Ohh zou kunnen hoor dat het met de reëen te maken heeft met drijfinstinct. Moet bekennen dat ik niet helemaal weet hoe dat bij mijn dames zit, wil wel erg graag nog een keer met ze gaan schapenhoeden.
Weet wel dat ze heel vroeger ook wel eens ingezet werden voor de jacht (meen ik).
Ze eten iig muisjes omdat ze soms dagen mee moeten rennen met de rendierherders (evt op de sneeuwscooter)... onderweg af en toe een muis is natuurlijk een lekkere snack en goed voor de energie !
Die van mij is het nog nooit gelukt 1 te vangen, maar ken lappies die het wel lukken!
En ze zijn heel lief, ook gefokt voor het warmhouden van de kinderen in de tenten. Dus knuffelen doen ze graag
Is dat dan omdat de labrador en stafford zo populair is en husky niet dat ze dan 'zo doorgefokt' zijn dat ze minder dicht bij hun oorspronkelijke aard zijn? Want huskys zijn ook al aardig veel gefokt zonder dat de voorouders daadwerkelijk werken zegmaar.
En nee, ik bedoel hier echt niet mee dat een hond naar jou hand omgezet kan worden, je haalt sommige dingen idd niet uit de hond en daardoor moet je goed weten wat je in huis haalt. Maar hoe kunnen 2 rassen dan zo verschillen qua oorspronkelijk werk en nu huishond. (Als je bepaalde lijnen volgt uiteraard).
Labradors en staffords staan in mijn ogen nog net zo dichtbij hun oorspronkelijke aard als de husky. Het is alleen een heel andere aard. De oerdriften van de husky (bijvoorbeeld het sterke jachtinstinct, maar ook zelfstandigheid en onafhankelijkheid, roedelgerichtheid, zeer grote werkdrift) zijn voor het gemiddelde hondeneigenaar -begrijpelijk- een stuk lastiger te hanteren dan die van de labrador (even heel basaal gezegd: samenwerken met de baas, zwemmen, voorwerpen in de bek dragen en apporteren). Veel staffordshires en pitbulls gaan nog steeds voor de kill als ze de kans krijgen en getriggerd worden, dat instinct is er echt niet uit gefokt na enkele generaties. En de gemiddelde showlabrador zou het helemaal niet slecht doen als jachthond als je ze daartoe de kans geeft - de benodigde eigenschappen voor die taak zitten er gewoon nog in hoor. Nogmaals, uitzonderingen heb je genoeg, maar dat is daarmee nog niet de standaard. Voor zover ik weet is de husky overigens ook een behoorlijk populair ras - ongetwijfeld speelt het poolhonden uiterlijk daarin een rol.
Ik word altijd blij van mensen die zo goed inlezen en er ook echt de tijd voor nemen. Het lijkt tegenwoordig steeds impulsiever te worden inderdaad.
Mensen hebben snel een zwak voor Siberische husky's vanwege het uiterlijk, maar als ze eenmaal zo'n dier in huis hebben, dan beseffen ze pas wat ze zo'n dier moeten bieden. Laatst ook al; een jongetje was helemaal in de wolken van een husky waarmee ik wachtte voor de winkel. Zo mooi als die was! Moeder vraagt hem: "Welke wil je?" (ik zat met drie honden in totaal). "Allemaal!" roept het kind. "Nou dan krijg je die toch?" antwoordt de moeder.
Veel succes..
Persoonlijk houd ik heel erg van dit ras, maar ik kan ze absoluut niet geven wat ze nodig hebben dus ik begin er ook niet aan. Als ik lees hoe weinig de husky bij jou alleen zou moeten zijn, dan lijkt het me niet echt problematisch. Je houdt van wandelen zeg je en je houdt ook van een hond die eigenwijs is. Maar je moet er wel een klik mee hebben en als die er niet is, dan is het verstandig om er gewoon niet aan te beginnen.
Ik raad je aan om even een topic aan te maken (of dit topic te veranderen, zowel de inhoud van je openingspost als de titel) waarin je opnoemt wat je allemaal belangrijk vindt bij een hond. Wie weet komen leden dan met rassen waar je nog nooit wat van gehoord hebt en vind je zo het ras wat het beste bij je past.
Dat vind ik nog het ergste, mensen die voor hun kind een hond aanschaffen. Bij mijn moeder in de straat zo'n voorbeeld, jongentje van 7 wil een pup, krijgt een labradoor mix (hij is erg groot en sterk geworden) als pup werd er veel mee gespeeld en gelopen... nu leeft hij vooral in de achtertuin en zijn bench en word hij kort uitgelaten.
En een goeie tip van je dankje :) ik zal inderdaad nog verder rond zoeken. Ik had al een aantal tips gekregen hier voor andere pool honden dat ben ik nu even onder het genot van een kopje thee aan het onderzoeken;) het blijft toch een beetje mijn hobby om meer over verschillende rassen te weten te komen
Denk dat bijna alles al gezegt is.
Leren alleen zijn kan wel veel tijd in gaan zitten maargoed. Dat zal vast lukken.
Wel 1 dingetje! Daar liep ik iig tegenaan. Het alleen leren zijn kostte veeel tijd (oke herplaatser, maar toch) ze kon toen alleen zijn. Maar toen heb ik haar weer een maand lang gewoon overal mee naartoe genomen. En daarajaweer1x alleen gelaten. Daar had ze wel echt moeite mee. Ijsberen... dus daarna besloten haar iig 2x in de week zoiezo aalleen te laten. Verschillende tijden, vershillende lengtes e soms 2x op de dag. Gewoon om het standaard tehouden. En het haar niet te verleren...
En wat ik nog mer wou zeggen was idd het jachtinstinct. Fijn dat jullie va wandelen houden! Husky's ook. Maar vraag jezelf af of je ht erg zou vinden elke wandeling te doen met een aangelijnde husky (die misschien als ee n malle trekt) is het antwoord nee niet erg. Dan kan het scenario alleen mar beter worde in derealiteit als je, je op het ergste voorbereid.
Dan het laatste...
Ik merk aan die van mij dat het (hoewel showlijn) wel een werkhond is. Wandelingen zijn leuk! Ookal iig 4x per week opzijn minst een verschillend bos. Waar ze 9/10x nog los kan rennen ook.. het is niet genoeg. Probeer ondeetussen 1x p.w. te fietsen of skaten. (Nu vind de van mij trekken niks..) maar een normale husky zou je er wel erg blij mee maken!
Daarnaast gaat May 2x in de week naar de hondenschool 1e dag mantrailen andere dag behendigheid. Daaar is ze dol op!
En word ze voldaa door! Neus en koppie gebruiken.
Verder wat alaska s finest zegt
Doe gek, doe onverwahtse dingen.
Graaf samen een gat.r ga opeens rennn e daarna van een duin afrollen ofzo huskys vinden alles leuk! Zolang ze maar lekker samen kunnen ondernemen :)
Okee. Dus omdat ze zelfstandig als basis hebben en een herder bijvoorbeeld will to please, zit eigenlijk daar het verschil in, kort gezegd. Ik snap het nu wel een stuk beter. Bedankt voor je duidelijke uitleg!
Het verschild inderdaad qua hond want we hebben een Duitser omdat die wat meer lay back zou zijn en erg graag samen werkt maar heb nog nooit zo'n zelfstandige eigenheimer meegemaakt haha. Maar we accepteren dat gewoon van hem en proberen er wat van te maken.
Daar komt het mijns inziens inderdaad op neer! Duitse herders zijn in doorsnee inderdaad honden met een zeer grote will-to-please. Maar jullie Wolf is nog een heel jonge reu, toch? Het zou zomaar kunnen zijn dat alle training en socialisatie die je er nu instopt pas veel later tot uiting komt, als hij wat volwassener is. Nu nog even door die soms verschrikkelijke puberteit heen worstelen, hahaha. Ik kon mijn Duitse herdermix als puber soms echt achter het behang plakken, maar inmiddels is het een engeltje.
Klopt, van de puppystreken zo in de puberellende gestort... We gaan het zien hoe ie uitgroeid. Had ergens gelezen dat het soms lang duurt voor ze hun volwassen karakter hebben. Hoewel dit denk ik altijd een hand vol blijft.
Dit was heel erg behulpzaam dankje! Ik begin er steeds meer aan te twijfelen. Vooral het aangelijnde gedeelte... we hebben al een hond en die loopt overal waar het mag los, ik hou absoluut niet van een hond aan de lijn, en al helemaal niet van 1 aan de lijn en 1 los omdat dat naar mijn gevoel niet eerlijk is... weet natuurlijk niet hoe de hond er zelf over denkt;) maar deze en alle andere reacties zijn erg behulpzaam geweest en ik heb sowieso besloten om geen husky te nemen als tweede hond. Misschien later maar dan alleen een husky zodat we ons daar volledig mee bezig kunnen houden :) we zijn nog jong dus alle tijd van de wereld! ;)
Dan zou ik het niet doen nee.. Niet omdat het oneerlijk zou zijn tegenover de hond om hem niet los te laten, maar omdat je het zelf niet fijn vindt om een hond aan de lijn te hebben.
In de meeste gevallen luisteren Siberische husky's erg goed de eerste maanden. Pas rond de puberteit kan de knop omgaan en zal de hond gaan jagen. Natuurlijk zijn er, zoals bij elk ras, uitzonderingen, maar dit is iets waar je echt rekening mee moet houden.
Je kan de hond natuurlijk ook aan een flexilijn (zorg wel voor een goed merk die veel kilo kan hebben) doen of aan een normale lijn van 10 meter. Je kan ook een omheind gebied opzoeken waar de hond los kan. De hond zal in ieder geval niet denken "waarom mag hij wel los en ik niet? Dat is echt niet eerlijk", die denkt daar echt niet over na. Daar zou ik me dus niet druk om maken.
Ik ben heel benieuwd als je eenmaal een keuze hebt gemaakt!
Dat zou bij ons dan weer wél het geval zijn.
Loslopen is namelijk hun grootste goed. Als de ene hond los mag en de andere niet, dan zie je bij diegene die aan de lijn moet blijven toch echt de frustratie opbouwen. En dat is niet fijn.
Succes met de zoektocht naar het meest geschikte ras, Judith!
Ja onze hond lijkt ook "boos" te worden als de buurt honden los lopen en hij nog niet. Maar ik merk zelf ook dat ik meer geniet van het wandelen als de honden lekker kunnen spelen en hun gang gaan met elkaar of alleen, en niet beperkt worden door een riem. En bedankt! Gaat helemaal goed komen, misschien binnenkort een topic over een ander ras
Dat is geen jaloezie, die hond is gewoon gewend om normaal gesproken los te lopen. Óf de hond is zo roedelgericht dat die bij de loslopende hond wilt blijven. Het staat los van "Hij mag wel en ik niet, boehoe".
Als je de hond van jongs af aan leert dat aan de lijn lopen normaal is, dan is er niks aan de hand. Helemaal niet als je hem aan de lange lijn doet.
Bij de poolhonden waar ik nu dagelijks mee loop is dit ook absoluut niet het geval. Daarvan kan de één ook los en de andere niet.
Bij ons gaat het wel degelijk om een rechtvaardigheidsgevoel. Dat hebben ze heel sterk. En omdat 'loslopen' een belang heeft voor hen, er is een inzet.
Een hond die er niet om maalt of ie los of vast zit, zal er niet op reageren, maar voor hen is er een groot verschil in hun beleving van los of vast. En dus is het belangrijk voor hen, en dus zeker wel een issue.
Net als bijvoorbeeld met voedsel. Dat zouden ze ook onrechtvaardig vinden dat de ene iets te eten krijgt en de andere niet. Omdat voedsel een belang heeft. En voor hen is het met loslopen dus net zo. En dus zie je protest, als ze zich onrechtvaardig behandeld voelen.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?