Hallo,
Over iets meer dan een jaar gaan mijn vriend en ik alleen wonen. Waar ik nog meer naar uitkijk dan naar een eigen stek, is een eigen hond. Ik ben me zo goed mogelijk aan het oriënteren, zodat we zeker de juiste keuze maken qua fokker en ras!
Thuis hebben er altijd minstens één mopshond en/of bulldog rondgelopen, ik ben van kleins af aan opgegroeid met dit soort rassen en voel me hier ook het beste bij. Nu is het wel zo dat deze rassen vaak gezondheidsproblemen met zich meebrengen...
Ik vroeg me dus af of andere soortgelijke rassen (qua karakter en grootte --> klein tot middelgroot) minder last hebben van ademhalingsproblemen, gewrichtspijn, ...? Zelf ben ik al uitgekomen op de retromops en de mammut bulldog. Zij zouden beiden een open neusje hebben, minder bolle ogen, atletischer gebouwd zijn, ... kortom: ze zouden gezonder zijn in het algemeen.
Heeft iemand één van deze rassen en kan hij/zij mij vertellen of het inderdaad beter gesteld staat met de gezondheid? En aangezien er bij de retromops recent andere rassen doorheen gekruist werden, hoe staat het met het typische mopsenkarakter?
Andere suggesties qua rassen mogen ook altijd, maar ik ben toch echt verliefd op het eigengereide, humoristische karakter van de mops en bulldog. We zijn echt op zoek naar een sociale hond (voornamelijk naar andere dieren toe), die graag wandelt, maar evenzeer graag lui op de bank ligt.
Alvast bedankt!
Mischien de old english bulldog? Ken er 3. 1 heel goed van een vriend van me. Hebben geen last van ademhalings problemen. En zijn naar mijn weten vriendelikk tegen mens en dier.( teminsten die ik ken) en zijn echte clowns. Rustig in huis. En houden van een stevige wandeling.
Er zijn zeker fokkers die goed bezig zijn. Ik zou rondvragen op de facebookpagina’s Van deze rassen. Daar zitten vast mensen die je kunnen vertellen bij welke fokker je moet zijn. Stamboom is niet het allerbelangrijkste; wel dat de ouderdieren uitgebreid getest en onderzocht zijn en de fokker je de uitslagen laat zien.
Een kennis heeft nu juist een Franse bull zonder stamboom, omdat deze fokker ze met neus fokt. Alleen weer te veel neus voor de rasstandaard. Het is wel de eerste gezonde Franse bull die hij heeft.
Ik heb een "puggle" (vier zelfs..)
En mijn oudste twee zijn eerste graads mops x beagle kruisingen.
De oudste lijkt sprekend op een mops maar dan met iets langere poten en n langer snuitje.
Karakter technisch is t precies n mops.
Mijn teef is dezelfde kruising uit een ander nest en die is weer heel typisch beagle qua gedrag.
Dan heb ik nog twee jongen van hun en die zijn ook echt mengelmoes van mops en beagle qua gedrag.
In dat nest zaten echter ook weer pups die typisch mops of beagle waren.
Mijn viertal
Mijn viertal + harrie n ander zoontje van mijn honden.
Zorg wel dat je naar een goede fokker gaat wanneer je kiest voor een kruising. Een die de ouderdieren ook test op patella luxatie en ECVO
Io volg mee een retromops staat namelijk ook op mijn verlanglijstje ^^
Continental Bulldog (moet je wel een eindje rijden wrs voor een goede fokker).
Is een Franse bulldog een optie? Ik weet dat er een aantal fokkers in Nederland zijn die goed bezig zijn om gezonde Fransozen te fokken, met wat langere neusjes en een meer atletische bouw. Zoek maar eens op 'Hawbucks' en 'from the Loveboat'. Verder is ook dit ras helemaal stukgefokt en de 'eisen' van de rasvereniging zijn schandalig beperkt, dus wees voorzichtig.
Een 'mammut bulldog' is geen ras. Dit is een vachtvariëteit (eigenlijk een foutje) binnen de 'Old English Bulldog' - wat overigens ook geen FCI-erkend ras is. Qua karakter zijn ze doorgaans een stuk pittiger dan de 'gewone' Engelse bulldog, er zitten namelijk ook andere molossers en pitbulls doorheen gefokt. Sociaal (zeker met soortgenoten) zijn ze dus lang niet allemaal. Bovendien schiet je er qua gezondheid weinig mee op, ook Old English bulldogs kampen met verschrikkelijk veel gezondheidsproblemen en ze overlijden helaas vaak al jong. En met oog op de regelgeving met betrekking tot HR-honden (Hoogrisico honden) en het gebrek aan een geldige (FCI) stamboom zou ik deze honden overslaan.
De continental bulldog is een mix van de 'gewone' Engelse bulldog met Old English bulldogs. Een poging om de Engelse bulldog gezonder te fokken. In Nederland is dit ras echter niet te vinden.
Een retromops is geloof ik ook een Duits initiatief, maar of je die hier ook krijgen kunt? Het is goed mogelijk dat er andere rassen ingefokt zijn die wat actiever zijn en dat het karakter daarmee dus inderdaad anders is dan van de huidige 'normale' mopshond. Besef echter dat de bulldoggen en mopshonden van tegenwoordig opgesloten zitten in hun eigen lichaam en daarom zo 'rustig' zijn, de bouw is gewoonweg vreselijk beperkend. Er zijn natuurlijk wel enigszins (relatief!) 'gezonde' exemplaren te vinden maar dan moet je dus heel goed zoeken. Of voor een kruising of mix kiezen.
Is een Boston terriër wellicht nog een optie? Die zijn wel een stukje actiever maar net zo eigengereid en humoristisch. En ze zijn ook in Nederland nog wel met een neusje te vinden.
Als je hart echt bij de mops ligt zou ik gewoon heel hard op zoek gaan naar een mopsfokker die alles doet om de gezondheidsproblemen te beperken. En rekening houden met de kwetsbaarheid van het ras (plus een goede huisdierenverzekering...)
Als ik zelf op platneusjes zou vallen zou ik zelf voor een herplaatser of asielhond kiezen. Ze regelmatig fransjes, mopsjes en engelse bullen ter herplaatsing. En laatst hadden ze bij de stichting waar ik voor opvang een boston terrier die een baasje zocht.
Op deze manier steun je zeker geen fokker in het fokken van ongezonde rassen. En je helpt een hond aan een gouden mandje, wat ik zelf een heel fijn idee vind.
Dit. Ik zou sowieso contact opnemen met Hawbucks, ook als je geen Fransoos wilt. De problemen binnen die rassen zijn hetzelfde en ze heeft veel contacten in het buitenland. Ik gok dat dat niet alleen met fokkers van de Franse bullen is, maar ook met fokkers van andere bullen.
Verder zou ik mezelf echt serieus afvragen hoe ver je wilt gaan voor een bul of mops. Ik snap dat het heel moeilijk is als je verliefd bent op die karakters, maar als je bij de RvB kijkt wat de gezondheidstest (die ze moeten doen om te mogen fokken) inhoudt, dan vind ik het om te janken. En fokkers die zo hun best doen om iets beters te malen, zitten ook met het probleem van de gesloten genenpoel. Het is zo goed als onmogelijk om in een gesloten populatie die al zó veel en serieuze problemen heeft, genoeg gezonde dieren te fokken om mee verder te kunnen.
Je kan trouwens ook nog contact opnemen met de rasvereniging en vragen of er misschien een outcrossproject aan zit te komen. En anders op zoek naar een kruising uit getestte ouders.
@Lexie en Love is a four-legged word: Een Franse bulldog is zeker een optie! Ik heb hier in de eerste optie nog niet naar gekeken, omdat mijn dierenarts zei dat deze vaak extreem ziekelijk zijn en dat de hondjes een grote kans op verlamming hebben... Ik zal zeker de aangehaalde fokkers eens opzoeken. Klinkt erg interessant.
Wat betreft de mammut bulldog, die vond ik interessant klinken omdat deze 'grover en atletischer' zou zijn dan zijn gladharige OEB-broertjes (wegens het andere gen?).
Ik zoek niet per se een rustige hond, onze mops en bulldog zijn allesbehalve rustig haha. Gelukkig maar!
@Nori met Chewy, Ayla, Leiah en Mace: een puggle vind ik ook leuk, maar ik zou denken dat het beagle-karakter domineert, niet? Maar ik zal het eens verder opzoeken en onderzoeken
@Naomi: een herplaatser is helaas geen optie. Mijn schoonmoeder is doodsbang voor honden en de enige kans die ik heb tot acceptatie van mijn hond is als ze hem/haar leert kennen als pup. Ook is het enorm belangrijk dat de hond in kwestie bij mijn ouders kan gaan logeren/ op bezoek kan, mocht dit nodig zijn. Zij hebben zelf drie honden + katten en een hoop paarden. Het zou dus een heel pak makkelijker zijn als de hond als pup gesocialiseerd wordt met de familie!
De vier die ik ken hebben net zo veel problemen met ademhalen als de gewone Engelse bullen. Ook allemaal last van allergieën, HD en constant ontstoken huidplooien. Zijn geen familie.
En die baasjes vinden het toch nog zo'n vooruitgang
Als je een gezonde hond wilt neem dan geen bulldog dus geen franse, engelse, old english of amerikaanse. Ze hebben allemaal gezondheidsproblemen. Ik heb zelf een Cane Corso x Old English Bulldog en deze heeft aan beide achterpoten kapotte kruisbanden gehad. Dat was een duur grapje
Maar vooral problemen met kortademigheid is bij vele aanwezig. En dan hoor ik al mensen roepen dat hun hond wel kilometers kan lopen of hard rennen maar ze ademen allemaal rochelend en met open bek omdat ze lucht te kort komen.
Hier drie mopsen met stamboom en vier engelse bullen met stamboom , de bullen zijn zelf gefokt ,
Eerlijk gezegd rochelen ze niet ,hebben geen ademhalings problemen ,kunnen zwemmen en lange wandelingen maken .
De meeste rochelende ,hoestende en proestende platmuilen zijn toch echt die zonder stamboom ,Daarvan laten de mensen nl niet de gezondheidstesten (die overigens erg meevallen ) niet doen ,marktplaats staat er vol mee .
Voor de bullen en mopsen is alleen een patella onderzoek ,ecvo ogentest en uithoudingstest nodig ,naast 2 x minimaal zg op de show ,dus dat valt erg mee ,zeker als je het vergelijkt met veel andere rassen .
Wat wel jammer is dat er van beide verenigingen met patella graad 1 gefokt mag worden ,maar als een fokker wijs is doe je dat niet .
Kies je een bullen of mopsen fokker die de testen bij de ouderdieren laat doen ,kijk dan ook naar de ouders ,bewegen ze vlot ,komen ze je niet rochelend begroeten ,hebben ze energie ,kortom kijk gewoon goed waar je een pup vandaan haalt ,
Bij de laatste wandeling van de mopsen vereniging liepen er mee van veertien en zestien jaar ,er waren er 82 die op mij echt geen ongezonde indruk maakte .
Succes met jullie keuze .
Dit, en wat Mita zegt: contact opnemen met Chantal van kennel Hawbucks. Die kan je heel veel vertellen over bullenrassen, de problemen die spelen en hoe je aan een zo gezond mogelijke pup kunt komen.
Ps. Van haarzelf heb je weinig kans op een pup, ze fokt niet vaak en heeft gigantisch veel mensen die in de rij staan.
Nah heb nog nooit een platbekkie gezien die normaal ademt. De een knort meer dan de ander, maar uit al die honden komen geluiden die ik bij mijn honden niet normaal zou vinden. (Ook stamboomhonden)
Een gezonde hond hoor je helemaal niet te horen met ademen. Dus ook niet met opwinding, dan horen ze ook niet te snuiven of wat voor geluiden dan ook.
En de tong hoort ook niet omhoog te krullen.
Echt niet ? Dan ken je er waarschijnlijk niet zoveel als ik ?
Als er van die bijgeluiden zouden zijn lijkt me dat erg ,ik hou van stilte en rust nl .
Ze ademen hier net zo als onze jack russells ,Oost europese herders (die soms hinderlijk hijgen) en onze gossen .
En een opgekrulde tong heb ik al nooit gezien ,gewoon plat in hun muiltjes ongeacht het ras .
Wat voor ras of kruising heb je zelf ?
Zelf heeft onze Engelse ook een stamboom, maar dat is een herplaatser en ik weet niet hoe het met de ouderdieren zit (hij heeft wel degelijk ademhalingsproblemen en slechte gewrichten) . Zou ik mogen weten van welke fokker(s) jouw honden komen?
Kennel merza Heleen
Het is natuurlijk ook niet zo dat alle stamboomhonden gezond zijn ,
Daarom zei ik ook ,let goed op de ouderdieren ,kijk ook naar de neusgaten ,let op de conditie ,niet baggervet of broodmager ,
Kortom een stamboom zegt niets over de gezondheid ,maar je weet wel dat de ouderdieren getest zijn ,en dat de ouders ook daadwerkelijk de ouders zijn van de pups .
Van de herplaatser weet je niets over de opfok jammer genoeg ,voeding is zo belangrijk ,beweging ook trouwens .
Hier mijn viertal op de jack russellraces ,De oudste twee zijn inmiddels acht jaar en racen nog graag ,de jongste twee zijn ruim vier jaar ,en al deze bullen zien werkelijk nooit een dierenarts ,ja als hij in het weiland hiernaast zijn schapen verzorgt ,dan wel even .
Beer zijn fokker heeft er een stuk of 10 en ook daar niet continu geknor. Opgekrulde tongen ook niet. En rennen net zo hard mee met de bullterriers op wandeling....
Mooi gesloten ..muilen..en geen opgerolde tong, en ik ze toch echt hier draven, en de zon schijnt ook nog zie ik....
Ach ja, zo heeft iedereen blijkbaar een eigen definitie van 'gezond'.
(Nederlandse multikampioenen, tevens dekreuen, voldoen aan alle eisen gesteld door de rasvereniging):
Doe mij maar een hond die vrijuit kan rennen, springen, zwemmen, communiceren en zich op natuurlijke wijze kan voortplanten.
Dit hieronder zijn continental bulldogs (de "Engelse bulldog 2.0", ze stellen in Zwitserland hogere eisen aan fokken dan hier - dierenwelzijn staat daar hoger in het vaandel).
Mooi is dat he ?
Ja daar kan je eindeloos over praten ,wat voor de een gezond is ,is voor de ander ongezond .
De foto's van de reuen hierboven die je plaatste vind ik ook niet echt mooi ,De eerste bull is te kort in rug en te zwaar overbouwd ,te steile achterhoeking ,wat patella luxatie kan geven .
Daarom kijk altijd zelf goed is mijn advies.
Maar zolang ze hier uren kunnen rennen ,spelen ,springen ,behendig zijn en zwemmen vind ik het best .
De gezondheids eisen van rasverenigingen vind ik zelf niet veel voorstellen ,de mijne zijn strenger
De engelse bull uit Zwitserland vind ik er totaal niet meer op lijken ,die zou ik nooit kiezen ,maar andere kunnen daar weer lyrisch over zijn ,en zo heeft ieder zijn eigen ras waar hij of zij voor valt en ik zelfs meerdere rassen .
rennen
springen ,helaas waren de bullies te vlot voor mijn toestel.
zwemmen
En ze zijn natuurlijk gedekt maar daar heb ik geen foto's van ,ze genoten er wel van .
hier staan ze wel met mij te communiceren ,dus het hele rijtje wat je opnoemt doen mijn platmuiltjes ook .
Ik ken een OEB die heel enthousiast aan behendigheid deed! Ik ben hem inmiddels wel uit het oog verloren.
Aangezien ik niet van de bullen ''ben'' is de kans inderdaad groot dat jij er meer kent als ik. Ik werk met honden, dus zie er wel regelmatig. Van de meesten weet ik niet of ze een stamboom hebben. Maar met de meesten bulletjes of mopsen die ik zie heb ik echt medelijden, en krijg het zelf bijna benauwd als ik ze zie en hoor..
En wat betreft de tong, op de laatste foto die je zelf plaatst, zie ik de twee engelse bullen de tong omhoog krullen. Niet zo erg als wat ik meestal zie, maar ze hangen niet normaal naar beneden.
Gelukkig maken jouw honden geen geluiden bij het ademen. Ik kan daar zelf ook slecht tegen.
Al heb ik bij sommige bullen mensen het idee dat ze het zelf niet eens door hebben die snuivende geluiden. (Dan heb ik het niet om het harde knorren, daar kun je bijna niet omheen) Dat ze het gewoon niet meer horen of niet doorhebben dat een gezonde hond dat niet doet.
Heb het niet over jou hoor, ik ken jou honden niet.
Heb zelf een greyhound kruising uit Spanje. Qua snuit bijna het tegenovergestelde met haar puntneus.
We hebben ook nog een bobtail, hij is van mijn ouders.
Ik kan persoonlijk niet wachten tot de Continental bulldog officieel wordt erkend door de FCI. Voor mij het voorbeeld hoe een bulldog eruit hoort te zien. Het benaderd de oorspronkelijke vorm van de bulldog veel meer dan Engelse bulldogs.
De tweede foto hierboven vindt ik behoorlijk stafford achtig, maar de rest herken ik meteen een bulldog in.
In Zwitserland hebben ze een verbod op zogenaamde qualzucht, "martelfok", dieren die worden gefokt op ongezonde kenmerken waar het dier last van heeft. Ze zijn wat dat betreft voorloper op de rest van de wereld, en vandaar ook dat ze daar strenger zijn op de fokkerij.
Ik vraag me wel af of daar nog steeds Engelse bulldogs worden gefokt, of dat die zo'n beetje zijn vervangen door Continentals. Misschien weet jij daar meer van, Heleen?
Fijn dat ze natuurlijk worden gedekt.
Gaat de bevalling ook natuurlijk of hebben ze een keizersnede nodig? Oprechte vraag hoor, ben benieuwd.
Ik vind die continetal bulldoggen er al beter uit zien. Hopelijk zijn de problemen als kapotte kruisbanden en gewrichten ect... ook minder.
Ik heb specifiek een kruising Old English Bulldog x Cane Corso gekozen omdat ik een Old English Bulldog niet durfde te kopen met al die gebreken die ze hebben.
Ik heb nu een hond met een langere neus met grote neusgaten.
Nee geen idee eigenlijk .
Ik heb ooit maar twee nesten bullen gefokt ,waarvan een natuurlijke geboorte en een keizersnede ,(geen ween ) Maar dat kan bij elk ras voorkomen .
Wel vind ik dat de fokkers van bullen snel besluiten om een keizersnede te doen ,ik ken er ook die op gewone wijze bevallen .
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?