Kijk maar eens op dogsincluded,de invoerregels per land ze verschillen wel. Wij gaan regelmatig naar Frankrijk,als je een hond aanschaft en meeneemt naar het buitenland moet je wel even je huiswerk maken of die hond toeggelaten wordt.
Dit staat op de site over frankrijk.
Honden die geen door de FCI erkende stamboom hebben en die qua lichaamsbouw lijken op de rassen Staffordshire terrier, American Staffordshire terrier (“pit bulls”), Mastiff en Tosa zijn verboden. Ook pitbulls, kruisingen met pitbulls, Boerboels, en kruisingen van Engelse Staffordshires, kruisingen American Staffordshire Terriers, kruisingen Mastiff en kruisingen Tosa zijn verboden.
Let op: American Staffordshire terriërs die zijn ingeschreven bij het Amerikaanse stamboek zijn verboden, omdat dit stamboek niet erkend is door de Fédération Cynologique Internationale (FCI)
Mijn beide honden (Cairn terrier, ruwhaar teckel) hebben geen stamboom. Nu ga ik helemaal vloeken in de kerk, ze zijn allebei via marktplaats aangeboden. Waarom? Omdat het zo net is uitgekomen. We zijn voor beide hondjes meerdere keren bij de mensen die ze aanboden thuis geweest en hielden hier een goed gevoel aan over. En zijn hierin ook niet teleurgesteld.
Overigens zal de volgende hond wel via een rasvereniging gaan. Gewoon omdat de laatste jaren het aantal oplichters (Oost-Europa etc.) voor ons gevoel explosief is toegenomen. Ooit komt er bij ons nog een Airdale terrier, dit is niet het meest populaire ras wat voor ons betekent geen massafok, geen absurd hoge vraagprijs en geen kapotgefokt ras met alle bijbehorende ellende.
Wij hebben vier pups gehad , die hadden allemaal een stamboom
We hebben negen herplaatsers gehad , waarvan er eentje een stamboom had . Dat was een ex-fokteef
de overige herplaatsers waren allemaal rugzak -honden
Ook dat was een bewuste keuze , en dat hebben we tientallen jaren met ziel en zaligheid gedaan
Nu hebben we Thara , ook een herplaatser . En op de leeftijd van 10 maanden bij ons gekomen via de JRT -vereniging . Thara heeft een stamboom
We zijn inmiddels opa en oma geworden en we hebben drie kleinkinderen . Dus we willen om deze reden geen rugzak -hond meer hebben
Hier een kruising die door een stichting naar Nederland is meegenomen en door mij is geadopteerd.
Een Tibetaanse mastiff pup (reu) staat nu ook op de planning, uiteraard met stamboom en de nodige testen. Ik heb genoeg redenen om daarvoor te gaan:
1. Ook met stamboomloos-geteste honden heb je een grotere kans op afwijkingen. De ouderdieren kunnen dan wel klinisch gezond zijn, maar hoe zit dat met de voorouders? Zonder stamboom kom je daar niet achter. Daarnaast kan je het inteeltpercentage niet berekenen. Een vrije bloedlijn geeft je meer zekerheid.
2. Ik wil absoluut niet mijn geld spenderen aan pretnestfokkers. Ik snap nog steeds niet dat mensen zonder doel maar blijven vermeerderen... De gezondheid van de honden komt op de laatste plek te staan, en hun plezier en het extra zakcentje zijn toch belangrijker met alle gevolgen van dien. Waar ik nog het meest van walg is dat er zat mensen zijn die weten dat ze fout bezig zijn, maar helaas te egoïstisch zijn en eromheen praten.. Vergeet niet dat oepsnesten vaak als excuus worden gebruikt om commentaar te voorkomen. Sowieso is het in de meeste gevallen gewoon een pretnest, aangezien het maar zelden gebeurd dat het baasje pas weet dat de hond drachtig is wanneer die begint te bevallen. De meesten komen er snel genoeg achter en besluiten de dracht voort te zetten. Ik geef liever geld uit aan een fokker die de gezondheid van de honden op nummer 1 zet en ook echt een doel heeft die hij/zij wilt bereiken met zijn/haar fokprogramma.
3. Ik ben ook al regelmatig tegengekomen dat pretnestfokkers hun reu/teef alsnog gebruiken voor de fok, ondanks meldingen van kopers waaruit duidelijk is geworden dat de reu/teef drager is van een afwijking. Mocht er iets gebeuren met je verantwoord gefokte pup, dan kan je dat makkelijk melden bij de fokker die gelijk actie onderneemt. De fokker zal onderzoek doen, terug kunnen kijken d.m.v. de stamboom en voorkomen dat zoiets nog eens gebeurd. In dit soort gevallen is een stamboom dus super handig.
4. Het is gewoon heel interessant om te weten wie de voorouders zijn van mijn hond.
Lang verhaal... Maar er zitten dus veel voordelen aan een hond met stamboom van een verantwoorde fokker. Ik vind het dan ook heel jammer om te zien dat mensen geen €1000,- willen neertellen voor een verantwoord gefokte hond met stamboom, terwijl het toch 10-15 jaar geluk geeft. Voor bijna hetzelfde bedrag kopen die mensen wel weer een mobieltje die na 2 jaar wordt vervangen. Mijn Tibetaan zal zo rond de €2000,- gaan kosten (duur ras..) en dat heb ik er graag voor over, ik weet wat ik er voor terug krijg en ik heb al mooie plannen gemaakt, nu alleen nog geduld hebben haha.
Hopelijk sporen deze redenen andere mensen aan om geduldig te zoeken naar een fokker die er alles aan doet om de kans op erfelijke afwijkingen zo klein mogelijk te houden. En anders kun je altijd nog herplaatsers, asielhonden etc. een gouden mand aanbieden, dat is iets anders dan rechtstreeks van de fokker. Daar zal je de hond een groot plezier mee doen!
Om heel eerlijk te zijn durfde ik het gewoon niet aan om een stamboomloze, niet-geteste hond te kopen. De Border Collie kent zoveel nare aandoeningen. En op Marktplaats en degelijke barst het van de pretnesten, maar deze mensen hebben de ouderdieren vaak nergens op getest. Nee, dankjewel.
Ik wilde bijdragen aan verantwoorde fok, waarbij rekening wordt gehouden met de gezondheid en welzijn van de honden. Daarnaast heb ik als pupkoper zoveel meer informatie over de voorouders van mijn hond (alle voorouders, hun gezondheidsuitslagen, inteeltpercentages, etc.).
Ik heb een hond met stamboom. Ik heb hier niet helemaal zelf voor gekozen, want ze was van mijn (overleden) vader. Als ik zelf ooit nog een hondje zou nemen, zou het waarschijnlijk een herplaatser of asielhondje zijn en dus zonder stamboom.
Bij een 'rashond'/hond van een fokker vind ik een stamboom wel belangrijk, omdat je alleen dan zeker bent dat je hond écht dat ras is. Nog veel belangrijker vind ik dat de nodige testen gebeurd zijn, omdat ik tegen onverantwoord fokken ben. Ik ben van mening dat je als fokker alles moet willen doen om zo'n gezond mogelijke pups voort te brengen. Er kan altijd iets misgaan (ook bij geteste ouders), maar als fokker zou je toch je uiterste best moeten doen om alles te voorkomen wat te voorkomen is.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?