pup als ik ze los laat op het hondenveld.
Dit vond ik ook een leuke link.
Wat héérlijk dat wij je van Kennel de Hoeve / www.hondjes.nl hebben kunnen afhouden.
Hun website lijkt wel de menukaart van een pizzabezorger... afschuwelijk.
Maar goed, ik wens je een hele leuke gezellige hond toe.
Kijk voor inspiratie ook op www.ikzoekbaas.nl . Daar kun je alle rassoorten selecteren.
Mijn Pepijn is een VUBARA; die zie je in verschillende gedaanten.... (Google vooral even op vubara..)
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?