Goedemiddag,
Mijn kleine meisje Yunah is inmiddels niet meer zo klein.. ze is al anderhalf. Ik heb altijd gezegd dat ik haar wilde laten steriliseren maar na wat verhalen op internet over honden die niet meer zijn wakker geworden uit de narcose ben ik toch bang dat ook zij het straks niet overleefd.
Eigenlijk is het wel nodig dat ze gesteriliseerd wordt. Ze is vlak voor, tijdens en na haar loopsheid echt een heksje. Ze jankt de hele boel bij elkaar als we haar alleen laten tijdens haar loopsheid en ze wordt ook nog eens schijnzwanger.
Ik heb het al een paar keer weten te rekken door te zeggen "dat ik ben vergeten te bellen, hé dom!!!" en ik verwacht dat ze deze maand of volgende maand weer loops wordt (weer een paar maanden gerekt ) maar het moet een keer ophouden.
Hebben jullie nog tips over welke narcose het beste is? Wat wel, wat niet doen?
Bo is gecastreerd en die heeft dat ook overleefd en ik weet dat het percentage dat het niet red zeer laag is maar toch, het zal net jouw hond zijn. Yunah is een ras dwergschnauzer en niet bekend met ziektes of afwijkingen of platte neuzen of dat soort gedoe. Misschien moet ik er wel bij vermelden dat ik zelf al 5 keer onder volledige narcose ben geweest en daar had ik een stuk minder angst voor, hahaha. De liefde die je voor je beestjes hebt he..
Sterilisatie doen dierenartsen aan de lopende band....geen zorgen maken...je kan bij je hond blijven tijdens het inslapen, voor jou en geruststelling....het blijft een operatie zeker..maar dagelijks worden honden geopereerd...welke operatie methode en narcose bespreek je met de arts....
Meestal worden bij sterilisatie gebruik gemaakt van injectie-anesthesie en onderhoudend gasnarcose.
Iedere narcose draagt een risico met zich mee, hoe oud of jong een dier ook is en welke narcose er ook wordt gegeven.
Er zijn protocollen met aangepaste anesthesie, voor wanneer een dier bijvoorbeeld een hartafwijking heeft, zwaar nier- of leverpatiënt is.
Deze worden over het algemeen niet toegepast wanneer een hond kerngezond is, zoal jouw Yunah.
Wat je zou kunnen overwegen, is een pré-anesthetisch bloedonderzoek te laten doen. Hierbij worden nieren en lever onder andere gecontroleerd op functioneren, omdat dit de belangrijkste organen zijn die de narcose uiteindelijk weer uit moeten scheiden.
Als hier enige vorm van afwijking is, kan de dierenarts besluiten om een aangepaste narcose te geven, of infuus toe te dienen tijdens de narcose of bijv. de glucose ieder halfuur te checken.
Belangrijk is een kliniek die ook een monitor heeft, zodat direct kan worden ingegrepen wanneer er afwijkingen te zien zijn.
Ik zou me niet teveel zorgen maken. Internet is gevaarlijk, want daar lees je echt horrorverhalen. De kans dat jouw hond dat overkomt is aanwezig, maar minimaal. Zeker als ze verder gezond is en er geen afwijkingen zijn.
Mocht je besluiten het niet te doen, houd dan in je achterhoofd dat op een latere leeftijd alsnog de narcose moet plaatsvinden vanwege een baarmoederontsteking, tumoren o.i.d. Dan is ze een stuk ouder en heeft ze meer risico bij een narcose dan wanneer ze nog zo jong is, zoals nu.
Soms helpt het om eens rationeel te denken.
Hoe groot is dat risico nu werkelijk? Nihil. Te verwaarlozen. Zeker als het gaat om een hond in de bloei van zijn leven zonder akelige aandoeningen zoals de vernauwde luchtwegen van zo'n platneusje.
De kans dat je hond overlijdt door een aanval van een andere hond is groter.
De kans dat je hond overlijdt door een verkeersongeval is groter.
Zou je met die wetenschap ook nooit meer je tuin uitgaan met je hond? Alle contact met andere honden panisch gaan vermijden?
Het is niet fijn als je je hond onder narcose moet achterlaten voor een operatie.
Laat je de sterilisatie laparoscopisch doen? Dit is minder belastend voor de hond. Sterilisatie kan je het beste 100 dagen na de loopsheid laten doen.
Een castratie van een teef duurt 30 tot 40 minuten...
Afhankelijk van hoe de operatie wordt uitgevoerd.
Ik ben zelf dierenartsassistente, bij kleine hondjes is het soms lastig de eierstokken te vinden.
Als er een laparoscopische sterilisatie wordt uitgevoerd, duurt het sowieso een uur.
Yunah is niet piepklein toch?
En dat laparoscopische... niet mijn ding. Ik heb een laparoscopische en een gewone gelijke operatie aan mijn knieën gehad en die eerste gaf toch echt veel meer napijn en het herstel duurde veel langer.
'We' kijken heel erg naar dat sneetje maar vergeten dat voor laparoscopie het lichaamsdeel wordt opgeblazen om ruimte te maken om te opereren. Daarmee word het weefsel opgerekt en dat geeft ook schade. Dat zo'n operatie langer duurt zal ook niet echt bevorderend zijn.
Dat sneetje bij mijn BC was trouwens zo'n 3 cm.. te verwaarlozen dus.
Bedankt voor alle reacties, dat doet me goed. Ik weet inderdaad dat de kans dat er iets gebeurd nihil is maar soms is het fijn om wat "back up" te krijgen
Ik weet nog niet of ik het laparoscopisch gaat laten doen, dat zal ik even overleggen met de da. Ze weegt ongeveer 5kg dus miniscuul is ze niet, gelukkig, maar echt groot is ze ook niet. Ik denk dus ook niet dat dit een voordeel heeft over de gewone operatie.
Ik zag dat iemand nog iets zei over 100 dagen na de loopsheid, ongeveer 3 maanden dus. Dan zal ik dar deze keer écht in de gaten houden na haar aanstaande loopsheid.
Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik de koningin van rationeel nadenken ben maar als het over mijn kleine meisje gaat slaat dat toch opeens om, blijkbaar. Maar je hebt volledig gelijk hoor!
Ik maakte mij daar ook enorm veel zorgen over. Wat voor mij veel zorgen heeft weggenomen, is vertrouwen in je dierenarts en er vragen over kunnen stellen van te voren. Ik was dus niet naar mijn nieuwe dierenarts gegaan, maar de dierenarts bij waar ik voor de verhuizing woonde.
We mochten bij haar blijven tot ze sliep en daarna zijn mijn vriend en ik in de buurt gaan lunchen. Java was om 11 uur gebracht, binnen een uur klaar en om 1 uur mocht ze mee naar huis. Het was dus echt super snel gegaan, en alles was super goed gegaan.
Ook fijn is dat de assistente belde als ze klaar waren.
Achteraf denk ik dan, waar maakte ik mij zorgen om.
Ik kreeg ook de optie om van te voren een bloedtest te laten doen zodat ze bepaalde risico's zouden kunnen vaststellen. Maar dat werd aangeraden bij oudere honden dus dat deden wij niet.
Voor een hond van 5 kilo heeft een laproscopische sterilisatie overigens geen meerwaarde. Hier een hond van 9 kilo en op de normale manier. Het sneetje was 2 a 3 cm..
Ik heb zeker vertrouwen in mijn dierenarts, alleen maar lof voor de drie artsen die daar werken ze doen heel veel aan nascholing en we hebben zelfs een hele rondleiding gehad overal toen Yunah een pup was. Ik zal inderdaad als het zover is een afspraak maken en alles goed doorspreken.
Toevallig kreeg ik vandaag het twee maandelijks schnauzerblaadje (van de vereniging) binnen en het ging onder andere daarover. Het schijnt dat onder de 10kg het inderdaad geen verschil maakt. Daarboven pas heeft de laparoscopie echt voordelen.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?