Goedenavond,
Wij willen graag een pup / jonge hond aanschaffen (waarschijnlijk een herplaatser).
Waar moeten wij op letten als wij gaan kijken bij een gastgezin voor een jonge hond? Bijv. gedrag, gezondheid etc.
Waar moeten wij rekening mee houden in de eerste periode dat wij de hond hebben? Heeft iemand tips voor de eerste periode met de hond zoals manieren waarop de hond kan wennen aan ons en de nieuwe leefomgeving?
Ook vroegen wij ons af aan welke situaties wij de hond moeten laten wennen? Misschien is de vraag niet helemaal duidelijk geformuleerd maar ik weet niet hoe ik hem anders moet stellen. Ik bedoel hiermee dus bijvoorbeeld dat we de hond moeten laten wennen aan de dierenarts en bijvoorbeeld aan de tanden te laten controleren. Dit zijn volgens mij situaties waar de hond vanaf jonge leeftijd aan moet wennen.
Wij gaan uiteraard naar een hondenschool met de hond om de basis dingen aan de hond aan te leren, maar misschien dat jullie nog tips hebben waar wij zo op het eerste moment niet aan denken.
Alvast bedankt voor jullie reacties.
Het gastgezin kan jullie als het goed is veel vertellen over het karakter van de hond, bijvoorbeeld de omgang met soortgenoten en met kinderen. Stel vooral vragen.
Al bij de eerste ontmoeting met de hond kun je zelf overigens veel informatie halen: begroet de hond jullie vriendelijk, schiet hij/zij angstig onder de tafel of komt hij/zij jullie grommend en blaffend tegemoet? Wil de hond graag aangehaald worden, of juist niet? Is het een rustig type, of een hyperenthousiaste spring-in-het-veld?
Volg vooral ook je gevoel, als jullie een 'klik' hebben met de hond is dat al een heel goed teken. Een band moet uiteraard groeien en daar gaat tijd en energie in zitten, maar een bepaald 'wauw'-gevoel is wel heel prettig.
De eerste periode zijn vooral rust en regelmaat belangrijk. De hond komt bij totaal nieuwe mensen in een totaal nieuwe omgeving terecht, en wennen vergt vooral tijd. Vraag dus in het begin nog niet teveel van de hond. Eerst even vertrouwd raken met de nieuwe omgeving en nieuwe baasjes. Met sommige honden gaat dat heel snel, hoor. Kijk dus vooral naar wat de hond aankan. Zorg vooral ook voor een goed passend tuigje waaruit de hond niet kan ontsnappen. En de eerste tijd zou ik de hond nog even niet los laten lopen (behalve in omheinde gebieden natuurlijk). Trainingen op de hondenschool zou ik persoonlijk ook nog eventjes mee wachten totdat de hond tenminste een paar weekjes gewend is.
Waaraan je de hond moet laten wennen hangt volledig van jullie eigen wensen en verwachtingen af. Maar honden zijn van nature meesters in aanpassen. Een stabiele hond die bijvoorbeeld nooit mee is geweest naar de drukke stad kan hier hoogstwaarschijnlijk prima mee omgaan, terwijl stressgevoelige honden dit ondanks gedegen socialisatie vreselijk blijven vinden. Dit verschilt dus per individu. Maar veel valt aan te leren door oefening. Wil je de hond bijvoorbeeld graag mee kunnen nemen naar een schoolplein vol met gillende kinderen, dan is het raadzaam om de hond eerst eens op een afstandje mee te nemen, 'gewapend' met een heleboel lekkere snoepjes uiteraard, en te kijken wat de hond aankan. Als dit goed gaat kun je dit steeds verder uitbouwen tot je over het schoolplein kunt lopen met een rustige hond. En zo geldt het eigenlijk voor alle situaties. Als 'dierenartstraining' is het bijvoorbeeld fijn om de hond overal te kunnen aanraken, inclusief de oren en bek. Begin (opnieuw met behulp van snoepjes) met het op een rustig moment strelen van de oren en met de handen langs de bek gaan en bouw dit steeds verder uit totdat je rustig de oren kunt inspecteren en de tanden kunt ontbloten. Het is eigenlijk heel voor de hand liggend allemaal. Een hond leert een heel leven lang; ook volwassen dieren kunnen dit allemaal nog prima leren.
Het ligt nogal aan de leeftijd en achtergrond van de hond.
Bij pups en honden die niet gewend zijn het leven in onze maatschappij ga ik voor het zelf laten onderzoeken. Niet al te veel doen en willen, maar wel genoeg doen en dat positief (!) maken en afsluiten, en het tempo van de hond aan houden. Dus niet én in de bus én in de trein én in het winkelcentrum, maar naar het bos, daar een mooie plek zoeken en gaan zitten en je hond laten onderzoeken in zijn tempo. Blaadjes, de geur, de takjes, de vogeltjes. Als je het nog niet los vertrouwt dan aan de lange lijn, maar de hond bepaalt.
Is de hond ouder of herstelt ie snel van nieuwe dingen, dan gaat ie meteen mee in ons normale leven.
Er zijn twee dingen die ik van al mijn hond verwacht en daar is geen ruimte voor onderhandelen: 1) Hier is hier, nu en niet over tien seconden . 2) Blijf is blijf. Die dingen oefen ik meteen.
Zorg er allereerst voor dat je herplaatser via een goede stichting komt waar je eerst kunt kennismaken met de hond bij het opvanggezin. Als het een stichting is die honden laat komen die sociaal zijn en ook al een achtergrond van huishond hebben, zijn ze meestal heel flexibel en passen zich goed aan in een nieuwe omgeving. In het asiel waar ze vandaan kwamen werden ze immers steeds door andere mensen verzorgd en uitgelaten, of ze hebben zelfs al bij een gastgezin in het buitenland gezeten. Inderdaad wat Wereldhond zegt, let bij de kennismaking op de reactie van de hond op jou en of het goed voelt.
Verder sluit ik me ook aan bij wat Wereldhond zegt. Alleen het loslopen moet je mee oppassen, want ook in een schijnbaar veilig gebied kunnen hekjes te laag blijken of een gat hebben of dat er ergens een poort blijft open staan. Ik ken tientallen verhalen van honden die net waren geadopteerd en die via de deur, hun halsband of tuig wat te los zat, de tuin, over het hek, uit de auto, of van de hondenspeelplaats zijn ontsnapt, of gewoon wegrenden omdat baasjes te snel gingen proberen 'of het kon'... en vervolgens werd zo'n hond doodgereden...
Loop de eerste dagen steeds dezelfde route zodat je hond niet teveel prikkels krijgt onderweg en bekend raakt met zijn nieuwe omgeving. En zeker niet loslaten de eerste tijd. Kijk eerst goed hoe je hond op dingen in de omgeving reageert (andere honden, auto's brommers, hardlopers, kinderen, konijnen, schapen, eenden, onweer, harde geluiden...). Ga ook eerst oefenen op het op commando terugkomen met een lange lijn van 5 a10 meter en als je zeker weet dat je de volledige aandacht hebt en je hond komt als je roept, kun je het loslopen gaan oefenen in een veilige omgeving.
Ook wat Mitra zegt, over meteen aan de slag gaan met de belangrijkste huisregeltjes en commando's, is belangrijk. Zit, kom, lig en blijf kun je gewoon in huis oefenen en het schept meteen een goede band, zeker wanneer je het uitbundig beloond - daarmee zou ik echt niet wachten tot je naar een cursus gaat. Je gaat trouwen niet zozeer naar een cursus om een hond trucjes te leren, maar ook om zelf te leren je hond te begrijpen en hoe je het kunt aanpakken in allerlei situaties.
Stel voor jezelf regeltjes op over wat jullie hond mag en niet mag, en hou je daar ook aan. Als je een hond eerst op de bank laat komen en dan besluit dat het niet meer mag, is het lastig om weer af te leren. Ook het netjes aan de lijn lopen zou ik daarom vanaf het eerste moment goed oefenen -- dat zijn dingen die je beter meteen goed aan kunt leren. Op YouTube kun je veel filmpjes vinden met tips over het opvoeden van een hond. Als je Engels kent, zijn de filmpjes van Zak George heel goed om te bekijken en te leren hoe je bepaald gedrag en trucjes aan je hond kunt aanleren.
Met herplaatsers heb ik geen ervaring, wel met pups.
De eerste week doe ik 'niets' met mijn pup. Die week is voor de 'normale' dingen zoals wij, het gezin, het huis, geluiden en geuren die bij het huis horen, huiselijke dingen zoals de stofzuiger, wasmachine, vaatwasser, het vaste uitlaatrondje, zindelijkheid en al dat soort 'gewoon' gedoe wat wij niet eens meer opmerken. In die week ontvang ik ook geen visite of pupkijkers.
Daarna plan ik iedere dag een socialisatieactiviteit. Dat kan visite zijn, een pupkijker maar vaker zijn dat activiteiten buitenshuis. Ik begin met vrij gemakkelijke dingen en bouw naar moeilijke dingen toe. Je moet dan denken aan alle mogelijke situaties waar je hond mee te maken kan krijgen als volwassen hond.
Denk dus aan wat bij jouw leven hoort. Doe je fanatiek aan tennis, neem je pup dan een keer mee naar de tennisbaan bijvoorbeeld.
Socialisatiemomenten moeten kort zijn; 10 minuten is al lang zat, korter mag ook. Ga bijvoorbeeld geen uren naar een manege. Gewoon er doorheen lopen, even kort kijken bij het paardrijden en weer naar huis.
Kijk goed naar je pup. Socialiseren is niet je hond leren dat alles geweldig en super en leuk is, zodat ze overal op af stormt maar je pup leren dat het gewoon normaal is en bij het leven hoort. Zo moet je een pup die knettergek is op mensen juist niet nog gekker maken op mensen maar leren mensen te negeren. Lastig want mensen duiken maar wat graag ongevraagd bovenop je pup.
Dingen als leren tandjes poetsen is niet zo zeer socialiseren maar opvoeden. Of trainen, hoe je het wilt noemen. Dat is een dagelijkse activiteit; aaien over het hele lijfje, borstelen, oortjes, oogjes, tandjes, tong en pootjes inspecteren.. halsbandje en tuigje leren dragen.. aan de lijn lopen en dan nog de handige commando's oefenen op speelse wijze (niet dwingen!!) zoals liggen, zitten, pootje geven, hier komen, los laten (heel handig!!), Nee/foei, klaar en poepen en plassen op commando.
Bedankt voor alle tips. Het gaat onze eerste hond worden dus erg spannend voor ons.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?