Asco (5,5 maand) bijt tijdens het spelen. Niet hard, tenminste niet altijd. Soms word hij erg enthousiast en bijt hij wat harder.
hoe leer ik dit af? We geven al speeltjes om in te bijten; werkt niet. Hij gaat alsnog voor de hand. Dan proberen een bot te geven om in te bijten: werkt ook niet. Alsnog voor de hand.
op de grond leggen werkt ook niet en dit doe ik ook gewoon niet graag. Vind ik geen fijne methode dus die gebruik ik ook niet meer. We zetten hem nu op de gang als hij het doet. Is dit een goede oplossing en zou hij het daardoor afleren?
sabbelen op mijn hand vind ik geen probleem. Maar dat laat ik op dit moment ook niet toe, omdat het al snel overgaat in speels bijten. Probleem is ook dat ik hem vaker meeneem naar mijn werk. Ik werk in de gehandicaptenzorg, cliënten zijn dol op hem maar ik wil niet dat hij bij hen ook speels gaat bijten. Wat kan ik hier aan doen? Voor de rest is het écht een model puppy (zit nu in een beetje een sloopfase maar daar komen we wel doorheen) alleen dat bijten vind ik enorm vervelend.
Hij springt ook tegen mensen op als ze binnen komen of als hij ergens binnen komt door zijn enthousiasme. Hoe is dit goed af te leren? Bij mij zelf doet hij het al niet meer, weet dat dit niet mag. Nu nog bij anderen..
Oh dat deed Beer ook, dan wordt het spel gewoon te veel. Meteen stoppen met spelen en wat anders gaan doen, ze draaien een beetje door op een gegeven moment.
Je hond op de grond leggen sowieso niet doen. Nergens voor nodig ook. Gaat alleen maar ten koste van het vertrouwen van je hond in jou.
Zoals Hannah zegt; stoppen met spelen en wat anders gaan doen.
Het is speels gedrag, pup heeft een bek om te bijten, wij willen dat niet...steeds wat aanbieden waar die wel in mag bijten, wat ik deed is een half uurtje puppyplezier inlassen....op de grond zitten, ik deed wat pindakaas op mijn vingers, en dat werd er gretig van afgelikt, en de commandoos, zachtjes, gaat de pup beseffen dat als er vingers in aantocht zijn er zachtjes gedaan moet worden, afgelikt...een heerlijk bot geven, blijf een poosje bij de pup zitten, en als je ziet dat tie gretig het bot afbijt, laat je de pup met rust...geduld...heus je pup gaat het begrijpen... bij bezoek, riem om, naast je laten zitten tot de hond rustig is, dan het commando af, en laat de pup maar liggen, zodra die niet meer rustig is, neem je de pup mee naar een andere ruimte, daar even een timeout geven, niet te lang, anders gaat tie slopen...tuurlijk mag het bezoek begroet worden, maar op en rustige manier, en ook dat moet geleerd worden....
Bij binnenkomt niet aaien als hij springt, pas als hij met vier poten op de grond staat. Leer hem het commando laag. Niet zomaar gaan gebruiken, anders denkt hij laag=springen. Even bij jezelf aanleren wat hoog is en wat laag. En dan je bezoek van te voren al vertellen dat ze hem geen positieve aandacht mogen geven als hij hoog is. Als hij hoog is, het commando laag geven, eventueel (met gepast beleid) weg duwen (het moet niet als spel of straf gezien worden) zodat hij op de grond staat. Pas als alle poten op de grond staat krijgt hij de begroeting die hij wil.
We hebben het probleem met Ziva ook gehad. Ze luisterde ook niet naar ons op zo'n moment, lette alleen op dat bezoek. Ik heb iedereen uitgelegd wat ze moeten dodn, sommige mensen doen het en daar helpt het ook. Anderen doen het niet, daar springt ze dus nog steeds bij. Prima, maar dan moeten ze er niet over gaan klagen, ook de mannen niet als er een poot op de verkeerde plek terecht komt.
Ziva doet het dan wel niet bij mensen die ze niet kent.
Goede tip, die pindakaas! Alleen, als hij al aan het bijten is kan ik dat niet meer doen toch? Dan word hij beloond voor het bijten, of zie ik dat verkeerd?
Een bot aanbieden dan werkt niet. De handen zijn véél te leuk. Leuker dan een bot op zo’n moment...
Puppytijd inlassen, niet wachten en dan, nee mooi een half uurtje vrij maken, lekker op een kleed gaan zitten met je pup, je pup moet leren dat bijten niet kan, dus als de pup gaat bijten en dan puppytijd inlassen, ben je te laat....lekker wandelen even, dan kleed klaar leggen en er op gaan zitten, bot bij de hand, en de pindakaas, en geen pot natuurlijk maar zo dat je pup leert zacht te sabbelen aan je vingers....
Wees geduldig, speel op een rustige manier met je pup, een flesje met kiezels leid ook af van je vingers....een kriebel op de buik als je je pup op de rug tussen je benen legt, massage vertelde ik, en heus je moet geduld hebben en er wat tijd insteken.....
Mag ik joi heel erg bedanken voor de pindakaas tip! Ik heb dit twee keer gedaan en het bijten is zó veel minder geworden, ik hoef maar ‘zachtjes’ te zeggen, m’n vinger word uitgespuugd en hij gaat over op likken. Geweldig!!!!
Goed uitgelegd! Helaas luistert mijn bezoek niet als ik vraag hen te negeren (mensen die ook een hond hebben wel, de rest snapt dat gewoon niet) moeten ze het maar weten haha. Al is Raiko wel geen pup meer het grappige is ; hij is ook bij me op het werk en als mensen daar binnenkomen kijken die niet naar hem en zal hij nooit opspringen, enkel eens aan hun voeten ruiken enkele seconden en weer naar zijn mand, maar bezoekers thuis.... Hij denkt dat die voor hem komen, is ook door de houding van de mensen natuurlijk
Die pindakaas is een goeie.
Ik voerde mijn pups in t begin vaak brokjes uit de hand. Beten ze er in dan zei ik au en trok mijn hand weg. Pas als ze t zachtjes deden kregen ze t brokje. Dat werkte super.
Niet bij alle maaltijden hoor maar wel geregeld.
Zezijn hier nog gek op pindakaas, de kong aan de binnenkant wat besmeren en.....nog steeds een heerlijk iets voor de hond, en voor beiden...heb je eens een pilletje die je hond moet hebben een lik pindakaas erop en het is weg...geen enkel probleem met het inslikken van een pil....
Je hebt al een goede tip gekregen met de pindakaas.
Ook wanneer er bezoek aankomt....
Gedrag dat je niet wenst kan je ombuigen naar gedrag dat je wel wenst.
Geef je hond een bezigheid die interessanter is dan het bezoek.
Je kan bvb een kong gebruiken met wat pindakaas in
Of je kan gebruik maken van lekkere gezonde beloning. Zoals gedroogde blokjes vlees, gekookte stukjes kip, of rauw stukjes rundsstoofvlees.
Je hond zal zich daar eerder op focussen dan op de mensen. Terwijl je vraagt dat hij gaat zitten. En ondertussen geef je snel op elkaar volgend de lekkere stukjes.
De oefening breidt zich uit qua tijd en eens dit goed onder controle is, minder frequent opeenvolgende beloning geven.
Wel nooit volledig stoppen, want hierdoor communiceer je met jouw hond. En vertel je net op die manier dat wat hij doet flink is.
Speel je dan wel samen met het speeltje/bot? Want een bewegende hand is natuurlijk veel leuker dan een speeltje of bot wat niets doet.
Dus als pup begint te bijten -> au roepen/nee zeggen en een speeltje aanbieden om samen (!) mee te gaan spelen. Dat belonen.
Tegen mensen opspringen kan je op veel verschillende manieren afleren. Ik beloon graag wat wel de bedoeling is. Springt hij tegen iemand op? Zorgen dat je een clicker bij de hand hebt (eerst zorgen dat hij de clicker snapt) en zodra hij gaat zitten/liggen/staan op 4 poten -> click en belonen.
Twee grote voordelen aan die manier:
Doordat jij hem beloont heb jij de controle en ben je niet afhankelijk van het bezoek dat hem moet negeren/op tijd aaien etc. Daarbij zal hij zelf uit moeten vogelen wat precies de bedoeling is, in plaats van dat jij hem duidelijk maakt wat niet bedoeling is. Doordat hij zelf aan de slag moet valt het kwartje veel sneller.
Als ze extreem blij is na een lange wandeling sleurt ze alle speeltjes aan, ze hoopt dat ik ze weg gooi om ze terug te brengen. Ze is echter te snel en regelmatig was mijn hand nog bij het speeltje dus wat bloed erbij. Nu ik weet dat ik te traag ben is dit probleem opgelost. Ze speelt alleen verder met het speeltje dat ze de nek wil breken. Gelukkig worden de katten met meer respect behandeld door haar.
Wat wij als mens aanzien als extreem blij, zou best wel eens een uiting kunnen zijn van opgebouwde spanningen die zich hebben voorgedaan tijdens de wandeling.
Wat voor ons allemaal zo vanzelfsprekend is daarbuiten....is voor een hond soms best wel heel spannend of beangstigend. Omdat ze er niet mee bekend en/of vertrouwd zijn zoals wij.
De hond krijgt dus een hele hoop stresshormonen vrij in het lichaam en zie je in het gedrag tot uiting komen. En wordt door ons verkeerdelijk aanzien als enthousiasme.
Door thuis te komen en dan met de hond te beginnen spelen zorgt ervoor dat die opwekkende adrenaline nog steeds wordt aangemaakt.
In deze video's zie je bij het filmpje fetch vs noosework duidelijk het verschil in de pols/hartslag van de hond wanneer er met een stok gegooid wordt (en dan houden ze het hier nog redelijk rustig) tov snuffelwerk met de neus.
Dus wat wij als mens aanzien als spelen met een hond, houdt in feiten in dat we zowel de prikkels als het prooi instinct aanwakkeren van een hond. Terwijl ze letterlijk gevuld geraken met adrenaline.
Het zou voor ons veel duidelijker zijn als onze hond verschillende kleuren zo aannemen. Afhankelijk van hoe hij zich voelt.
Want er wordt al snel iets verondersteld, terwijl de realiteit iets heel anders aangeeft.
Heel wat zaken die wij met een hond doen zijn gebaseerd op verkeerde aannemens en veronderstellingen. En dankzij de wetenschap en onderzoeken ons de dag van vandaag heel wat meer duidelijk wordt over hoe een hond in elkaar steekt.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?