Wij hebben een Duitse herder pup (teefje) van 13 weken oud.
Algemeen luistert ze al goed naar bevelen (zit, lig, blijf, laag, op).
Ze is heel aanhankelijk naar mij toe. Wandelen lukt goed, andere hondjes en kindjes ook.
Ze heeft heel flinke dagen en wat minder flinke dagen.
1 probleem: op de minder flinke dagen kan ze soms hard bijten. Soms uit protest, nahappen, soms uit spel, soms uit het niets.
Ik heb de indruk dat het soms totaal niet slecht bedoeld is (soms bijt ze heel zachtjes op de vinger als ze komt knuffelen of als ze je begroet), maar soms valt ze echt aan en luistert ze ook niet meer naar af.
Aangezien ze vlijmscherpe tanden heeft, is het al verschillende keren door mijn vel geweest, met bloeden. Ook veel blauwe plekjes van pitsen en al 2 broeken gescheurd aan de enkels.
De meeste mensen vertelden ons er lei hard tegen in te gaan (puppy neerduwen tikken met krant, nekvel vastpakken). Dit helpt echter niet. Ze wordt daar alleen maar agressief van. Meestal helpt het ze af te leiden en een commando te geven. Daarna belonen en verder spelen.
Sommige zeggen negeren, maar als ze door je vel bijt kan dit natuurlijk niet.
Soms helpt echter niets en blijft ze aanvallen.
Nog normaal gedrag of niet?
Iemand nieuwe tips?
Tja, het zijn en blijven pups, die leren de wereld ontdekken met hun bek, ze hebben immers geen handen. Je moet ze rustig leren wat je wel en niet wilt zien.
Met agressie krijg je agressie terug, dat heb je nu wel zelf ondervonden. Dat dus links laten liggen, want dat komt ook jullie band met elkaar niet ten goede. Anders heb je straks een hond die niet te vertrouwen is.
Meestal helpt het ze af te leiden en een commando te geven. Daarna belonen en verder spelen.
Als dit goed helpt, waarom dan andere dingen gaan proberen? Dat schept verwarring voor de pup.
Je pup bedoeld het waarschijnlijk inderdaad helemaal niet verkeerd. Heb je geprobeerd haar iets te geven waar ze wel in mag bijten? Bijvoorbeeld een touw of een botje?
Ze bijt omdat ze iets wil zeggen... vragen om aandacht of frustratie uiten. Als je haar straft voor bijten dan is dat alleen maar verwarrend. Ze wil iets tegen je zeggen, maar ze wordt daar alleen maar voor gestraft. Dus in plaats van straffen, haar laten zien hoe het anders kan.
Bars beet ook veel als pup, omdat hij enthousiast was, of gefrustreerd, of gewoon om even hallo te zeggen. Ik heb hem toen elke keer een speeltje gegeven waar hij wel in mocht bijten. Op een gegeven moment ging hij als hij die behoefte had, zelf op zoek naar een speeltje om in te bijten. Als hij iets pakt waar hij niet mee mag spelen, zeg ik "waar is je botje?", en dan gaat hij op zoek.
Mijn honden hebben nimmer gebeten, ik had een foefje voor dat gedrag, ging op de grond zitten en had mijn vingers een beetje in de pindakaas gedoopt, wat gebeurd er.....sabbelen, en als je dan zegt...zachtjes, hoe gek dat ook klinkt het helpt, nu is het niet zo dat je de hele dag met je vingers in de pindakaas moet gaan zitten, maar de pup gaat begrijpen dat het zachtjes moet gebeuren...pup wil toch heel graag de aandacht van je, negatieve aandacht wat je gedaan hebt, zoals neerdrukken in de nekvel grijpen is aandacht, maar het werkt niet bij je pup, je pup wordt er alleen maar door geprikkeld, sabbelen aan je vingers met wat lekkers is belonend zonder fysiek geweld, levert geen prikkels op......en als ze gesabbeld heeft, houd je een goed bot vast, net zolang en dat is een tien a 15 minuten,daarna laat je de pup verder alleen....en heeft de energie geleverd.
Luister aub niet naar de meeste mensen die het zogenaamd zo goed weten...........dit is echt niet de manier om met je hond/pup om te gaan.
Weet niet of je naar een hondenschool gaat en wat je daar voor advies krijgt.
Maar hoe lullig ook het is normaal pupgedrag omdat pups nu eenmaal de wereld ontdekken met hun bekkie.
Of het altijd gewenst is natuurlijk een 2e en daarom moet je pup ook leren dat dit gedrag niet oke is.
Daarnaast kun je vaak zelf al aan het gedrag herkennen waarom je pup bijt, bv in spel......spel kan teveel opwinding geven waardoor je pup over zijn grens gaat.
De baldadige 5 minuten tja daar hebben alle pups last van.
Of als ze bv al een tijdje wakker zijn of teveel indrukken hebben gekregen.
Alles is dan redelijk simpel op te lossen door te stoppen met spelen, wat anders aan te bieden of gewoon rust.
Veder staat er op Doggo.nl een mooi stukje hierover en kan je ook zeker het boek van harte aanraden.
http://www.doggo.nl/artikelen/opvoeding-van-een-hond/pup-bijten-afleren/
Maar stop met je pup in de nekvel pakken, op de grond te drukken, tikken met de krant dit werkt enkel maar averechts of de hond krijgt angst voor je en dat moet je niet willen.
Duitse herders zijn mega gevoelige honden. Nooit het vertrouwen schaden door de pup in zijn nekvel te grijpen en tegen de grond te drukken.
Ik begrijp niet wat dat voor mensen zijn, die zoiets aanraden.
Dit is ook een goede algemene link over pups en jonge honden
http://www.dogcity.nl/assets/Plaatjes/Algemeen/pup-en-jonge-hond.pdf
Klopt!
Dankjewel voor jullie bevestiging. Dit had ik nodig.
Ik sta zelf ook helemaal niet achter een hardhandige aanpak en wil kunnen communiceren met mijn pup.
Ik doe verder met het afleiden met commando en belonen op positieve dingen.
Herkenbaar eerlijk gezegd. Ik gaf altijd wel aan dat keihard bijten, of achter kuiten aangaan en dan happen, iets wat onze pup nogal in zich had, niet mocht. Nee! En een alternatief geven, wij hadden hier trektouwen en een jute bijt rol.
Met name dat kuiten bijten vond ik iets om aandacht aan te schenken, hij had die neiging namelijk ook als hij los mocht op strand en er ineens een trimmer voorbij kwam.. zucht. Hij was toen al wat ouder, maar probeer het in te zien als je pup die neiging heeft en er goed op in te spelen, voorkomt een hoop ellende in de toekomst in ieder geval. Op tijd inzien dat hij of zij iets van plan is, Nee is heel belangrijk en alternatief bieden/belonen als hij of zij afwijkt van het originele plan en naar jou toekomt.
Ik lees ook dat ze al wat dingetjes aan commando's kent, knap, want ze is vrij jong. Hier merkten we dat overprikkeling maakte dat de jonge pup steeds harder ging bijten, afleiden of een alternatief bieden werkte gewoon niet meer, boos worden al helemaal niet. Het was onze eerste pup, dus toen de fokster mij zei.. verplicht rust geven hij is op dat moment overprikkeld ging er een wereld voor ons open haha. Toen we de momenten dat hij te veel ging bijten, en ook te hard ging bijten herkenden en hem verplicht even zijn rust moment gaven (ik had een bench waar hij dan even met een kluifje in ging) ging het al een stuk beter. Let wel, geen straf, we zagen het op een bepaald moment aan zijn gedrag dat het tijd werd om even zijn rust te laten nemen, hij ging uit zichzelf eigenlijk nooit dat moment pakken dus moesten wij hem erin sturen. Figuurlijk bedoel ik dat, en wellicht ook letterlijk door hem in de bench of in de mand te laten liggen, maar dan ging hij vrij snel toch slapen, als straf ervoer hij het niet.
De scherpste (t)randjes gingen er toen wel af. Al blijft in mijn ogen een herdertje wel een hond die veel met zijn bek werkt, zelf vind ik dat niet erg, mits ze dus wel leren om te gaan met hun bijtkracht en een "bijtdrempel" ontwikkelen. Ik heb het zelf dus nooit helemaal afgeleerd om meerdere redenen.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?