Hoi allemaal!
Ik heb een tijdje geleden ook een bericht geplaatst over mijn aussie pup die mij zoveel bijt en aanvalt. Ik heb toen advies gevraagd bij een gedragstherapeut. Dit ging twee weken goed en toen begon hij weer met bijten en aanvallen.
Het advies van de gedragstherapeut was dat mijn pup zeker 20 tot 30 min per keer moet wandelen en dat ik ik iig 2x naar het park moet gaan zodat hij kan socialiseren. Ik vroeg meteen al of dat wel mocht aangezien mijn pup nu 16 weken is en of dat niet te lang was. Toen zei ze dat hij zeker zolang mag lopen en dat deze honden dat nodig hebben. Ik snap idd dat een aussie meer energie heeft en dit kwijt moet maar toch dacht ik van dat het teveel wandelen was voor zo'n jonge pup. Maar hij was na het wandelen altijd lekker moe en ging ook altijd erna lekker slapen. Alleen toen begon het twee weken geleden weer dat hij mij ging aanvallen. Toen weer met haar overlegd en toen zei ze dat ik mijn pup maar over zijn bovenkaak moet pakken of dat ik op de riem moet staan zodat hij met zijn hoofd op de grond wordt geduwd. Hier had ik wel echt mijn twijfels bij. Ze had ook op aanraden verzocht dat ik contact moet opzoeken met iemand die aan schapendrijven doet want ze denkt dat mijn pup graag drijft en dat als hij leert drijven ik hem ook als hij mij aanvalt kan laten stoppen. Ik zei meteen al dat mijn pup er veel te jong voor was. Heb toch iemand gebeld en zei was ook een gedragstherapeut en ze schrok wel van de aanpak van de andere gedragstherapeut. Zei zegt wel dat ze me kan helpen en dat als mijn pup mij aanvalt ik de riem van me af moet houden. Maar ik merk dat dit ook niet helpt. Ze wil graag dat ik bij haar langs kom.
Alleen is dit dan al de derde gedragstherapeut en elke zegt weer wat anders. Dus nu twijfel ik of een afspraak met haar maak. Want voor mijn pup is het ook niet fijn dat ik telkens maar een andere aanpak doe. En daarnaast kost het ook nog eens veel geld en straks is hun advies ook niet goed. (niet dat ik geen geld wil uitgeven hoor, ik wil zeker wel investeren alleen moet het niet telkens nutteloos zijn)
Dus wat is jullie advies?
Ik schrik wel een beetje van de aanpak van de eerste 'gedragstherapeut'.
Wat gaat er aan het bijten vooraf? Wat is er over de hele dag dan al gedaan? Krijgt je pup wel voldoende rust?
Je pup is inderdaad zeker nog te jong om gelijk schapen te gaan drijven, maar er is niks mis met het kennismaken met de schapen en kijken of ze de kwaliteiten beschikt om te drijven. Ook kun je daar misschien vast beginnen met eventuele commando's die nodig zijn bij het drijven.
Dat is ook een beetje mijn manco met GT's. Alle cursussen en boekenwijsheid ten spijt blijven het ook gewoon mensen die eigenlijk maar wat doen en soms raak schieten. Zeker als het om afwijkende rassen gaat, schieten ze dan vaker mis dan raak.
16 weken en moeten gaan leren schapendrijven? Hahaha! En dan de reden die ze erbij noemt... >dat mijn pup graag drijft en dat als hij leert drijven ik hem ook als hij mij aanvalt kan laten stoppen.<
Als je de kern daar uit pakt is het feitelijk niets anders dan dat een hond bij de schapen gewoon moet luisteren, punt, en dat dat dan handig is als je hem wilt laten luisteren thuis. Vreemd genoeg komt het bij ons nogal eens voor dat we nieuwelingen (en soms zelfs mensen die al vaker komen) naar huis sturen met de boodschap: "Leer je hond eerst eens luisteren." Deze GT draait het dus om. Een hond die niet luistert hoort niet bij de schapen thuis.
Maar oké. Schapendrijven. Ik heb geen ervaring met Aussies maar genoeg met BC's. Zijn niet hetzelfde maar misschien kan je iets met mijn adviezen.
Net als mensen die advies geven op een forum, zonder de hond zelfs nog maar gezien te hebben....
Maar inderdaad, er zitten heel veel zelf uitgeroepen Gt's tussen.
Vraag welke opleidingen en diploma's ze hebben voordat je met hun in zee gaat.
Je mag best kritisch zijn, ze vragen een hoop geld voor hun adviessen en dan moeten ze ook goed zijn.
Je kan dan nog hier op dit forum vragen wat de mensen denken van die opleidingen.
Precies. Ik heb dan ook de nodige mitsen en maren gebruikt.
Was niet speciaal tegen jou gericht.
Ben je bij een gt geweest met diploma, iemand die weet van de laatste ontwikkelingen op het gebied van hondengedrag? Is het iemand aangesloten ergens bij, dan zou ik dit wel melden, het is gewoon dierenmishandeling wat die eerste gt adviseerd.
Ik durf ook al bijna geen gt meer aan te raden, omdat er zoveel rare mensen rondlopen die zich gt noemen, je leest zo vaak zulke vreemde, ook wrede dingen die de oplossing zouden moeten zijn.
Zelf zou ik de veilige manier kiezen, de respectvolle manier en ervan uitgaan dat het bijten uit overprikkeling komt. Gewoon haar manier van uiten dat het teveel voor haar is, of te overweldigend, te spannend, of ze begrijpt iets niet etc. Geruststellen en kalmeren is het beste als het al zover gekomen is.
Inderdaad een balans zien te vinden tussen rust en activiteiten. Wat voor ras ze ook is, ze is nog erg jong en heeft gewoon net als elke pup haar rust en begeleiding nodig.
Hier nog een leuke interessante link over pups en jonge honden
http://kynoblog.com/artikelen/de-puppy-en-de-jonge-hond-over-opgroeien
Dezelfde schrijfster heeft ook het boekje kalmerende signalen geschreven, ook een aanrader.
Soms gaat er enthousiasme aan vooraf of drukte, dit probeer ik ook te vermijden en ik weet dat het dan erna gebeurd en probeer ik het voor te blijven door afleiding. Alleen helpt dit vaak al niet meer. Echter doet hij het gewoon ook uit het niets. Zoals vanmorgen toen ik net 3 minuten aan het wandelen was ineens bijt hij in mijn benen en toen ik me omdraaide sprong hij en greep hij naar mijn arm en bleef vasthouden (lijkt soms net een politiehond). Wat ik ook doe, correctie, negeren of gewoon doorlopen hij blijft mij aanvallen en grommen en bijten. Mijn pup krijgt voldoende rust!
‘Assumption is the mother of all fuck ups’
Beter begrijp je dat er een balans moet zijn en onderzoek je, door je pup te observeren, of er sprake is van een disbalans en zo ja; verveling of overprikkeling? Vervolgens ga je sleutelen waarna je weer gaat observeren om te evalueren. Verergert het gedrag? Dan zat je toch fout met je diagnose.
Mijn pup luistert over het algemeen heel goed. Oke hij heeft zo zijn momenten als hij met een andere hond speelt dan is hij oost indische doof Maar op de momenten dat hij mij aanvalt wilt hij niks anders dan mij grijpen en bijten. Correctie werkt gewoon niet bij hem. Hij wordt alleen maar wilder van. Ik ben zelf heel consequent en dat weet hij ook. Binnen is idd voor rust en hij speelt zelf dan altijd, het is alleen heel erg buiten dat bijten. Ik ben wel iemand die bijna nooit hetzelfde rondje doet, ik probeer altijd wat nieuws en andere rondjes. En hij is ook zoveel mogelijk los, alleen bij wegen niet natuurlijk.
Mijn pup luistert over het algemeen heel goed. Oke hij heeft zo zijn momenten als hij met een andere hond speelt dan is hij oost indische doof Maar op de momenten dat hij mij aanvalt wilt hij niks anders dan mij grijpen en bijten. Correctie werkt gewoon niet bij hem. Hij wordt alleen maar wilder van. Ik ben zelf heel consequent en dat weet hij ook. Binnen is idd voor rust en hij speelt zelf dan altijd, het is alleen heel erg buiten dat bijten. Ik ben wel iemand die bijna nooit hetzelfde rondje doet, ik probeer altijd wat nieuws en andere rondjes. En hij is ook zoveel mogelijk los, alleen bij wegen niet natuurlijk.
Ze is bij Tinley en Alpha aangesloten en volgens mij ook nog bij een andere.
Ze is aangesloten bij Tinley, Alpha en nog een.
Overprikkeling weet ik maar hij doet het ook als hij net wakker is.... En kalmeren werkt niet ik kan niet eens normaal staan en hem van me af houden omdat hij mij zo grijpt en bijt. Hij krijgt voldoende rust en dat is denk ik het probleem ook niet. Hij valt namelijk mijn vader niet aan. Ik al het artikel even lezen thanks!
Oké. Als je schapendrijven interessant vindt.. de absolute basis is de "lay down". Gaan liggen dus. Eventueel aangevuld met "Stay".
16 weken oud. Heb je hem al geleerd te gaan liggen op commando?
"Lay down" is een heerlijk commando dat je in 101 situaties kan helpen. Bij het wachten om over te steken, in de keuken als je niet wilt struikelen over je hond, om een fietser te laten passeren, om je hond te stoppen als hij in volle vaart ergens heen rent, bij het schapendrijven onmisbaar en ook heel fijn als je hond over enthousiast tegen je opspringt en in je armen bijt
Even terug naar het probleem: pup 16 weken die jou veel bijt en aanvalt.
Kan je iets meer vertellen? Heb je ervaring met honden? Hoe ziet de dagindeling van de pup eruit? Waar heb je haar vandaan? Heb je al contact gehad met de fokker voor advies? Op welke momenten doet je pup dit en hoe reageer jij daar vervolgens op? Ga je naar puppycursus? Hebben ze hier advies gegeven?
De adviezen van de gedragstherapeuten spreken mij in eerste instantie niet zo aan. Ben dan ook géén gedragstherapeut maar heb wel een pittige boxer van 1,5 jaar oud nu die vooral de eerste 14 maanden een hand vol was en waar ik erg veel van heb geleerd. Hij had ook enorm de neiging om tegen je op te springen en te bijten in schoenen, kuiten, handen en armen en dan ook lekker hard en uitdagend erbij blaffen. Heb toen van een goede hondenschool en fokker de nodige tips en adviezen gekregen. En mede daardoor nu een hele fijne stabiele hond. Als er vreemden mee wandelen probeert hij het soms nog, maar hij is snel af te leiden of gaat gewoon aan de riem waarbij het gedrag meteen over is. Binnen laat hij dit gedrag al heel lang niet meer zien gelukkig.
Ben toen der tijd nooit overgegaan tot gedragstherapie omdat ik meer bang was voor schade bij een puber dan een positief effect. Had het idee op de goede weg te zijn en de pubertijd maar eerst even uit te zingen. Vooral geduld, positieve belonen, slechte negeren, voldoende beweging, mentale uitdaging en rust zijn belangrijke voorwaarden waar mijn jonge hond veel aan heeft en het dan ook heel goed doet.
Heb je de fokker al geraadpleegd? Wat voor een gedrag laten de rest van de pups zien?
Hoe waren de vader en moeder hond?
Oei. Ik mag het hier niet zeggen, maar dan is het waarschijnlijk toch een rangorde dingentje. Je vader is de baas en jij bent zijn maatje. Dan zal je aan jezelf en je leiderschapskwaliteiten moeten gaan werken. Duidelijkheid uitstralen en dat soort dingen.
En dan ken ik het ras niet goed genoeg om te weten of een Aussie gemakkelijk meerdere leiders accepteert.
Bedankt voor je tips!
Alleen kan hij dat allemaal wel op afstand, liggen wat minder maar wachten en zitten wel. Ik heb hem ook geleerd om te zitten en te wachten voordat hij mag oversteken en dat doet hij echt heel goed. Alleen als hij mij zo aanvalt wil hij niks van mij aannemen alleen maar mij bijten en aanvallen.
Ja tuurlijk heb ik de fokker geraadpleegd die is hier ook nog eens geweest. Andere pups laten dit gedrag ook zien, en heb beide ouders van mijn pup gezien.
Komaan Liz...
Ja ik heb wel ervaring met honden alleen is dit mijn eerste aussie. Zijn dagindeling is prima, krijgt voldoende wandelingen, speeltijd met andere honden, af en toe wat hersenwerk, af en toe even kleine training van paar minuten, wat om te kauwen en lekkere knuffels en kroelen en voldoende tijd om te rusten en slapen. Ik heb hem bij een goede fokker vandaan die veel weet over dit ras en al lang fokker is. Heb ook contact nog met de fokker ze is hier ook geweest, alleen corrigeert zei hem fysiek en daar ben ik niet van. Wel paar keer geprobeerd hem in zijn wang te pakken maar hij blijft gewoon doorgaan. Ik ga ook naar puppycursus en het advies werkte ook niet, en toen hebben ze mij doorgestuurd naar een gedragstherapeut.
Ja echter woon ik alleen en niet bij mijn vader, mijn vader past 1x per week op en dan vertoont hij dit gedrag bijna niet, op een enkele keer na dan.
Sorry hoor maar ik ben ook echt heel duidelijk en consequent tegen hem alleen op de momenten dat hij aanvalt heeft hij bananen in zijn oren.
Ja echter woon ik alleen en niet bij mijn vader, mijn vader past 1x per week op en dan vertoont hij dit gedrag bijna niet, op een enkele keer na dan.
Sorry hoor maar ik ben ook echt heel duidelijk en consequent tegen hem alleen op de momenten dat hij aanvalt heeft hij bananen in zijn oren.
Mag ik weten hoe oud je bent? En hoe de zorg voor de hond verdeeld is?
En laten liggen als hij wil opspringen is natuurlijk beter dan laten zitten. En geef het commando eens als een enorme brul als hij het goed kent maar niet doet. Gewoon uit je tenen. Moet je wel zeker weten dat hij het commando echt goed kent en kan, anders beschadig je meer dan je er wat mee opschiet. Honderd keer (op een zachte toon) een commando herhalen terwijl hij het niet doet leert je hond alleen maar dat hij niet hoeft te luisteren.
Hoe corrigeert zij fysiek? Mishandelen, pijn doen, is echt niet de bedoeling. Hoe heeft je vader het hem afgeleerd? Zou hij je dat eerlijk durven te vertellen?
Ik ben 25 en studeer thuis dus ik ben altijd thuis voor de pup en de opvoeding en 1x per week past mijn vader op als ik werk.
Mijn vader corrigeert door stem gebruik en dat gaat goed.
Niet fysiek als in pijn doen maar meer in het grijpen in zijn wang en nek en dan wachten tot hij rustig wordt
Ik ben eigenlijk vooral verbaasd dat er al een gt moet komen bij een pup van pas 16 weken?
Oké, hij bijt dus veel en ook in zijn mens.
Dat moet niet.
Dat moet hem dus geleerd worden, want hij begrijpt nog niet dat je niet in je mens of ander dier mag bijten en heeft ook nog onvoldoende bijtrem( weten wanneer te stoppen).
De maatregelen die nu voorbij komen lijken dit niet aan te pakken, en maken het ws erger, nog afgezien van het feit dat het nare en pijnlijke correcties zijn; ongewenst wat mij betreft.
De aandacht blijft de pup dus krijgen, ook met bijten.
Want je weet het: negatieve aandacht is ook aandacht.....
Dus ik zou zeggen: leg de focus op die aandacht.
Gaat hij bijten: zeg 1 keer luid en duidelijk: nee!
Geen resultaat?
Direct de pup in afzondering zetten. Op de gang, in de bench oid. Niks zeggen, niet aankijken, gewoon doen.
Contact verbreken dus. Hij mag jou niet meer zien even.
Time out.
Gerust een kwartiertje of zo, dan weer erbij halen.
Dit moet je écht heel consequent doen en zal in het begin doodvermoeiend zijn, maar doorzetten.
Aanvulling: als het buiten gebeurd en je kunt hem niet apart zetten: bind hem met lijn en al aan een boom. Ga een eindje verderop staan, zo'n 5 of 6 meter. Met je rug naar de hond. En hou dit even vol een paar minuten. Als ie weer rustig is, gewoon verder doen.
De les wordt dan: er is alleen contact en fijn spelen als ik niet in mijn mens bijt......
Dat kwartje gaat wel vallen hoor, heus!
Waarom lukt hem dat dan wel en jou niet? Daar zit toch de sleutel en niet bij je hond.
Strooi eens wat lekkers op de grond op zo'n moment en zorg dat hij het ziet,snuffelen,zoeken,eten werkt namelijk kalmerend.
Je kan ook een flostouw meenemen en dat in zijn mond stoppen.
Die GT is natuurlijk aan het prutsen met je hondje,dus met deze zou ik stoppen.Van welke stad ben je,dan kan ik een écht goede GT zoeken voor je,1 die een vooruitstrevende opleiding heeft gehad en meer weet over de psyche van je hond en zeer goed is opgeleid om álle taal van je hond goed te kunnen volgen.
Voor nu zou ik met je pup helemaal terug gaan naar de basis en dat is rust.
Denk je dat je pup toe komt aan 18 uur per dag échte rust/slaap? Zo niet,dan slaapt hij te weinig.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?