hallo, ik wil erg graag een nestje van mijn lieve stamboom border collie (gewijzigd). Alleen weet ik niet wat mij te wachten staat omdat het voor mij het eerste nestje wordt.
Dit is wat ik weet:
-je moet een werpbox hebben met uitloop voor de pups
-een Dekreu hebben uitgezocht en het teefje daar naar toe brengen voor bevruchting
- rekening houden met onverwachte kosten.
-teefje tijdens de loopse periode laten dekken
Maar verder dan dat weet ik eigenlijk niet.
Ik heb ook een paar vragen waarop ik het antwoord graag wil weten:
Hoe vaak moet je de pupjes laten drinken bij de moeder ?
Wanneer moet je de verplichte testen laten doen bij de moeder en welke test(en) zijn dat ?
Wanneer moet je naar de dierenarts om echo's te laten maken ?
Hoe moet je de paspoorten en stambomen aanvragen voor de pups?
Welke inentingen moeten de pups hebben ?
Wanneer moeten de pupjes op vast voer ?
Alvast super bedankt!
Ik zou de fokker van je hond om hulp vragen :) Die kan jou meteen alles (rasspecifiek) vertellen ;)
De tests moet je eigenlijk al doen voordat je al de rest gaat doen. Straks heb je een slechte uitslag en vallen je fokplannen misschien wel in het water. Vraag de fokker van jouw hond welke tests je moet laten doen of kijk bij de rasvereniging.
Het is geen goed idee om al op zoek te gaan naar een dekreu, als je (nog) niets van fokken afweet.
(zie je oproep: https://www.hondenpage.com/hondenforum/219480/dekreu-border-gezocht-!!!.php)
Dus zoals hierboven reeds voorgesteld: ga eerst al eens in gesprek met de fokker van je eigen hond. Stel daar je vragen. Neem contact op met de rasvereniging, stel daar ook je vragen. Ga eventueel nog bij andere fokkers langs, die ethisch en verantwoord honden fokken.
Zo krijg je al een veel beter idee wat er allemaal bij komt kijken, wat jouw verantwoordelijkheden zijn, wat het voor je teef zal inhouden...
En pas als je alle info hebt, je goed hebt voorbereid, zeker bent van je stuk, dàn pas ga je op zoek naar een geschikte dekreu (en tegen dan zal je weten dat je die niet zoekt via een verzoekje op een forum).
Succes!
En als je volgens de richtlijnen van de BCCN gaat fokken moet je natuurlijk ook eerst nog een functioneel exterieur en een aanlegtest doen.
Maar gaat het dan om een border collie?
Wat bedoel je met Border? Je weet dat dit geen ras is? Bedoel je een Border collie of een Border terriër?
Pfoeh.. ik zou echt rustig aan doen! Je hebt nog veel te leren, zo te lezen. Niet dat ik er veel van af weet hoor, maar als je hier meeleest pik je toch altijd wat op.
Er is een enorm lange lijst aan dingetjes die je aan zal moeten schaffen als je teef daadwerkelijk drachtig is, niet enkel een werpkist.
Maar, focus je eerst op het voorwerk! Misschien dat dan namelijk wel blijkt dat je helemaal niet kan fokken.
Een soort stappenplan:
1. Als je teef de juiste leeftijd is, moet je haar laten testen op al eerder genoemde afwijkingen. Komt hier uit dat ze vrij is van deze afwijkingen, dan kan je met haar fokken.
2. Je gaat dan op zoek naar een dekreu. Zoek een mannetje uit die ook de goede leeftijd heeft, alle testen heeft laten doen en een stamboom heeft. Daarnaast moet je kijken naar karakter en eventueel bouw, is jouw border eigenlijk iets te smal, zoek dan een mannetje uit die iets te lomp is. Is jouw teef wat afhoudend, zoek dan een mannetje uit die wat vriendelijker is.. enz. Ik raad je aan om de fokker van je teef mee te nemen, deze heeft ervaring met het uitkiezen van een goede combinatie. Sowieso zou ik je fokker inlichten, zodat hij of zij je kan bijstaan. Een nestje fokken is niet niks!
3. Aanschaffen van benodigdheden is iets wat ik vóór de dekking zou doen, aangezien je dan sowieso alles in huis hebt, en als je evt wél dingetjes bent vergeten, kan je daar makkelijk nog aankomen. Er staan hier op HP lijsten met spullen, maar een goede basis bestaat volgens mij uit:
-werpkist met uitloop
-warmtelamp
-heeeel veel dekens en oude kranten.
-slijmzuigertjes (volgens mij heten ze zo?)
-puppymelk en flesjes voor eventuele bijvoeding
-puppyvoer, iets wat papperig gemaakt kan worden, hier heb je als het goed is speciale soorten voer voor.
-speeltjes voor als de pups wat ouder zijn
-een voer-en waterbak voor MEERDERE pups tegelijk
4. De dekking plaats laten vinden. Meestal word er twee keer gedekt, dus bereid je voor op meer kosten dan alleen het ritje heen en terug en de dekking.. ook een tweede dekking zal moeten worden betaald en evt een hotel. (Tenzij de reu naar jullie komt, natuurlijk)
5. De dracht en bevalling! Aangezien dit je eerste nest zou kunnen zijn, zou ik echo’s laten maken. Is leuk om te hebben, de dierenarts kan kijken hoeveel pups er zijn (al voorspellen ze dit niet altijd goed) en kijken of er pups doodgeboren zullen worden. Een check-up is uiteraard nooit verkeerd!
Voor de bevalling zou ik weer om de hulp van een fokker vragen, en het nummer van de dierenarts bij de hand hebben. Bereid je voor op helpen tijdens de bevalling. Vliesjes breken, pupjes drogen en aanleggen bij mama.. etc.
6. Het opvoeden van pups. De moeder zal dit natuurlijk voor het grootste deel doen, maar jij moet toch ook jouw steentje bijdragen. Evt. moet je de pups bijvoeren, verder moet je nog hun gewicht bijhouden, werken aan de socialisatie, helpen vast eten.. et cetera. Kortom: heeeuuuul veel werk.
Volgens mij zijn de rest van je vragen aardig goed beantwoord, en ik hoop dat meer fokkers hierop gaan reageren. Verder hoop ik dat dit je een beetje verder helpt.
(Ik ben een leek, mijn lap tekst zal misschien wat fouten bevatten dus naar alle fokkers toe: verbeter mij aub. )
Als je teef 1 jaar is kan je beginnen met de aanlegtest en de functionele exterieur test.
Later (met 18 maanden) volgen de medische testen:
erfelijke oogafwijkingen waaronder Cataract, PRA, CEA en Distichiasis
heupdysplasie
Deze onderzoeken moeten gedaan worden door een door de F.C.I. erkende instantie of dierenarts.
Voor verdere informatie verwijs ik je naar het fokreglement van de BCCN. Overigens moet je lid worden van het BCCN om met stamboom te kunnen fokken.
Dit klopt niet ;) De fokker van Maybe was ook niet aangesloten en zo ken ik er wel meer die niet aangesloten zijn uit bepaalde redenen (: mijn hondje heeft ook gewoon een stamboom. De stamboom krijg je alleen wat later ;)
idd de fokker van Fleur is ook niet aangesloten bij de rasvereniging. Ik weet alleen niet meer hoe lang ik gewacht heb op de stamboom die werd met de post verstuurd door de fokker.
Nee, dan kan je idd gewoon een stamboom krijgen maar zover ik weet moet er dan wel meer betaald worden
Dit klopt. :) En de Raad van Beheer weet zijn prijzen. ;) Geloof dat er een aanzienlijk verschil is tussen fokken via de rasvereniging en zonder. Ik heb mijn lidmaatschapsgeld bij de rasvereniging er in ieder geval dubbel en dwars uit.
Je hebt al veel tips gekregen zie ik. Verder raad ik je aan om vooral heel veel te lezen. Er zijn mooie, informatieve boeken geschreven over het fokken. 'Rond de werpkist' en 'De geboorte van de hond' zijn bijvoorbeeld heel handig als je meer wilt weten over het fokken.
Mocht het gaan over de Border Collie, let dan heel erg op epilepsie in de lijnen! Dit is een groot probleem bij de Border Collie. Probeer de lijnen van jouw hond en de lijnen van reuen die jou aanspreken goed te onderzoeken op dit soort afwijkingen. Er bestaan databases waarin Borders worden genoemd die epilepsie hebben. Lang niet alle Borders staan hier genoemd, want er wordt (helaas) veel verzwegen, maar het is een begin.
Verder is de database Anadune handig als je wilt kijken wat het COI (inteeltcoëfficient) is bij een bepaalde combinatie, hoe de stamboom van de pups er uit zou komen te zien als je kiest voor een bepaalde reu en welke kleuren je eventueel kunt verwachten. Ook geeft het informatie over de vererving van gezondheidsaandoeningen, bijvoorbeeld dat jouw gekozen combinatie zowel dragers als vrije pups kan geven op het gebied van CEA. Als je je verdiept in de genetica kun je dit ook zonder deze database, maar misschien is het voor iemand die er nog niet veel vanaf weet wel handig.
Ik zou je overigens wel aanraden om je hond te laten keuren op haar uiterlijk d.m.v. de functioneel exterieurtest of bij een show. Ik heb gekozen voor de functioneel exterieurtest van de BCCN. Een keurmeester kijkt namelijk heel objectief naar jouw hond. Iedereen vindt zijn eigen hond mooi, maar keurmeesters zien ook de 'foutjes' of juist de sterke punten van je hond. Je kunt hiermee gerichter op zoek gaan naar een reu die bij jouw teefje past. Zo kunnen ze elkaar versterken of aanvullen.
Wat hierboven nog niet genoemd is en toch ook belangrijk is, is :
Tijd, vrije tijd. Rondom de bevalling moet je toch minstens 2 maanden (dag en nacht) vrij zijn.
Misschien is het handig om eerst eens bij een bevalling van een andere hond aanwezig te zijn? Ik denk dat je veel leert wat je tegen de tijd dat je eigen hond bevalt goed van pas komt.
En wat ik me al een tijdje afvraag: bestaat er zo iets als een vroedvrouw (of -man) voor honden? Iemand die je kunt inhuren om te komen helpen bij de bevalling van een hond?
Ik geloof dat ik niks over ontwormen heb gelezen. Pups moeten geregeld ontwormd worden.
Ja ,ik doe dat regelmatig ,de dok stuurt de mensen ook door .
Ohja! Dat is een goede!
Ik lig dubbel om je reactie, Maart. Wat een goeie.
Zoals je al zei, hoef je echt niet zolang vrij te nemen. Wel zou ik iets van een camera installeren zodat je af en toe kan kijken hoe het thuis gaat. Als er dan iets mis is kan je dat zien.
Meesterlijk Maart ,een hoop blinde mollen ,en gelijk heb je ,
De eerste weken heb je er weinig onderhoud aan want de moeder doet alles ,
Als je zorgt voor voer en water voor de moeder is dat beter als al die aanloop van mensen ,wat alleen maar storend is voor de moeder ,
Haar melkproductie kan er ook van teruglopen ,rust en er zo min mogelijk aanzitten is hier prioriteit 1 .
Pas na een week of vier komen wij meer in actie ,en na vier a vijf weken is hier pas het eerste pupbezoek ,Lekker rustig voor ons en voor de moeder en haar nest .
Als je er een beetje oog voor hebt zie je ze die eerste weken groeien ,hier alles puur natuur ,geen echo's ,pups worden echt niet dagelijks gewogen ,je ziet zo met het blote oog wel of de buikjes vol gezogen zijn .
Inderdaad, ik hou ook van zoveel mogelijk rust. Tuurlijk hou ik alles wel in de gaten, zeker de eerste dagen, want aan de pups kun je ook wel goed zien hoe de moeder het trekt.
Maar gelukkig gaat dat meestal goed en indien het niet goed zou gaan, zou ik natuurlijk anders handelen.
Maar standaard beweren dat ja 2 maanden 24u per dag in de weer moet zijn voor pups.. . Absoluut niet, ik heb nog andere dieren ook, die dan maar 2 maanden elders steken want ik mag niet naar hun kijken? En 2 maanden lang pizza laten komen 3 keer per dag want ik mag niet winkelen?
Gelukkig niet dus het geval hier.. . Eerste weken gaan de zorgen naar de moeder, zorgen dat die lekker proper Ligt, zorgen voor (meer dan) voldoende eten en drinken. De zorg voor de pups draagt zij wel, ze weet het beter als ik.
Pas als het echt hondjes beginnen te worden en zelfs moeders ze niet meer meester kan, blijf ik thuis. Vanaf een week of 4-5 dan.
Durven jullie dan een pasgeboren nest alleen te laten als je gaat werken?
Ik heb dan het voordeel dat ik wel de hele dag thuis ben ,maar echt niet heel de dag met de pups bezig ben ,
We hebben nu een nest van 6 pups en een nest van 5 stuks , zes en zeven weken ,dus nu lekker bewerkelijk ,maar echt niet hele dagen want ze slapen ook echt nog veel ,
Ook voor ons geen gedoe om ze mee te slepen naar een tuincentrum of zoiets ,gewoon de huiselijke geluiden ,met mooi weer ff buiten spelen ,paar keer een kort ritje in de auto en je hebt hele sociale pups ,
Vanmorgen zijn ze ook enkele uren alleen geweest want we hadden vandaag een mopsenwandeling .
Daarnaast moeten de andere honden ook lopen en aandacht ,dus hele dagen met ze bezig zijn is hier ook niet .
Waarom niet als alles goed gaat ?
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?