Verstandig trouwens om je moeder dit topic even te laten doorlezen. Dan kan zij ook de dingen lezen die we hebben aangedragen.
Dat doe ik ook! We zijn er druk mee bezig, ik heb net kophuid gehaald en ze heeft vanochtend 20 min gewandeld
Heb je facebook? Zoek dan eens op: hersenwerk voor honden, meld je aan, stel je voor en vraag of je getagd kan worden in de puppy en begin topics. Misschien kunnen jullie zo samen leuke spelletjes doen met de pup, positieve activiteiten ondernemen is goed.
Ts: ik raad je sterk aan om je NIET aan dergelijk wandelschema te houden.
Elke hond is anders en elk ras heeft andere behoeftes.
De hoeveelheid beweging die een Friese stabij nodig heeft, kan je onmogelijk vergelijken met een of ander klein gezelschapshondje. En net dat doen sommige hier wel.
Hier, bij mij, heeft elke jachthond als pup zoveel gewandeld als die van jou.
Laat je mama maar lekker gaan wandelen met hem, maar ze moet goed blijven kijken hoe hij het daarop doet.
Ik denk wel dat je op moet passen met wat je adviseert. Het verschilt namelijk ook per ras en hond hoe gevoelig ze zijn voor overprikkeling of o.a. HD/ED. Ik zou liever voorzichtiger zijn dan los anders zou je er pas later achter komen wat de schade is, dat kan je nu nog niet zien. Ik snap wel dat de hond spieren moet kunnen opbouwen. Maar het schema is een mooie basis en die hoef je maar een paar maanden aan te houden.
Natuurlijk is het niet erg als je er van afwijkt wanneer je ziet dat je hond meer nodig heeft, maar dan hebben we het over minuten, niet kilometers, lijkt me. :)
Ik heb er duidelijk bijgeschreven dat ze moeten kijken hoe hun 5 maanden oude puber het er op doet (het is geen platte pup van 2 maanden meer)
Ik denk dat je vooral moet oppassen om mensen aan te raden om zich aan een schema te houden:
er zitten heel wat gefrustreerde jonge honden zich thuis op te vreten omdat hun eigenaren zich zot hebben laten maken door dat belachelijk schema en de commentaren van "overprikkelde pups".
Een jonge jachthond( nog eens: het is geen platte pup meer), vol van energie, maar 20 minuten laten wandelen is gewoon te zot voor woorden.
Jachthonden op die leeftijd gaan al mee jagen om ze op te leren.
Wie doen dat dan? Ik zie alleen een algemeen advies.
Ik heb hier een herder, geen klein gezelschapshondje, ik zou mijn garantie finaal kwijt zijn als ik op 5 maanden oud zoveel zou lopen en de hond krijgt HD. Dan zegt de fokker ook jaa daaag, dat is niet de erfelijke variant.
Nu ze wat ouder is heeft ze inderdaad meer beweging nodig dan het gemiddelde gezelschapshondje.
Brenda, jouw hond is ivm energie totaal niet te vergelijken met een jachthond.
http://www.fryskdagboek.nl/html/wandelen.html
En mijn hond is ook totaal niet te vergelijken met een gezelschapshondje, wat dus mijn punt was.
Ze is ook totaal niet moe na zo'n wandeling. ze is dan nog vol energie zelfs
Daarna een knabbelding geven(worden ze wel wat dikker van, iets minder eten geven dan)
Als ze wat ouder worden kunnen ze zelf hun dosis energie beter verdelen. Eenmaal 1 jaar oud gaat alles echt beter gaan.
Probeer de grotere wandelingen altijd op een vast uur te doen: dan staan ze daar op na een tijdje.
Zo leren ze hun energie te doseren voor die vaste tijdstippen.
Ik heb altijd jachthonden gehad maar de Engelse Springer die ik nu heb is de energiekste van allemaal. Die vaste wandeluren en constante knabbeldingen waren bij haar een echte oplossing dat eerste jaar. (en echt niet op een km meer wandelen kijken)
Hoe meer kilometers je maakt, hoe meer uithoudingsvermogen je bij je hond creëert.
Je hond gaat dan ook steeds meer verlangen naar lichamelijke beweging.
Je kan ook je hond geestelijk uitdagen door middel van hersenwerkspelletjes. Daar wordt een hond geestelijk vermoeider van.
Je kan ook tijdens de wandeling je hond overal uitgebreid laten snuffelen en iets minder kilometers lopen. Dan heeft hij en lichamelijke beweging en geestelijke uitdaging in een keer gehad en heb je een voldane hond in de mand liggen.
Ze kan ook vol energie lijken te zitten maar gewoon overprikkeld zijn. Je moet dit even voor jezelf uit zoeken. Ik heb ook niet bedoeld dat je je stipt aan dat schema moet houden. Het is meer hoe ik het zelf deed. Ik heb altijd de weken van de hond x minuten als basis regel gezien. Ik heb er zelf ook echt wel eens iets van af geweken.
Maar kijk de site eens door die brenda stuurde. Ik zag hier o.a staan:
Let op: pups mogen nog niet zo lang wandelen. Het is natuurlijk heel verleidelijk, eindelijk is daar de lang verwachte pup, u kunt niet wachten om er samen op uit te trekken, maar een wandeling is voor een pup al snel te lang. De pup zal dit vaak niet zelf aangeven. Houd daarom de volgende stelregel aan: per leeftijd in maanden mag uw pup ongeveer 5 minuten per wandeling lopen. Dus een pup van 4 maanden mag ongeveer 4 x 5 min. = 20 minuten per wandeling lopen. Als u te lang wandelt met uw pup, en uw pup daardoor overbelast, heeft deze op latere leeftijd meer kans op gezondheidsproblemen, bijvoorbeeld aan de heup
Van snuffelen in de natuur worden ze ook moe omdat ze veel indrukken opdoen. Ze worden er ook rustig van.
Van een wandeling van 7 à 8 km gewoon stappen is Lenka niet moe. Na een rondje ok snuffel maar rustig van een 1 uur ligt ze te snurken.
Hier zijn alle wandelingen snuffelwandelingen.
Ze lopen altijd los en mogen staan blijven waar ze willen.
Het enige wat niet mag is 50 meter van mij weg lopen...
Dat is in België een probleem. Een hond mag nergens loslopen. Hier zijn ook geen losloopgebieden. Enkel hondenweiden, maar daar zeg ik dank u tegen. Geen gedoe met andere honden en hun baasjes.
Dus er zijn twee commando's ok doorlopen, moet ze mijn volgen, of ok snuffel maar. Dan volg ik haar (in de mate dat het kan hé, ik duik de sloot niet in) en wacht ik tot ze uitgesnuffeld.
Hoezo heeft hij daar niet veel aan? Aan het hele verhaal merk je dat er gewoon geen goede research gedaan is naar het houden van een pup.
We kunnen dan wel gericht over 1 of 2 onderwerpen een advies geven maar onbewust loopt de rest dan toch ook niet helemaal lekker.
Mijn advies dus... lees je goed in over het houden van een pup!!
Op google...
Waar vele vele veleeeee paginas te vinden zijn die álle onderwerpen over het houden van een pup aansnijden en raad daarin geven.
Ik zeg ook nergens dat hij weg moet van dit forum maar door te gaan googlen kan je in korte tijd veel meer en bredere kennis opdoen.
Ik blijf dus bij mijn advies.
Wel grappig dat je eerst meld dat hij niet veel aan mijn advies geeft maar jij hem daarna doorstuurt naar 1 van de vele paginas die online te vinden zijn. Wat dus aansluit op mijn advies.
Als goede Belg veeg je daar toch je voetjes aan
(ben ook een Belg)
Wel dan ben ik een slechte Belg. Maar ja ik respecteer ook de wegcode in het verkeer.
Dat dacht ik ook net. Daar hou je je toch niet aan?
Toen ik in belgie woonde had ik de hond ook altijd los in het bos in mijn buurt en anderen met mij.
We gaan hier niet over uit wijden. Dit is een andere discussie voor een ander topic. TS heeft hier niets aan.
Wat ik wil meegeven is. Zie naar je hond, zie waar hij een uitdaging aan heeft. Is dat 10 x een voetbalveld rond rennen is dat zo.
Hier een labrador retriever. Ha die moeten apporteren. Tja dat is nu iets waar Lenka een bloed hekel aan heeft, iets dat je wegwerpt terug brengen.
Commentaar van anderen ja maar je moet dat met een apport doen, die je vult met lekkers. Ok vele filmpjes gezien op internet, apport gekocht en op een plaats die geen uitdaging was voor haar geprobeerd.
Wij apport aan haar laten ruiken het weggegooid. Wat deed madam, apport pakken er mee gaan lopen en dan er naar kijken en met bek en poten zo van hoe krijg ik dat ding zo snel mogelijk open. Stille dood van het apport.
Heftig een puppie, is veel zorg...maar dat duurt niet heeeel lang. Hier moet je een half jaar lang doorheen samen. Ik heb ook vaak mijn handen open gehad door een bijtende puppie. Friese stabij's zijn hele energieke honden. Wanneer de hond bijt is hij vaak heel moe, dan dwingen tot rust en slapen. De energie zo rustig mogelijk houden, des te minder bijt het hondje. Na een tijdje gaat hij tandjes wisselen, dan is het gebit wat minder heftig scherp! Wanneer een pup van mij bijt gil ik even, dan weet de pup dat hij te ver gegaan is. Puppies doen dit zelf ook dit piepen en dat doe ik dan ook. Mijn terrier kreeg ik ook als iets oudere puppie, maar beet ook heel ongecontroleerd, zo heb ik haar aangeleerd niet te bijten. Ik heb een keer zo'n gil gegeven dat mijn hond daarvan schrok en daarna een stuk minder beet. Heeft tijd nodig. De terrier stond een keer op de bank, ik zat voor de bank, en hap in mijn schouder......autch...en gil.......moeten ze echt nog leren.
Dankjewel!
Maar ze bijt alleen me moeder eigenlijk en ook best wel heftig we hebben er echt al van alles aan gedaan, ik heb er zelf geen last van.
Hoe reageert je moeder dan??
Pups vinden het heel erg leuk als je met je armen gaat slaan in het rond, wegrent of andere drukke bewegingen/geluiden maakt.
Dan gaan ze alleen nog maar meer bijten want je moeder reageert zo leuk.
En wat verstaan jullie onder bijten? Moet je moeder steeds naar de dokter voor hechtingen?
Misschien moet ze weer geleerd krijgen hoe ze wél met je moeders handen om moet gaan, laat ze boter op haar hand smeren,dan gaat de hond haar handen likken.
Je moeder gebruikt haar handen altijd als positief onderdeel van de opvoeding of mept,knijpt,duwt,grijpt ze er weleens mee?
Misschien hebben jullie al eens geschreeuwd wanneer ze bijt en jullie moeder niet.
Bijtgedrag wordt vaak veroorzaakt door overprikkeling. Probeer je pup dus ook echt rust te geven, veel slapen, rustig knabbelen in de mand (wat je al gedaan had las ik, goed bezig!).
Verder verschilt het per hond hoeveel er gewandeld moet worden. Toen onze hond pup was liepen wij ook best veel met ze hoor. Een pup van een half jaar, daar liepen wij toch ook zeker wel 5 km mee op een dag. Meer zelfs schat ik zo. Dit verschilt echt heel erg per ras. Een friese stabij is een jachthond, of, nou ja, retriever. En die hebben van nature vaak al meer energie dan bv een maltezer. Verder is het wel een grote hond, dus moet je extra oppassen met de gewrichten. Ik zou als ik jou was eens met het schema spelen. Een week minder wandelen, kijken of er iets veranderd aan het gedrag. Bv dat bijten, je zei dat je moeder er vaak mee wandeld en zij gebeten word. Dat kan samenhangend zijn.
Verder zou ik echt even langs de bieb gaan en een paar boekjes openslaan over honden! Die dunne boekjes zijn vaak ook al informatief, heb je zo uit. Leer gedrag kennen, leer omgaan met je hond, leer het ras beter kennen, zoek andere friese stabij eigenaren op.. etc.
En een pup van 4 maand is net aan t wisselen. In die periode happen ze ook veel meer.
Voldoende rust.
Voldoende geschikt kauw materiaal voor 4 mnd oude pup.
Elke keer dat hapt eigen speeltje aanbieden (daar mag je in happen).
Dat is ook mijn ervaring.
In dat opzicht durf ik pups vergelijken met jonge kinderen. Die geven het niet toe dat ze moe zijn. Die gaan maar door en door. tot er een rustmoment komt en ze als een blok in slaap vallen.
Daarom is het belangrijk je hond ( zeker een pup) niet tot het gaatje te laten gaan. Zij hebben een grote energie, maar als ze geen rust krijgen (zoals te lange wandelingen op jonge leeftijd) gaan ze uit hun reserve putten. Vergelijk het met een coureur in de ronde van frankrijk. De meeste mannen/vrouwen pakken bizarre supplementen ( soms zelfs epo) om hun lichaam onnatuurlijk snel te laten herstellen om de volgende dag de berg op te kunnen.
Een pup moet zijn/haar conditie ( uithoudingsvermogen, spieren,...) nog opbouwen. Door hun soms overtuigende energie zijn we soms geneigd te denken dat we ze maar niet moe krijgen. Maar een paar korte wandelingen waarin ze honderden geuren verzamelen, andere honden tegenkomen,... is een dagtaak voor zo'n jonge hond. En als ze slapen gaan ze er ook nog eens over dromen.
Geef hem een plekje dat van hem is. Dan kunnen ze daar lekker gaan filosoferen over wat ze allemaal zijn tegengekomen. Dan gaat die vanzelf rustiger worden. Dat is mijn ervaring.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?