Hallo iedereen,
ik heb sinds kort een Amerikaanse Stafford pup. Hij is net 12 weken. Tijdens het wandelen vraagt iedereen of ze hem aan mogen aanhalen. Ik heb dit liever niet aangezien ik hem aan het trainen ben om zijn aandacht op mij te houden, niet andere mensen (we leren dit op puppy cursus). Ook gaan veel mensen zonder te vragen zomaar aaien, Gus vind dit natuurlijk geweldig, maar nu stopt hij dus elke keer als er iemand langs loopt. Als ik hun vertel dat ik liever niet heb dat ze hem aanhalen worden ze vaak boos of kijken me vreemd aan. Mensen snappen niet dat ze eerst moeten vragen voordat ze zomaar iemand anders hun pup aaien. Ik word er echt wel moe van om elke 15 meter gestopt te worden door mensen die hem zomaar aanhalen.
Wat kan ik hier aan doen?
Flink boos kijken als je ze al aan ziet komen en streng nee zeggen als ze je pup willen aaien.
Desnoods loop je dan snel de andere kant uit, of zeg je dat die een enge besmettelijke ziekte heeft.
Het is jouw pup, hun hebben het recht niet om daar zomaar aan te gaan zitten. Leer ze maar eens wat manieren.
Ik zag ook eens een groep wandelaars, oude vrouwtjes. Die zagen Java en begonnen al te gillen. Ik liep dus de andere kant uit, en drie vrouwen liepen mij achterna inplaats van achter de groep aan. Hop, achter Java aan. Ik heb dus gelijk boos gezegd dat ik dit niet wil, toen begonnen ze over socialisatie. Maar socialisatie is ook gewoon kijken en doorlopen. De pup hoeft niet geaaid te worden. Zo had Java dus ook Giardia en dat is ook besmettelijk op mensen dus ik wou niet dat jan en alleman die ging aaien.
Zeg dat je hond niet door vreemden geaaid mag worden, omdat je aan het trainen bent.
Hoe kunnen mensen toch jouw pup aaien als jij dat niet wilt?
Ik vind het vreselijk irritant als mensen of hun honden zomaar vinden dat ze zich met mijn honden moeten bemoeien, dus dat gebeurt gewoon niet. Als ze vragen of ze mogen aaien is het antwoord meestal nee en loop ik door, met pup.
Om het makkelijker te maken voor pup kun je zodra je mensen aan ziet komen lopen gaan belonen als hij aandacht heeft voor jou.
Met clicker werkt dat het snelst. Zodra jij iemand ziet en pup kijkt naar jou, click en beloning. Net zo lang en vaak tot je hond uit zichzelf naar jou kijkt als er mensen aan komen.
Vraag mensen om even een seconde te wachten. Vraag dan de aandacht van je hond, laat hm zitten of iets dergelijks en geef dan een comando in de trant van "toe maar" dat hij de mensen mag begroeten. Mensencontact lijkt me wel belangrijk, zeker omdat stafford en pitbull hondjes vaak als "eng" worden beschouwd. Ik laat altijd iedereen mijn pupje aaien (op mijn voorwaarden) zodat vreemden (lees kinderen, grote mannen, bewaarden etc...) niet "raar" of "eng" zijn in de ogen van mijn hond.
En die hele "o wat schattig, een puppy"-periode is zooooo voorbij, maar jij zit daarna wel met een goed gesocialiseerde hond als je je er even doorheen bijt ;)
Succes!
Ik had voor mijn pup een tuigje gekocht met 'niet aaien' erop. Dat werkte nog steeds niet voor ALLE mensen (die vroeg ik dan of ze niet konden lezen), maar wel voor 90%
@Finn&Liz: hahaha geweldige tip! Werkt inderdaad ook bij therapiehonden en dergelijken.
Tip van mijn hondenschool: zeggen dat de hond vlooien of oormijt heeft. Dan doen ze wel een stapje terug.
Als mensen Luna wilden aaien toen ze echt klein was (ook veel kinderen), dan zei ik gewoon dat ze beet. En dat deed ze ook echt want puppy's zetten nou eenmaal overal hun tandjes in. Wilden ze toch perse aaien, dan waren de consequenties voor hen. En ja, dan had er weleens iemand een tandje in zn vingers staan. Denken ze de volgende keer misschien beter na als ze een pup willen aaien.
Ik zeg nu ook nog regelmatig dat mijn honden bijten, zeker als kindjes op ze af komen rennen. Ik heb 1 hond die bang is voor vreemde mensen en ik wil niet dat ze schrikt of tegen haar wil in geaaid wordt. Mensen denken dan dat ze vals is. Eerst vond ik dat ergens wel vervelend, maar inmiddels zie ik daar de voordelen van in
Haha ja precies, wíj weten wel dat ze niet bijten, maar dat hoeven die mensen niet te weten natuurlijk. Tegenwoordig springt Luna gewoon tegen alles en iedereen op, daar waarschuw ik óók altijd voor en ook dan zijn de consequenties voor hen als ze toch dichtbij komen. Probeer dat springen wel af te leren maar dat is best een uitdaging met een overenthousiaste labrador puber die alles en iedereen leuk vindt. Mensen laten denken dat ze vals is is in mijn geval dan ook geen optie
Is het het hondje van je profielfoto? Die heeft ook wel een onweerstaanbaar koppie. <3
Maar goed, je kan inderdaad gewoon zeggen dat je niet wilt, en als ze je vreemd aankijken uitleggen waarom. Of vragen of ze het nog zo schattig vinden als hij straks volwassen is en dan boven ze springt omdat hij niet beter weet dat hij door iedereen aangehaald wordt.
En verder, toch ook wel weer leuk, al die aandacht voor jouw hondje. Voor je weet is het echte puppy-achtige eraf en trekken mensen hun kinderen weg voor die enge hond...
Jaa, dat is hem. Het is meer dat mensen hem al aaien voordat ik alle woorden er uit krijg. Ook is het vervelend om elke keer te moeten stoppen bij elk persoon die langs loopt, ik woont in het centrum van de stad. Gus begint ook al naar mensen toe te trekken!
We gaan verder al naar puppy cursus en hij wordt verder voldoende gesocialiseerd, hij vind niks ook eng, hij houdt van iedereen en alles. Het is alleen vervelend omdat hij nog al vaak hapt omdat hij te opgewonden wordt, ik krijg de schuld dan ook omdat ik niks heb gezegd (ze aaien hem al voordat ik de woorden er uit krijg). Ik Heb ook liever niet dat Gus dit gedrag aanhoudt, vooral voor later. (Hij trekt naar elke persoon die langs loopt, ik kan geen 10 meter lopen voordat ik weer moet stoppen. Ik woon in het centrum.)
Persoonlijk vind ik het veel belangrijker dat een hond sociaal blijft ipv al dat trainen.
Ik zou het dus helemaal niet erg vinden en het ook zien als een soort opvoedingsoefeningetje: een pup krijgen die echt alle mensen leuk vindt.
Trainen kan je nog de rest van zijn leven, socialiseren niet.
Dat naar alle mensen trekken gaat er echt wel stilletjes uit als hij ouder wordt.
En waarom gaat dat er stilletjes uit?
Omdat ze groter zijn en dus geen aandacht meer krijgen van mensen, ze worden straal voorbij gelopen. Ze zijn niet schattig meer.
Maar dan moet je dus eerst een hele tijd met je blije 'sociale' puber lopen die naar alle mensen trekt. Mensen die er ineens niet meer blij mee zijn. En zelfs dan is het nog hopen dat het vanzelf over gaat.
Nee, dan kan je ze beter vanaf het begin aanleren dat ze niet bij iedereen een aai krijgen.
Mijn hond is zo sociaal als maar zijn kan, zonder dat iedereen ongevraagd met zn poten aan mijn puppy heeft gezeten.
Af en toe aaien is ok, maar hier werd dat op de wandeling 9 van de 10 keer niet toegelaten.
Wat een onzin toch weer.....
Geen enkele hond word er slechter van door aangehaald te worden...
zéker in de puppentijd zijn positieve ervaringen met mens en dier belangrijk..
En wanneer je goed 'traint' zal dit ook geen enkel probleem tijdens het volwassen worden opleveren..
Dan luistert je hond nl gewoon naar je...
Dat bereik je echt niet als je alle potentiële aaiers en andere 'obstakels' angstvallig uit de buurt gaat houden...
Toch te zot voor woorden dat vreemde mensen boos op jou worden omdat ze jou pup niet mogen aaien.
Laat ze zelf een pup kopen. Hebben ze de hele dag wat te aaien.
Misschien moet je ze even terug aaien op hun hoofd. Als ze dan zeggen dat ze dat niet prettig vinden, dan zeg jij ook: ik vind dat wat u nu (ongevraagd) met mijn hond doet ook niet prettig. Daag mw/hr ik loop nu door.
Ik snap je punt Danique. Ik ben ook wel eens gillende kinderen tegengekomen van "oh hondje!!" en dan daarna bleren als het hondje enthousiast op ze afstormd en ze overhoop holt hahaha!
Ik zeg tegen ouders "je hebt geluk dat mijn hond tolerant is, maar leer je kinderen dat ze het moeten vragen. De volgende hond is misschien niet zo vriendelijk" dan kijken ze wat geschrokken en gaat er wel een lampje branden.
Ik moet zeggen dat ik het helemaal geen onzin vind, wat Brenda zegt. Ik heb ook een periode gehad met Bailey, dat mensen voor ik nog wat kon zeggen al aan hem zaten. Combineer dat met een stafford die over het algemeen, sowieso heel erg enthousiast zijn naar mensen en je krijgt inderdaad een hond die overenthousiast is. Ik ben iets te laat geweest met het negeren van de meeste mensen en zit nu met een puber, die als hij de kans krijgt naar iedereen springt en aangehaald wilt worden. Dus het is beter om al vanaf het begin te trainen om het merendeel te negeren, want zo heb jij later niet al tig kilo aan de lijn, wat begint te trekken, zodra er een persoon in de buurt is. En iets vanaf jongs af aan aanleren is makkelijker, dan eerst iedereen toelaten en dan het opeens niet meer mogen.
Danique: ik ken je frustratie. Wat ik na een tijd heb gedaan, is stickers voor op zijn tuigje met ‘niet aaien’ En het is lastig, maar wees gewoon hard. Jij bent degene die uiteindelijk elke keer met jouw hond moet lopen en de gevolgen ervan ondervindt als hij inderdaad denkt dat alle mensen maar leuk zijn en aandacht geven.
Geniet van je pup!
Je pup heeft ook een kop die er om vraagt om geaaid te worden.
Normaal laat ik mijn honden niet aaien maar gisteren zat ik met Lotus in de regiotaxi samen met o.a. een jonge man in een rolstoel. Die man boog helemaal naar voren om Lotus door de tralies van het deurtje van de kattenreisbench aan zijn vingers te laten likken. Ik was hier niet blij mee omdat hij gele rokers vingers had wat ik vies vind maar toch heb ik hem zijn gang laten gaan omdat ik tegenover de anderen in de taxi geen overbezorgde zeur wilde lijken.
Als je dat niet wilt, loop je resoluut door, je zegt ..nee..en je loopt door..wat je ook kan doen is bij de supermarkt gaan zitten, en laat je je pup zitten , en dan kijken wat je pup doet, voor je pup is het goed dat tie in aanraking komt met mensen..... hier ook twee schattige beertjes, tijdens de loopronde wordt er gewoon doorgelopen, bij de supermarkt op een bankje gaan zitten en dan mogen ze aan de beertjes komen, je ziet gauw genoeg of het goed gaat, gillende kinderen heb ik nog nimmer meegemaakt....ze zijn juist heel lief voor mijn beren, gaan er zelfs op hun hurken bij zitten....en je bent er toch zelf bij.
Ik ben misschien wat anders dan menige forumlid hier......ik vind het echt heel leuk als er belangstelling is voor mijn beren, ze worden er niet slechter van, integendeel, zijn vriendelijk tegen mensen en je bent er toch altijd zelf bij, als het te hardhandig...zou...gaan dan kan je altijd nog zeggen ..nee....heb juist mijn pup bij mensen geintroduceerd. Ging ik bij de supermarkt staan, en als ik aan de wandel was dan liep ik door....belangstelling voor je pup is toch heerlijk...daar krijg je pup echt niets van....mijn beiden honden gaan echt niet meer naar mensen zomaar, die worden genegeerd nu...
Ik ben met Ogin met 8 weken naar de cres geweest, jee wat was dat ontzettend leuk...in een kring kinderen van tot vier jaar, en met begeleiding was er geen een kind die gilde of wat dan ook, pup in het midden, ze mochten brokjes geven aan Ogin, ze mochten aan de zitten op schoot kroop ze, daar heeft mijn Ogin totaal geen vervelende indrukken van overgehouden integendeel, je leert direct dat ze zachtjes moet zijn...en zo doet Ogin nog steeds...Ogin zal nimmer zomaar nu ze ouder is naar kinderen lopen, ze negeerd ze, en echt ik heb echt geen bijzondere honden, naar het is toch juist goed om je pup met van alles te socialiseren, daar horen kinderen mensen en dieren toch ook bij, en niet alleen een rondje markt of een busritje....en ook Bams is de goedheid voor mens en dier...en echt geen getrek naar kind of mens.
Toch nog een opmerking.... ik vind het vreselijk als mensen niet willen dat hun hond geaaid mag worden dat er dan gezegd wordt...hij bijt....kan ook op een andere manier.
Het standaard misverstand over socialiseren. Waarschijnlijk ontsproten aan het egoïsme van de mens die zo graag aaien (en voeren) wil.
Socialiseren is niets anders dan bekend en vertrouwd maken met.
Hoe vaak socialiseer je je pup met de stofzuiger? 30 keer per dag? En dan een lading snoepjes op de zuigmond zodat je pup laaiend enthousiast op de stofzuiger afgedenderd komt zodra hij hem uit de kast ziet komen? Nee toch? Nee want dat geeft gedrag wat je niet wilt. Dat is geen socialiseren met de stofzuiger maar je pup conditioneren met ongewenst gedrag.
Met alle andere zaken waar we een pup mee socialiseren stoppen we zodra de pup geen enkele sjoechem geeft wanneer hij die situatie tegenkomt. En zo hoort dat ook bij het socialiseren met mensen, kinderen, dikke mensen, grote mensen, getinte mensen, gehandicapte mensen. Zodra je pup niet meer in de paniek schiet, niet meer schuw is, heeft het geen enkele toegevoegde waarde om je pup te laten aaien door vreemden. Want dan is het geen socialiseren meer maar conditioneren met ongewenst gedrag.
Het is maar net hoe de hond zelf is, voor Balou die erg eenkennig is is het als pup laten aaien door jan en alleman niet goed geweest. Met Lotus let ik er dan ook op dat dit niet te veel gebeurd en zeker met kleine kinderen moet ik het in de gaten houden, die willen nog wel eens op haar gaan leunen. Als ik met Lotus met de regiotaxi weg ga kan ik er zeker van zijn dat er mede passagiers zijn die haar door de tralies van de reisbench proberen te aaien of aan hun vingers laten likken. Normaal vind ik dit niet erg maar het lebberen aan rokersvingers heb ik toch liever niet.
Prima..., maar ik vind het je reinste flauwekul...,
je geeft hiermee andere mensen de schuld dat jij je hond niet onder controle hebt...goh.. wat hoor ik dat toch vaak tegenwoordig..
ik heb labradors..., die staan over het algemeen toch ook niet erg bekend als rustig en beheerst van nature...
iedereen mocht, en mag ze nog steeds aanhalen..,
Dat vind ik fijn, en zij ook...
toch zullen zij zich nooit aan mensen opdringen, opspringen.. whatever...,omdat mijn honden weten dat het na een aai ook "doorlopen" is..en dat is voor niemand een probleem..
Draai het om...iedere gewenste of ongewenste onmoeting kun je perfect gebruiken als leermomentje voor je hond...,
daar heb je veel meer aan dan ' afgeven' op wat een ander in jouw ogen fout doet....slecht voor je humeur, en nog slechter voor de ontwikkeling van je hond...
Het is zonneklaar dat jij niet bekend bent met het fenomeen 'puppy-aaiers met een bord van gehard metaal voor de kop'.
Verbaast me ook niet gezien je verhalen over gebrek aan medewandelaars in jouw wandelgebieden.
Het is echt een fenomeen van ongekende omvang. Tot het letterlijk uit je armen trekken (ja, met kracht alsof het om een ruzie tussen twee kleuters om een speeltje gaat) van je pup aan toe. Het optillen van je pup als hij even achter je aan de lijn loopt... voel je ineens een ruk aan die lijn, kijk je om.. zie je zo'n randdebiel met je pup in de handen staan....
En inderdaad, wat de TS zegt. Het maakt niet uit of je het vriendelijk vraagt, resoluut bent of uit je vel klapt.. er zijn er dagelijks die tóch even dooraaien, verwijtend reageren, je de les gaan lezen over socialisatie of zelfs boos worden en gaan schelden.
Man o man o man... Ik moet het nú zelfs nog steeds van sommige mensen horen: Ja, maar van jou mocht ik Elsa niet aaien.... jaloers op de mensen waar Elsa knettergek mee is omdat die tot onze roedel behoren. Wat zij weigeren om in te zien is dat Elsa mij bijkans omver trekt als ze die mensen ziet, me letterlijk de weg over sleurt met haar 13 kg... onhoudbaar is tot ze "eindelijk" die aai van die persoon heeft gehad. Zal echt wel minder worden met de tijd, ze is nog super jong, officieel zelfs nog een pup, maar onhandig is het zeker.
Of dat nieuwe vriendje van dochterlief... die dan maar blijft klagen dat het zo moeilijk is dat hij mijn Elsa moet negeren als hij binnenkomt tot Elsa rustig is. Want hij vindt het zo leuk dat ze zich als een bezeten kanonskogel bovenop hem stort.. Ja, hij wel. 9 van 10 mensen echter niet.
Ik geef hiermee mensen helemaal niet de schuld. Maar ik vind het gewoonweg onnodig dat Bailey maar door iedereen die HEM wil aaien, geaaid moet worden. En daarnaast wachten die mensen niet netjes met aaien tot hij rustig is, maar halen hem direct aan. En ja, dan kom ik wel op een punt tot liever negeren dan toestaan. Je laat toch ook niet iedere wildvreemde aan je kind zitten?
Mensen luisteren nou eenmaal slecht naar wat de baas wil en verwacht van de hond. Zij halen zo’n puppy direct aan, zonder überhaupt het geduld te hebben om te wachten tot deze kalm is. Als zij niet luisteren, kan ik trainen wat ik wil. Maar als zij daarin niet meewerken, krijg ik niet het gewenste effect. En dat is rust.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?