Dag iedereen,
mijn labrador van 11 maanden wordt volgende week aan beide ellebogen geopereerd voor LPC. De DA gaf een gunstige prognose mits goede revalidatie.
Deze revalidatie houdt in 6 weken zo rustig mogelijk zijn (geen plotse bewegingen). Wij hebben gelukkig nog geen kinderen of andere huisdieren, dus het huis prikkelarm maken is wel mogelijk.
Mensen die hier ervaring mee hebben? Want 6 weken lang in de bench en enkel naar buiten voor zijn behoefte lijkt mij moeilijk haalbaar voor zo'n jong beestje?
Sodeju, 11 maanden en dan al zo'n operatie? Erfelijke afwijking, dan zal je de fokker aansprakelijk kunnen stellen en zorgen dat je geld voor de operatie krijgt. Ze hebben immers een 'defect' product verkocht.
Je zou eens op de facebookpagina of op google 'hersenwerk voor honden' kunnen gaan opzoeken.
Zo kun je je hond 2-3 maal daags geestelijk bezighouden. Let wel op dat je simpel begint en dat je in het begin niet teveel doet. Ook moet je dit soort spellen samen doen zodat je je hond kan helpen wanneer hij het niet opgelost krijgt.
Hier grote ervaring, mijn hond is pas geopereerd en moest ook revalideren, geen kinderen en geen ander dan ik en bams......ik ging er op uit als andere honden al geweest waren, de eerste plas even op een uitlaat plaats bij mij in de tuin, daarna even een kleine ronde van hooguit tien minuutjes, plassen en poepen en meer niet, ik zorgde voor goed kauw materiaal, geen bench, de hond moet zich toch wat kunnen verplaatsen....tussen mijn andere hond en haar zette ik een traphekje, ze heeft 9 weken kort aan de lijn gezeten, geen problemen ermee gehad...iedere hond is natuurlijk anders, bekijk het even, zorg dat tie geen ..horrel.. krijgt, en laat de hond uit als de grote hoop geweest is, heel veel sterkte met het revalideren, ik heb direct na tien dagen gezwommen in een revalidatie bad met dr, maar dat moet je bespreken met de orthopeed, ook een zware operatie...een kruisband ttarapied...wel is jouw operatie natuurlijk anders...een bench heb ik niet gebruikt, de eerste nachten heb ik echt bij de hond geslapen, ze bleef overal van af.....
Och arme hond! Lijkt me verschrikkelijk, op zo'n jonge, actieve leeftijd zo'n zware operatie en revalidatie.
Tips zijn al gegeven: hersenwerk en kauwwerk. Als je het huis prikkelarm kunt krijgen zou ik geen bench gebruiken. Wordt je hond druk dan hersenwerk of kauwwerk aanbieden.
Probeer de kosten te verhalen op je fokker als dat mogelijk is. En succes! Top dat jullie dit voor de hond over hebben!
Dubbel
Hier al 2 honden in wekenlange revalidatie gehad.
De ene kon in huis in bench, was rustig.
De ander heeft de tijd doorgebracht in de auto, daar was ze het kalmst.
Rust is bij mij overigens ook rust. Geen denk spelletjes, kauw speelgoed, etc... Maar letterlijk gewoon 6 weken niets.
De ene hond was 14 maanden, lag toen net mijn zijn eerste nakomeling, heeft er niet veel kunnen van genieten. Hij had een afgescheurde teen die er weer aan werd gezet.
De andere was 7 maanden. Zij had de spier gescheurd die het heup been in de kom houdt.
Hoe deed je dat dan het rustig houden? Want je hebt wel honden die van uitdaging houden en over het algemeen dagelijks veel doen.
Werden die niet 'vervelend'?
Wat deed je met het voer (wellicht handig voor ts om te weten?), gaf je minder of juist omdat ze moesten revalideren meer?
Beer heeft 2 x 4 weken benchrust gehad toen hij ongeveer 18 weken was. Geen pretje maar het kan wel. De bench hadden we in de huiskamer gezet (normaal staat hij in de garage), een doek eromheen soms. Eigenlijk ging dit best goed, hij was zelf ook vermoeid van de operatie en hij heeft godzijdank niet de hele dag zitten klieren. Hij kreeg wel regelmatig een gevulde kong (zijn leuke recepten voor te vinden!) om de tijd wat te doden. Verder sliep hij veel, maar ik denk dat dit per hond verschilt.
Bedankt voor de tips!
Kauwbotten reeds in huis, cognitieve spelletjes zal ik nog kopen, want ik zie het anders niet haalbaar.. het is een actief beestje :)
Ik vroeg me wel af hoe extreem ik moet opletten met zijn ellebogen, bv op de zetel springen mag dit? Vanaf wanneer zou hij terug trappen mogen doen (wij wonen op een bel-etage dus zal telkens moeten gedragen worden en hij weeg 30kg!) ?
Is het voor deze soort operatie echt 6 weken stil zitten, of mag hij bv na drie weken en het verloopt goed wel al iets meer?
In welke mate mogen wij gaan wandelen? echt enkel in de tuin of mogen we toertje blok doen?
Dit zal je allemaal met je orthopeed moeten bespreken/vragen, ik mocht gelijk aan de lijn korte stukjes lopen en dat rustig opvoeren, hier moesten de inplantaten inkapselen en het bot weer helen...en dat duurde op zijn minst zes weken....en alleen maar lijnrust, recht toe aan, en kort...dat heb ik 9 weken gedaan, nogmaals bespreek het met de arts wat mag en niet mag.
Springen en trappen lopen is sowieso niet goed voor het bottengestel van de pup (wat ik altijd heb geleerd). Zeker na een operatie niet, dus gewoon minimaal 6 weken tillen trap op en af.
Je zou ondertussen een loopplank (let op dat die stroef is en niet glad) kunnen maken zodat die wat beter de trap op en af kan.
Verder lijken het me vragen voor de arts die de hond opereert.
Je zult ook naar het herstel moeten kijken. Niet alles te snel willen. Beter 6 weken rustig aan en daarna geleidelijk weer opbouwen, dan in de herstelfase gelijk van alles doen en vervolgens weer een operatie moeten hebben omdat alles overbelast is en daarom niet goed genezen is.
Lastig om advies te geven.
Hier een grote hond van erkende fokker aangesloten bij de rasvereniging!!
toch beide schouders tegelijker tijd geopereerd.
Deze hond hoefde geen bench rust.
Het is wel een totaal ander ras qua energie.
Wij hebben wel echt heel voorzichtig aan moeten doen.
van plasje voor de deur tot steeds iets verder.
diverse keren voor controle bij de orthopedisch chirurg geweest.
daar kregen wij ook te horen hoeveel wij mochten uitbreiden met lopen.(aangelijnd)
Beslist niet op en af de zetel laten springen dat kan echt niet goed zijn.
Ik zou ook met hem mits het van de chirurg mag buiten laten lopen ipv in de tuin.
zo min mogelijk wendingen of onverwachte bewegingen.
Goed aan het advies van de chirurg houden is investeren in de toekomst!!!
Zorgen dat de hond in huis niet op gladde vloeren loopt...
(Er zijn anders regelmatig bv tweedehands grote schoonloopmatten te koop ivm de revalidatie)
Kluiven zou ik persoonlijk ook erg voorzichtig mee zijn ivm de beide operatie's.
het beste kun je voor de zekerheid bij de dieren arts/chirurg informatie in winnen.
Die van ons moest iets langer aan de lijn ondanks dat wij ons keurig over al aan hebben gehouden.
Maar hebben een hond die echt heel mooi en zeer soepel beweegt ondanks het ras en gewicht(63 kg en een new Foundlander)
De operatie is inmiddels achter de rug en is goed verlopen. Aan zijn linkerpootje had een loszittend stukje kraakbeen wel al wat schade veroorzaakt. Drie dagen na operatie loopt hij nog steeds wat mank/stijf aan zijn linkerpoot terwijl DA ons meegaf dat hij normaal gezien reeds goed zou moeten wandelen.. hoe was dit voor jullie honden?
Het rustig blijven lukt momenteel nog goed, maar jeetje ik zal blij zijn als die weken voorbij zijn!
Hoe ziet zijn poot eruit? Dik en/of warm? Wordt het manken erger?
Het kan zijn dat hij onhandig heeft gelegen, waardoor hij er nu nog last van heeft. Als die poot er echt anders uit ziet dan zijn andere poot zou ik morgen even de DA bellen.
11 maanden en dan LPC beiderzijds. Treurig en sneu voor de hond en jij als baas. Als ik het goed begrijp, dan is je hond aan 2 ellebogen tegelijk geopereerd. Zal een pittige en lange revalidatietijd worden. Heb je hiervoor gedeeltelijk vrij genomen en/of oppas geregeld? Dat zal niet makkelijk zijn.
Heb je dit aan de fokker gemeld en hoe reageerde hij/zij?
Heb je de dierenarts/chirurg gevraagd of dit erfelijk is? Zo ja, dan kan je de fokker aansprakelijk stellen voor minimaal de medische kosten. Ook fokkers van oeps- en gelegenheidsnesten zijn wettelijk aansprakelijk; tenzij de fokker kan aantonen, dat hij/zij er alles aan gedaan heeft om deze erfelijke aandoening te voorkomen.
http://www.diergeneeskundigcentrum.nl/hond/ziekten/373-los-processus-coronoideus
Beterschap en veel geduld tijdens de revalidatie.
ED is net als HD deels erfelijk, deels gevormd door omgevingsfactoren. Als beide ouderdieren ED-vrij waren (of een combinatie van vrij / mindere score) dan staat de fokker er helemaal buiten.
Mijn fokker is op de hoogte, het geld boeit mij eigenlijk niet. Mijn energie gaat nu naar het herstel van mijn hond. In de dierenkliniek vertelden ze mij dat de herstelperiode zo’n 6weken intensief zou zijn en daarna zou hij het meeste terug mogen doen, dus revalidatieperiode valt dan wel mee in mijn ogen. Maar ik ben benieuwd naar ervaringen van andere mensen, het was trouwens via athroscopie.
Zijn pootje heeft 1 dag wat gezwollen gestaan, maar is nu terug normaal!
LPC is geen ED; zie de eerder door mij geplaatste link
http://www.diergeneeskundigcentrum.nl/hond/ziekten/373-los-processus-coronoideus
Ik zie dat de topic titel Elleboog Dysplasie noemt en in het openingsbericht LPC staat.
Ik denk dat het hier LPC betreft.
LPC valt wel degelijk onder ED
Het zit namelijk in de elleboog.
http://www.diergeneeskundigcentrum.nl/hond/ziekten/373-los-processus-coronoideus
https://www.houdenvanhonden.nl/fokken-met-je-hond/fokken-en-gezondheidsonderzoeken/elleboogdysplasie/
https://www.dierenkliniek-sleeuwijk.nl/honden/orthopedie/elleboogdysplasie
Het is nog helemaal niet duidelijk hoe het precies vererft, alleen dat het deels erfelijk is, deels afhankelijk van omgevingsfactoren.
Het is echt zó jammer dat je meteen begint met het aansprakelijk stellen van de fokker. Als een fokker de honden heeft getest en die testen waren goed genoeg om mee te mogen fokken, dan heeft die alles gedaan wat hij kon doen. Waren er geen testresultaten aanwezig of wist de fokker dat beide ouderdieren ED problemen hadden, dan is het nog steeds ook de verantwoordelijkheid van de koper om er niet aan te beginnen. Je kan niet alleen de schuld bij de verkoper leggen, hoe fout die misschien ook was. Mensen hebben zelf de verantwoordelijkheid om onderzoek te doen voor ze iets kopen.
Marieke: Het is niet heel raar dat hij mankt, hij is wel geopereerd. En vooral als ze aan beide benen tegelijk zijn geopereerd, is de kans groot dat er één been (te)veel belast wordt terwijl het dat eigenlijk nog niet aan kan.
Als hij beweegt, probeer rechte lijnen te maken en eventueel zwemmen. Kom je wel eens bij een dierenfysiotherapeut?
Wetgeving stelt dat een fokker aansprakelijk is, tenzij deze kan aantonen dat hij/zij er alles aan gedaan heeft om bepaalde erfelijke aandoeningen te voorkomen. Op grond van deze wetgeving heeft Stichting Dier & Recht meerdere rechtszaken gewonnen en schikkingen gedaan voor eigenaren van honden, die erfelijke aandoeningen hadden/hebben.
Zie: https://www.dierenrecht.nl/gewonnen-rechtszaken-en-schikkingen
citaat wetgeving
Afdeling 5.
Het fokken met dieren
Artikel 55
1. Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur worden regelen gesteld omtrent het fokken met dieren van bij die maatregel aangewezen soorten of categorieën van dieren. Deze regelen kunnen onder meer betrekking hebben op:
a. de methode van fokken;
b. het registreren, identificeren en certificeren van dieren;
c. het voorafgaand aan het fokken door de fokker te verrichten of te doen verrichten onderzoek bij een dier waarmee wordt gefokt naar de aanwezigheid van aandoeningen die de gezondheid of het welzijn van het dier of de nakomelingen van het dier kunnen aantasten, alsmede de methoden die daarbij worden gebruikt.
2. Bij algemene maatregel van bestuur kan het worden verboden een dier dat beschikt over één of meer aangewezen aandoeningen of uiterlijke kenmerken die de gezondheid of het welzijn van het dier of de nakomelingen van het dier kunnen aantasten te fokken of voor de fok te gebruiken.
3. Bij algemene maatregel van bestuur kan het worden verboden een dier dat beschikt over één of meer aangewezen aandoeningen of uiterlijke kenmerken waarvoor krachtens het tweede lid een fokverbod is ingesteld, ten verkoop in voorraad te hebben, ten verkoop aan te bieden, te verkopen, te kopen, toe te laten tot een tentoonstelling, keuring of wedstrijd dan wel om met een dergelijk dier deel te nemen aan een tentoonstelling, keuring of wedstrijd.
Bron: http://wetten.overheid.nl/BWBR0005662/geldigheidsdatum_05-11-2014#HoofdstukIII
Ik weet er alles van.
Bij dit stuk:
Wetgeving stelt dat een fokker aansprakelijk is, tenzij deze kan aantonen dat hij/zij er alles aan gedaan heeft om bepaalde erfelijke aandoeningen te voorkome
Als je je honden test, en ze hebben géén ED problemen en een van de pups heeft het wel, dikke pech. De fokker heeft zijn/haar plicht gedaan.
Daarna:
het voorafgaand aan het fokken door de fokker te verrichten of te doen verrichten onderzoek bij een dier waarmee wordt gefokt naar de aanwezigheid van aandoeningen die de gezondheid of het welzijn van het dier of de nakomelingen van het dier kunnen aantasten, alsmede de methoden die daarbij worden gebruikt.
Precies hetzelfde als wat ik al zei.
Degene die aanklaagt moet kunnen bewijzen dat de gedaagde fout zit. Als de fokker dus ED onderzoek heeft laten doen en daar geen rare dingen uit zijn gekomen, kan die nergens van worden beschuldigd. De aanklager (pupkoper) kan namelijk nooit bewijzen dat het alleen aan de fokker ligt, als die de testen heeft gedaan en die goed waren. Omdat er altijd het stuk van omgevingsfactoren bij zit. Dit is iets compleet anders dan bij dingen die alleen erfelijk zijn.
Hier noem je volgens mij ook precies de link die ik geef om te zeggen dat het wél onder ED valt en niet per definitie alleen erfelijk is.
Overgenomen uit die link:
"LOS PROCESSUS CORONOIDEUS (LPC)
Wat is een los processus coronoideus?
Het processus coronoideus is een onderdeel van de ellepijp en bevindt zich aan de binnenzijde van de elleboog."
Elleboog dus. ED is volgens Dierenkliniek Sleeuwijk dit:
"ED is een verzamelnaam van een vijftal aandoeningen die aan een ellebooggewricht kunnen voorkomen en allen in meer of mindere mate kreupelheid geven."
"Vooralsnog gaan we er van uit dat een los processus coronoideus ontstaat door een ontwikkelingsstoornis tijdens de groei van de hond. Er zijn vele factoren die het loskomen van de deel van de elleboog beïnvloeden. Eén van de belangrijkste oorzaken is een erfelijke predispositie. Dit betekent dat bij sommige hondenrassen LPC een erfelijke aandoening is. Er zijn echter meerdere oorzaken aan te geven, en men is er wel achter dan we zeker (nog) niet alle oorzaken kennen. Overgewicht en de calcium- , vitamine D en fosforverhouding in het voer lijken ook een belangrijke rol te spelen."
Dus er zijn meerdere oorzaken, niet allemaal bekend, deels lijkt het erfelijk, maar ook hele andere dingen lijken een oorzaak te kunnen zijn.
"Omdat een LPC een belangrijke erfelijke component heeft zijn er rassen waarbinnen het vaker gezien wordt. Hieronder vallen onder andere de berner sennenhond, de labrador en golden retriever, de duitse herder en de rottweiler. In principe kan echter ieder ras een LPC krijgen."
Lijkt me duidelijk?
Vandaar dat ik Marieke vroeg:
quote
Heb je de dierenarts/chirurg gevraagd of dit erfelijk is?
unquote
Dat kán die dierenarts helemaal niet zeggen. Dat is net het hele probleem. Omdat men niet weet hoe het precies vererft, is ook niet te zeggen of het komt door erfelijkheid of iets anders.
Als de fokkers dus ED onderzoek hebben laten doen en daar geen negatieve dingen uit zijn gekomen, kunnen zij er niets aan doen.
Daarnaast, vind ik persoonlijk, dat het dus ook de mede verantwoordelijkheid is van de koper. Die hoort gewoon na te gaan of er onderzoeken zijn gedaan en zoja, wat die uitslagen zijn geweest. Als die geen moeite doet om dat na te gaan, dan heeft die in mijn ogen ook helemaal geen poot om op te staan als achteraf blijkt dat er iets niet klopt.
Maar goed, dit is allemaal behoorlijk offtopic.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?