Lotus mijn kruising chihuahua heeft ongeveer de vacht van een langharige chihuahua. Ik borstel haar om de dag met een hondenborsteltje en een grove kam, toch had ze laatst klitten in de lange haren rond haar oren. Lotus is een druk, wild en nergens aan meewerkend pubertje van elf maanden oud. Ze heeft vanaf de eerste keer dat ik haar ging kammen en borstelen hier een hekel aan. Ik heb hulp moeten vragen om de klitten te verwijderen omdat ik maar 1 paar handen heb en Lotus echt niet mee werkt.
Mijn vraag aan chihuahua en andere minihonden baasjes, welke borstel is het meest geschikt om de wat langere maar fijne beharing klitvrij te houden. En hoe krijg ik het voor elkaar dat Lotus blijft staan en niet gaat zitten zodra ik haar staart en broek aanraak?
Deze borstel komt echt niet goed door haar vacht heen dus ontstaan er klitten.
Wij gebruiken een slicker voor ons keeshondje X chihuahua, en doen het dan na met een simpel herdersharkje.
Ik heb alleen een slicker. Daarmee borstel ik Puck. Verder gaat Puck elke 3 maand naar de trimmer, dus echt lang haar heeft ze niet.
Zulke klitten achter de oren komt door veelvuldig krabben. Heeft Lotus geen oorontsteking?
slicker inderdaad werkt goed achter de oren..
onderaan het haar beginnen en steeds stukje verder naar de haarwortel zodat je evt klitje makkelijk uitkamt
haar vasthouden bij de huid (tussen je vingers)voorkomt trekken aan de huid
Nee ze heeft geen oorontsteking en krabt ook niet.
Lotus heeft maar een dunne vacht doen die tandjes geen pijn op haar huid?
Oefening baart kunst, eerst wandelen zodat ze lekker moe is, dan verzorging van het haar, en geef en lekker bot aan dr als je haar verzorgd, zo gaat ze het wel fijn vinden dat je dr borsteld...lekker bot als beloning tijdens het verzorgen....er zijn heerlijke druivenstokjes/botjes in de handel....
Het vervelende is dat Lotus niet meewerkt. Ik kan niet Lotus, het haar bij de huid en ook nog de borstel vasthouden, ik kom handen te kort. Vooral als er een klitje inzit maakt ze drama, ik borstel liever een herder dan mijn kleine, tegenwerkende uk.
Ik laat haar op runder kophuid knagen wat ze lekker vind, maar ze gaat steeds zitten of draait haar achterkant weg. Ik moet haar ook nog vasthouden, laatst had ik haar op de tafel vast gezet in de hoop dat ik mijn beide handen kon gebruiken maar ze werd helemaal bang en probeerde van de tafel af te komen.
Voor het borstelen met haar gaan wandelen is een goede tip, ze heeft zo wie zo veel energie en geen rust in zich.
Ik vermoed dat haar tegenstand tegen het kammen met het trekken aan het lange haar te maken heeft want haar rug en buik kammen laat ze zonder problemen toe. Dus ik denk dat ik een verkeerde borstel heb.
Dan zou je nog kunnen kijken naar een trimtafel met zo'n papegaai eraan waar je de hond aan kan vastmaken zowel aan de voor als aan de achterkant. Dan heb je twee handen vrij om te borstelen.
Op tafel zetten om te borstelen lijkt mij erg gevaarlijk; als ze eraf valt is er iets stuk.
Ligt ze niet graag op je schoot of naast je op de stoel, dan kun je het ook eens proberen haar dán voorzichtig te borstelen. Pepijn heeft dun haar, daar haal ik regelmatig een fijne vlooienkam door en dat werkt ook fijn.
Doe het tien minuten, langer niet, hier met de binnenkomst van de pup, een babyborsteltje , moe gemaakt, botje, en even rustig die borstel erover heen, steeds uitbreiden en doe het iedere dag, zodat je hond weet dat het er bij hoort.......dan af en toe de kam gebruiken, verzorging hoort erbij.
Hier ook een slicker. Of eigenlijk twee, want ze wil altijd op de borstel knagen, dus één voor aan de voorkant en één voor aan de achterkant, zeg maar. Ik borstel Lizzy als ze ‘s avonds even op schoot mag, dan is ze te moeom tegen te stribbelen. Ik heb zelf de meeste moeite met traanstrepen. Niet omdat je die ziet, want ze is melkchocoladebruin, maar omdat je die ruikt.
Ziva kan ook niet stilstaan of -zitten bij het borstelen, hoewel het bij haar uit enthousiasme is. Het maakt de broek en staart inderdaad onmogelijk te kammen.
Ik laat haar liggen en geef beloningen als ze stil ligt en bij elke positie verandering die ik van haar vraag. Ik denk dat als ik haar iets te knagen geef, ze minder mee werkt omdat ze dan haar aandacht niet bij het borstelen heeft. Dan is zij aan het knagen terwijl ik aan haar aan het frotten ben. Wil ik haar hoofd naar rechts, maar zij naar links. Enzovoorts. Door beloningen te geven als ze het goed doet, heeft ze haar aandacht bij mij en is het borstelen iets wat we samen doen.
Door haar te laten liggen kan ik minder goed bij haar broek, jammer dan. Dan maar iets langer bezig.
Ik weet niet of deze techniek ook werkt bij een hond die juist níet blij wordt van borstelen, maar het valt te proberen.
Ik houd haar wel aan haar tuig vast maar juist door het vasthouden houd ik maar 1 hand over om te kammen/borstelen. Maar je hebt gelijk een ongelukje zit in een klein hoekje en Lotus is erg breekbaar dus haar op de tafel borstelen is idd geen goed idee.
Rustig naast mij liggen met een speeltje doet ze wel maar zodra ik haar aanraak wil ze spelen. En momenteel kan ze als ik haar dan corrigeer helemaal uit haar bol gaan en is er geen land meer mee te bezeilen, wel puur jonge honden gedrag het gaat ooit over.
Je zal verwachten dat ze inmiddels wel weet dat kammen erbij hoort maar nee hoor, ze vind het maar niets. Maar ik denk dat ik het maar weer van voren af aan ga proberen.
Met de runder kophuid kan ik haar wel beter kammen omdat ze daar dan mee bezig is, anders probeert ze steeds de borstel/kam van mij af te pakken. Het maakt niet uit of ik haar nu zelf een kam geef de kam die ik heb wil zij.
Ik ga er eigenlijk van uit dat dit uiteindelijk wel goed komt, ik denk dat de leeftijd ook meespeelt. Ik heb tot nu toe nog nooit problemen met een van mijn honden met het borstelen gehad. Een trimtafel vind ik iets te duur om aan te schaffen.
Ik heb inmiddels ook een slicker gekocht hopelijk vind ze die minder erg als de gewone borstel en kam. Ik ga nog op zoek naar een goede hondenkam maar hier voor ga ik liever naar de dierenwinkel om mij te laten informeren.
Puck heeft er ook een hekel aan. Tenminste, haar pootjes borstelen vindt ze echt verschrikkelijk. Ik leg haar dan altijd bij me op schoot op de zij of op de rug. Eerst lekker kroelen, dan zeg ik; nu gaan we even pootjes kammen. Daarna weer kroelen en ondertussen elke keer zeggen; goeie hond, wat is ze braaf.
Soms wil ze even weer staan of zitten. Nou, dan gebeurt dat gewoon eventjes en gaan we daarna weer verder met pootjes kammen.
Ik zorg trouwens altijd wel dat ik er alle tijd voor heb en niet weg hoef ergens heen.
Ik gebruik hier een kinder borsteltje zoals de gewone borstels met topjes aan maar in het klein. en daarna een honden kammetje. De pootjes zijn niet zo langharig daar ga ik met een vochtig washandje over. De haartjes aan de oren kam ik met een kammetje en als het erg geklit is dan maak ik het haar eerst even nat. Normaal moet je je chihuahua niet zoveel kammen of borstelen hoor 2x in de week is zeker genoeg. Hier laten ze het alle 4 graag doen ze gaan zelfs op hun rug liggen :-).
Maaike van Joep en Lizzy: hier vertelde ons de da dat we ze moesten flessenwater geven om te drinken. En met wat gekookt en afgekoeld water onder de oogjes reinigen. Sinds dat ze fles water drinken zien we wel dat het tranen minder is.
Gaan we proberen! Het schijnt voornamelijk te komen door gisting van het traanvocht of zoiets. Het stinkt in elk geval vreselijk als je het niet poetst.
Misschien een optie?
ik las dat je haar om de dag borstelt.
misschien elke dag even borstelen maar iets korter dan om de dag.
dan vindt ze het misschien minder erg.(en lang)
ook minder kans op een klitje wel ze niet prettig vindt.
en borstelen na de wandeling of na spelen zodat ze al wat meer moe is.
Eindigen evt met een zacht borsteltje of aaien ter beloning/ontspanning.
Mijn moeder heeft een jong hondje deze valt er van in slaap.
Succes!!!!
Ik ben een ontaard baasje
Vroeger borstelde ik buiten de ruiperiodes ook bijna niet maar haalde ik klitten er wel voorzichtig uit. Momo heeft ze ook altijd in de haren achter haar oren. Het lijkt alsof de wolachtige ondervacht daar sneller vervilt.
Nu doe ik al jaren geen moeite meer. Ik knip ze er gewoon uit.
Ze heeft daar (en elders) haar zat en je ziet het eigenlijk niet. Scheelt een hoop gedoe en is voor Momo ook prettiger. Elsa heeft nog geen klitten gehad maar ook bij haar ga ik gewoon knippen als het zover is.
Natuurlijk, ze hebben haren genoeg.
Is dat sarcastisch bedoeld? Leg even uit want ik leer graag.
Het lijken stukjes vilt, meestal klein, soms wat groter. Ik check de honden er dagelijks op. Bijna altijd gaat het om de ondervacht direct achter de oren. Die is daar ook langer dan op de rest van haar lijf. Een hoog enkele keer zit er eentje in haar broek maar dan zit er ook bovenvacht doorheen.
Als ik ze heel voorzicht ontrafel (zoals ik eerst dus altijd deed) dan komt er ook altijd wel een stukje vilt uit omdat een deeltje van de haren dan breken. Momo vindt het wel best als ik dat doe, geeft ook geen pijn aan. Maar op die plek zit er dan binnen een paar uur een nieuwe klit. Dat was de hoofdreden waarom ik ben gaan knippen. En nee, ze krabt daar niet dus dat is niet de oorzaak. Ik denk puur omdat die wolachtige ondervacht daar zo lang is.
oeps, absoluut niet.
Ik, als hondenkapper, knip ze daar altijd weg als ze te vast zijn.
(eigenlijk gebruik ik een hele korte scheerkop, zodat ik nooit in de huid kan knippen)
Lotus is geen ras chihuahua misschien is de structuur van haar haar anders dan van de ras chihuahua. Vooral de plukken haar aan haar oren klitten snel maar ook haar staart. Ik heb al een antiklit kammetje (harkje) en een slicker gekocht, hopelijk werkt dit.
Dit is een idee, maar zo lang hoef ik haar vacht eigenlijk ook niet te borstelen als ze eens meewerkt. Ik hoop dat er ook een dag komt dat zij door het borstelen in slaap valt. Ze gaat trouwens wel op haar rug liggen als ik haar buik borstel maar juist de plekken die klitten wil ze niet gekamd hebben.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?