Gewoon Sanofor bijgeven. Java heeft ook Giardia gehad en doet het goed op verschillende brokken met Sanofor er bij.
Ik heb die purina brokken opgezocht en daar zit 40% koolhydraten in, dat is echt veel. Markus muhle is nog hoger in koolhydraten, dus misschien niet zo'n goed idee.
Java kreeg eerst Acana pacifica die zit op 25% en is goed voor honden met allergieën. Nu ga ik over op Orijen Tundra, die zit op 20% en daar heb ik voor gekozen omdat ik dan iets meer kan voeren en ze dan niet te snel aankomt. Java wordt anders ook makkelijk te zwaar.
Geef niet ineens een stuk minder brokken, bouw dat rustig af door 2x 130 of 140 gram te geven ipv 150. Dan weeg je hem na een week weer en als er niks verandert haal je er nog een klein beetje af.
Ik zou wel een beetje voorzichtig zijn met steeds minder voeren. Een hond heeft wel voldoende bouwstoffen nodig. En in je eerste bericht zeg je dat het wel eens per keer verschilt hoe stevig je hem zelf vindt. De tussendoortjes zijn misschien belangrijker dan de hoofdmaaltijden.
Ik vind 2 a 3 keer per week loslopen wel erg weinig voor een gezonde hond op die leeftijd. Liefst 7 maar minimaal 6 keer per week een uur loslopen, rennen en spelen vind ik echt noodzakelijk.
Hangt van de hond af, niet elke hond houd van spelen, die van mij is heel blij als hij maar lekker kan speuren en een beetje plassen hier en daar, was ook al toen ik hem net had.
Anders dan bij yoop houd Senn wel van spelen maar gaat dan over zijn grenzen. Op de cursus speelde hij altijd veel met honden (1 in het bijzonder), daarna was hij totalloss en de volgende ochtend bijna niet te motiveren tot wandelen. Toen die hond er niet was liep hij wel gewoon. Ik denk dat 6x voor hem teveel is om in een losloopgebied te lopen. Je loopt daar nooit alleen en hij wil met elke hond spelen, dan gaat hij over alle grenzen heen. Laatst was hij ergens met honden aan het spelen en na 1,5u was hij nog niet klaar terwijl hij overduidelijk wel moe was.
Misschien dat je hier over valt maar ik moet voor losloopgebieden ook altijd een stuk rijden. 'S avonds doe je dat niet meer na het werk, want als vrouw alleen in het donker in het bos is niet slim. Ik heb daar laatst al verhalen over gehoord van mensen in die losloopgebieden dat het niet helemaal veilig is. Dan komt het dus uit op weekend en de ochtenden/dagen tussendoor die ik vrij ben. Nu ik er over na denk is het de laatste tijd wat minder geweest, voorheen was het makkelijk 4x wat hij daar los liep. Dat is deels bewust, deels onbewust gegaan. Hij vind het bos/park namelijk erg leuk maar liep in mijn eigen buurt daardoor bijna niet. Vooral het begin moest hij echt doorheen. Ik loop wel iedere keer een andere route en als hij dan op een nieuw stukje was wilde hij toch wel weer. Ik gokte dat hij het gewoon niet interessant genoeg vond en wou hem ook leren beter te lopen in de buurt en daar dus ook langer te wandelen. Ik kan het wel ophogen dat het weer 4x is, maar vind 6x erg veel voor hem. Dan denk ik dat hij verder niet meer loopt.
Je hoeft je niet te verantwoorden Senn. Je maakt een bewuste afweging en daar heeft verder niemand anders mee te maken.
Ja dat is misschien wel zo, maar ik kan wel even uitleggen waarom ik het zo doe. Ik open namelijk zelf een topic met een vraag over het gewicht van mijn hond. Natuurlijk komen er dan ook vragen over de beweging die hij krijgt. Ik was het vergeten in mijn openingspost. Ik vraag daar ook wel naar tips. Dan mogen mensen er ook op schieten zoals ik het doe, graag zelfs.
Ik denk dat het voornaamste is dat ik hem ook niet overvraag. Zoals eerder gezegd komt HD ook regelmatig voor en dat wil ik natuurlijk voorkomen. Dan moet er een goede balans zijn in zijn beweging en ook in zijn gewicht. Ik wist vanaf geboorte dat het een flinke kerel was. Ook de fokker was even bang dat hij niet snel ging lopen omdat hij (en zijn broer) erg zwaar waren. Bij de 12 weken enting was hij 13,5 kg, dat zit in principe ook in de bovengrens. Maar toen vond de DA dat hij wel wat bij mocht hebben omdat hij volgens haar aan de lichte kant was. Toen ook al was hij toch vrij groot en breed gebouwd. Bij zijn 6 maanden check zei de DA in eerste instantie niks over dat hij te zwaar was, 3 weken later bij het prikje dus wel. En ja, ik zag zelf ook wel dat hij gewoon een flinke kerel is, maar zo is hij dus opzich steeds geweest ook toen hij met 12 weken volgens de DA te licht was. En na die opmerking kwam ik weer iemand tegen die zei: 'ach nee ik kan zo mijn vingers tussen zijn ribben leggen!'. Ik had ook al een aantal keren een discussie met diegene die oppast dat, die vind hem niet te zwaar, ik dus wel iets.
Het heeft me trouwens wel weer bewust gemaakt dat ik de laatste tijd wel een keer iets minder naar het bos ben gegaan maar ik het nu wel weer kan opbouwen en nog niet had gedaan. Hij wandelt wel steeds meer en langer maar mag dus inderdaad wat vaker los. Vanmorgen heb ik weer een half uur stevig met hem gelopen, en nog een kwartier intensief gespeeld. Vanmiddag gaan we naar een recreatiegebied waar hij los mag, daar kan hij door het zand en water rennen. Zal meteen eens kijken of ik een foto kan maken als hij nat is, want dan zie je zijn contouren dus beter.
Op de foto's vind ik hem wat te zwaar lijken (maar foto's kunnen vertekenen zeker als je een hond met veel vacht hebt), ik zou iets minder voeren
Als je nu in de donkere maanden minder kan wandelen of niet naar een losloopgebied kan, dat geeft niks, maar dan moet hij wel iets minder eten krijgen
Bijvoorbeeld mijn hond is erg bang voor vuurwerk en wil alleen s morgens een lange wandeling, verder gaat hij twee keer plassen, dat geeft niet, maar hij krijgt nu wel minder eten dan in de zomer omdat hij simpelweg minder wandelt
Ik vind hem sowieso stevig gebouwd? Zijn kop en poten ook
Dat klopt, hij is ook stevig gebouwd. Zijn moeder is ook een stevige teef en zijn vader is ook gewoon stevig. Ik wandel opzich alleen maar weer meer met hem. Wel meer aan de riem. Hij word natuurlijk ouder en dan mag hij steeds verder, ook heb ik nu maandagavond een flinke wandeling van een uur ipv gehoorzaamheidscursus. Zoals in voorgaand antwoord: hij was bij 12 weken 13,5 kg en toen vond de DA hem te schraal. Terwijl dat de bovenkant van de groeicurve is en hij toen er ook vrij groot en breed uitzag.
Geen foto kunnen maken van een natte Senn. Hij is wel door het water gegaan maar niet goed genoeg om een beter beeld te krijgen. En ben vooral gewoon vergeten een foto te maken. We hebben, of beter ik heb 3,4 km gelopen. Senn meer want die heeft lekker rond gerent door het zand en water. Helaas niet alles los kunnen doen want er lag een omleidingsroute voor fietsers en brommers en er reden crossmotoren doorheen. Dat vond ik niet zo veilig. Senn heeft wel een leuke nieuwe vriendin gemaakt en heeft daar volop mee gespeeld. Ze waren niet weg te slaan bij elkaar We zijn 1 uur en 10 minuten weggeweest totaal. Hij ging gelijk plat en slaapt nu. Vanmorgen heeft hij gewoon 150 gram brokken gekregen. Vanavond krijgt hij ietsjes minder en dan gaat er wel weer een half worteltje bij.
Wat een dikke billen heeft hij zeg.
Ik vind hem er niet te dik uitzien, wel groot. Groot als in, iets groter uitgevallen. Dat zie je ook bij mensen, de een is echt dun en de ander iets voller, maar beiden zijn ze gezond.
dat zijn spieren ;) Aan de achterkant zit ook nog een flinke pluk haar. Dat zie je alleen niet goed maar op de een of andere manier is het haar aan zijn staartaanzet nog net tussen servet en tafellaken. Dat valt nu ook nog niet mooi. Aan de billen zit ook nog een pluk haar. En zijn achterpoten zijn behoorlijk sterk.
Hij is inderdaad ook wel gewoon groot. Heeft ook echt een grote reuenkop. Op die foto hier onder zie je dat goed. Ga er toch voor een paar kilotjes af te krijgen want dat is voor hem zelf gezonder.
Dan wens ik jullie veel succes!
Volgens mij zit je helemaal op de goede weg wat betreft beweging en voeding.
Persoonlijk zou ik bij een pup die te zwaar is eerder kijken naar voeding en dan pas naar beweging. Hoe meer beweging een te zware hond krijgt hoe meer belasting ook voor het lichaam. Gewoon goed wandelen prima natuurlijk maar meer dan wat je nu doet qua los spelen en rennen etc zou ik even wachten met opbouwen tot hij goed op gewicht is (maar volgens mij was je dat zelf ook al van plan).
Wilde graag nog enkele foto's delen (niet mijn honden of mijn foto's) van Golden Retrievers die ik persoonlijk echt prachtig mooi op gewicht vind staan.
Misschien wat inspiratie voor jullie om naar toe te werken
Zo vind ik ze inderdaad erg mooi! En is ook met bedoeling met Senn!
Qua beweging is het dan idd nog meer belasting, ik wil nu alleen even weer terug naar iets meer los lopen omdat daar een beetje de klad in is gekomen doordat het steeds vroeger donker is. Ik let wel op dat als hij echt een sloom dagje heeft hij ook minder doet. Dus dan echt 3 a 4 kortere wandelingen, dan ga ik hem uiteraard niet dwingen tot een flinke boswandeling. Het blijft een pup. Ik denk dat het op zich best snel kan gaan met zijn gewicht. Ik heb niet het gevoel dat er op dit moment enorm veel af moet. Over een tijdje kan hij meer doen en kan ik dus inderdaad meer gaan werken aan bespiering en zal dat voor zijn bouw ook wel wat doen.
Er kan ook zoveel verschil in bouw zitten bij Goldens, realiseerde ik me vanmiddag, nadat ik updates in dit topic had gelezen... Ik kwam mensen hier uit de buurt met hun goldenreu tegen, die nu ongeveer een jaar oud is. Dat is echt een magere slungel als je hem ziet, hij is heel fijntjes gebouwd met lange poten- maar hij is absoluut niet te dun als je zijn ribben voelt. Een beetje zo als op dit plaatje, qua bouw zit dit (nog) veel dichter tegen de flatcoated retriever aan heb ik het idee...
Ik vroeg het me al af, vroeger zag je meer slungel Goldens zeg maar, en nu hebben ze allemaal kortere poten zeg maar.
Misschien te vergelijken met rechte Herders en lage ruggen herders?
Precies!
Ik vind Senn hartstikke mooi, en ik zou me niet te druk maken hoor, het is nog een jonge hond in de groei, en ik zou hem zeker niet minder voeren dan dat hij nodig heeft..
Zo te lezen stop je hem niet vol met rotzooi tussendoor, en wandel je lekker met hem, dus ik denk dat dit vanzelf wel goed komt..
Vanaf een jaar komen ze iets meer in proportie..
Wanneer hij straks volwassen is kun je trouwens ook nog met hem gaan fietsen, mocht je hem nog aan de stevige kant vinden..
En zwemmen doet het meestal ook wel goed bij goldens
Mijn volwassen labradors wegen allebei rond de 40 kilo, ik heb een ranke versie en een wat stevigere versie..beiden eten en bewegen even veel...( snacken ook van de straat ja )
Ze zijn heel actief & fit voor hun leeftijd..
ik laat ze ook lekker rennen en zwemmen..verder geef ik weinig tot geen tussendoortjes..
Je hond is in de groei, laat hem eten wat hij nodig heeft, ik bedoel normale porties, geen dieet, en een gezond tussendoortje af en toe. Hij is aan het groeien. Zorg voor voldoende voedingsstoffen, zet je hond nu niet op een dieet ofzo. Later als hij lange wandelingen kan maken (met een jonge hond is dat niet zo verstandig) zal je merken hij dat afstapt. Is een beetje als bij kindjes
Die showlijn goldens hebben een forse bouw ook hoor. Hier een teef van inmiddels 8. Weegt ook zo rond de 30 kilo. En is niet te dik, wel grof gebouwd. Let wel ook goed op haar voeding en beweging. Want wil haar zeker niet te dik hebben. Maar zeker nu met de wintervacht lijkt ze zeker niet dun haha. Pas als ze gezwommen heeft zie je hoeveel er eigenlijk aan zit.
Merk wel dat het bij goldens erg snel gaat. Mijn poedel kan ik voeren wat ik wil maar die komt niet zozeer aan, of laat een deel van zijn eten staan als hij genoeg heeft. Dat gaat bij goldens niet snel werken helaas
Ik ben het hier echt niet mee eens.
Je trekt de vergelijking met kinderen. Die vergelijking loopt mank want dan heb je het oer babyvet. De leeftijd dat kinderen dat kwijt raken ligt tussen de 3 en de 6 jaar. Dan zijn ze dus bij lange na nog niet volgroeid en volwassen. Waarom dan bij een hond wachten tot hij wel volwassen is voor je op zijn gewicht gaat letten?
Dan komt natuurlijk het verhaal van de gewrichten weer om de hoek kijken. Het behandelen van je 'pup' alsof hij van suikergoed is en activiteiten tot het minimum beperken want o jee... die gewrichten.
Weet je wat pas echt slecht is voor de gewrichten? Juistem: Overgewicht.
Een hond van 7 maanden hoort slank te zijn. De ribben moet je goed voelen als je ze aait. En ze mogen best behoorlijk bewegen. Bewegen zorgt voor spieropbouw en spieren beschermen de gewrichten. Voorzichtig moet je zijn met rare draaiingen van de poten en klappen op de gewrichten, niet met lopen en vrij rennen.
Elsa 8 maanden:
Als ze eenmaal volwassen zijn en overgewicht hebben wordt het lastig dat er af te krijgen. Dan zal je veel aangelijnd moeten gaan lopen en gaan zwemmen want normale, hondse beweging is dan door het overgewicht te belastend voor de gewrichten.
We zijn te veel gewend geraakt aan honden met overgewicht. Ik las ergens dat zeker 45% van de honden tegenwoordig overgewicht hebben. De regel dat je de ribben moet voelen is een slechte want ook bij een hond die obees is voel je de ribben echt wel als je maar goed genoeg prikt.
Helemaal eens. Als ik lees dat er meer dan een uur over 3km gedaan wordt en daarbij dan nog eens niet alles los, vind ik dat heel weinig. Als de hond dan ook achteraf nog eens Ko Ligt daarvan, zou ik me toch zorgen maken... Da' geloof ik niet dat er daar veel spier ontwikkeling op is.
En er zelfs al slome dagen zijn... Brrr, nee, zou geen type hond voor mij zijn..
Link is ook 30kg (31,5), en zeker niet te dik. Foto's zijn altijd lastig te beoordelen en al helemaal mbt een hond met dikke vacht. Zoals eerder genoemd zijn er veel verschillende soorten bouw in het ras Golden Retriever dus gewoon je gevoel volgen en kijk ook naar de ouders. Uithongeren/op dieet tijdens de groei ben ik zeker geen voorstander van, wees daar voorzichtig mee.
Als je je hond gewoon op gewicht houdt, moeten ze ook niet dieet.
Mijn honden diëten in alle geval nooit en worden ook iets uitgehongerd.
Maar ze worden niet overgevoerd ook niet.
Ik heb niet het idee dat hij wordt overgevoerd. 300gram is niet veel, Link kreeg en krijgt 400. Senn heeft wel meer tussendoortjes heb ik het idee (broodjes ed) daar gewoon goed op letten dat hij de kans niet krijgt.
Hoeveel voer je hond nodig heeft is natuurlijk afhankelijk van meerdere factoren:
A) Soort voer/energie in het voer
B) Formaat hond
C) Leeftijd van de hond, in de groei of niet
D) Hoeveelheid lichaamsbeweging
Daarom voer ik nooit wat er op de verpakking staat of op het web. Ik meet het ook niet af. Het verschil tussen wat Momo eet en wat Elsa eet is echt schrikbarend. Dan zou je haast denken dat Momo een scharminkel moet zijn waar iedereen 144 voor belt.
Toch zijn de beiden goed op gewicht.
Maar ja:
A) Momo heeft hoog energie voer, Elsa gewone puppenbrok
B) Elsa is groter dan Momo
C) Elsa is in de groei, nu in de breedte. Momo is oud.
D) Elsa is actief, krijgt veel beweging. Momo is met pensioen en krijgt bijkans geen beweging.
Moraal van het verhaal: Laat die voertabellen eens los en kijk gewoon naar je hond.
Ik vind zijn lichaam met zijn grote (prachtige ) kop wel in verhouding. Zo te zien is het ook gewoon een grote kerel!
Als je goed zijn ribben kan voelen lijkt me er niet veel aan de hand, hij heeft natuurlijk ook nog een flinke vacht die de boel wat vertekend. Kijk zodra je z'n ribben minder goed voelt zou ik hem wat minder gaan geven.
Mij lijkt het echt niet slim om enorm te gaan diëten, het is een hond in de groei en jouw hond is nu eenmaal wat grof gebouwd. Vanwege zijn grote bouw zou ik wel in de gaten houden dat je niet overdreven veel aan beweging gaat doen (vanwege de angst van te zwaar zijn) want nu is nog de tijd dat je voorzichtig moet zijn met teveel bewegen.
Sorry dat ik het zeg, maar dan heb je niet goed gelezen. Ik ben gisteren meer dan een uur weg geweest, in die tijd heb IK 3,4 km gelopen. Senn heeft een deel van die tijd gespeeld onder die tijd heb ik zelf praktisch stil gestaan. Daarna hebben we nog een paar keer stil gestaan om even aan te lijnen, de lijn terug af te doen, aan de kant te gaan oor fietsers/crossmotoren en hebben vooral op het laatste stuk de hondjes nog gespeeld. Ik liep samen met iemand dus we hebben niet heel hard gelopen nee, maar Senn heeft veel energie gebruikt door in en uit het water te gaan, door het zand te rennen en met de andere honden spelen. En het is nog steeds een pup die na meer dan een uur spelen moe is en wil slapen.
Senn zijn looptempo zelf is vrij hoog. Als ik zonder hem loop wandel ik met rond de 6,3 km per uur en dat tempo gaat gemakkelijk 2 uur achter elkaar inclusief een heuveltje en stoplichten erin. Als Senn doorloopt moet ik ook flink doorstappen om hem bij te houden en soms zelfs een beetje afremmen. Maar tijdens de wandelingen vind ik het belangrijk dat hij ook de kans krijgt om te snuffelen en soms oefen ik ook nog iets van gehoorzaamheid tussen door of gaat hij een stukje graven. Het is dan maar wat je wil van je pup, alleen maar doorlopen of ook even de kans geven iets ontdekken of even te oefenen.
Wat betreft spierontwikkeling: ik zie zelf op de heup veel spierontwikkeling, dat voel je ook duidelijk. Hij legde al vanaf jonge leeftijd een oudere amerikaanse akita die zwaarder was als hij en extra eiwitten te eten krijgt plat op de grond. Die kwam er echt niet meer onder uit en dat ging keer op keer zo. Die was zeker 4 weken ouder, groter en zwaarder dan Senn. De enige hond die ik hem in het spel niet minimaal 1x op de rug heb zien krijgen is een labrador van 11 maanden die hard tegen de 40 kg liep en zeer lomp was. Op de cursus pakte de cursusleider 1x de riem van Senn en die lag bijna gestrekt omdat hij niet had verwacht dat Senn zoveel kracht had. Daarna bevestigde hij ook nogmaals dat hij heel sterk was. Dus dat zit er echt wel.
Zou proberen de beweging te doseren. Elke dag een wandeling van 30-45 min waarbij die lekker los kan lopen zonder steeds wild te spelen. En dan verder rondjes door de wijk aan de lijn. Met spelen zou ik namelijk met zo een jonge hond oppassen maar lekker wandelen is niks mis mee en heeft een jonge golden ook echt wel nodig. Daarbij bouwt die conditie en spieren op wat weer goed is voor de groei.
Op de foto vind ik hem behoorlijk fors. Maar met de vacht is dat lastig oordelen. Zou je wel houden aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid en gezonde tussendoortjes geven. Als dat niet werkt eens naar een andere brok gaan kijken. Ben zelf erg tevreden over Acana en Orijen puppy large breed geweest met een opgroeiende boxer.
Even op alle berichten reageren over de bouw, wilde ik vanmorgen doen maar telefoon weigerde. De show goldens zijn inderdaad veel zwaarder gebouwd en zoals ik al reageerde is zijn moeder ook geen hele slanke, fijn gebouwde teef. Ook een vrij brede kop, brede borst, maar wel vrij korte pootjes. Die korte pootjes trokken mij niet direct maar wel het lieve, rustige karakter en de vriendelijke uitstraling. Er werd mij al verteld dat de combinatie met deze vader flinke reuen gaf.
Nogmaals: je voelt zijn ribben goed, zijn bekken goed. Hij gaat niet op een streng dieet maar we gaan weer iets meer los lopen en beter op letten dat hij onderweg niks op eet. Puur omdat hij al zwaar gebouwd is en ik problemen wil voorkomen.
En bedankt voor de tips over Acana en Orijen ga ik zeker naar kijken.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?