Wat is er dan op tegen om ze gescheiden te houden tijdens eten?
Waarom zou je het wel doen zolang de honden er zelf geen problemen bij hebben (tuurlijk wel op minstens 1 meter afstand van elkaar: ik eet ook niet graag op de schoot van mijn huisgenoten)
Bovendien kan je honden perfect leren dat ze nooit in de eetkom van de andere hond mogen zitten (hondenclub oefeningetje )
Das wel waar wat ik hier lees, veel pups hebben meer nodig, ik heb me aan die regel gehouden omdat ik dan bvb 3 of 4 x 30min liep ipv 2x lang, maar het zijn vooral vreemde bewegingen, sprongen maken, achter een stuiterbal lopen... Dat is slecht maar persoonlijk hield k me aan die 5min regel omdat ik niet zou gewild hebben dat er iets met zijn gewrichten zou zijn. Ik heb ook een wandeling meegedaan van 2u met mijn pup. Was van de hondenschool, hij was toen 6mnd, Raiko is een kleine hond, dus nam ik hem op mijn arm. Halfuur stappen, halfuur op mijn arm en nog eens halfuur stappen en weer op arm.. dat kan ook en zo doet je pup ook veel indrukken op want Raiko was wel doodop daarna. Maar onze fokker zei dat het eigenlijk geen kwaad kon, om langer te wandelen maar doe waar jij je goed bij voelt
Af en toe zou ik willen dat ik achter dat geniale idee zat. Maar ergens sla je dan volgens mij ook de plank volledig mis wat 'de hond' in wezen betekent, dus blij dat ik niet op dat idee ben gekomen.
Ik moest gisteren zo lachen. We moesten naar een eindejaarsfeestje (honden gingen mee). En ze moesten dus wat vroeger eten dan normaal. Udhai had niet zon trek omdat mijn broer ook nog eens snel binnengesprongen was. Mijn vriend geeft ze beiden eten. En we kijken niet verder naar de honden. Na een tijdje Staat O'die op 3 meter afstand naar Udhai zijn bak te kijken (Udhai stond al terug bij ons) en dan weer naar mij aan het kijken (ik zat in de living met mijn broer te praten), Om met mij contact te maken. Hij stond daar al zeker 5 min voor ik door had dat Udhai zijn bak gewoon nog niet leeg was. Ze weten hier zo goed dat ze niet elkaars bak mogen leeg eten. Ook al sta ik er niet bij.
Hier hetzelfde, behalve als iedereen buiten is: dan zullen 2 van de 3 toch stiekem vlug in de bakken van de anderen gaan.
Maar als die hun eten niet dadelijk opeten, dan is het eigen schuld dikke bult.
Weet je, de meeste eigenaars hier gaan naar hondenscholen, trainen jarenlang, hun honden kunnen allerlei dingen op commando. Dingen die mijn honden absoluut niet kennen (en niet hoeven te kennen van mij).
Ferm, maar....
Het verbaast me dan ook altijd dat mensen thuis zo weinig regels aangeleerd krijgen. Of te weinig aanleren.
Blijf eraf, is toch een heel simpel commando, lijkt me.
Kan je elke pup van pakweg 3 maanden leren.
Of dat honden zo asociaal kunnen zijn naar allerlei, terwijl de eigenaren zoveel trainen met hun.
Snap het van geen kanten: tenzij dat "trainen op een club" totaal niks te maken heeft met samenleven met honden.
Trainen en opvoeding zijn 2 totaal verschillende dingen, mensen denken dat door naar een hondenschool te gaan ze geen problemen gaan hebben, maar ze leren daar gewoon trucjes, zo weet Raiko bvb ook dat als hij eenmaal op het terrein is de andere honden niet naar hem toekomen en het veilig is en hij voert dan de commando's uit en krijgt zijn voer in ruil, maar als Raiko op straat een hond moet kruisen (ook als dat geen vreemde hond voor hem is) vertoont hij toch veel stresssignalen die hij op de training niet vertoont, hij is dan immers aan het trainen. Idem met zijn "aandachtsprobleem" (vorig topic) dat is dan eigenlijk iets dat met zijn opvoeding te maken heeft en niet met zijn training. Mensen zeggen vaak 'wat een brave hond, daar ga jij zeker mee op school?' als hij bvb rustig onder tafel ligt en wij op een terrasje zitten in de zomer maar dat leer je je hond niet op een hondenschool, dat leer je zelf door hem op te voeden, hij gedraagt zich dan zonder dat ik daar commando's voor moet geven door hem dat gewoon te maken enz. Training en opvoeding zijn totaal verschillend maar veel mensen snappen dat nog niet; 'de hond gebeten? Hij gaat toch naar een hondenschool?' overlaatst zag ik ook nog iemand die ik ken van bij ons op training. Hij vertelde dat een loslopende hond (had zich losgerukt) zijn hond had aangevallen en hij tegen die mevrouw had gezegd dat zij naar de school moest gaan met haar uitvallende hond, terwijl ikzelf dat afraad, dat is heel stresserend voor veel honden als ze niet graag in het bijzijn van andere honden vertoeven door bvb angst, een school daar leer je trucjes en oefeningetjes, het vraagt ook veel concentratie van je hond want dat is wat je hond dan doet, commando's opvolgen en luisteren maar een getrainde hond is niet altijd een opgevoede hond, sorry voor de lange uitleg haha
Zo is dat.
En opvoeden en opvoeden zijn zelfs verschillende dingen . Wat de ene belangrijk vindt in het samenleven met z'n hond(en), is voor de andere helemaal geen prioriteit. Huisregels zijn voor iedereen anders.
Zo is dat, probleemgedrag is pas een probleem als de mensen dat als probleem ervaren, zo mag Raiko van mij en mijn man ons speels bijten (niet hard) tijdens het spelen, in onze handen bvb, vaak hoor ik dan 'dat kun je afleren door blabla' of 'dat mag je niet toelaten door een volwassen hond' maar dat zijn onze regels, en anderen hebben dan weer andere regels..
Trainen en opvoeden zijn twee zaken. Hondeneigenaren denken nog steeds dat elke hond goed kan opvoeden, en laten honden onderling alles uitvechten/regelen.
Alsook bij meeste probleemgedrag. Als pup zijnde is alles schattig. "Probleemgedrag" sluipt doorgaans door ons zelf in de hond.
Blaffen als de deurbel gaat, blaffen op de stofzuiger (een pupke dat achter de stofzuiger loopt is namelijk schattig), trekken aan de riem,....
subtiele signalen erkennen we niet en we gaan pas ingrijpen als bepaalde slechte gewoontes van de hond al in het leven geslopen is. En pas als we die gewoonte beu zijn of dusdanig escaleerd gaan we het proberen afleren. Wat dan best moeilijk wordt. Voorkomen is beter dan genezen.
Inderdaad.
Maar zijn we dan niet een beetje fout bezig met honden (ik spreek in het algemeen)?
Zou het dan niet beter zijn om de focus te leggen op vb. het sociaal leren zijn van honden, in plaats van de nadruk te leggen op al dat trainen?
Is "hondenschool" dan wel zo ideaal of ontbreekt er ergens iets serieus aan?
Toch niet normaal dat iemand die vb 3 jaar hondenschool heeft gevolgd met zijn hond een andere hond op straat niet kan kruisen zonder dat zijn hond andere honden wil aanvallen (en inderdaad in de school doen die honden dat niet).
En zo'n honden kom ik dagelijks tegen....
Je moet het zien als een mentale uitdaging, nieuwe commando's, mensen die je hierbij helpen. Soms moet je met 2 zijn om een hond iets te leren (is makkelijker) het is een beetje denkwerk
Dit sluit een beetje hierop aan
https://m.hln.be/regio/hasselt/-liever-straathond-in-thailand-dan-opgesloten-in-vlaamse-bench~afae6fbd/
Ik zie bij zulke vragen heel vaak het antwoord dat je moet kijken wat de pup aan kan. Of zelfs stoppen als de pup moe word.
Dat vind ik echt super gevaarlijk. Misschien bij een klein aantal rassen dat dit opgaat maar echt niet voor de meerderheid.
Nee, dat schema een minuut per week oud of 5 minuten per maand oud vind ik een veilige richtlijn.
Ik heb me daar aan gehouden tot ongeveer 9 maanden oud, daarna heb ik dr haar ding laten doen maar wel met genoeg pauzes nog.
Als ik Java als pup haar gang had laten gaan had die nu waarschijnlijk al HD ofzo.
Ik snap je redenering, alleen klopt het niet dat dit schema een veilige richtlijn is als het over HD gaat.
Het is namelijk zo dat hoe sterker de bespiering van een jonge hond is, hoe minder kans hij op HD zal hebben. En met 5 minuutjes bouw je geen spieren op. Gevolg: de kans op HD wordt net groter ipv kleiner.
De 5 minuten regel geeft dus eigenlijk vooral een vals gevoel van veiligheid.
Waarmee ik niet wil zeggen dat je een pup moet afbeulen tot ie er bij neervalt, maar wel dat je 'm ook niet te veel mag beperken en begrenzen in zijn natuurlijke bewegingen, omdat die zijn gezondheid net ten goede komen.
Maar hoeveel van die "meerderheid" heb jijzelf ooit kunnen meemaken?
Er zijn genoeg honden bij wie samen eten stress oplevert. Waarom zou je onnodig het risico lopen dat ze mekaar in de haren vliegen (t blijven dieren) als scheiden 2 seconde werk is.
Het gaat toch helemaal niet over mijn persoonlijke ervaring, maar om hoe een jonge pup in elkaar zit.
Of zijn die ruimtes tussen de botten een leugen, of dat de groeiplaten pas sluiten bij ongeveer 14 maanden een leugen.
Dit gaat over de kijk van deskundigen, niet iemand die zegt oh ik heb al 40 jaar honden nooit problemen gehad.
Op het "net" vindt je ook genoeg andere theorieën van weer andere deskundigen.
Laatste zinnetje van jouw, zal ik maar negeren nietwaar?
Nee, dat zal vast geen leugen zijn, hoor. Alleen staat het de beweging van het dier niet in de weg. En zorgt een goeie bespiering net voor ondersteuning van het (nog niet volgroeide) skelet, en is het dus belangrijk.
Geen enkel zoogdier zet zijn natuurlijke bewegingen 'on hold' tot de leeftijd waarop hij volwassen is. Integendeel, jonge dieren draaien al snel mee op het ritme van de volwassenen, zo ontwikkelen ze een gezond, sterk lichaam, goeie motoriek en uithoudingsvermogen en leren ze alle skills die ze nodig hebben.
Maar voor onze trouwe viervoeter heeft een onbekend iemand om onbekende redenen ooit es een 5 minutenregel gelanceerd. Misschien omdat ie zelf niet graag ging wandelen, wie zal 't zeggen?
Hier ook geleerd. Kan echt wel ja. Hier heeft 3 jaar lang dag en nacht altijd een gevulde etensbak van de kat op de grond gestaan. Ook wanneer ze beide alleen thuis waren en ze kunnen beide door heel het huis lopen. Als pup Shadow geleerd dat het niet van haar is. En nooit maar dan ook nooit heeft ze er iets van gepakt. Alleen wanneer Simba een brokje naast haar bak had laten vallen dan pakte Shadow wel dat ene brokje terwijl de bak nog gevuld staat. En dat is prima.
Hier ook inderdaad.
Freggle kan tijden doen met zijn bakje voer.
Black weet dat hij het bakje mag uitlikken als Freggle klaar is, maar pas als wij hem toestemming hebben gegeven.
Soms is Freggle allang klaar, maar zit Black nog steeds op dezelfde plek te wachten op onze toestemming.
Hij heeft nog nooit stiekem, omdat wij niet kijken o.i.d., het bakje uitgelikt.
Dit is zo gegroeid eigenlijk.
Nooit aangeleerd of op geoefend.
Het is ooit een keer begonnen, en zoals het nu gaat is zo vanzelf gegroeid.
En elke dag houden we ons, inclusief Black, aan de spelregels
Doe wat je niet laten kunt, je begint zelf over ervaring.
En ja, op internet staan heel veel onderzoeken. Je kiest maar waar je in wilt geloven.
Tot je een hond met heftige voedselallergieën hebt...
Ach. Een.pup eet 4 maal daags. Een volwassen hond 1 of 2 maal daags. Momo heeft haar eten zo op... Elsa doet er heel lang over.
Ze eten dus in hun bench en die van Elsa gaat dan dicht.
Waarom zou ik me veel gedoe op de nek halen om ze naast elkaar te laten eten? Het is al lastig genoeg om een BC pup te laten eten. Dat trucje hoeven ze van mij niet te kunnen. Gewoon ieder met rust en in het eigen tempo. Wel zo fijn voor henzelf ook.
Zeker. Jij moet doen wat jij prettig vind. Mijn hond kan dit prima negeren die bak net als al het ander voedsel wat hier ligt
Wij hebben dan wel geen kat of tweede hond. Maar wel een (open) bakje met snoepjes voor Ziva op de salontafel. Waar ze makkelijk bij kan.
Maar we hebben een paar keer duidelijk 'nee!' gezegd toen ze iets van de tafel wilde pakken en dat was genoeg. We kunnen op tafel leggen wat we willen, eigen eten, paté, worst, kaas, snoepjes, chocolade, of het nu voor haar of voor ons is, ze zal er niet aan komen tenzij wij zeggen dat het mag. Hoewel we uiteraard nooit een risico nemen met dingen die giftig of gevaarlijk kunnen zijn.
Heel goed dat ze dat je ze ook geleerd hebt. Zelfbeheersing/inpulscontrole is goed als ze dat kunnen. Alleen maar fijn als je niet alles achter je moet opbergen of bang zijn dat je iets vergeten bent weg te leggen. Hier ligt regelmatig nog wel is een zak chips op de bank of een pak koeken op tafel of vlees op de aanrecht als ik weg ben. Hoef niet bang te zijn dat het weg is. Alles ligt nog netjes als ik thuis kom. En dan loopt ze los door heel het huis als ik weg ben.
Is nochtans een prima trainingsoefening en je hoeft er zelfs je huis niet voor uit
Mwah. Voor mij is de maaltijd naast mijn slaap, mijn rustpunt. Even niet werken. Dat gun ik mijn honden ook. Gewoon in alle rust eten. Het lijkt mij ook geen trucje waar mijn honden blij van worden itt bijvoorbeeld het leren een kind op te halen uit haar slaapkamer. Daar worden ze wél blij van.
Toch wel grappig dat jij opeens zo pro trucjes leren bent als het hier om gaat terwijl je anders op je achterste benen staat als het om trucjes gaat.
Pardon?
Ik ben tegen trainingen in clubs (ongelooflijk hoe je alles kan verdraaien...)
Ik noemde dit een trainings oefeningetje omdat jij (en anderen) zo pro trainen bent en dat woordje misschien beter zou begrijpen.
Voor mij is dit gewoon een "samenlevings regeltje"
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?