Wij gaan met onze honden regelmatig op reis. niet ver Nederland, Duitsland Luxemburg, Frankrijk enz en Belgenland ook natuurlijk.
Onze honden zijn gevaccineerd tegen Rabies. Nu de da zei die dat dit elk jaar moet? Ik dacht elke 3 jaar.
Wat is nu correct? Toch 1X per jaar of elke 3 jaar?
Ik heb in het boekje van mijn hond gekeken,hij is vorig maar geënt en moet pas weer in 2020. Is dus om de 3jaar.
Staat dat niet in je honden paspoort? Het moet er wel instaan.
er staat id een verval datum bij en dat is in 2019, maar omdat de da zei om het elk jaar te doen begon ik toch te twijfelen.
Dan mag je da terug naar school,daar zou ik zo klaar mee zijn als een da dat niet weet .
Wat een domme dierenarts zeg, ik zou het hem laten zien, en iedereen die je kent die daar komt het vertellen, het is 3 jaar, de cocktail ook, alleen ziekte van weil en kennelhoest niet.
3 jaar - maar dat hangt ook af van het merk dat de DA gebruikt. Er zijn ook merken vaccin die 1 of 2 jaar geldig zijn. Nobivac is 3 jaar geldig, maar bijv. Rabigen slechts 1 jaar...
En je moet goed nakijken of het land waar je naartoe reist nog speciale regels heeft. In Andalusië moeten honden elk jaar worden geënt, en in Frankrijk was dit ook altijd zo - maar dat kan inmiddels veranderd zijn.
EDIT: Ook Frankrijk accepteert 3-jaar geldige vaccins, mits de booster ook gegeven wordt: http://www.pettravel.com/immigration/France.cfm
Er zijn landen die de vacinatie eens per jaar accepteren, dat kan je even cooglen, dacht griekenland ieder jaar, en zo zijn er nog meer landen, belgie duitsland frankrijk ieder jaar, maar als er hondsdolheid geconstateerd is dan ieder jaar....sorry, om de drie jaar, heb het verkeerd neergezet.
Niks domme dierenarts ...
Sommige landen willen dat er ieder jaar een rabies vaccin wordt gehaald. Ik zou dat even nakijken.
De Europese Unie heeft voor alle EU-landen bepaald dat de standaard hervaccinatietermijn van 1 jaar is komen te vervallen.
Vroeger moest je hond ieder jaar tegen rabiës worden ingeënt. Nu is je prik net zolang geldig, als het vaccin werkzaam is (dat kan 3 jaar zijn, de termijn staat in de bijsluiter).
Dus, als je dierenarts een vaccin gebruikt dat langer dan een jaar geldig is, kun je kosten besparen omdat je niet meer ieder jaar naar de dierenarts hoeft voor een rabiësprik.
Dat was TS haar vraag,rabies inenting voor Europa. In het boekje staat de vervaldatum 2019 dan moeten de hond niet geent worden dit jaar voor Europa.
Ik reis al jaren met honden,ook wel eens aangehouden bij Tjechie dat ik het paspoort moest laten zien.
De inentingen waren altijd keurig in orde.
Buiten Europa weet ik niet maar een dierenarts moet bovenstaande wel weten en anders informeren waar de hond naar toe moet en even opzoeken.
Dus wel domme dierenarts. Ik zou kijken voor een andere da.
Mijn da heeft mij dat wel uitgelegd.
Reizen naar Engeland,Noorwegen hadden sowieso andere regels,weet niet hoe het nu is maar daar kwam altijd heel wat bij kijken.
Het Verenigd Koninkrijk is nu erg 'versoepeld'.
Verplicht:
Chip (goed opletten dat datum van zetten van chip erbij staat).
Rabies enting (moet gezet worden na of op dezelfde dag van chip en inderdaad gewoon volgens data in het paspoort. Dus 3 jaar geldig).
Praziquantel tussen 24 en 120 uur voor aankomst (moet bij dierenarts gebeuren, tijdstip etc. moet erbij gezet worden).
Klinisch onderzoek afgetekend in paspoort of als apart briefje, als bewijs dat het dier gezond genoeg is om te reizen.
Waar heb je die info vandaan?
Want het is net omgekeerd: de hond moet gechipt zijn vòòr de rabiesvaccinatie. (Wat ook logisch is: pups worden al gechipt voor hun 8 weken, dan mag je helemaal nog geen rabiesinenting geven.)
Verder is een bewijs van gezondheid niet nodig.
citaat
Conclusie: Nobivac Rabiës heeft een minimale immuniteitsduur van 3 jaar. Voor reizen binnen de EU kan deze immuniteitsduur ook gehanteerd worden.
einde citaat
Bladzijde 31 van Richtlijnen, adviesvaccinatieschema’s en vaccinatieprotocollen van Nobivac
http://www.msd-animal-health.nl/binaries/DTL_-_Hond_vaccineren_op_maat_DA_tcm100-101616.pdf
Oepsie :P ik zie de fout die ik gemaakt heb. Inderdaad na of op dezelfde dag. (Ik zat met de chip in het hoofd, die gezet moet worden voor of op dezelfde dag, maar verkeerd neergezet, dus snel verbeterd!)
Bewijs van gezondheid staat wel (als eventuele check) op de website die ik altijd gebruik
https://www.gov.uk/take-pet-abroad
Wij nemen hierin in elk geval altijd het zekere voor het onzekere en zorgen ervoor dat het afgetekend is aangezien controle bij de trein zo streng is. (Het gaat hierbij dus enkel om 'X Klinisch onderzoek verklaring het dier vertoont geen ziekteverschijnselen en is geschikt om te worden vervoerd op voorgenomen reis: datum + stempel da')
Ze gaat naar Belgie, Duitsland, Frankrijk, luxenburg, wel een domme dierenarts. of een op geld beluste dierenarts.
Zoals hierboven al is gezegd bestaan er verschillende varianten entingen tegen rabiës. Sommige zijn 1 jaar geldig, andere 3 jaar, Van belang is dat je DA in het paspoort zet welke variant er is gegeven en hoelang de dekking is. Ook al geeft hij er eentje die 3 jaar geldig is.. als hij dat niet vermeldt kom je na een jaar sommige landen gewoon niet in.
Bij de enting moet de naam van de DA vermeld zijn, de handtekening van de DA staan en het stempel van de praktijk gezet worden.
De enting is dus van Novibac en geldig tot 2019.
Ik heb het ook eens nagevraagd in de hondenschool en daar vertelde ze me dat hun het elke 2 jaar geven. Dat het beter is zo en niet af te wachten tot het derde jaar om dat de werking van het vaccin dan minder zou zijn.
In ieder geval gaan we nog wat wachten om ze te vaccineren tegen hondsdolheid.
Onzin. De meeste honden hebben zelfs na 1 vaccinatie al genoeg antistoffen aangemaakt. Rabiesinenting om de drie jaar herhalen is dus meer dan voldoende en enkel nodig voor reizen naar het buitenland.
Als er in het boekje 2019 staat, hoef je dus voor die datum niets te herhalen.
Ik begreep van mijn dierenarts ook dat wanneer je hond(en) is geënt tegen rabiës deze niet hoeft te worden afgemaakt als hij in contact komt met een andere hond die wél rabiës heeft (in Nederland). Ik ga er vanuit dat ik geen "domme dierenarts" heb en vond dit eigenlijk wel heel fijn om te weten.
Ik geef Bo en Yunah altijd standaard de rabiës enting om de 3 jaar zodat ik ze altijd mee naar het buitenland kan nemen. Bo is ook al mee geweest naar Engeland en Ierland en dit is, zelfs met de hele strenge regels, goed gegaan. Als je gewoon zorgt dat je zelf weet wat je moet doen en je DA ook dan kan dit bijna niet mis gaan.
Wat heeft je dierenarts precies gezegd? Als die letterlijk heeft gezegd dat je hond wél direct wordt afgemaakt als hij in contact is geweest met een hond die serieus verdacht wordt van rabiës óf waarvan is bewezen dat die rabiës had, dan is het inderdaad een domme dierenarts.
https://lci.rivm.nl/richtlijnen/rabies
Uit de link hierboven
"Profylaxe
Dierlijke contacten: Honden en katten die mogelijk in contact zijn geweest met een rabide dier worden afhankelijk van hun vaccinatiestatus ofwel ge(re)vaccineerd door de dierenarts en/of in quarantaine geplaatst en/of geëuthanaseerd en op rabiës onderzocht. "
Is jouw hond niet gevaccineerd en toch de hele erge pech gehad dat hij in contact is geweest met een dier met rabiës, dan ligt het aan de tijd die verstreken is én de eventuele aanwezigheid van symptomen welke optie wordt gekozen. Een hond wordt in ieder geval niet zo maar afgemaakt.
Uit dezelfde link, hoe vaak het precies voorkomt in NL dat een hond rabiës heeft.
"Vanaf 1989 hebben zich bij de in Nederland onderzochte zoogdieren (anders dan vleermuizen) geen positieve bevindingen meer voorgedaan, afgezien van een illegaal geïmporteerde hond in Amsterdam [Rijc12]. In 2013 deed zich een incident voor naar aanleiding van de illegale import van twee puppy’s uit Bulgarije, waarbij ongeveer 50 personen postexpositieprofylaxe kregen, maar waarbij de hondjes uiteindelijk niet rabide bleken te zijn."
Die pup in Amsterdam was in 2012.
Dat is "horen van" terwijl onderzoek dat niet aantoont dat de bescherming in het derde jaar niet optimaal zou zijn; de EU schrijft voor dat de werkzaamheid van rabiësvaccinaties heel goed onderzocht moet worden, en ook de laboratoria die dit mogen doen worden heel streng gecontroleerd (zie: https://ec.europa.eu/food/animals/pet-movement/approved-labs_en).
Rabiës is een ziekte die ook voor mensen gevaarlijk is, dodelijk zelfs. Daarom wordt er geen enkel risico genomen. Een beoordeling dat een vaccin 3 jaar werkzaam is, is niet iets waarbij er ook maar iets van onzekerheid mag blijven bestaan. 3 jaar is een gegarandeerde norm, dus eerder een minimale norm.
Bovendien: Waarom zou je onnodig vaak tegen rabiës inenten terwijl de kans dat je de ziekte oploopt in Nederland en de ons omringende landen vrijwel nihil is?
Rabiës komt eigenlijk alleen maar voor in delen van Oost Europa en de Balkan. Verspreidingskaartje van 2010-2017 met alle gevallen bij mensen, huisdieren/vee en bij wilde dieren die in het wild zijn opgelopen:
Dit was twee jaar geleden dus ik heb geen idee meer wat mijn da woord voor woord heeft gezegd. Maar ik heb altijd begrepen (ook van andere mensen) dat als je hond in aanraking is geweest met een hond met rabiës (bewezen) dat jouw hond wordt afgemaakt. Maar goed dat je bovenstaande hebt geplaatst, je bent nooit te oud om te leren
Griekenland is inderdaad elk jaar,Kayla moet elk jaar ingeent worden.
Dat is de reden dat Dobby een rabiës enting krijgt. In Amsterdam hadden mensen uit Marokko een pup met rabiës meegenomen. En aangezien er hier best veel mensen uit andere culturen wonen, of mensen bijv. een hond uit Spanje mee kunnen nemen, heb ik uit voorzorg Dobby laten enten tegen rabiës.
EDIT: en dan bedoel ik zomaar een zwerfhond meenemen, niet via een stichting, waar zo'n hond vast even geobserveerd is en er misschien wel een quarantaine/incubatieperiode is geweest.
Ik denk juist dat die mensen uit andere culturen juist niet een hond zouden meenemen, maar gewoon domme Hollanders.
In Spanje komt geen rabiës voor. In Marokko wel (daarom zijn de richtlijnen voor enting in Andalusië wel strenger dan de rest van Spanje, omdat het dichterbij Marokko is). De controles aan de grens met Marokko bij de veerboten zijn sowieso heel streng, ivm mensensmokkel, drugs en omdat het een buitengrens van de EU is. Honden die de grens overkomen uit Marokko, moeten getest en gedocumenteerd zijn volgens de EU richtlijnen voor import vanuit niet EU-landen. Als dat niet is gebeurd, wordt een hond in beslag genomen, en 6 maanden in quarantaine geplaatst of afgemaakt.
Het is dus niet zo makkelijk om een hond uit Marokko mee te nemen, maar heel soms kan er een tussendoor piepen. Het risico met (niet-gevaccineerde) honden uit Roemenië, Bulgarije, en Griekenland is groter.
Note to Arjen: Dit verschijnt boven mijn reactieveld
Het hangt inderdaad ook af welk vaccin gebruikt wordt.
Mijn hond heeft in Roemenie Canvac-R gehad en dat moet inderdaad elk jaar herhaald worden.
In NL heeft hij de Nobivac rabies gehad en kan hij wat langer vooruit...
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?