Nee hoor, Faro huilt als een wolf, raakt helemaal overstuur versnelde hartslag, hijgen, pure paniek, en die heeft toch echt verlatingsangst, waar haal je dat vandaan dat je dat denkt?
Mwah, op deze site: https://www.dierenkliniekkenaupark.nl/verlatingsangst
zijn ze het niet helemaal met je eens. Ze geven wel diverse goede tips overigens.
https://www.facebook.com/Debolstermindwise.be/videos/1155373137899650/
Ik hoop dat ts naar dit filmpje luistert.
Misschien leert ze dan haar hond een beetje beter begrijpen.
(De inzichten op gebied van verlatingsangst zijn ondertussen wat verder gevorderd, vandaar dat men nu weet dat een schreeuwende, stukbijtende hond niet aan verlatingsangst lijd. Vraag me geen wetenschappelijke studies, want die heb ik niet. Heb wel zelf ooit zo'n hond gehad gehad. Dan zie je duidelijk het verschil)
Nee hoor, mijn 2e herplaatser had wel degelijk verlatingsangst en niet zo gek als je voor oud vuil en mishandeld wordt achtergelaten in een leeg huis. De verlatingsangst uitte zich al dat ze mij overal volgde, elke stap die ik zette. En als ik wegging, sloopte ze de deuren en kozijnen en blafte ze alles bij elkaar. Ook als ik even naar boven liep en de tussendeur dicht deed, krabte zij als een bezetene aan de deur. Zij zat geen moment doodstil.
Filmpje niet bekeken?
Jij noemt dat verlatingsangst.
Een gediplomeerde hondengedragstherapeut noemt dat geen verlatingsangst.
Er wordt weer een nieuw naampje opgeplakt, verlatingsverdriet. Ook goed. Over 10 jaar zijn er vast weer andere inzichten en noemt men het weer anders. In '99 noemde de gedragstherapeut het verlatingsangst. Maar als deze meneer Geer het zegt zal het zo wezen hè.
Ja, we leren meer en meer bij op gebied van hondenpsychologie.
Raar he?
Je mag van mij natuurlijk ook blijven stil staan in de tijd....
Als je googled naar verlatingsangst, kom je overal de symptomen tegen die ik opnoemde, zowel bij therapeuten als artsen. Maar deze meneer Geert heeft schijnbaar alle wijsheid in pacht. Ik heb het overigens op dezelfde manier aangepakt als hetgeen wat hij verdriet noemt, dus prima toch.
Zucht, vroeger maakte men ook geen onderscheid waarom een hond die beet.
Hij beet, dus hij was agressief, dominant enz,simpel.
Ondertussen weten we dat er veel meer oorzaken zijn waarom een hond kan bijten.
Net als er veel oorzaken zijn waarom een, pas geadopteerde, hond niet alleen kan thuis blijven. En het is dat wat in het filmpje wordt uitgelegd.
Vroeger heette het allemaal "verlatingsangst". Nu zijn er graduaties in gemaakt.
Lijkt me de logica zelf.
Ik plaats dit filmpje omdat Geert een van de weinige hondengedragsdeskundigen is die een beetje gratis uitleg wil geven via een media filmpje. Bij de meesten moet je voor elk beetje uitleg veel geld betalen.
Ps: hij is een bekende therapeut hier in België, niet de eerste en de beste.
(ik doe niet mee aan aanbidding van iconen, maar eerlijk is eerlijk: die man is goed)
Ik kies ervoor om iemand te geloven die ervoor gestudeerd heeft, de wetenschap volgt, het zijn job is om honden te begeleiden, andere therapeuten opleid en zichzelf constant bijschoolt.
Als jullie willen blijven geloven in, ondertussen, achterhaalde dingen: jullie doen maar.
Natuurlijk kan een hond onrustig worden om uiteenlopende redenen/emoties als ie alleen is. Dat is toch niks nieuws?
Angst, frustratie, protest, verdriet,... Of hij nu de bench aan flarden trekken uit nijd of uit paniek, feit blijft dat ie zich op dat moment niét ontspannen, tevreden, en kalm voelt. En je dus eerst moet investeren om het juiste gevoel te bekomen alvorens je de hond mondjesmaat alleen kan laten.
Ik heb een opvanger gehad die ging zitten loeien als een stoomboot als ik er even niet was, dat zal iedereen die in mijn wijk woont je kunnen bevestigen. Op momenten dat hij stopte met loeien, was hij bezig om een dekbed oid aan stukken te trekken...
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?