Goedemorgen,
Mijn naam is Carmen, 24 jaar en ik wil samen met mijn vriend een hond aanschaffen.
We twijfelen echter veel over het ras / kruising. Mijn vriend wil graag een grote hond (het liefst een witte herder). Ik twijfel echter of dit ras wel bij onze situatie past.
We wonen best klein, maar we hebben wel een gewone tuin. We hebben een hondenkennel aangeschaft zodat de hond in onze afwezigheid ook buiten kan zijn met mooi weer. In de winter kan de hond gewoon binnen zitten.
Over een tot twee jaar willen we graag kinderen, en daardoor lijkt het voor mij beter om een kleinere hond te nemen.
Ik zal nog even samenvatten wat wij zoeken in een hond:
- Een hond die een allemans vriend is,
- Een hond die redelijk makkelijk op te voeden is, het is namelijk onze eerste hond (we willen wel puppytraining en vervolgcursussen gaan doen en Agility of een andere hondensport).
- Een hond die niet te veel blaft (keft, we willen geen chihuahua of ander heel klein hondje),
- Een hond die minimaal even groot is als een beagle,
- Een hond die voldoende heeft aan drie a vier keer uitgelaten te worden (daarnaast natuurlijk spelen en een of twee keer per week los in het bos of dergelijke kan rennen).
- Qua uiterlijk hebben we niet heel veel wensen, als het maar geen iel hondje is.
Ook zijn we niet op zoek naar een labrador / golden retriever.
Hopelijk hebben jullie tips qua rassen / kruisingen voor ons.
Hoe lang zijn die 3-4 uitlaatmomenten? Elke hond heeft beweging nodig en ze nemen niet allemaal genoegen met een blokje om.
Hoeveel zit de hond alleen? Bedenk je dat de hond 's nachts al 7-8 uur alleen ligt en dan ook de werktijd overdag alleen zit. Daarnaast moeten er nog boodschappen gedaan worden, ga je uit, door de week nog hier en daar eens koffie drinken.
Dan ben je al heel veel weg. Maakt dat de hond gelukkig?
Wil je voor een kruising gaan, ga dan naar het asiel.
Vele kruisingen komen weg bij de broodfokkers. Komen ze daar niet weg, dan is het vaak alsnog een slecht gefokt hondje met alle gevolgen van dien.
Zorg dus dat je bij een fokker terecht komt die gezondheid hoog in het vaandel heeft staan en ook de ouderdieren laat testen op erfelijke afwijkingen en daar een geschikte reu/teef bij zoekt.
Zorg ook dat je ten alle tijde de uitslagen van die testen mag inzien.
Het is niet zomaar een gezondheidscheck bij de dierenarts.
Een stamboom kun je kijken wie de voorouders zijn en wat de uitslagen van hun erfelijkheidstesten zijn.
Heel erg bedankt voor je reactie, De uitlaatmomenten zullen 20 tot 30 minuten per keer zijn. In het weekend wil ik minimaal een uur of langer met de hond lopen en de hond laten rennen en verder 1 tot twee keer per week naar trainingen.
De hond zal per dag 2x 4 uur alleen zitten voorlopig en in het weekend ben ik er altijd. Als er kinderen komen, ga ik sowieso minder werken. Mijn vriend heeft een boerderij en is daar altijd aanwezig, dus als de hond ouder is, kan hij daar rondlopen en is de hond eigenlijk nooit alleen. Mijn vriend moet dan wel werken dus heeft niet continue tijd om aandacht te besteden aan de hond.
Heb je toevallig een idee van rassen die in onze situatie zouden passen?
Laat de pup gelijk los meegaan de boerderij op zo leert ie veel beter. Neem zelf een aantal weken vrij zodat jij de pup kunt leren wat wel en niet mag en tot waar de pup mag lopen.
Dan kan de pup later lekker met je vriend mee hobbelen of zoekt ie zelf een plekje.
Jullie willen ermee sporten, dan zou ik gaan voor een wendbaar ras.
Als jullie niet voor een sport waren gegaan had ik gezegd, kijk eens naar de grote Zwitserse sennen hond. Echte erfhonden en ook heel erg lief met kinderen, mochten die er gaan komen.
Er zijn veel honden die wel geschikt zijn voor hondensport, maar kijk dan naar de atletische rassen. De 'lompe' rassen zoals de sennenhonden moet je dan achter wege laten.
Mijn voorkeur gaat uit naar een kleinere hond. Hondensport hoeft niet perse, maar ik vind het wel leuk om in het weekend met de hond naar het bos te gaan voor een flinke wandeling of met de fiets een stuk te fietsen met de hond ernaast.
Het is ook belangrijk dat het geen angstige hond is, makkelijk in omgang moet zijn met andere mensen, kinderen en dieren. Op de boerderij zijn namelijk kalveren en komen wel eens mensen op het erf. Het is echter niet de bedoeling dat de hond iedere dag op de boerderij is, daar wonen we nu zelf nog niet, over een paar jaar wel.
https://www.houdenvanhonden.nl/hondenrassen/
Kijk en lees. Pak een pen en papier en schrijf de rassen op die jullie aanspreken en bij jullie manier van leven passen.
Kijk ook goed of ze goed met vreemde mensen kunnen en met dieren. Niet alle honden kunnen dat.
Vervolgens de rasvereniging zoeken van de rassen wat jullie aanstaan en fokkers zoeken die bij jullie passen.
Ga een paar keer kijken om kennis te maken met het ras en om vragen te stellen.
Eventueel kun je je op de wachtlijst voor een pup laten zetten.
Heb je voor de gein al eens deze test geprobeerd? Welke 10 rassen kwamen daaruit? Er worden ook andere vragen gesteld die je misschien verder doen nadenken over wat je zoekt en wat je te bieden hebt.
https://www.gekophonden.nl/honden-rassentest/welk-ras-past-bij-mij/
Witte herders zijn mooie honden, maar zijn doorgaans zeker geen allemansvrienden. Herderrassen zijn over het algemeen waaks - wat dus inhoudt dat ze aanslaan als zij dat nodig achten en niet zonder meer vreemde mensen zullen accepteren op hun terrein (zeker als je de hond vrij op een erf laat scharrelen). Ook vind ik herders relatief vocaal. Verder hebben ze zeer veel behoefte aan mentale uitdaging en beweging.
Willen jullie per se een pup of staan jullie ook open voor een volwassen hond? Er zijn namelijk tal van honden die perfect aan jullie wensen voldoen, maar dat zijn lang niet altijd rashonden. Zo zijn er veel (binnen- en buitenlandse) asielhonden en herplaatsers die hard op zoek zijn naar een warme mand.
Een pup kan overigens sowieso niet direct 2x4 uur alleen zitten. Het alleen zijn moet in hele kleine stapjes worden opgebouwd, anders zit je straks met een beetje pech met een hond met gigantische verlatingsangst. Met een volwassen hond die al geleerd heeft alleen te blijven is zoiets veel gemakkelijker te realiseren. Echter ook een volwassen hond moet de eerste periode even wennen!
Bedankt voor jullie reacties.
Een rashond is zeker niet nodig, een kruising is ook mogelijk. We willen in ieder geval wel een pup of jonge hond, ik wil er namelijk zelf wel mee gaan trainen.
Van een witte herder zeggen ze dat deze ook heel angstig kunnen zijn en dat past ook niet zo in onze situatie als er veel mensen in en uit kunnen lopen.
Een familielid van mij heeft een jonge hond uit het buitenland geadopteerd, maar die is heel erg bang voor alles en iedereen. Die hond gromt zelfs naar vreemden. Dit lijkt me niet echt veilig met een baby / peuter die over een aantal jaar gaan komen. Hierdoor ben ik nogal huiverig tegenover honden uit het asiel / buitenland.
Niet te groot, lief voor iedereen, gaat goed met kinderen om en anderen dieren, geschikt voor buiten en binnen...de . De Clumber spaniel....goedaardig en zachtmoedig. Heeft het karakter van een newfoundlander...wel bij een fokker vandaan halen...je kan je alvast eens gaan orienteren als je denkt heee, dat lijkt me wat.
Dat klopt, angst en onzekerheid komt helaas regelmatig voor binnen het ras. Maar los daarvan, een zelfverzekerde herder is volgens de rasstandaard ook geen allemansvriend.
Veel mensen geloven dat een pup een soort 'tabula rasa' is, een 'onbeschreven blad' die je volledig naar jouw wensen kunt vormen. Dit is echter een misverstand, het is niet zonder reden dat er zoveel honden worden herplaatst als de schattige puppytijd voorbij is en ze de puberleeftijd bereiken of volwassen worden en dus de minder leuke eigenschappen van de hond naar boven komen. Iedere hond heeft aangeboren eigenschappen en dan zou het dus zomaar kunnen zijn dat dat niet aan de (vaak hoge) verwachtingen voldoet. Bovendien is de opvoeding van een pup (en vooral: een puber!) echt niet altijd gemakkelijk of leuk!
Ook denken veel mensen dat herplaatsers of asielhonden allemaal probleemhonden zijn. Natuurlijk zitten er getraumatiseerde of pittige honden tussen, maar er zijn ook net zoveel sociale en makkelijke typetjes te vinden die afgestaan zijn om redenen die met de hond niets te maken hebben. Het is maar net waar je naar op zoek bent, er is voor ieder wat wils. Maar het is dus een beetje een vooroordeel dat met adoptiehonden samenhangt, en mensen denken vaak dat een pup veel makkelijker is.
Persoonlijk vind ik de opvoeding van een pup behoorlijk stressvol. Een pup is in mijn ogen vooral heel leuk bij een ander. Een pup is nog heel kwetsbaar, moet nog zindelijk gemaakt worden (dus: ieder uur naar buiten en veel ongelukjes opdweilen), moet dagelijks gesocialiseerd worden, is heel gauw overprikkeld, kost klauwen met geld, bezorgt je zeker in het begin slapeloze nachten (krijsen in het ergste geval de hele boel bij elkaar, urenlang), kan nog niet alleen zijn (dus in het begin zou je zéker opvang moeten regelen, want direct al 2x4 uur per dag is met een jonge pup ondoenbaar), kan nog geen lange wandelingen maken, ontdekken de wereld met hun bekje en bijten dus overal in... Kortom het kost héél veel tijd, energie en geld. Je kunt geluk hebben met een pup die al na een paar weken zindelijk is en al een uurtje alleen kan blijven bijvoorbeeld, maar er zijn ook honden die hier máánden de tijd voor nodig hebben. En dat valt niet van te voren te voorspellen... Op het forum worden regelmatig topics geopend van mensen met pups die het écht even niet meer zien zitten, zo gesloopt zijn ze. De 'puppyblues' wordt dat ook wel genoemd. Och, en dan heb ik het nog niet eens over de puberteit, waarin veel honden een gigantisch grote middelvinger ontwikkelen en baasjes met de handen in het haar zitten om het gedrag van hun hond.
Een volwassen hond moet in veel gevallen ook nog veel leren, en zich vooral aanpassen aan de nieuwe situatie. Maar daar kun je je dus vooral richten op het opbouwen van een band, samen leuke dingen doen, trainen, spelletjes, wandelen, noem maar op. Een volwassen hond is rustiger, stabiel en heeft alle lastige uitprobeerfases al gehad. Ze zijn over het algemeen al zindelijk en kunnen vaak al gauw even alleen zijn (maar ik ben van mening dat iedere hond de tijd moet krijgen om te wennen). Je kunt een hond selecteren die aan jouw wensen voldoet en je komt veel minder voor (onprettige) verrassingen te staan. Wens je bijvoorbeeld een hond die vriendelijk is naar alle mensen en honden, dan kies je simpelweg voor een sociaal exemplaar. Bij een pup is het altijd nog maar afwachten hoe dat uitgroeit...! Ook als een ras bekend staat als 'sociaal' zou het kunnen dat jouw hond niets van vreemden blijkt te moeten weten.
Het is echter niet zo dat een volwassen hond al 'af' is, zelfs met een senior kun je nog zoveel kanten uit, honden leren een leven lang. En met mijn herplaatsers heb ik absoluut geen minder goede band dan met de honden die ik van pup af aan al had, nee, integendeel. Ik vind het juist heel fijn dat je bij een volwassen hond echt kunt kiezen voor een hond waarmee je een klik hebt! Ik ben met mijn volwassen herplaatsers juist lekker gaan trainen bij de hondenschool (gehoorzaamheid en jachtsport) en ze liepen stuk voor stuk de sterren van de hemel! En mijn adoptiehonden zijn werkelijk perfect met kinderen, perfect met andere honden, perfect met vreemden... Daar heb ik ze namelijk op uitgekozen. Geen angst, geen agressie.
Ik zeg niet dat je geen pup moet nemen, maar neem in ieder geval alles goed in overweging.
Wat betreft passende type honden zou ik denken aan spaniëls, retrievers en waterhonden.
En een voorbeeld van zo'n ongecompliceerd/probleemloos en super sociaal en braaf hondje is bijvoorbeeld dit jonge dametje Shanty (klik).
Wat is eigenlijk de reden dat jullie geen labrador of golden retriever willen? Zo op het eerste gezicht passen die rassen nu juist uitstekend bij jullie wensen.
Vraag me toch af hoe het gaat gaan met een baby erbij...
Hond is dan geen kinderen gewoon en jullie gaan veel minder tijd hebben.
Er wordt veel gezegd dat deze honden veel ziektes kunnen hebben en vroeg dood gaan.
Ook is dit wel een heel standaard hond vind ik haha.
Dat eerste geldt voor alle rassen en honden die je bij een verkeerde fokker ophaalt.
Ook kruisingen, honden zonder stamboom etc etc
Heb je die test al geprobeerd? https://www.gekophonden.nl/honden-rassentest/
Ik ben benieuwd naar de uitkomsten, maar ook wat je bij de vragen invult.
Hè? In principe hebben alle rashonden te maken met erfelijke ziekten. Bij een goede fokker worden de ouderdieren hierop onderzocht voordat ze ermee fokken. Bij labradors is dit bijvoorbeeld HD/ED (heup- en elleboogdysplasie) en een oogonderzoek. Door alleen met gezonde ouderdieren te fokken is de kans op een gezonde pup zo groot mogelijk. Haal daarom nooit zomaar een pup van Marktplaats, er zitten veel broodfokkers en die fokken dus puur voor het geld ten koste van de gezondheid van de hondjes. Een goed gefokte rashondenpup kost daarom vaak ook tussen de €800-2000, afhankelijk van het ras. Haal je echter een goedkoop pupje van een broodfokker dan kom je hoogstwaarschijnlijk voor zeer hoge medische kosten te staan (nog los van de ellende die je je op de hals haalt). Wil je liever een kruising of onherleidbare mix, dan kun je beter een kijkje nemen bij herplaatsers en asielhonden. Onherleidbare mixjes zijn genetisch gezien sterker, maar garanties heb je uiteraard nooit, het blijven levende wezens!
Dat labradors en golden retrievers meer ziekten zouden hebben dan bijvoorbeeld de witte herder is onzin. Ook overlijden ze gemiddeld gezien niet eerder. Wel leven kleine honden doorgaans langer dan grote honden!
Uit de test blijkt dat honden als mopshond, bulldog, golden retriever en markiesje bij ons zouden passen.
Zulke testen zeggen weinig. Wel eens een beroepskeuzetest op internet gedaan? Klopt ook van geen kant.
Lees gewoon over de vele rassen die er zijn. En kijk bij de internetpagina van de rasvereniging.
Soms zijn hier ook mensen die evt een goede fokker kunnen doorgeven.
De mopshond en buldog zat ik ook aan te denken. Vrij zelfstandige honden die lekker hun eigen gangetje gaan.
Wat vind je er zelf van?
En wat heb je voor antwoorden ingevuld (dat helpt bij verder zoeken)?
Ik ben van mening dat een hond élke dag even los moet kunnen lopen. Honden hebben dit zo nodig.
Ik heb ingevuld dat de hond gehoorzaam en allemansvriend moet zijn, verder gewone beweging (dus niet uren per dag) en schofthoogte tot 65 cm.
Ik ben meer informatie gaan zoeken over de golden retriever en deze hond spreekt me toch wel erg aan als ik kijk naar onze situatie.
Wordt een kruising aanbevolen bij een golden retriever en zo ja, welke kruising? Is het niet zo dat golden retrievers snel last krijgen van hun poten?
In ieder geval bedankt voor alle reacties tot nu toe, wij zijn nog echt zoekende naar een hond aangezien dit onze eerste hond is.
Ik zou geen kruising aanraden. Ten eerste weet je niet hoe het karakter kan zijn. Mijn oom heeft 2 kruisingen golden retriever X witte herder. Beide golden uiterlijk maar een echt herder karakter, ze hebben een héél groot jachtinstinct, maar willen ook graag bij de baas zijn, karaktereigenschappen die niet altijd samen gaan waardoor de honden erg verward kunnen reageren.
Ook is het belangrijk dat beide ouders getest zijn op erfelijke aandoeningen. Bij mijn kruising is dit het geval, maar bij de meeste kruisingen wordt dit niet gedaan.
Ik zou dus aanraden je op een wachtlijst te zetten door een erkende fokker die met stamboom fokt. Zo weet je het meeste over de karaktereigenschappen en over de gezondheid.
Wil je toch voor een kruising gaan, adopteert dan een volwassen hond uit het asiel.
Je hebt net de Golden retriever opgezocht, niet een kruising.
Blijkbaar ben je dus geïnteresseerd in een RAShond.
Bij een kruising( nooit geen rashonden, want rashonden hebben altijd een stamboom) heb je totaal geen idee van het karakter, het uitzicht, zijn voorouders enz.....een kat in een zak kopen noemt men dat.
Het nadeel van kruisingen is dat het bijna altijd om ongeteste honden gaat. HD en EP zijn afwijkingen waar bij rashonden met stamboom streng op getest en geselecteerd wordt.
Dat risico is dus vooral groot als je gaat voor een hond zonder stamboom of een kruising. Een stamboom is meer dan een papiertje. Het is een soort waarborg dat aan bepaalde voorwaarden is voldaan bij de fok.
Wij willen echter in het voorjaar een hond. Dit is misschien nu al niet meer mogelijk als we op een wachtlijst komen te staan.
Zijn er ook nog andere opties?
Ga alsjeblieft niet voor zomaar een kruising.
Beter voor een goed gefokte hond gaan. Dus beide ouderdieren getest op erfelijke afwijkingen en er wordt gefokt kijkend naar de gezondheid.
Die is bij kruisingen en de oepsnestjes die op marktplaats, tweedehands.be, Facebook en vergelijkbare verkoopsites staan heel ver te zoeken. De kans dat je een hond met geestelijke en/of lichamelijke problemen koopt is heel erg groot.
Ehhh... Nee. Gezondheidstesten staan vollédig los van een stamboom. Een stamboom is letterlijk alleen maar een afstammingsbewijs. Niets meer, en niets minder. Het zegt niets over de gezondheid. Er zijn ook gewoon broodfokkers die pups met stamboom verkopen.
https://www.goldenretrieververeniging.nl/ Hier kan je meer informatie vinden over pups, aangesloten fokkers en nestjes.
Het asiel.
Het is niet zo dat je nu een hond wil en morgen is er een. Daar moet je ook niet op willen zoeken. De kans dat je dan bij een verkeerde fokker terecht komt is heel erg groot. Die nemen het niet zo nauw met de gezondheid van de pups en die van de ouderdieren is helemaal ver te zoeken.
Beter een tijdje wachten en een goed gefokte pup hebben dan vandaag een pup willen en hem gisteren al gekocht hebben.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?